Kokoukset

1. kokous

Ryhmän jäsenet:
Kalle Kiiskinen, Herajoen koulu
Pasi Jalonen, Peltosaaren koulu
Vesa-Matti Seppälä, Pohjolanrinteen koulu
Liisa Korhonen Harjurinteen koulu
Anna-Maija Vesen Kulttuurituottaja
Elina Honkavuori Herajoen koulu

1. Avaus

2. Esittäytyminen,
läsnä 29.4.2015:
Kalle Kiiskinen
Pasi Jalonen
Vesa-Matti Seppälä
Liisa Korhonen klo 15.10

3. Toimintasuunnitelma ryhmän toiminnasta:
  • Aikataulu:
  • Syyskuun loppuun mennessä valmis
  • Seuraava kokous 27.5. klo 14.00 Peltosaaren koulussa. Aiemmin ilmoitetut kokouksen perutaan samalla.

  • Tavoite:
  • Keskitytään paikallisesti päätettäviin asioihin.
  • 5.6 Paikallisesti päätettävät asiat
    Koulutyön käytännön järjestämisestä päätettäessä kiinnitetään huomiota siihen, että ratkaisut tukevat kasvatuksen ja opetuksen tavoitteiden saavuttamista ja edistävät perusopetuksen yhtenäisyyttä rakentavaa toimintakulttuuria. Kaikkien tässä käsiteltävien asioiden osalta koulukohtaiset ratkaisut, työn- ja vastuunjako sekä muu käytännön toteutus täsmennetään koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja/tai lukuvuosisuunnitelmassa opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti.
  • Yhteinen vastuu koulupäivästä sekä yhteistyö: Koko koulu kasvattaa, liikkuva koulu, yhteisöllisyys, yhteistyötahot, turvallisuustarkastelu PASI JA KALLE HOITAA TÄN.
    Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa
    • mitkä ovat keskeiset tavoitteet ja toimintatavat hyvän ja turvallisen koulupäivän luomiseksi
    ja yhteistyön järjestämiseksi
    • miten yhteistyö kunnan/koulun sisällä sekä koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa
    organisoidaan ja miten sitä seurataan ja kehitetään, erityisesti
  • Riihimäen koulut tekevät mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä lähipiirin toimijoiden (julkinen ja yksityinen sektori) kanssa kantaen yhteistä vastuuta yhteisöllisyyskasvatuksesta ja koulun toiminnan jalkautumisesta ympäröivään yhteiskuntaan. Yhteisenä tavoitteena on harjoitella toimimista aktiivisena yhteiskunnan jäsenenä ja tutustua monipuolisesti yhteiskuntaan. Koulut ovat aktiivisesti yhteydessä ja yhteistyössä mm. liikunta-alan, kulttuurisektorin, sosiaalitoimen ja peruspalveluiden tuottajien kanssa luoden oppilaille turvallisen ja hyvän koulupolun.

    Yhdessä oppilaskunnan, opettajien, huoltajien ja muiden koulun yhteistyötahojen kanssa suunnitellaan erilaisia yhteistyötoimintamuotoja, jotka kirjataan koulujen lukuvuosisuunnitelmiin. Monipuolisten oppimis- ja kasvatusympäristöjen hyödyntäminen koulun toiminnassa yhdessä yhteistyötahojen kanssa tukee koulun toiminnan jalkautumista tiivimmin osaksi yhteiskuntaa.

    Koulut huolehtivat ja toteuttavat erilaisia toimia oppilaiden ja huoltajien aktiivisesta osallisuudesta koulun toiminnassa. Yhteistyön muodot suunnitellaan, kirjataan ja arvioidaan koulujen lukuvuosisuunnitelmissa.

    °° miten huolehditaan oppilaiden osallisuuden toteutumisesta
    °° mitkä ovat kodin ja koulun yhteistyön keskeiset tavoitteet ja järjestämiskäytännöt.

    Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö
    (Vesa-Matti)
  • Olemme muokanneet taulukon kasvatuskeskusteluiden ja kurinpidollisten keinojen käytöstä.


