5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Toimenpiteet suunnitelman toteuttamiseksi ja seuraamiseksi

Oppilashuoltosuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet suunnitelman toteuttamiseksi ja seuraamiseksi[1]. Näitä ovat seurannasta vastuussa oleva taho esiopetuksessa, seurattavat asiat ja käytettävät menetelmät tietojen kokoamiseksi sekä seurannan aikataulu. Lisäksi kuvataan seurantatietojen käsittely ja hyödyntäminen esiopetuksen oppilashuollon kehittämisessä sekä keskeisistä tuloksista tiedottaminen lapsille, huoltajille ja tarvittaville yhteistyötahoille.

[1] Hallituksen esitys eduskunnalle oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi 67/2013

Omavalvonta

Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen on osa opetuksen järjestäjän omavalvontaa koskevaa tehtävää. Opetuksen järjestäjä vastaa yhteistyössä opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen oppilashuoltopalveluista vastuussa olevien viranomaisten kanssa oppilashuollon kokonaisuuden omavalvonnan toteutumisesta[1].

[1] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 26 § 1 mom.

Kysymyksiä ja ehdotuksia (paikallinen tarkennus)

Saarijärvellä monialainen oppilashuollon ohjausryhmä (esiopetus+perusopetus) on yhteinen Saarikan alueen kuntien kanssa. Tavoitteena on, että ryhmään saadaan vielä esiopetuksen edustaja. Saarikan alueen varhaiskasvatusjohtajat päivittävät yhdessä oppilashuoltoon liittyviä asioita. Esiopetuksen monialainen Varhaisen tuen-oppilashuoltoryhmä vastaa päiväkotien oppilashuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista. Oppilashuoltoryhmässä käydään keskustelua kasvattajayhteisön ja lasten hyvinvoinnista. Monialainen yhteistyö ja toimivien käytänteiden päivittäminen eri ammattiryhmien kanssa on tärkeää oppilashuollollista työtä. Ryhmä kokoontuu kaksi kertaa vuodessa.

Yksikkökohtaisia esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmia keskustan alueella ja viheralueilla suunnitellaan ja työstetään vasta tällä hetkellä.Yksikkökohtaiseen oppilashuoltosuunnitelmaan sisällytetään seuraavat asiat:
1.Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut. 2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat. 3.Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen. 4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen lasten ja huoltajien kanssa. 5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen. 6. Tapaturmien ehkäiseminen sekä ensiavun järjestäminen ja hoitoonohjaus. 7. Esiopetuksen kuljetusten odotusaikoja ja turvallisuutta koskevat ohjeet. 8. Suunnitelma lasten suojaamiseksi väkivallalta, kiusamiselta ja häirinnältä. 9. Toiminta äkillisissä kriisesissä ja uhka- ja vaaratilanteissa.