Asiantuntijaryhmän toiminta

Asiantuntijaryhmän kokoaminen ja oikeudet

Asian käsittely myös yksittäisen lapsen tueksi koottavassa asiantuntijaryhmässä ja ryhmän kokoonpano perustuu huoltajan suostumukseen. Huoltajan yksilöidyllä kirjallisella suostumuksella asian käsittelyyn voi osallistua tarvittavia oppilashuollon yhteistyötahoja tai lapsen läheisiä.[1] Ryhmän jäsenillä on lisäksi oikeus pyytää neuvoa lapsen asiassa tarpeellisiksi katsomiltaan asiantuntijoilta[1].

[1] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 19 § 3 mom. ja laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta (621/1999) 26 § 3 mom.

[1] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 19 § 1 ja 2 mom.

Oppilashuoltokertomus

Yksittäistä lasta koskevan asian käsittelystä asiantuntijaryhmässä laaditaan oppilashuoltokertomus. Ryhmän vastuuhenkilö kirjaa yksilökohtaisen oppilashuollon järjestämiseksi ja toteuttamiseksi välttämättömät tiedot oppilashuoltokertomukseen. Kirjauksia voivat tehdä myös muut asiantuntijaryhmän jäsenet. Kertomus laaditaan jatkuvaan muotoon, joka etenee aikajärjestyksessä. Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki edellyttää, että kertomukseen kirjataan seuraavat asiat: [1]

  • yksittäisen lapsen nimi, henkilötunnus, kotikunta ja yhteystiedot sekä huoltajan tai muun laillisen edustajan nimi ja yhteystiedot
  • kirjauksen päivämäärä sekä kirjauksen tekijä ja hänen ammatti- tai virka-asemansa
  • kokoukseen osallistuneet henkilöt ja heidän asemansa
  • asian aihe ja vireille panija
  • lapsen tilanteen selvittämisen aikana toteutetut toimenpiteet kuten arviot, tutkimukset ja selvitykset
  • toteutetut toimenpiteet kuten yhteistyö eri tahojen kanssa sekä aiemmat ja nykyiset tukitoimet
  • tiedot asian käsittelystä ryhmän kokouksessa, tehdyt päätökset ja niiden toteuttamissuunnitelma
  • toteuttamisesta ja seurannasta vastaavat tahot.

Jos sivulliselle annetaan oppilashuoltokertomukseen sisältyviä tietoja, asiakirjaan on lisäksi merkittävä, mitä tietoja, kenelle ja millä perusteella tietoja on luovutettu.[2]

[1] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 5 § 2 mom. ja 20 § 1, 3 - 4 mom.

[2] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 20 § 5 mom.

Yksilökohtainen opiskeluhuolto Muuramessa

Esiopetuksen opiskeluhuollon tavoitteena Muuramessa on ennaltaehkäisevä työote sekä varhainen puuttuminen huolta aiheuttavissa tilanteissa. 

Yksilön opiskeluhuoltoryhmä tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista ja etsii ratkaisuja ongelmatilanteisiin monialaisesti yhteistyössä huoltajan ja lapsen kanssa. Yksilön opiskeluhuoltoryhmän tavoite on kasvun ja oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä muiden ongelmien ehkäiseminen, tunnistaminen, lieventäminen ja poistaminen mahdollisimman varhain. 

 

Asiantuntijaryhmän kokoaminen ja suostumuksen hankkiminen sekä ryhmän yhtenäiset menettelytavat yksittäistä oppilasta koskevan asian käsittelyssä sekä opiskeluhuoltokertomuksen laatiminen ja säilytys 

Opiskeluhuollollisen huolen herätessä huoli otetaan puheeksi huoltajan kanssa. Huolen puheeksi ottaja voi olla kuka tahansa esiopetuksen henkilöstöstä. Huolen puheeksi ottaja voi ottaa jo tässä vaiheessa varhaiskasvatuksen erityisopettajan työparikseen asiasta keskusteluun huoltajien kanssa. Huoltajan kanssa sovitaan, kutsutaanko asian johdosta koolle monialainen opiskeluhuoltoryhmä. 

Se henkilö, jolle asian selvittäminen työtehtävien perusteella kuuluu, kutsuu ryhmän kokoon, toimii puheenjohtajana ja hankkii huoltajan yksilöidyn kirjallisen suostumuksen (opiskeluhuoltokertomuksessa) asian käsittelystä ja ryhmän kokoonpanosta. Muuramessa tämä tehtävä kuuluu pääsääntöisesti varhaiskasvatuksen erityisopettajalle. 