  • Määritellään tarvittaessa koulun lukuvuosisuunnitelmassa.
    Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu, joustava perusopetus, etäyhteyksiä hyödyntävä opetus, opetus erityisissä tilanteissa ja yhdysluokkaopetus määritellään tarvittaessa koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

    Opetuksen ja kasvatuksen tavoitteita tukeva muu toiminta (Liisa)
    Opetuksen ja kasvatuksen tavoitteita tukevan muun toiminnan tehtävänä on palvella koulujen opetussuunnitelmien ja vuosisuunnitelmien mukaista toimintaa laajentaen oppimisympäristöjen ja -käytäntöjen hyödyntämismahdollisuuksia. Koulun kerhotoiminta, mahdollinen koulukirjasto ja kunnan kirjasto- ja kulttuuripalvelut sekä muut helposti lähestyttävät oppimis- ja opetusympäristöt tulisi hyödyntää monipuolisesti kunkin koulun mahdollisuuksien ja resurssien mukaisesti. Kerhotoiminnan ja muiden koulun kulttuuriin kuuluvien tapahtumien sisällöt ja järjestämistavat ilmoitetaan koulujen vuosisuunnitelmissa. Niiden sisällöt laaditaan palvelemaan koulun kulloisia kehittämisen painopistealueita ja tavoitteita.

    Mahdollisuuksien mukaan koulun muun toiminnan suunniteluun otetaan mukaan koulun oppilaskunta, muut sidosryhmät sekä huoltajat ja muutkin oppilaat koulun parhaaksi näkemien käytänteiden mukaisesti. Yhteydet mahdollisesti tarjottavaan aamu- ja iltapäivätoimintaan kirjataan vuosisuunnitelmaan.
  • mitkä ovat kouluruokailun toteuttamista ohjaavat periaatteet sekä ruoka-, terveys- ja
    tapakasvatukselliset ja kestävään elämäntapaan liittyvät tavoitteet (Elina) lausunto
    • miten oppilaiden ruokailuun liittyvät erityistarpeet otetaan huomioon

  • Kouluruokailusta
    Riihimäen kaupunki tarjoaa oppilaille maksuttoman kouluaterian. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antamat kansalliset ravitsemussuositukset ohjaavat koko ruuanvalmistusprosesseja raaka-aineiden valitsemisesta valmistusmenetelmiin. Kouluruokailun tehtävänä on yhtälailla täyttää oppilaiden ravitsemukselliset tarpeet koulupäivän aikana kuin terveydelliset, sosiaaliset, ravitsemus- ja tapakasvatuksen tavoitteet. Ruokailuhetki näyttäytyy oppilaille täysipainoisena ja nautittavana kokemuksena, joka omalta osaltaan lisää kouluviihtyvyyttä ja täyttää myös ruokailutauon virkistystehtävän. Oppilaan koulupäivän tarkoituksenmukaisesti jaksottavat ateriat estävät väsymystä ja edistävät työkykyä sekä oppimista. Riittävän pitkä ruokailuaika varmistaa kylläisyyden ja kiireettömän vuorovaikutuksen yhteisöllisyyttä vahvistavassa ohjatussa tilanteessa.
    Ruokalistan koostamista ohjaavat asiakastyytyväisyyskyselyt, menekki, nuorisovaltuuston kanssa tehtävä yhteistyö uusien ruokien suunnittelusta sekä eri sidosryhmät ravitsemuspuolelta, jotka tuovat ehdotuksiaan ja teemoja muokkaamaan jo olemassa olevaa tarjontaa. Riihimäellä panostetaan kouluruuan monipuolisuuteen ja makumaailmaan, joka kohtaa asiakkaan ja on kaikille soveltuvaa.
    Raaka-aineiden valinnassa Riihimäellä suositaan kotimaisia raaka-aineita ja lähiruokaperiaatetta unohtamatta luomu-tuotteita ja kiinnitetään huomiota ympäristö- ja ilmastoystävällisyyteen. Ylijäämäruoka pyritään hyödyntämään ihmisruuaksi. Valmistusmenetelmien valintaa ja ruuan jakamista ohjaavat terveellisyys ja hygieniavaatimukset. Hygieenisyyttä valvotaan yhdessä paikallisen terveysviranomaisen kanssa.
    Riihimäki on huomioinut perusopetuksen nivelvaiheet, esikoulut syövät samaa ruokaa kuin peruskoulut ja yläkoulun itsenäiseen ruokailukulttuuriin totutellaan 6. luokan ajan oman opettajan ohjauksella.
    Kouluvuodet ovat merkityksellinen vaihe vaikuttaa lasten ja nuorten ruokailutottumuksiin. Kouluateriointi toimiikin mallina ruokavalinnoille myös kotioloissa ja opiskeluajan jälkeisissä elämänvaiheissa ja ruokakasvatuksella kouluissa pyritään vähitellen kohti itseohjautuvuutta ja vastuun ottamista omista elintavoista. Kouluaterioiden laatua ja valikoimaa kehittämällä voidaan vaikuttaa laaja-alaisesti oppilaiden terveyteen, opiskelukykyyn ja paitsi oppilaan myös kouluyhteisön hyvinvointiin. Jokaisesta tarjottavasta ruoka-annoksesta on esillä oikeaoppisesti koostettu mallikuva ja sisällysluettelo allergisoivista aineista.
    Erityisruokavaliot suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisesti oppilaan huoltajan, kouluterveydenhuollon, ruuan valmistajien ja raaka-aineiden toimittajien yhteistyönä. Erityisruokien valmistusprosesseja ohjaavat samat arvot ja kriteerit kuin muutakin kouluruuan valmistusta.

