Kunnan OPS-sisältö

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu Konneveden perusopetuksessa

Konnevedellä on vahvat toiminnalliset perinteet pyrkiä kasvattamaan lasten ja nuorten yhteisvastuuta ja tukea kulttuuri-identiteetin muodostumista erityisesti teemakasvatuksen keinoin. Maailmaa tarkastellaan niin paikallisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Kulttuuri pitää sisällään ilmiöitä, jotka liittyvät esimerkiksi havaitsemiseen, ajatteluun, käyttäytymiseen, liikkumiseen, syömiseen tai pukeutumiseen.

Konneveden koulut ovat mukana moninaisessa kulttuurisessa vuorovaikutuksessa ”maailman ääriin” asti omalla paikallisella, omintakeisella tavallaan arvostaen itseään ja muita. Vieraiden kulttuurien ymmärrys avautuu oppilaille parhaiten, kun tarkastellaan omia ennakkoluuloja ja saadaan enemmän tietoa eri kulttuureista ja niiden edustajista. Koulujen toiminnassa paikallisuuden ja kansainvälisyyden vuoropuhelu toteutuu mm. kouluvierailijoiden ja teemapäivien avulla. Myös mahdolliset kansainväliset oppilasvaihdot, kesäkoulut ja opetus/oppimishankkeet tukevat tätä vuorovaikutusta.

Kulttuurikasvatuksen tavoitteena on vahvistaa oppilaan luovuutta, mielikuvitusta ja itsetuntoa. Samalla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan lasta ja nuorta kulttuurin monipuoliseen käyttöön. Tässä yhteydessä kulttuurin katsotaan olevan ihmisten ja sukupolvien välistä viestintää: menneisyyttä, nykypäivää ja tulevaisuutta.

Lapset ja nuoret pääsevät osalliseksi kulttuurielämään niin kokijoina kuin tekijöinäkin. Näin tuetaan heidän sosiaalisten taitojensa kehittymistä, kykyä ilmaista itseään ja tarjotaan mahdollisuuksia harjoitella esiintymistä eri tilanteissa. Kulttuurin moninaisuus tulee esiin eri taiteen alojen, oppimisympäristöjen, työskentelytapojen ja yhteistyökumppaneiden kautta. Kulttuuriopetus koskee siis kaikkea opetusta, ei vain taito- ja taideaineita. Konkreettiset toteutustavat vaihtelevat kulttuurialan ja kohderyhmän mukaan. Kulttuurikasvatuksessa painottuu kuitenkin oman kunnan kulttuuritarjonta ja sen vahvuudet (paljon paikallisia taitajia, kotiseutumuseo, galleria Käpy ym.).

Oppilaita ohjataan myös arvostamaan oman perheensä ja yhteisönsä sekä muiden perinteitä ja tapoja. Oppilaita kohdellaan arvostavasti ja ohjataan ystävällisyyteen ja hyviin tapoihin.