Ryhmään voivat kuulua huoltajat, lapsen läheisiä, esikoulunopettaja, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, neuvolan terveydenhoitaja, koulukuraattori, lastenpsykologi, lääkäri ja opiskeluhuollon yhteistyötahoja. Yksilön opiskeluhuollon prosessi on kuvattu, Kun huoli herää esiopetuksessa - prosessikuvauksessa. 

Yksilön opiskeluhuoltoryhmän tapaamisista laaditaan opiskeluhuoltokertomus. Kirjaamisen vastuuhenkilö sovitaan jokaisessa ryhmän tapaamisessa erikseen. Opiskeluhuoltokertomukseen kirjataan opiskeluhuollon järjestämiseksi ja toteuttamiseksi tarvittavat tiedot. Opiskeluhuoltokertomus on salassa pidettävä asiakirja. Opiskeluhuoltokertomus laaditaan jatkuvaan aikajärjestyksessä etenevään muotoon. 

Opiskeluhuoltokertomus säilytetään lain vaatimalla tavalla opiskeluhuoltorekisterissä. Rekisterinpitäjänä toimii Muuramen kunnan Hyvinvoinnin ja palveluiden lautakunta ja vastuuhenkilönä toimii palvelujohtaja. Rekisteriasioita hoitavina henkilöinä toimivat varhaiskasvatuksen esimiehet. Opiskeluhuollon rekisteriseloste löytyy Muuramen kunnan verkkosivuilta.   

Yhteistyö esiopetuksen ulkopuolisten palvelujen ja yhteistyökumppaneiden kanssa kuten perheneuvola, lastensuojelu ja erikoissairaanhoito 

Yksilön opiskeluhuoltoryhmä voi tarvittaessa huoltajan luvalla konsultoida tai pyytää asian käsittelyyn mukaan perheneuvolan, lastenpsykiatrian, erikoissairaanhoidon, lastensuojelun sosiaalityöntekijän tai muiden lapsen kanssa toimivien tahojen edustajia. 

Yksilön opiskeluhuoltoryhmän jäsenillä on lisäksi oikeus pyytää neuvoa lapsen asiassa tarpeelliseksi katsomiltaan asiantuntijatahoilta ja ilmaista heille siinä tarkoituksessa salassa pidettäviä tietoja siten kuin viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 26 §:n 3 momentissa säädetään. 

Lapsen vanhemmilla ja muilla huoltajilla on ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista. Lapsen vanhemman ja muun huoltajan tulee turvata lapselle tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi. Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja virikkeitä tarjoavaan kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun ja huolenpitoon. (LsL 1§, 2§). 

Esiopetuksen ja lastensuojelun yhteistyöllä pyritään ehkäisemään lapsen ja perheen ongelmia sekä puuttumaan riittävän varhain havaittuihin ongelmiin. 

Kun sosiaalipalveluiden tarve on ilmeinen, on opetuspalveluiden ja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluksessa olevien työntekijöiden ohjattava perhettä (lasta ja vanhempaa) hakemaan sosiaalipalveluja (SHL 35 §). Perheen antaessa suostumuksen on otettava yhteyttä sosiaalitoimeen, jotta tuen tarve arvioitaisiin. Jos suostumusta ei saada, on ilmoitus tehtävä, jos huoltaja on kykenemätön vastaamaan omasta tai lapsensa huolenpidosta, terveydestä ja turvallisuudesta tai lapsen etu sitä vaatii. Ilmoitus on tehtävä salassapitosäännösten estämättä viipymättä. Yhteydenottoa varten on Yhteydenottolomake SHL35§ Muurame -lomake. 

Opetuspalveluiden ja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluksessa olvien työntekijöiden on tehtävät lastensuojeluilmoitus, jos he ovat tehtävässään saaneet tietää lapsesta, jonka hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat olosuhteet tai lapsen oma käyttäytyminen edellyttää lastensuojelun tarpeen selvittämistä (Lsl 25 §). Ilmoitus on tehtävä salassapitosäännösten estämättä Muuramen lapsiperheiden sosiaalityöntekijälle. Ilmoituksen voi tehdä Lastensuojeluilmoitus ilmoitusosa-lomakkeella 

Sosiaalihuoltolain mukaisen yhteydenoton tuen tarpeen arvioimiseksi tai lastensuojeluilmoituksen käsittelyssä sosiaalityöntekijä kutsuu ilmoituksen tekijän mukaan ensimmäiseen tapaamiseen huoltajien kanssa ja tarvittaessa palvelutarpeen selvityksen yhteenveto -tapaamiseen. Esiopetuksen toimijoilla on velvollisuus osallistua pyynnöstä palvelutarpeen arvioinnin tekemiseen ja asiakassuunnitelman laatimiseen (SHL 41 §). 