    Yhteistyö koulun kanssa

    Ruokasali ja ruokailutila keittiöineen mielletään yhtenä koulupäivään kiinteästi liittyvänä oppimisympäristönä. Oppilaat yhdessä opettajien ja keittiöhenkilökunnan kanssa jakavat vastuun ruokailutilan viihtyvyydestä, somistamisesta ja siisteydestä. Ruokavuorojen suunnittelussa tulee ottaa huomioon kaikki osapuolet ja ruokailuaika on oltava riittävän pitkä. Riihimäen kouluilla on mahdollisuus tehdä joustavasti yhteistyötä ruokapalveluiden kanssa huomioiden erilaiset koulujen teematapahtumat ja juhlatilaisuudet.

    Oppilaiden ohjaus kouluruokailussa on osa ruokakasvatusta ja pedagogista työotetta, jolla on mahdollista vaikuttaa oppilaan ruokaan liittyviin tietoihin, taitoihin, asenteisiin ja valintoihin. Tapakasvatuksesta huolehtivat yhteistyössä opettajat, kouluohjaajat, ruokapalveluhenkilökunta sekä muu koulun henkilökunta.



    miten koulumatkoista ja kuljetuksista sekä niihin liittyvistä toimintatavoista tiedotetaan
    oppilaille ja huoltajille. (Pasi)
    Aamu- ja iltapäivätoimintaa tarjoavalla opetuksen järjestäjällä on velvollisuus laatia valtakunnallisten aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteiden mukainen paikallinen aamu- ja iltapäivätoiminnan LIITTEEKSI
    suunnitelma64.
  • Huoltajien ottaminen mukaan opetussuunnitelma työhön: Katso 10.9. kokousmuistio

4. Muita keskusteltavia asioita:
a. Miten otetaan huoltajat, oppilaat ja koulut mukaan työhön? Katso 10.9. kokousmuistio
b.


Kokous 10.9.2015

Läsnä:
Vesa-Matti Seppälä
Pasi Jalonen
Kalle Kiiskinen
Liisa Korhonen


Aiheet:
- Vanhempien kuuleminen: Kysely vai koko kaupungin/koulun vanhempainilta?
- Työryhmä päätyi ehdottamaan kyselyä. Kyselyn voisi toteuttaa Helmen kautta tai ZEF-kyselynä.
- Kyselyn aikataulu: marraskuu tai tammikuun loppu (onko liian myöhään, jos halutaan oikeasti antaa vaihkutusmahdollisuus huoltajillekin?)

Kyselyn aihealueet ja mahdolliset kysymykset:
  • Tulevaisuuden koulu Riihimäellä: Millaisia taitoja lapsesi tarvitsee tulevaisuudessa? TVT-taidot?
  • (Kaupungin arvot näkyviin.) Miten kaupungin arvot näkyvät koulussa? Mitkä arvot ovat sinusta tärkeitä koulussa?
  • Millaista kasvatustukea toivotte koululta?
  • Mitä odotat koulun ja kodin yhteistyöltä? Kuvaile, mitkä asiat ovat tärkeitä kodin ja koulun yhteistyössä?
  • Mitkä asiat edistävät oppimista ja hyvinvointia koulussa?
  • Millätavoin toteutettu arviointi tukee lapsen oppimista ja kehitystä?
  • Millaisia tukitoimia toivotte oppimisen ja koulunkäynnin tukemiseksi?
  • (Määritellään alkuun oppilashuoltokäsite.) Mitä odotat oppilashuollolta?
  • Miten valinnaisuuden tulisi näkyä ja toimia koulussa?
  • Onko sinulla ajatuksia eri oppiaineiden sisällöistä, tavoitteista ja toimintamalleista, jotka tulisi huomioida suunniteltaessa uutta opetussuunitelmaa?

