3.3 Yhteistyö esiopetuksen aikana ja siirtymävaiheissa *

Yhteistyön tavoitteet

Yhteistyön tavoitteina on, että esiopetus, muu varhaiskasvatus ja perusopetus muodostavat johdonmukaisen, lapsen kasvua ja oppimista tukevan jatkumon. Yhteistyöllä varmistetaan esiopetuksen laatua sekä vahvistetaan lasten ja huoltajien osallisuutta. Yhteistyön tulee olla suunnitelmallista. Yhteistyötä kehitetään ja arvioidaan yhdessä opetuksen järjestäjän johdolla.

Yhteistyön käytännöt Konneveden esiopetuksessa

Yhteistyötä eri tahojen kanssa lapsen esiopetuksen aikana pidetään Konnevedellä tärkeänä.

Huoltajien kanssa tehdään säännöllistä yhteistyötä läpi esiopetusvuoden tutustumispäivästä alkaen. Yhteyttä pidetään mm. puhelimitse, Wilman kautta, reissuvihkon avulla, vanhempainilloissa ja henkilökohtaisissa tapaamisissa.

Perusopetuksen kanssa yhteistyö sujuu luontevasti, koska esiopetus järjestetään koulujen tiloissa (yhteiset opetushetket, projektit, tapahtumat jne.) Tavoitteena on joustava ja sujuva siirtyminen 1. luokalle. Esiopetuksen ja 1. luokan välinen nivelvaihe on todella tärkeä osa lapsen oppimisen polkua ja silloin esiopettaja ja luokanopettaja tiivistävät yhteistyötään entisestään. Esiopettajat ja perusopetuksen laaja-alainen erityisopettaja tekevät yhteistyötä kaikilla kouluilla.

Neuvolan kanssa järjestetään vuosittain jo ennen esikoulun alkamista tiedonsiirtopalaveri ja tarvittaessa tehdään muutakin yhteistyötä.

Konneveden koulujen esiopettajat tekevät säännöllistä yhteistyötä esiopetusvuoden aikana. Lisäksi tavoitteena on pyrkiä järjestämään keväisin palaveri, jossa esiopettajat pohtivat esiopetussuunnitelman tavoitteiden toteutumista.

Tarvittaessa yhteistyötä tehdään myös kouluterveydenhuollon, kuntoutusohjaajan, psykologin, puheterapeutin, perheneuvolan sekä kunnan sosiaalityöntekijöiden kanssa.