Pedagoginen arvio

Yhteistyö oppilashuollon henkilöstön kanssa

Tehostetun tuen aloittaminen, järjestäminen ja tarvittaessa palaaminen takaisin yleisen tuen piiriin, käsitellään pedagogiseen arvioon perustuen moniammatillisesti yhteistyössä oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa[1]. Tähän käsittelyyn ei tarvita huoltajan suostumusta. Käsittelyä koskevat tiedot kirjataan opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla, esimerkiksi kirjallisesti laadittuun pedagogiseen arvioon.

[1] Laki perusopetuslain muuttamisesta 1288/2013, 16 a §

Pedagogisen arvion laadinta

Yhteistyö lapsen ja huoltajan kanssa on tärkeää sekä lapsen tarpeiden selvittämisen että tuen suunnittelun ja onnistuneen toteuttamisen kannalta. Opettaja tai opettajat laativat yhdessä kirjallisen pedagogisen arvion. Tarvittaessa arvion laatimisessa käytetään muita asiantuntijoita. Mikäli lapsella on varhaiskasvatussuunnitelma, kuntoutussuunnitelma tai muita lapsen esiopetuksen toteuttamista tukevia suunnitelmia, hyödynnetään niitä huoltajan luvalla.

Pedagogisen arvion laadinta

Tehostetun tuen aloittaminen perustuu esiopetuksen opettajan laatimaan kirjalliseen pedagogiseen arvioon, jossa kuvataan lapsen saama yleinen tuki ja sen toimivuus, sekä arvioidaan, millaisia järjestelyjä tarvitaan lapsen kasvun ja oppimisen tukemiseksi jatkossa. Pedagoginen arvio laaditaan yhteistyössä lapsen opettajan tai opettajien, lapsen huoltajien, erityislastentarhanopettajan kanssa. Pedagogisen arvion laatimisessa hyödynnetään lapselle jo osana yleistä tukea laadittua lapsen esiopetussuunnitelmaa, sekä varhaiskasvatussuunnitelmaa ja kuntoutussuunnitelmaa (Lapsen kasvun ja oppimisen tuki 0-5-vuotiaille lomake) sekä mahdollisia asiantuntijalausuntoja. Erityislastentarhanopettaja on mukana arvioimassa lapsen tuen tarpeita ja suunnittelemassa toiminnan sekä ympäristön järjestämistä lasta tukevaksi. Erityislastentarhanopettaja toimii myös moniammatillisen työn koordinoijana.




Pedagogisen arvion kuvaukset

Tehostetun tuen aloittaminen perustuu pedagogiseen arvioon. Kirjallisessa pedagogisessa arviossa kuvataan

  • lapsen kasvun ja oppimisen kokonaistilanne esiopetuksen henkilöstön, huoltajan ja lapsen näkökulmista
  • lapsen saama yleinen tuki ja arvio eri tukimuotojen vaikutuksista
  • lapsen kiinnostuksen kohteet, kasvuun ja oppimiseen liittyvät vahvuudet, oppimisvalmiudet ja erityistarpeet
  • arvio siitä, millaisilla pedagogisilla, oppimisympäristöön liittyvillä, ohjauksellisilla, oppilashuollollisilla tai muilla tukijärjestelyillä lasta voidaan tukea
  • arvio tehostetun tuen tarpeesta.