Muokkasimme ensimmäisen kokouksen tekstipohjaa.

Seuraava kokous 24.9. klo 14 Peltosaaressa.

24.9.2015

Läsnä:
Liisa Korhonen
Kalle Kiiskinen
Pasi Jalonen
Vesa-Matti Seppälä, etäyhteys

KIrjoitimme seuraavat ops-osiot...

Yhteinen vastuu koulupäivästä sekä yhteistyö

Riihimäen koulut tekevät mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä lähipiirin toimijoiden (julkinen ja yksityinen sektori) kanssa kantaen yhteistä vastuuta yhteisöllisyyskasvatuksesta ja koulun toiminnan jalkautumisesta ympäröivään yhteiskuntaan. Yhteisenä tavoitteena on harjoitella toimimista aktiivisena yhteiskunnan jäsenenä ja tutustua monipuolisesti yhteiskuntaan. Koulut ovat aktiivisesti yhteydessä ja yhteistyössä mm. liikunta-alan, kulttuurisektorin, sosiaalitoimen ja peruspalveluiden tuottajien kanssa luoden oppilaille turvallisen ja hyvän koulupolun.

Yhdessä oppilaskunnan, opettajien, huoltajien ja muiden koulun yhteistyötahojen kanssa suunnitellaan erilaisia yhteistyötoimintamuotoja, jotka kirjataan koulujen lukuvuosisuunnitelmiin. Monipuolisten oppimis- ja kasvatusympäristöjen hyödyntäminen koulun toiminnassa yhdessä yhteistyötahojen kanssa tukee koulun toiminnan jalkautumista tiivimmin osaksi yhteiskuntaa.

Koulut huolehtivat ja toteuttavat erilaisia toimia oppilaiden ja huoltajien aktiivisesta osallisuudesta koulun toiminnassa. Yhteistyön muodot suunnitellaan, kirjataan ja arvioidaan koulujen lukuvuosisuunnitelmissa.



Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö

Kasvatuskeskustelu
Kasvatuskeskustelua käytetään kouluissa ensisijaisena toimena, kun oppilas häiritsee opetusta tai muuten rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita oppilaita tai koulun henkilökuntaa epäkunnioittavasti tai heidän ihmisarvoaan loukkaavasti. Oppilaan voi määrätä kasvatuskeskusteluun koulun opettaja ja tai rehtori enintään kahdeksi tunniksi. Keskustelu voidaan koulun käytänteiden mukaisesti järjestää kerralla tai useammassa osassa koulupäivän aikana tai sen ulkopuolella.
Kasvatuskeskustelussa yksilöidään toimenpiteeseen johtanut teko tai laiminlyönti yhdessä oppilaan kanssa ja tarvittaessa selvitetään laajemmin käyttäytymisen syyt ja seuraukset sekä keinot koulussa käyttäytymisen ja oppilaan hyvinvoinnin parantamiseksi.
Kasvatuskeskustelusta ilmoitetaan oppilaan huoltajalle. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus osallistua kasvatuskeskusteluun tai osaan siitä, jos se katsotaan tarpeelliseksi.
Koulu määrittelee lukuvuosisuunnitelmassa millaisissa tapauksissa kasvatuskeskustelua käytetään ja mitkä ovat keskustelujen toteuttamisen käytänteet. Kasvatuskeskustelu kirjataan koulun rangaistuskirjaan.

Luokasta tai muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi
Opettaja tai koulun rehtori voi poistaa opetusta häiritsevän oppilaan opetustilasta jäljellä olevan oppitunnin ajaksi. Poistaminen kirjataan sähköiseen poissaolojärjestelmään. Opetustilasta poistetulle oppilaalle järjestetään valvonta.
Opettajalla ja rehtorilla yksin tai yhdessä oikeus poistaa oppilas, joka ei noudata suullista määräystä poistua. Vastarintaa tekevä oppilas voidaan poistaa käyttäen sellaisia oppilaan poistamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen. Voimankäyttövälineitä ei saa käyttää. Mikäli voimakeinoja joudutaan käyttämään, on siitä annettava kirjallinen selvitys opetuksen järjestäjälle.

Jälki-istunto
Opettaja tai koulun rehtori voi määrätä oppilaalle, joka häiritsee opetusta, rikkoo järjestystä tai käyttäytyy vilpillisesti, enintään kahden tunnin jälki-istunnon. Jälki-istuntoa annettaessa oppilasta kuullaan, teko yksilöidään ja hankitaan tarvittava selvitys jälki-istunnon syystä. Jälki-istunnosta ilmoitetaan oppilaan huoltajalle erillisellä ilmoituslomakkeella. Jälki-istunto kirjataan koulun rangaistuskirjaan.
Jälki-istunto suoritetaan valvotusti. Oppilasta istutetaan hiljaa tai hänelle voi teettää kirjallisia tai suullisia tehtäviä ja harjoituksia, jotka tukevat kasvatusta, opetusta ja kehitystä, ovat oikeassa suhteessa oppilaan tekoon tai laiminlyöntiin sekä ovat ikä ja kehitystaso huomioon ottaen oppilaalle sopivia. Jälki-istuntoa ei saa järjestää siten, että oppilas jäisi sen takia pois opetuksesta tai muusta toiminnasta.

Kotitehtävien laiminlyönti
Opettaja voi määrätä kotitehtävänsä laiminlyöneen oppilaan tekemään tehtäviä koulupäivän päätyttyä enintään yhdeksi tunniksi kerrallaan. Asiasta ilmoitetaan oppilaan huoltajalle ja asia kirjataan sähköiseen poissaolojärjestelmään. Oppilas suorittaa tehtäviä valvotusti.

Opetuksen epääminen enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi
Kyseessä on turvaamistoimi, jos on olemassa vaara, että oppilaan tai muun henkilön turvallisuus kärsii väkivaltaisen tai uhkaavan käytöksen johdosta tai opetus vaikeutuu kohtuuttomasti oppilaan häiritsevän käytöksen vuoksi.
Opetuksen epäämisestä ilmoitetaan oppilaan huoltajalle ja tarvittaessa sosiaalihuollon toimeenpanosta vastaavalle viranomaiselle. Opetuksen epäämisestä päättää koulun rehtori ja päätös kirjataan koulun rangaistuskirjaan.

KURINPITORANGAISTUKSET
Kasvatuskeskustelua ja kurinpidollisia keinoja käytetään ensisijaisesti oppilaan ojentamiseen. Mikäli oppilas em. keinoista huolimatta jatkaa epäasiallista käyttäytymistään tai yksittäinen teko on vakava, voidaan oppilaalle määrätä kurinpitorangaistus.

Kirjallinen varoitus
Kirjallinen varoitus määrätään, kun oppilas kasvatuskeskusteluista ja kurinpidollisista keinoista huolimatta häiritsee opetusta, rikkoo järjestyssääntöjä tai käyttäytyy vilpillisesti. Varoituksesta tulee tehdä kirjallinen päätös valitusosoituksineen huoltajalle. Päätöstä tehtäessä tulee kuulla sekä oppilasta että hänen huoltajaa.


Määräaikainen erottaminen
Oppilas voidaan erottaa enintään kolmen kuukauden määräajaksi, kun hän tekee vakavan rikkomuksen tai toimii toistuvasta piittaamattomasti jälki-istunnoista tai kirjallisesta varoituksesta huolimatta. Ennen päätöstä kuullaan oppilasta ja hänen huoltajaa. Huoltajalle annetaan kirjallinen hallintopäätös, joka saatetaan tiedoksi kunnan sosiaaliviranomaisille. Toimivalta on kunnan johtosäännössä määritellyllä toimielimellä.


Päätöksessä erottamiseen johtanut teko yksilöidään ja siitä hankitaan riittävä selvitys. Erottamisen ajaksi oppilaalle järjestetään oppilashuolto ja hänen opetus järjestetään siten, että ei jää jälkeen muusta ryhmästä. Hänelle on laadittava tämän johdosta opetussuunnitelmaan perustuva henkilökohtainen suunnitelma opetuksesta, jonka toteutumista seurataan.


