Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

Yrittäjyyskasvatus Nopolan koulussa

Oppilaita rohkaistaan ja kannustetaan suhtautumaan uusiin mahdollisuuksiin avoimesti ja joustavasti. Erilaisten teemapäivien ja paikallisten yritysten avulla innostetaan oppilaita luovaan yrittäjyyteen ja sisukkuuteen työn loppuunsaattamisessa.

Nopolan koulussa oppilaat, koti ja koulu suorittavat varainkeruuta esimerkiksi leirikoulua varten. Toiminta on suunnitelmallista ja tavoitteellista ja tukee yrittäjyyskasvatusta.
Oppilaskunta järjestää erilaisia teemapäiviä ja tapahtumia.

Yhteistyötä tehdään paikallisten yrittäjien kanssa esimerkiksi vierailemalla yrityksissä tai kutsumalla paikallisia yrittäjiä ja aikaisempia yhteiskunnallisesti vaikuttavia henkilöitä vierailemaan koululle.

Nopolan koulun yrittäjyyskasvatussuunnitelmassa on kuvattu vuosiluokittain yrittäjyyskasvatukseen liittyvää toimintaa.

Mahdollisista lukuvuosittaisista painotuksista, toimintatavoista ja työelämääntutustumisen periaatteista päätetään lukuvuosisuunnitelmassa.

Yrittäjyys huomioidaan myös valinnaisainetarjonnassa.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Työelämä, ammatit ja työn luonne muuttuvat mm. teknologisen kehityksen ja talouden globalisoitumisen seurauksena. Työn vaatimusten ennakointi on vaikeampaa kuin ennen. Oppilaiden tulee perusopetuksessa saada yleisiä valmiuksia, jotka edistävät kiinnostusta ja myönteistä asennetta työtä ja työelämää kohtaan. Oppilaiden on tärkeä saada kokemuksia, jotka auttavat oivaltamaan työn ja yritteliäisyyden merkityksen, yrittäjyyden mahdollisuudet sekä oman vastuun yhteisön ja yhteiskunnan jäsenenä. Koulutyö järjestetään niin, että oppilaat voivat kartuttaa työelämätuntemustaan, oppia yrittäjämäistä toimintatapaa ja oivaltaa koulussa ja vapaa-ajalla hankitun osaamisen merkityksen oman työuran kannalta.

Oppilaita opetetaan tuntemaan lähialueen elinkeinoelämän erityispiirteitä ja keskeisiä toimialoja. Perusopetuksen aikana oppilaat tutustuvat työelämään ja saavat kokemuksia työnteosta sekä yhteistyöstä koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Tällöin harjoitellaan työelämässä tarvittavaa asianmukaista käyttäytymistä ja yhteistyötaitoja sekä huomataan kielitaidon ja vuorovaikutustaitojen merkitys. Itsensä työllistämisen taidot ja yrittäjyys sekä riskien arviointi ja hallittu ottaminen tulevat tutuiksi myös erilaisten projektien kautta. Koulutyössä opitaan ryhmätoimintaa, projektityöskentelyä ja verkostoitumista.

Koulussa harjaannutaan työskentelemään itsenäisesti ja yhdessä toisten kanssa sekä toimimaan järjestelmällisesti ja pitkäjänteisesti. Yhteisessä työssä jokainen oppilas voi hahmottaa oman tehtävänsä osana kokonaisuutta. Siinä opitaan myös vastavuoroisuutta ja ponnistelua yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Toiminnallisissa opiskelutilanteissa oppilaat voivat oppia suunnittelemaan työprosesseja, asettamaan hypoteeseja, kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja ja tekemään johtopäätöksiä. He harjoittelevat työhön tarvittavan ajan arviointia ja muita työn edellytyksiä sekä uusia ratkaisujen löytämistä olosuhteiden muuttuessa. Samalla on tilaisuus oppia ennakoimaan työskentelyn mahdollisia vaikeuksia ja kohtaamaan myös epäonnistumisia ja pettymyksiä. Oppilaita kannustetaan sisukkuuteen työn loppuunsaattamisessa sekä työn ja sen tulosten arvostamiseen.

Oppilaita rohkaistaan suhtautumaan uusiin mahdollisuuksiin avoimesti ja toimimaan muutostilanteissa joustavasti ja luovasti. Heitä ohjataan tarttumaan asioihin aloitteellisesti ja etsimään erilaisia vaihtoehtoja. Oppilaita tuetaan tunnistamaan ammatillisia kiinnostuksen kohteitaan sekä tekemään jatko-opintovalintansa perustellusti ja omista lähtökohdistaan, perinteisten sukupuoliroolien ja muiden roolimallien vaikutukset tiedostaen.