2.3 Arvoperusta, Lopen paikallinen tarkennus

Lopen kasvatuksen ja koulutuksen - ja siten myös esiopetuksen - tärkeimmät arvot ovat turvallisuus, vastuullisuus, myönteisyys, avoimuus ja välittäminen.

Esiopetusvuoden ajan lapsi saa olla vielä lapsi, ilman oppimistavoitteiden paineita. Lapsella on oikeus leikkiä ja oppia leikin kautta, jokaisen omat lähtökohdat ja aikaisemmat taidot huomioiden. Hän on arvokas omana itsenään, ja yhtenä esikouluryhmän jäsenenä. Hänen mielipiteitään kuunnellaan ja otetaan huomioon arjen ja toimintaympäristöjen suunnittelussa ja arvioinnissa. Näin lasta myös rohkaistaan osallisuuteen ja yhteisöllisyyteen. Asioita ei opetella ainoastaan tulevaisuutta varten vaan myös siksi, että se on sillä hetkellä arvokasta.

Lopella hyvä esiopetus perustuu positiiviseen vuorovaikutukseen ja myönteiseen tunneilmapiiriin, joiden kautta lapsen on turvallista ilmaista itseään ja opetella uusia asioita. Esiopetuksen henkilöstön ja lasten huoltajien toimiessa avoimessa yhteistyössä turvataan lasten hyvinvointi. Lopen kunnassa pidetään tärkeänä tutustumista lapsiin jo ennen esiopetusvuoden alkamista. Kesällä ennen esiopetusvuoden alkamista pyritään toteuttamaan opettajien toimesta lapsen kotiin tutustumiskäynti, josta saadaan arvokasta tietoa lapsesta ja hänen kasvuympäristöstään.

Esiopetuksessa opetellaan suojelemaan ympäröivää luontoa toteuttamalla kestävän elämäntavan periaatteita harjoittelemalla muun muassa kierrätystä ja pyrkimällä noudattamaan terveellisiä elämäntapoja. Lapsia kohdellaan tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti riippumatta heidän sukupuolestaan, perhetaustastaan tai muista ominaisuuksistaan.

Kommentit

Kommentti toisen kappaleen lopussa olevaan kysymykseen: esiopsissa käytetään termejä "jokainen lapsi" / "jokaisella lapsella" jne. tai vaihtoehtoisesti puhutaan lapsista monikossa. Tavoitteet koskevat yleensä kaikkia esiopetuksessa olevia lapsia, joten ehdotan pääsääntöisesti esiopsin termien käyttöä ja monikon suosimista. Sääntöä vahvistavana poikkeuksena voi kai silti olla toisen kappaleen kaltainen "lapsi"- sanan käyttö silloin kun se on sisältöön sopivaa. Vai voiko?
Toiseen kappaleeseen mielestäni paremmin sopii lapsi-sanan yksikkömuoto.

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin