6.5 Perusopetuksen päättöarviointi

Koulujen omat suunnitelmat

Mahdolliset koulukohtaiset täydennykset kirjataan koulukohtaiseen toimintasuunnitelmaan.

Tähän linkki koulun toimintasuunnitelmaan vastaavaan kohtaan.

Kunnan OPS-sisältö


Multian kunnan perusopetuksen päättöarviointi suoritetaan Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan.
Päättöarvioinnin kriteerit ja päättöarvosanan muodostamisen periaatteet ovat valtakunnallisessa opetussuunnitelman perusteissa.

Miten päättöarviointi toteutetaan.

  • Päättötodistukseen merkitään kunkin oppilaan opinto-ohjelmaan kuuluvan oppiaineen numero.
  • Arviointia oppilaan käyttäytymisestä ei merkitä päättötodistukseen. Käyttäytymisen arviointi voi kuulua liitteenä todistuksen yhteyteen.
  • Uskonto/elämänkatsomustieteitä ei eritellä kumpaa ainetta oppilas on opiskellut.
  • Yksilöllistetyn oppimäärän mukainen arviointi voi olla sanallinen tai numeroarvostelu.

Päättöarvioinnin kokonaisuus.

  • Päättöarvioinnissa oppilas saa rehtorin allekirjoittaman päättötodistuksen liitteineen.
  • Oppiaineista, joissa on useampia oppimääriä, merkitään todistukseen suoritettu oppimäärä.
  • Todistuksessa tulee olla maininta oppilaan opinto-ohjelmaan kuuluneesta oppilaan ohjauksesta ja työelämään tutustumisesta.

Valinnaisten aineiden arviointi päättöarvioinnissa.

  • Jos oppilaan huoltaja pyytää kirjallisesti, ettei oppilaan päättötodistukseen merkitä numeroarvosanaa valinnaisena aineena opiskeltavasta kielestä, arvosana jätetään pois ja todistukseen tulee merkintä hyväksytty.
  • Alle kaksi viikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet arvioidaan sanallisesti erillisellä liitteellä, vähintään kaksiviikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet numeroin todistuksessa.
  • Kesken jääneen valinnaisaineen kohdalle tulee merkintä "osallistunut".

Päättötodistukset.

  • Edellä mainittujen kriteerien mukainen päättötodistus annetaan yhdeksännen luokan keväällä kevätjuhlan yhteydessä.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Päättöarviointi ajoittuu oppiaineesta ja paikallisesta opetussuunnitelmaratkaisusta riippuen vuosiluokille 7, 8 tai 9. Päättöarviointiin johtavien arviointikäytäntöjen tulee olla oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisia.

Päättöarvioinnin tehtävänä on määritellä, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut oppiaineen oppimäärän tavoitteet. Arvioinnin tuloksena annettava numeroarvosana tai sanallinen arvio kuvaa oppilaan suoriutumisen tasoa suhteessa kunkin oppiaineen oppimäärän tavoitteisiin ja päättöarvioinnin kriteereihin.

Päättöarvioinnin lähestyessä opettajien tehtävänä on lukuvuoden vielä ollessa käynnissä antaa oppilaille paitsi tietoa suoriutumisen nykytilasta ja -tasosta myös oppimista eteenpäin ohjaavaa arviointipalautetta. Samoin tulee huolehtia siitä, että oppilaat ja huoltajat ovat tietoisia tavoitteista, arviointiperusteista ja päättöarvioinnin kriteereistä. Palautteen ja ohjauksen tulee olla riittävän yksityiskohtaista ja yksilöllistä. Mikäli ennakoidaan, että 9. luokan oppilas ei tukitoimista huolimatta suoriudu opinnoistaan ja on vaarassa jäädä luokalle, voidaan oman opinto-ohjelman mukaiseen etenemiseen siirtymisellä ehkäistä oppilaan kaikkien suoritusten raukeaminen. Oman opinto-ohjelman mukaan etenevää, vuosiluokkiin sitomatonta opiskelua käsitellään tarkemmin luvussa 5.