Videon teksti

Video

Verenkierron ja sydämen toiminnan kertaaminen
Videon teksti
Mitä veri on? Veri on nestettä ja soluja. Verineste koostuu pääosin vedestä, johon on liuennut monia tärkeitä aineita. Vesisoluja on kolmenlaisia, punasoluja, valkosoluja ja verihiutaleita. Punasolut kuljettavat happea, valkosolut puolustavat meitä pöpöjä vastaan ja verihiutaleet tukkivat verisuoneen tulleen haavan.
Veri kulkee verisuonissa. Verisuonia on kolmenlaisia. Valtimot vievät verta sydämestä, laskimot tuovat verta kohti sydäntä ja pienet hiussuonet ovat isompien verisuonien ja solujen välisiä ohuenohuita suonia.

Sydän on rintalastan ja kylkiluiden suojassa oleva ontto, nelilokeroinen lihas. Sen tehtävänä on pumpata verta kaikkialle elimistöön.


Veri tulee sydämen vasempaan kammioon isoja laskimoita pitkin. Sieltä veri lähtee aorttaa pitkin kaikkialle ruumiiseen. Solut saavat näin happea ja sokeria ja muita tärkeitä aineita.

Soluissa syntyy hiilidioksidia. Se on myrkky. Se pitää poistaa elimistöstä. Tämä likainen veri lähteekin laskimoita pitkin päätyen sydämen oikeaan eteiseen ja edelleen kammioon. Sieltä veri lähteekin keuhkoihin – ei kaikkialle ruumiiseen. Keuhkorakkuloiden pinnalla punasolut luovuttavat hiilidioksidin pois ja saavat happea tilalle. Nyt punasolut kiiruhtavatkin veren mukana keuhkoista sydämen vasempaan eteiseen ja vasempaan kammioon. Sieltä veri lähtee uudelle kierrokselle ensi aorttaa pitkin.