Poisotto-oikeus
Rehtorilla tai koulun opettajalla on yhdessä tai erikseen poisotto-oikeus, jos oppilaalla on hallussaan kielletty tai vaarallinen esine. Poisotto-oikeus on myös esineestä tai aineesta, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista. Mikäli oppilas ei pyynnöstä huolimatta laita esinettä pois tai ottaa sen toistuvasti esille, voidaan oppilasta pyytää antamaan esine tai aine pois. Jos hän ei sitä luovuta, on opettajalla oikeus ottaa se haltuunsa.
Häirintään käytetty esine tai aine palautetaan oppilaalle oppitunnin tai koulun tilaisuuden päättymisen jälkeen. Mikäli on todennäköistä, että häirintä jatkuu myös oppitunnin jälkeen, häirintään käytetty esine tai aine luovutetaan oppilaalle viimeistään työpäivän hänen päättyessä. Asiasta ilmoitetaan huoltajalle mahdollisimman pian. Poisotto ja esineiden ja aineiden hävittäminen ja luovuttaminen kirjataan. (Mihin?)
Koulussa kielletyt esineet ja aineet luovutetaan mahdollisimman pian oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. Esine tai aine luovutetaan poliisille, mikäli muilla ei lain mukaan ole oikeutta pitää niitä hallussaan. Huumausaineet, ampuma-aseet, aseen osat, patruunat, ammukset ja kaasusumuttimet sekä räjähteet luovutetaan poliisille välittömästi. Ennen luovuttamista esine tai aine säilytetään huolellisesti.
Jos huoltaja ei 3 kk:n kuluessa nouda esinettä tai ainetta, se voidaan todisteellisesti hävittää. Suositeltavaa on, että ennen hävittämistä muistutetaan noutovelvollisuudesta ja hävittämisestä tiettynä päivänä, ellei esinettä tai ainetta noudeta.
Mikäli kyseessä ei ole koulussa kielletty tai vaaralliseksi luokiteltu esine tai aine on poisotto viimesijainen puuttumiskeino. Toimenpide tehdään mahdollisimman turvallisesti ja hienotunteisesti eikä siinä puututa henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja yksityisyyteen sen enempää kuin on välttämätöntä opiskelurauhan ja turvallisuuden varmistamiseksi. Jos oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää oppilaan omaa tai muiden turvallisuutta vaarantavaa tai oppimisen tai opetuksen häiritsemiseen käytettävän esineen tai aineen haltuun ottamisen, on rehtorilla tai koulun opettajalla oikeus käyttää haltuun ottamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen. Voimankäyttövälineitä ei saa käyttää. Voimakeinojen käyttöön turvautuneen opettajan tai rehtorin tulee antaa kirjallinen selvitys tapahtuneesta opetuksen järjestäjälle.
Tarkastamisoikeus
Opettajalla tai rehtorilla on oikeus tarkastaa oppilaan mukana olevat tavarat, hänen hallinnassaan olevat koulun säilytystilat ja päällisin puolin hänen vaatteensa, jos on ilmeistä, että oppilaan hallussa on sellainen kielletty esine tai aine, jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta ja oppilas pyynnöstä huolimatta kieltäytyy niitä luovuttamasta tai ei luotettavasti osoita, ettei hänen hallussaan niitä ole. Asiasta ilmoitetaan oppilaan huoltajalle mahdollisimman pian.
Tarkastus tehdään mahdollisimman turvallisesti ja hienotunteisesti. Siinä ei puututa oppilaan henkilö-kohtaiseen koskemattomuuteen ja yksityisyyteen enempää kuin on välttämätöntä opiskelurauhan ja turvallisuuden varmistamiseksi. Oppilaalle ilmoitetaan ennen tarkastusta sen syy. Tarkastajan on oltava oppilaan kanssa samaa sukupuolta ja lisäksi läsnä oltava toinen täysi-ikäinen koulun henkilökuntaan kuuluva, joka oppilaan pyynnöstä on hänen valitsemansa, jos tämä on saapuvilla. Tästä voidaan kuitenkin poiketa, jos se on asian kiireellinen luonne huomioon ottaen turvallisuuden kannalta ehdottoman välttämätöntä.

