3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen

Yksilökohtaisen oppilashuollon kokonaisuus

Oppilashuoltosuunnitelmassa kuvataan yksilökohtaisen oppilashuollon kokonaisuus, josta ilmenee

  • yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen lapsen kehityksen, hyvinvoinnin ja oppimisen seuraamiseksi ja edistämiseksi sekä yksilöllisten tukitoimien toteuttamiseksi.

Ykslökohtaisen oppilashuollon käytännöt

Tämän lisäksi oppilashuoltosuunnitelmassa kuvataan

  • yhteistyö tehostetun ja erityisen tuen sekä sairaalaopetuksen yhteydessä
  • lapsen sairauden vaatiman hoidon, erityisruokavalion tai lääkityksen järjestäminen esiopetuksessa
  • esiopetuksen oppilashuollon tuki lapsen elämäntilanteesta johtuvissa vaikeuksissa, kuten perhe- ja lähisuhdeväkivalta tai päihde- ja mielenterveysongelmat
  • asiantuntijaryhmän kokoaminen ja suostumuksen hankkiminen sekä ryhmän yhtenäiset menettelytavat yksittäistä oppilasta koskevan asian käsittelyssä
  • oppilashuoltokertomusten laatiminen ja säilytys
  • yhteistyö esiopetuksen ulkopuolisten palvelujen ja yhteistyökumppaneiden kanssa, kuten perheneuvola, lastensuojelu ja erikoissairaanhoito.

Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen Saarijärvellä

Saarijärvellä yksilökohtaisen oppilashuollon tavoitteena on seurata ja edistää lapsen hyvinvointia ja oppimista sekä kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja terveyttä. Yksilökohtaiseen oppilashuoltoon kuuluvat yksittäiselle lapselle järjestettävät terveydenhuollon, psykologin tai koulukuraattorin (Saarikka) antamat oppilashuollon palvelut. Moniammatillinen yhteistyö on tärkeä työmenetelmä oppilashuollossa. Konsultaatiossa esiopetusryhmän opettaja voi halutessaan keskustella oppilashuollon henkilöstön kanssa lasta tai esioppilasryhmää koskevasta huolesta nimellä (lupa vanhemmilta) tai nimettömästi. Monialainen asiantuntijaryhmä voidaa koota tapauskohtaisesti yksittäisen esioppilaan tueksi vanhempien luvalla. Yksilökohtaisesta opiskeluhuollosta vaaditaan oppilaskohtainen muistio.

Saarijärvellä jokaiselle lapselle tehdään yksilöllinen esiopetuksen oppimissuunnitelma, johon yhteistyössä vanhempien kanssa kirjataan lapsen esiopetukselle asetetut tavoitteet. Kun havaitaan lapsen tarvitsevan tehostettua tukea, yksilöllisiä tukitoimia suunnitellaan yhdessä vanhempien ja tarvittavien asiantuntijoiden kanssa. Siirtyminen tehostettuun tukeen tehdään yhteistyössä oppilashuollon asiantuntijan/asiantuntijoiden kanssa, joko yhteisessä tapaamisessa tai muulla tavalla konsultoiden. Lapsella on mahdollisuus saada erityistä tukea, jos tehostettu tuki ei riitä. Erityinen tuki perustuu pedagogiseen selvitykseen tai lääkärin lausuntoon. Erityisen tuen päätöksen tekee varhaiskasvatusjohtaja. Pidennetyn oppivelvollisuuden päätöksen yhteydessä erityisen tuen päätöksen tekee koulun rehtori tai johtaja.

Lapsen elämäntilanteesta johtuvista vaikeuksista keskustellaan aina ensin vanhempien kanssa ja tarpeen mukaan kutsutaan yhteistyöhön tarvittavia asiantuntijoita. Tarvittaessa tehdään lastensuojeluilmoitus. Saarikassa on otettu käyttöön Lapset puheeksi-menetelmä. Esiopetuksessa olevan lapsen vanhemmat voivat olla mukana Lapset puheeksi-keskustelussa ja Lapset puheeksi-neuvonpidossa.

Saarikan kuntoutustyöryhmässä voidaan tarpeen mukaan suunnitella lapsen tarvitsemia tukitoimia ja kuntoutusta. Kuntoutus voidaan järjestää perusterveydenhuollossa tai lääkäri voi tehdä lähetteen erikoissairaanhoitoon.