Tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus

Oppilaanohjausta tehostetusti 8.- ja 9.-luokalla

Oppilaalla, joka tarvitsee perusopetuksen jälkeisiin jatko-opintoihin hakeutumiseen liittyvää tukea, on oikeus saada opetussuunnitelman mukaisen oppilaanohjauksen lisäksi tarpeidensa mukaista henkilökohtaista oppilaanohjausta. Tehostetussa henkilökohtaisessa oppilaanohjauksessa oppilaalle annetaan henkilökohtaista ja muuta oppilaanohjausta sekä laaditaan henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma. Tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta annetaan 8. ja 9. vuosiluokalla. 

Oppilaan oikeus saada tehostettua henkilökohtaista ohjausta on osa oppivelvollisuusuudistusta ja perustuu 1.8.2021 voimaan tulleisiin perusopetuslain sekä perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutoksiin.

Tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen tarve arvioidaan koululla

Tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen tarpeen arvioi ensisijaisesti opinto-ohjaaja oppilaanohjauksen sisältöjen ja tavoitteiden näkökulmasta. 

Tiivis yhteistyö opinto-ohjaajan, luokanohjaajan, erityisluokanopettajan ja/tai laaja-alaisen erityisopettajan kanssa on tehostetun ohjauksen arvioinnin ja suunnittelun lähtökohtia. Muita yhteistyötahoja voivat olla esimerkiksi koulukuraattori, koulupsykologi, kouluterveydenhoitaja, S2-opettaja, koulunkäynninohjaaja, kasvatusohjaaja, monikulttuurinen tai -kielinen ohjaaja, koulunuorisotyönohjaaja, nivelvaiheen etsivä, toisen asteen oppilaitoksen henkilöstön edustaja, harrastustoiminnan ohjaaja tai muu työntekijä esim. sosiaali- ja terveyspalveluista.

Ohjaustarpeen arvioinnissa voidaan käyttää myös erilaisia oppilaille suunnattuja itsearviointityökaluja ja kartoituksia (esimerkiksi Ohjaustarvearvio, Lerkkanen 2002). Näitä voidaan tarvittaessa hyödyntää jo ennen 8. vuosiluokalle siirtymistä. Lisäksi koulun muut toimintatavat voivat toimia apuna tehostetun ohjauksen tarpeen kartoituksessa.

Tehostettua oppilaanohjausta suositellaan muun muassa oppilaalle, joka saa erityistä tukea, opiskelee vuosiluokkiin sitomattomasti, siirtyy yläkoulun aikana valmistavasta ryhmästä perusopetukseen tai jonka opinnoissa edistyminen heikkenee esimerkiksi runsaiden poissaolojen, kouluakäymättömyyden tai elämäntilanteen muutosten takia. Lisäksi tehostetun oppilaanohjauksen tarvetta on syytä arvioida, mikäli oppilas saa esimerkiksi tehostettua tukea, vaihtaa koulua yläkoulun aikana tai on sijoitettuna kodin ulkopuolelle. 

Jatko-opintosuunnitelma tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta saavalle

Tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta saavalle oppilaalle tulee laatia henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma yhteistyössä oppilasta tuntevien sekä hänen huoltajiensa kanssa. Jatko-opintosuunnitelma on arkistoitava asiakirja. 

Joensuun seudun perusopetuksessa on käytössä oppilaanohjauksen Wilma-lomake, joka sisältää tehostetussa oppilaanohjauksessa oppilaalle laadittavan henkilökohtaisen jatko-opintosuunnitelman. Lomaketta on mahdollista käyttää kaikkien oppilaiden ohjauksessa.

Opinto-ohjaaja vastaa oppilaskohtaisten tietojen kirjaamisesta. Huoltajalla on myös mahdollisuus osallistua ja kommentoida lomakkeella oppilaan jatko-opintosuunnitelmaa. 

Ohjausyhteistyö ja jaettu ohjaajuus

Tehostetussa henkilökohtaisessa oppilaanohjauksessa huomioidaan nuoren yksilölliset lähtökohdat ja vahvuudet, vahvistetaan huoltajien kanssa tehtävää yhteistyötä sekä työskennellään monialaisesti. Ohjauksessa keskitytään kehittämään oppilaan jatko-opintovalmiuksia ja ohjaamaan oppilas hänelle sopiviin jatko-opintoihin.

Tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus voi tarkoittaa eri oppilaille eri tukimuotoja yksilöllisen arvion pohjalta. Oppilas voi esimerkiksi tavata opinto-ohjaajaa tai muiden ammattiryhmien edustajia pienryhmäohjauksessa tai henkilökohtaisessa ohjauksessa keskimääräistä useammin. Oppilas voi saada apua tai tukea TET-paikan hakemiseen tai suorittaa useamman TET-jakson kuin opetussuunnitelmassa on määritelty. Myös ohjatut tutustumiset tai koulutuskokeilut jatko-opintopaikkoihin ovat tehostetun henkilökohtaisen oppilaanohjauksen muotoja. 

Oppilaalle ja hänen huoltajalleen tarjotaan mahdollisuuksia tutustua oppilaalle soveltuviin perusopetuksen jälkeisiin jatko-opintomahdollisuuksiin. Oppilaalle ja huoltajalle annetaan myös riittävästi tietoa oppimisen ja opiskelun tuen jatkumisen mahdollisuuksista perusopetuksen jälkeisissä opinnoissa sekä tarvittaessa muista tukimuodoista.