LUKU 9 KIELEEN JA KULTTUURIIN LIITTYVIÄ ERITYISKYSYMYKSIÄ *

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Kaikkien oppilaiden opetuksessa noudatetaan yhteisiä, perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisia tavoitteita ja periaatteita. Oppilaiden kielelliset valmiudet sekä kulttuuritausta otetaan perusopetuksessa huomioon. Jokaisen oppilaan kieli- ja kulttuuri-identiteettiä tuetaan monipuolisesti. Oppilaita ohjataan tuntemaan, ymmärtämään ja kunnioittamaan jokaisen kansalaisen perustuslain mukaista oikeutta omaan kieleen ja kulttuuriin.[1]

Tavoitteena on ohjata oppilaita arvostamaan eri kieliä ja kulttuureja sekä edistää kaksi- ja monikielisyyttä ja siten vahvistaa oppilaiden kielellistä tietoisuutta ja metalingvistisiä taitoja. Koulutyöhön voi sisältyä monikielisiä opetustilanteita, joissa opettajat ja oppilaat käyttävät kaikkia osaamiaan kieliä. Opetuksessa hyödynnetään oppilaiden ja heidän huoltajiensa ja yhteisönsä tietämystä oman kieli- ja kulttuurialueensa luonnosta, elämäntavoista, historiasta, kielistä ja kulttuureista. Kulttuurista monilukutaitoa voidaan vahvistaa mediakasvatuksella ja ottamalla huomioon oppilaiden ja heidän perheidensä mediakulttuuri.

Oppilaiden opintoja varten voidaan tarvittaessa laatia oppimissuunnitelma. Suunnitelma sisältää soveltuvin osin samoja osa-alueita kuin tehostettua tukea varten laadittava oppimissuunnitelma, joka kuvataan alaluvussa 7.3.2.

Perusopetuslain mukaan perusopetuksessa käytettävä kieli on suomi tai ruotsi. Opetuskielenä voi olla myös saame, romani tai viittomakieli. Opetuskielenä voidaan käyttää myös muita kieliä, kun se ei vaaranna opetussuunnitelman perusteissa asetettujen tavoitteiden saavuttamista.[2]


[1] Suomen perustuslaki (731/1999) 17 §

[2] Perusopetuslaki 10 § 1 mom. (1288/1999)

Konneveden paikalliset opetussuunnitelmaratkaisut

Oppilaan kieleen ja kulttuuriin liittyvät erityispiirteet pyritään huomioimaan perusopetuksessa mahdollisimman monipuolisesti. Koululla on merkittävä rooli monikielisten ja -kulttuuristen perheiden kasvatustyön tukemisessa. Koulu rohkaisee perheitä käyttämään ja kehittämään aktiivisesti omia äidinkieliään sekä opiskelukieltä.Oppilaille annetaan tarvittaessa tukea kaikilla oppimisen osa-alueilla tasavertaisten oppimisvalmiuksien saavuttamiseksi.

Yksittäisten oppilaiden kohdalla suomi toisena kielenä –opetus (S2) voidaan järjestää yksilöllisesti äidinkielen opetuksen ohessa. Jos koulussa ilmenee tarvetta suomi toisena kielenä opiskelulle, perustetaan sille tarvittaessa ryhmä.

Eri kulttuuritaustan oppilaat otetaan huomioon opetuksessa antamalla mahdollisuus mm. käsitellä asioita oman kulttuurin kautta esimerkiksi historiassa, käsitöissä, musiikissa ja liikunnassa.

Kunta on velvollinen järjestämään oman äidinkielen opetusta jos kunnassa on samaa äidinkieltä puhuvia oppilaita vähintään neljä, kun opetusryhmää perustetaan
.

Mikäli oppilas tarvitsee tukea tai erityisiä järjestelyjä oman kulttuuri- tai kielitaustan takia, laaditaan hänelle oppimissuunnitelma, johon kirjataan yksilölliset tavoitteet ja koulun keinot huomioida kulttuurinen ja kielellinen kasvu. Oppimissuunnitelmassa otetaan huomioon oppilaan sekä oman äidinkielen että suomenkielen osaaminen.