5.3 Yleinen tuki

Vaikeuksien ehkäisy

Laadukas esiopetus on perusta lapsen kasvulle, oppimiselle ja hyvinvoinnille. Vaikeuksia ehkäistään ennakolta esimerkiksi erilaisilla työtavoilla ja pedagogisilla menetelmillä, ryhmiä joustavasti muuntelemalla sekä opettajien keskinäisellä ja muun henkilöstön yhteistyöllä. Opetuksessa otetaan huomioon sekä ryhmän että yksittäisen lapsen tarpeet.

Ensimmäinen keino

Yleinen tuki on ensimmäinen keino vastata lapsen tuen tarpeeseen. Tämä tarkoittaa yleensä yksittäisiä tukitoimia, joilla tilanteeseen vaikutetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yleistä tukea annetaan heti tuen tarpeen ilmetessä, eikä tuen aloittaminen edellytä erityisiä tutkimuksia tai päätöksiä.

Monipuolinen yhteistyö

Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen antaminen kuuluvat kaikkiin kasvatus- ja opetustilanteisiin. Tuki järjestetään esiopetuksen opettajien ja muun henkilöstön yhteistyönä. Huoltajan ja lapsen kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Yleisen tuen aikana lapsen tuen tarpeisiin vastataan käyttämällä esimerkiksi hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa soveltuvia materiaaleja ja välineitä, esiopetukseen soveltuvia opetusohjelmia ja osa-aikaista erityisopetusta. Oppimissuunnitelmaa voidaan käyttää yleisen tuen aikana.

Yleinen tuki Petäjävedellä

Petäjävedellä yleinen tuki esiopetuksessa on jatkumo jo mahdollisesti varhaiskasvatuksessa aiemmin lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan suunniteltuun kasvun ja oppimisen tukeen. Tuen perustana ovat lapsen perheen kanssa yhdessä sovitut tavoitteet, jotka tukevat lapsen kokonaisvaltaista kasvua.

Suunnitelmien lähtökohtana ovat lapsen vahvuudet. Suunnitelmassa määritellään myös ne kasvun ja oppimisen osa-alueet, joilla tukea tarvitaan. Yleinen tuki on nivoutuneena arkiseen toimintaan niin, että kaikille lapsille on jatkuvasti saatavilla olevaa tukea. Tuen oikea-aikaisuus ja oikean tasoiset tehtävät ja harjoitteet nähdään tärkeinä asioina.

Yleisessä tuessa korostuvat ennaltaehkäisevä ja varhainen puuttuminen. Myös toiminnan suunnitelmallisuus ja ennakoitavuus korostuvat yleisessä tuessa. Oppimisympäristö, henkilökunnan koulutus ja osaamisen päivitys, oikeanlaisten opetuksessa käytettävät materiaalit sekä pienryhmätoiminta tukevat lapsen kasvua ja kehitystä.

Hyvin toimiva esiopetuksen tiimi mahdollistaa kasvatuksellista keskustelua tiimin sisällä ja toiminnan toteuttamistapojen yhtenäisen linjan, joka kirjataan tiimisopimukseen. Se auttaa tiimiä sitoutumaan yhteisiin tavoitteisiin ja niiden toteuttamiseen. Avoin kasvatuskumppanuus huoltajien kanssa sekä eri asiantuntijoiden kanssa tehtävä yhteistyö nähdään lapsen kasvua ja oppimista tukevana.

Lastentarhanopettajalla on vastuu esiopetuksen pedagogisesta suunnittelusta, toteuttamisesta ja arvioinnista. Lastentarhanopettajan tehtävänä on ohjata ryhmää toimimaan niin, että sen sisäinen vuorovaikutus edistää kasvua ja oppimista.

Yleiseen tukeen kuuluu esimerkiksi
  • turvallinen, myönteinen, kannustava ilmapiiri ja hyvä vuorovaikutus
  • suunnitelmallinen lapsihavainnointi
  • yhteistyö kodin kanssa
  • pienryhmätoiminta
  • päiväjärjestyksen, oppimisympäristön ja toimintojen selkeys ja järjestys (struktuuri)
  • eriyttäminen (esim. erilaiset oppimateriaalit)
  • kommunikaatiokuvien käyttö toiminnan ohjauksen ja oppimisen tukena
  • opetusmenetelmien ja –materiaalien muokkaaminen lapsen tarpeisiin
  • erityislastentarhanopettajan / erityisopettajan konsultaatio ja tuki
  • moniammatillinen yhteistyö

Liitteet:

Lapsikohtainen esiopetuksen oppimissuunnitelma (leops)2015.docx