11.12 Oikeuksia – ja samalla myös velvollisuuksia

Suomessa kaikilla luonnossa liikkuvilla on yhtäläiset oikeudet liikkua luonnossa ja hyödyntää luonnon antimia jokamiehenoikeuksien sallimissa rajoissa. Liikkumiseen ei tarvita maan omistajan tai haltijan lupaa.

Pääosin jokamiehenoikeudet perustuvat ikivanhaan maan tapaan. Luonnossa kulkijan tulee pitää mielessään tietty hienotunteisuus sekä häiriöttömyys toisen maalla liikuttaessa. Esimerkiksi telttailuun on lupa, kunhan pitää riittävän etäisyyden asumuksiin. Jokaisen retkeilijän on mietittävä itse, mikä on riittävä etäisyys, josta ei koidu haittaa toisille ihmisille.

Säännöksissä on listattu rangaistavia tekoja, joita jokamiehenoikeuksien nojalla ei saa tehdä. Esimerkiksi luvattomasta pyynnistä tuomitaan henkilö, joka luvattomasti metsästää toisen metsästysalueella tai kalastaa toisen kalavedessä. Vakiintuneiden käytäntöjen mukaan sallittua on liikkuminen toisen maalla, mutta liikkumisoikeus ei ulotu vahinkoa aiheuttavaan kulkemiseen. Viljapellon läpi ei saa kulkea, eikä metsänviljelyalueella saa aiheuttaa vahinkoja taimille.

Poronhoito on erikoislaatuinen jokamiehenoikeus. Sitä saa harjoittaa tietyin rajoituksin maa-alueen omistus- ja hallintaoikeudesta riippumatta poronhoitoalueella. Poronhoitoalueeksi Suomessa on määritelty suurin osa entisen Lapin läänin alueesta ja osia entisestä Oulun läänistä.

Lue Luontoon.fi -sivuilta lisää siitä, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia sinulla on luonnossa liikkuessasi. Ympäristöministeriön oppaassa on huomioitu myös uusia harrastuksia kuten kiipeily ja geokätköily.