Ohjauksen tavoitteet

Ohjauksen tavoitteet

Oppilaanohjaus muodostaa esiopetuksesta perusopetuksen jälkeisiin opintoihin kestävän jatkumon. Ohjausta annetaan eri oppiaineiden opetuksen, oppilaanohjauksen ja koulun muun toiminnan yhteydessä. Ohjaus on kaikkien koulussa sekä muissa oppimisympäristöissä työskentelevien yhteistä työtä, jota koulun toimintakulttuuri osaltaan tukee. Ohjausta toteutetaan yhteistyössä monialaisen asiantuntijaverkoston, oppilaan huoltajien sekä työelämän kanssa.

Hyvän ohjauksen kriteereiden​​ (Opetushallitus 2014) mukaan ohjaus koulussa on jatkuvaa, vuorovaikutteista ja tavoitteellista toimintaa, jolla pyritään tukemaan oppilaan oppimista, kasvua ja kehitystä. Oppilas on ohjauksessa aktiivinen ja osallistuva, ja arvioi itse omaa oppimistaan ja toimintaansa. Lisäksi huomioidaan perheen, ystävien ja harrastusten merkitys lapsen ja nuoren elämään vaikuttavina toimijoina ja yhteisöinä. Ohjauksen avulla autetaan ja tuetaan oppilasta kuulumaan ryhmään sekä toimimaan ryhmän jäsenenä. Ohjauksella edistetään opiskeluvalmiuksien kehittymistä ja opintojen etenemistä sekä tuetaan lasta ja nuorta elämään, koulutukseen ja uranvalintoihin liittyvissä päätöksissä yhteistyössä huoltajien kanssa. 

Ohjauksella on tärkeä merkitys hyvinvoinnin lisäämisessä sekä koulutuksesta ja työelämästä syrjäytymisen ehkäisemisessä. Ohjaus tukee nuorten ammatillisen identiteetin kehittymistä, auttaa ura- ja elämänsuunnittelutaitojen muotoutumisessa sekä antaa valmiuksia jatko-opintoihin ja työelämään siirtymiselle (Opetushallitus 2014, 5). Oppilasta kunnioitetaan yksilönä, jolla on oikeus laadukkaaseen ja omiin tarpeisiinsa nähden riittävään ohjaukseen. Laadukkaan ohjauksen avulla edistetään myös oikeudenmukaisuuden, oppilaiden yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja osallisuuden toteutumista.