15. Sanoista tekoihin
Tiivistelmä
- Paras ja pahin mahdollinen maailma rakentuvat omista valinnoistamme.
- Vapaaehtoistoiminnalla pystyy kuka tahansa edistämään yhteistä hyvää.
Kohti tulevaisuutta!
Olet nyt edennyt etiikan aiheissamme päätepisteeseen. Olet varmasti oppinut paljon uutta, ja toivottavasti sait paljon ajattelemisen aihetta. Huomaat jo miten suuri merkitys pieneltäkin tuntuvilla valinnoilla saattaa olla. Sinun on tärkeää muistaa, että voit todella vaikuttaa itse sekä omaan että läheistesi elämään, ihmisiin kaukana täältä sekä ympäristöösi. Meidän jokaisen on ymmärrettävä, että menneisyys opettaa meitä, mutta tulevaisuuden rakennamme itse niillä valinnoilla, joita teemme tässä hetkessä.
Parasta maailmaa luomassa
Millainen olisi mielestäsi paras mahdollinen maailma? Entä millainen olisi paras mahdollinen Suomi ja kotipaikkakunta? Vastaavasti voimme miettiä, millainen olisi pahin mahdollinen maailma, Suomi tai kotipaikkakunta. Mitä kaikkea pitäisi tapahtua, että joutuisimme asumaan sellaisessa? Omilla valinnoillamme voimme estää pahimpien mahdollisten kuvitelmien toteutumisen. Kun pohdimme, miten muuttaisimme yhteistä elämäämme paremmaksi, on hyvä miettiä ensin päämäärä. Jos esimerkiksi asetamme päämääräksi puhtaan luonnon, voimme pohtia, millä keinoilla saavuttaisimme sen. Jos esimerkiksi haaveilemme kotipaikkakunnasta, jossa ei tapahdu rikoksia, voimme pohtia mikä ajaa ihmiset tekemään rikoksia. Sen jälkeen on mahdollista ehdottaa konkreettisia keinoja rikosten poistamiseen.
Yhteisen elämän kannalta on parasta, että jokainen meistä oppii tasapainoilemaan yhteisen hyvän ja omien etujen saavuttamisen välillä. Tämä vaatii usein joustamista omista eduista. Saavutetuista eduista saattaa olla vaikeaa luopua. Suurin osa meistä on kuitenkin sitä mieltä, että jokaisella ihmisellä on oltava yhtäläiset mahdollisuudet elää onnellista elämää yhdessä toisten kanssa.
Vapaaehtoistyö
Tehdäänpä kysely. Millaisia hyviä tekoja sinä ja oppilastoverisi olette tehneet tänään? Olette kenties puhuneet huomaavaisesti toisille, avanneet oven, nostaneet pudonneen esineen tai tehneet muita tavallisen arjen asioita. Miten toimintaanne reagoitiin? Joku teistä saattoi saada toisen hymyilemään, tai ehkä teistä joku sai kiitoksen. Tällainen vastavuoroinen huomaavaisuus tuntuu hyvältä ja kannustaa meitä tekemään vastaavaa tulevaisuudessakin. Parhaimmillasi olet mallina myös toisille.
Hyvän tekemistä voi harjoittaa aktiivisemmin vapaaehtoistyön muodossa. Vapaaehtoistyöllä tarkoitetaan ilman palkkaa tehtävää vapaaehtoistoimintaa. Tällaista toimintaa voi olla muun muassa kerhojen ohjaaminen, tapahtumissa talkooapuna toimiminen, palvelutaloissa tai yksinäisten vanhusten luona vieraileminen, sukkien neulominen vastasyntyneille ja moni muu. Keskeisenä ajatuksena on yhteisen hyvän edistäminen omien taitojen ja taipumusten avulla ilman palkkaa tai palkkiota. Vapaaehtoistoiminta rakentuu seuraaville periaatteille:
- tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin
- vapaaehtoisuus
- tasa-arvoisuus
- vastavuoroisuus
- palkattomuus
- ei-ammatillisuus
- luotettavuus ja sitoutuminen toimintaan
- luottamuksellisuus ja vaitiolovelvollisuus
- suvaitsevaisuus
- puolueettomuus
- autettavan ehdoilla toimiminen
- yhteistyö
- toiminnan ilo
- oikeus tukeen ja ohjaukseen
- mahdollisuus ihmisenä kasvamiseen.
Vapaaehtoistyöntekijöitä tarvitaan jatkuvasti. Olet saattanut joskus nähdä vaikkapa SPR:n punaliivisiä vapaaehtoisia kesätapahtumissa tai jonkin seurakunnan nuoria järjestämässä lastentapahtumia. Vapaaehtoistyöntekijäksi ryhtyminen ei useinkaan vaadi erityistä koulutusta. Jos vapaaehtoisena toimiminen kuitenkin innostaa kehittämään omia taitoja, koulutusta järjestävät monet yhteisöt kuten seurakunnat, urheiluseurat ja avustusjärjestöt. Vapaaehtoistyö saattaa viedä jopa ulkomaille esimerkiksi Unicefin kautta.
Vapaaehtoisia tekijöitä toimii Suomessa useita kymmeniä tuhansia säännöllisesti. Pelkästään SPR:llä on toiminnassaan noin 45 000 vapaaehtoista. Kun säännöllisesti toimivien määrään lisätään satunnaisesti vapaaehtoistyötä tekevät, päädytään valtavaan joukkoon ihmisiä, jotka haluavat omalla panoksellaan tehdä maailmasta paremman paikan.
Toisten auttamisen ei tarvitse aina olla jonkin yhteisön järjestämää. Mitä jos tarjoaisit lastenhoitoapua vaikkapa kiireistä perhearkea viettäville vanhemmille tai vierailisit silloin tällöin yksinäisen naapurin mummon luona? Kynnys tarjota apua saattaa olla aluksi korkea, mutta kuten sanonta kuuluu, kaikkeen tottuu – myös avun tarjoamiseen ja vastaanottamiseen.
Vapaaehtoistyön muodot ovat monet, usein ne muodostuvat esimerkiksi oman harrastuksen kautta, kuten Karvakaverit ry:ssä.
Lopuksi
Kun nyt hakeudut seuraavaan oppilaitokseen peruskoulun jälkeen, eteesi tulee uudenlaisia tilanteita. Tapaat monenlaisia ihmisiä ja pääset ehkä aivan uuteen ympäristöön. Ehkä aloitat jo opiskelun kohti unelma-ammattiasi. Muista, että valinnoillasi on vaikutusta pitkälle tulevaisuuteen. Kenties kohtaat tulevan puolisosi opiskelujen kautta tai saat harjoittelupaikastasi töitä. Pysähdy siis pohtimaan kaikessa rauhassa erilaisia mahdollisuuksia, ja muista pyytää tukea läheisiltä ihmisiltä. Luodaan yhdessä maailmaa, jossa olemme aidosti toisillemme lähimmäisiä.