Kirjoittaja toivoo kommentteja lukijoilta:
Yleisesti pitäisi vielä päättää kirjataanko kasvatuskeskusteluja ja kurinpidollisia keinoja koskeva suunnitelma osaksi paikallista opetussuunnitelmaa vai tehdäänkö siitä erillinen suunnitelma, jolloin siitä tulee mainita opetussuunnitelmassa.
- kasvatuskeskustelujen tarkemmat käytänteet on varmasti järkevää olla koulun lukuvuosisuunnitelmassa esim. erillisenä liitteenä.
- yleiset toimintatavat kuten vielä avoimet toimivalta-asiat kirjauskäytänteineen yhteiseen suunnitelmaan
- hallinnon yleiset oikeusturvaperiaatteet: objektiviteettiperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, tarkoitussidonnaisuuden periaate ja suhteellisuusperiaate toteutuvat yhteisten toimintamallien kautta.
- lisäksi vielä kirjattava, miten henkilökunnan perehdyttäminen ja osaaminen varmistetaan, miten suunnitelmasta tiedotetaan eri tahoille ja mitkä ovat menettelytavat seurannan sekä toteutumisen vaikuttavuuden arviointia varten  lain mukainen velvoite seurata kasvatuskeskusteluiden, kurinpidollisten keinojen ja –rangaistusten käyttöä ja niiden kehittymistäHuom! OPS 2016, s.37
Opetuksen järjestäjä päättää suunnitelman laatimisesta ja valmisteluun osallistuvista tahoista. Oppilaille tulee lain mukaan järjestää mahdollisuus osallistua suunnitelman valmisteluun . Yhteistyö huoltajien ja muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon edustajien kanssa tukee suunnitelman toteutumista. Henkilöstöä ja oppilaskuntaa tulee kuulla ennen suunnitelman hyväksymistä tai päivittämistä.

Opetuksen ja kasvatuksen tavoitteita tukeva muu toiminta

Opetuksen ja kasvatuksen tavoitteita tukevan muun toiminnan tehtävänä on palvella koulujen opetussuunnitelmien ja vuosisuunnitelmien mukaista toimintaa laajentaen oppimisympäristöjen ja -käytäntöjen hyödyntämismahdollisuuksia. Koulun kerhotoiminta, mahdollinen koulukirjasto ja kunnan kirjastopalvelut sekä muut helposti lähestyttävät oppimis- ja opetusympäristöt tulisi hyödyntää monipuolisesti kunkin koulun mahdollisuuksien ja resurssien mukaisesti. Kerhotoiminnan ja muiden koulun kulttuuriin kuuluvien tapahtumien sisällöt ja järjestämistavat ilmoitetaan koulujen vuosisuunnitelmissa. Niiden sisällöt laaditaan palvelemaan koulun kulloisia kehittämisen painopistealueita ja tavoitteita.

Mahdollisuuksien mukaan koulun muun toiminnan suunniteluun otetaan mukaan koulun oppilaskunta, muut sidosryhmät sekä huoltajat ja muutkin oppilaat koulun parhaaksi näkemien käytänteiden mukaisesti. Yhteydet mahdollisesti tarjottavaan aamu- ja iltapäivätoimintaan kirjataan vuosisuunnitelmaan.

Riihimäen kaupungin varhaiskasvatus on velvollinen laatimaan ja lisäämään opetussuunnitelmaan valtakunnallisten aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteiden mukaisen suunnitelman.

Kouluruokailu

Riihimäen kaupunki tarjoaa oppilaille maksuttoman kouluaterian. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antamat kansalliset ravitsemussuositukset ohjaavat koko ruuanvalmistusprosesseja raaka-aineiden valitsemisesta valmistusmenetelmiin. Kouluruokailun tehtävänä on yhtälailla täyttää oppilaiden ravitsemukselliset tarpeet koulupäivän aikana kuin terveydelliset, sosiaaliset, ravitsemus- ja tapakasvatuksen tavoitteet. Ruokailuhetki näyttäytyy oppilaille täysipainoisena ja nautittavana kokemuksena, joka omalta osaltaan lisää kouluviihtyvyyttä ja täyttää myös ruokailutauon virkistystehtävän. Oppilaan koulupäivän tarkoituksenmukaisesti jaksottavat ateriat estävät väsymystä ja edistävät työkykyä sekä oppimista. Riittävän pitkä ruokailuaika varmistaa kylläisyyden ja kiireettömän vuorovaikutuksen yhteisöllisyyttä vahvistavassa ohjatussa tilanteessa.

Raaka-aineiden valinnassa Riihimäellä suositaan kotimaisia raaka-aineita ja lähiruokaperiaatetta unohtamatta luomu-tuotteita ja kiinnitetään huomiota ympäristö- ja ilmastoystävällisyyteen. Ylijäämäruoka pyritään hyödyntämään ihmisruuaksi. Valmistusmenetelmien valintaa ja ruuan jakamista ohjaavat terveellisyys ja hygieniavaatimukset. Hygieenisyyttä valvotaan yhdessä paikallisen terveysviranomaisen kanssa.

