4. Jousi

Tutustu kimmoisiin aineisiin

Jousi perustuu kimmoisuuteen. Kumilenkki on kimmoisaa, joustavaa ainetta. Kun sitä venyttää, se pyrkii vetäytymään ennalleen. Siksi sillä voi niputtaa vaikkapa kynät yhteen.



Kumiköysi on erittäin kimmoisaa. Benjihypyssä kumiköysi pehmentää pysähdystä ja vetää hyppääjän takaisin ilmaan. Kumiköysi muodostuu useista kumilangoista. Näin siitä saadaan erittäin kimmoisa ja kestävä.





Superpallo on erittäin kimmoisaa ainetta. Kun se isketään kovaan pintaan, pomppaa se metrien korkeudelle. Myös ilma on kimmoisaa ainetta ja joustaa. Monet pallot täytetäänkin ilmalla, jolloin niistä tulee kimmoisia.


Tutustu kimmoisiin rakenteisiin

Teräs ei ole kimmoisaa ainetta, mutta se voidaan muotoilla niin, että se joustaa. Teräs on suurimmaksi osaksi rautaa. Tällaisia kierrejousia on esimerkiksi autoissa.

Kuivamustekynän sisuksen liike perustuu teräsjouseen. Jousi vetää sisuksen kuoren sisään. Teräs ei ole kimmoisa aine, mutta muotoilemalla siitä saadaan joustava esine.





Pyykkipojan teräksinen jousi pyrkii palautumaan ennalleen. Sen vuoksi pyykkipoika puristaa pyykin lujaa kiinni naruun.

Jousivaakaa käytetään voiman mittaamiseen. Teräsjousi vastustaa voimaa. Se pyrkii palaamaan ennalleen. Mitä suurempi voima, sitä enemmän jousi venyy.





Tässä lävistimessä on kaksi vahvaa teräsjousta. Ne palauttavat lävistimen kahvan takaisin yläasentoon.

Trampoliinin vahvat jouset ensin venyvät hyppäävän lapsen painosta. Kun jouset sitten vetäytyvät ennalleen, ne samalla ponnauttavat lapsen ilmaan.




Kierrejousen lisäksi on olemassa lehtijousia. Teräksisiä lehtijousia käytetään raskaissa ajoneuvoissa ja perävaunuissa.

Kettujen metsästykseen käytetty ansarauta perustuu kahteen teräksiseen lehtijouseen, jotka ovat u-muotoisia. Kun viritys laukeaa, puristavat jouset ansaraudan leuat yhteen.


Jousiammunta

Jousiammunta perustuu puun rakenteelliseen kimmoisuuteen. Esimerkiksi kuiva kuusenoksa pyrkii voimakkaasti palaamaan ennalleen, kun sitä taivutetaan. Muita hyviä jousipuita ovat kataja ja Suomessa harvinaiset marjakuusi, saarni ja jalava. Pitkäjousi on miehen mittainen ase, jota tarinoiden Robin Hoodkin käytti.

Toinen jousityyppi on jalkajousi. Se on tehokas ja niin jäykkä, että se viritetään kahdella kädellä. Jalkajousen nuolet ovat lyhyitä.




Kolmannen tyypin jouset ovat vastakaarijousia. Niissä on yhdistelty erilaisia aineita. Tällaiset jouset kehitettiin aikoinaan Aasiassa. Ammunnan piti onnistua hevosen selästä. Puuhun yhdistettiin sarvea, bambua ja jännettä.

Taljajousessa on väkipyörästö, jonka ansiosta vahvakin jousi on kevyt jännittää.


Tiivistelmä

  • Jousi voidaan rakentaa kimmoisasta aineesta, kuten kumista.
  • Jousi voidaan rakentaa muotoilemalla kimmoisa rakenne teräksestä.
  • Jousi pehmentää iskuja, lähettää liikkeelle ja kiinnittää.