Sosiaali- ja terveydenhuollon, opetustoimen ja nuorisotoimen palveluksessa olevilla ja kaikilla terveydenhuollon ammattihenkilöillä on velvollisuus salassapitovelvollisuuden estämättä tehdä ilmoitus poliisille aina, kun heillä on tehtävässään tietoon tulleiden seikkojen perusteella syytä epäillä alle 18-vuotiaaseen kohdistunutta seksuaalirikosta. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta, jos sen enimmäisrangaistus on vähintään 2 vuotta vankeutta. Pahoinpitelyn enimmäisrangaistus on kaksi vuotta ja törkeän pahoinpitelyn 10 vuotta (Rikoslaki 20 luku ja 21 luku). Poliisille tehtävän ilmoituksen lisäksi heillä on velvollisuus tehdä myös lastensuojeluilmoitus salassapitosäädösten estämättä. 

Yhteistyö tehostetun ja erityisen tuen sekä sairaalaopetuksen yhteydessä 

Muuramessa pyritään miettimään sekä pedagoginen että opiskeluhuollollinen tuki lasta palvelevaksi kokonaisuudeksi jo varhaisesta vaiheesta alkaen. Sekä tehostetun että erityisen tuen piirissä olevien esikoululaisten opiskeluhuollollinen tuki on perusteiltaan samanlaista kuin yleisenkin tuen vaiheessa. Opiskeluhuollollinen tuki voi lisääntyä siirryttäessä tehostetun ja erityisen tuen vaiheisiin. Tehostetun tuen vaiheen opiskeluhuollollinen tuki kirjataan tarvittavilta osin oppimissuunnitelmaan ja erityisen tuen vaiheessa opiskeluhuollollinen tuki kirjataan tarvittavilta osin oppilaan hojksiin. 

Sairaalakoulu jakso on määräaikainen. Tiivis pedagoginen ja opiskeluhuollollinen yhteistyö lapsen esiopetusryhmän kanssa on edellytyksenä lapsen onnistuneelle paluulle takaisin omaan esikouluryhmään sairaalakoulujakson jälkeen. Opiskeluhuollollista yhteistyötä tehdään huoltajan suostumuksella. 

 

Lapsen sairauden vaatiman hoidon, erityisruokavalion tai lääkityksen järjestäminen esiopetuksessa 

Esikoululaisten terveydenhuolto tapahtuu Muuramen hyvinvointi -liikelaitoksen terveyskeskuksen neuvolassa ja kiireellisemmissä tapauksissa terveyskeskuksen normaalien terveydenhoitopalveluiden kautta. Vanhempia ohjataan olemaan ensisijaisesti yhteydessä neuvolaan, havaittaessa huolta lapsen terveyden- tai sairauden hoidossa. 

Terveyden- tai sairauden hoitoon tarvittavia hoitotoimenpiteitä, lääkitystä ja tukitoimia suunnitellaan yhdessä vanhempien, esikoulunopettajan ja neuvolan terveydenhoitajan tai muun terveydenhuollon edustajan (esim. kuntoutusohjaajan) kanssa.  

Vanhemmat ilmoittavat erityisruokavaliot erillisellä allekirjoitetulla lomakkeella esiopetuspaikkaan, josta tieto välitetään ruokahuollosta vastaavaan yksikköön. 

Esiopetuksen opetushuollon tuki lapsen elämäntilanteesta johtuvista vaikeuksista kuten perhe- ja lähisuhdeväkivalta tai päihde- ja mielenterveysongelmat 

Perheen sisäiset ongelmat tai ristiriidat muuttavat lapsen arkielämää ja sosiaalista verkostoa. 

Lastenpsykologi, neuvolan terveydenhoitaja, lastensuojelu, mielenterveystoimisto ja päihdepalvelut ovat käytettävissä perheiden kriisissä (esim. avioero, läheisen kuolema). Tarvittaessa ryhmien työntekijät voivat ohjata perhettä lisätuen piiriin. esim. perheneuvolaan. 

Muuramessa on käytössä pari- ja lähisuhdeväkivaltaan puuttumisen käsikirja. Käsikirjassa on ohjeita tunnistamiseen, avun ja tuen saamiseen sekä tietoa tukipalveluista.