Kouluvuodet ovat merkityksellinen vaihe vaikuttaa lasten ja nuorten ruokailutottumuksiin. Kouluateriointi toimiikin mallina ruokavalinnoille myös kotioloissa ja opiskeluajan jälkeisissä elämänvaiheissa ja ruokakasvatuksella kouluissa pyritään vähitellen kohti itseohjautuvuutta ja vastuun ottamista omista elintavoista. Kouluaterioiden laatua ja valikoimaa kehittämällä voidaan vaikuttaa laaja-alaisesti oppilaiden terveyteen, opiskelukykyyn ja paitsi oppilaan myös kouluyhteisön hyvinvointiin. Jokaisesta tarjottavasta ruoka-annoksesta on esillä oikeaoppisesti koostettu mallikuva ja sisällysluettelo allergisoivista aineista.

Erityisruokavaliot suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisesti oppilaan huoltajan, kouluterveydenhuollon, ruuan valmistajien ja raaka-aineiden toimittajien yhteistyönä. Erityisruokien valmistusprosesseja ohjaavat samat arvot ja kriteerit kuin muutakin kouluruuan valmistusta.

Ruokailun yhteistyö koulun kanssa

Ruokasali ja ruokailutila keittiöineen mielletään yhtenä koulupäivään kiinteästi liittyvänä oppimisympäristönä. Oppilaat yhdessä opettajien ja keittiöhenkilökunnan kanssa jakavat vastuun ruokailutilan viihtyvyydestä, somistamisesta ja siisteydestä. Ruokavuorojen suunnittelussa tulee ottaa huomioon kaikki osapuolet ja ruokailuaika on oltava riittävän pitkä. Riihimäen kouluilla on mahdollisuus tehdä joustavasti yhteistyötä ruokapalveluiden kanssa huomioiden erilaiset koulujen teematapahtumat ja juhlatilaisuudet.

Oppilaiden ohjaus kouluruokailussa on osa ruokakasvatusta ja pedagogista työotetta, jolla on mahdollista vaikuttaa oppilaan ruokaan liittyviin tietoihin, taitoihin, asenteisiin ja valintoihin. Tapakasvatuksesta huolehtivat yhteistyössä opettajat, kouluohjaajat, ruokapalveluhenkilökunta sekä muu koulun henkilökunta.

Koulumatkat ja -kuljetukset
Koulut ohjaavat oppilaita turvalliseen liikennekäyttäymiseen ja liikennesääntöjen tietoisuuteen yhdessä vanhempien kanssa sekä kannustaa oppilaita liikkumaan itsenäisesti. Koulukuljetusten järjestäminen ja siitä tiedottaminen tehdään yhdessä sivistyspalveluiden kanssa. Tarkemmin koulukuljetusten myöntämisestä ja järjestämisestä kerrotaan koulukuljetussäännössä.




Huoltajien kyselyn työstäminen:

Kyselyn aihealueet ja mahdolliset kysymykset:
  • Tulevaisuuden koulu Riihimäellä: Millaisia taitoja lapsesi tarvitsee tulevaisuudessa? TVT-taidot?
  • (Kaupungin arvot näkyviin.) Miten kaupungin arvot näkyvät koulussa? Mitkä arvot ovat sinusta tärkeitä koulussa?
  • Millaista kasvatustukea toivotte koululta?
  • Mitä odotat koulun ja kodin yhteistyöltä? Kuvaile, mitkä asiat ovat tärkeitä kodin ja koulun yhteistyössä?
  • Mitkä asiat edistävät oppimista ja hyvinvointia koulussa?
  • Millätavoin toteutettu arviointi tukee lapsen oppimista ja kehitystä?
  • Millaisia tukitoimia toivotte oppimisen ja koulunkäynnin tukemiseksi?
  • (Määritellään alkuun oppilashuoltokäsite.) Mitä odotat oppilashuollolta?
  • Miten valinnaisuuden tulisi näkyä ja toimia koulussa?
  • Onko sinulla ajatuksia eri oppiaineiden sisällöistä, tavoitteista ja toimintamalleista, jotka tulisi huomioida suunniteltaessa uutta opetussuunitelmaa?

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä