Opettajalle

Opettajalle

  • E-kirjan käytön ohjeet löydät täältä.
  • Opetussuunnitelma on tämän kokonaisuuden alasivulla.
  • Kaikki kysymyksiin, parannusehdotuksiin jne. vastaa simo.veistola@e-oppi.fi.

eBiologia 7 – kirjan rakenne ja käyttötavat

e-kirjan rakenne ja monipuoliset käyttötavat
AsiaHyötyEsimerkki
Opetussuunnitelma Kirja on opetussuunnitelman mukainen – opettajan ei tarvitse tuottaa lisämateriaalia tavoitteiden saavuttamiseksi. Kirjan opetussuunnitelman taulukossa (ks. alasivu) on kerrottu esimerkkikohdat miten ops toteutuu kirjassa.
Osaamisen seuraamisen välineet
Tehtävien palautukset Palautteen saaminen parantaa oppimista.
Opettaja näkee oppilaiden vastaukset tehtävien Palautukset- ja Yhteenveto-kohdasta sekä luvun Näytä arvioinnit → Yhteenveto -kuvakkeiden avulla.

Osan tehtävistä kone tarkastaa. Osan tehtävistä opettaja voi arvioida.

Ryhmäpalautuskansion tehtäviä oppilaat voivat arvioida yhdessä.

Itsearviointi Itsearvioinnin osiot ohjaavat opiskelussa ja antavat palautetta osaamisesta. Kurssin lopussa itsearviointi-kokonaisuus. Lisäksi luvuissa 5 ja 13 on itsearviointi-tehtävät.
Luvut
Lukujen harkittu määrä Mahdollisuus ehtiä opiskelemaan yhdessä kaikki luvut kurssin aikana. Itämeri-luvun (luku 15) käsittelyn laajuus riippunee koulun sijainnista.
Luvun sisällys -moduulit lukujen alussa Moduuli toimii luvun johdantona. Se auttaa hahmottamaan luvun tavoitteita ja sisällystä. Jokaisessa luvussa.
Tavoitteet esitelty Tiivistelmä-sivuilla Auttaa oppilasta ymmärtämään luvun sisällön merkitystä. Jokaisessa luvussa.
Tiivistelmät Kertauksen materiaali. Voidaan käyttää erittyvänä materiaalina oppilaille, joilla lukeminen tuottaa vaikeuksia. Jokaisessa luvussa.
Termistö Termien ymmärtäminen on välttämätöntä.
Termistö toimii omana oppimateriaalina.
Oma kokonaisuus.
Osa termeistä hyperlinkkeinä.
Taulukot Helpottavat opettamista ja oppimista. Monissa luvuissa, mm. 9 ja 17.
Lajioppaat Tärkeimpien lajien kuvat ja perustekstit yhdessä paikassa: helpottaa opiskelua. Plankton (luku 4), vesikasvit (luku 5), linnut (luku 10 ja 15).
Multimediarikkaus
Kuvagalleriat Helpottavat opettamista ja oppimista. Monissa luvuissa, mm. luku 7.
Videot ja videolinkit Helpottavat opettamista ja oppimista, motivoivat, toimivat lisämateriaalina. Videot havainnollistajina ja motivoijina: luku 2.
Thinglinkit Helpottavat opettamista ja oppimista, koska asiaa voidaan tarkastella "askeleittain". Monissa luvuissa, mm. luku 1.
Tehtävät
Perustehtävät: oikein/väärin, aukkotehtävät Perusasioiden osaamisen parantaminen ja itsearviointi Luku 4: tehtävät P1–P6
Perustehtävät: avoin vastaaminen Perusosaamisen varmistaminen, oman tekstin tai piirrosten jne. tuottaminen Luku 5/P7: Kerro kasvien osien tehtävät.
Soveltavat tehtävät Ohjaavat päättelyyn ja lähdemateriaalin käyttöön Jokaisessa luvussa.
Esimerkiksi Luku 5: S11–14.
Yhteistyö-tehtävät Opettavat toimimaan yhdessä ja käyttämään erilaisia esitystapoja Monissa luvuissa. Mm. lajitöitä luvuissa 10 ja 11. Soveltavia yhteistyötehtäviä: mm. tuttkimustehtävät.
Tutkimustehtävät Opettavat tekemään pienimuotoisia tutkimuksia Monissa luvuissa. Erityisesti luku 3.
Quizletit Itseopiskeluun termien kertaamisena tai "pelinä" Monissa luvuissa, mm. luvut 11 ja 12.
Termit Quizlettinä.
Lajitunnistuksen tehtävät Auttavat saavuttamaan yhden ops:n päätavoitteista Monissa luvuissa, mm. luvut 6 ja 10,
Kirjan muokattavuus
Eriyttäminen Helpottaa opettamista ja oppimista. Eriyttäminen hyville osaajille: lisätehtäviä.
Eriyttäminen eritysluokalle: siirretään tiivistelmät kirjan alkuun, poistetaan vaativia tehtäviä.
Lähiluonnon huomioiminen opetuksessa Tuodaan kuvia, karttoja ja tekstiä lähiluonnosta Materiaalin voi tehdä joko opettaja tai opettaja tai oppilaat yhdessä.
Kirja oppimisympäristönä
Oppimateriaali sekä vastaukset samassa ympäristössä E-kirja muokkaantuu kurssin aikana yhteiseksi oppimisen kokonaisuudeksi → sitoutuminen ryhmään ja kurssiin kasvaa. Ryhmämuistioiden (esim. Luku 10/YT12) ja ryhmäpalautuskansioiden avulla tehdyistä ja palautetuista materiaaleista syntyy yhteinen oppimateriaali.
Oman materiaalin tuottaminen Ops:n yksi lähtökohdista on se, että oppijat tuottavat itse omaa materiaalia, jolloin motivaatio paranee sekä tietotekniset taidot ja ryhmätyötaidot kehittyvät. Kirjassa on ohjeet oman portfolion tuottamiseen.

Peda.net on jokaisen oppijan oma, elinikäinen oppimisympäristö, jonne oppijat voivat tuottaa omaa materiaalia. Opettajalle annetaan linkki ja ylläpitäjän oikeudet sivuille → opettaja voi arvioida tuotettuja materiaaleja.
E-kirjan käyttö eri käyttöympäristössä
Laiteriippumattomuus Oppilailla ei tarvitse olla tiettyä laitetta käytössä. Kirja toimii tietokoneella, tabletilla ja puhelimella.
Pdf-tiedosto Riippumattomuus internet-yhteydestä. Kirjasta tai luvusta voi tehdä Sivukartta-kuvakkeen kautta pdf-tiedoston.
Tulosteet Jos tietokoneita ei ole käytössä, koko kirja tai tietty luku voidaan tulostaa. Paras tulostusmuoto saadaan pdf-tiedoston luomisen kautta.