Taito- ja taideaineen valinnaisen kuvataiteen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 9 *

Taito- ja taideaineen valinnaisen kuvataiteen tavoitteet vuosiluokalla 9

Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu

T1 Kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään monipuolisesti kuvallisen tuottamisen menetelmiä.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Monilukutaito (L4); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)

T2 Rohkaista oppilasta keskustelemaan omista ja muiden havainnoista ja ajatuksista sekä perustelemaan näkemyksiään.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Monilukutaito (L4); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

T3 Innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti erilaisia välineitä ja tiedon tuottamisen tapoja käyttäen eri ympäristöissä.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Monilukutaito (L4); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)

Kuvallinen tuottaminen

T4 Ohjata oppilasta soveltamaan erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja sekä syventämään kuvallisen tuottamisen taitojaan.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

T5 Ohjata oppilasta tutkivaan lähestymistapaan itsenäisessä ja yhteistoiminnallisessa kuvallisessa työskentelyssä.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)

T6 Rohkaista oppilasta ilmaisemaan mielipiteitään sekä soveltamaan kuvallisen viestinnän ja vaikuttamisen keinoja omissa kuvissaan.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Monilukutaito (L4); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

Visuaalisen kulttuurin tulkinta

T7 Ohjata oppilasta soveltamaan kuvallisia, sanallisia ja muita kuvatulkinnan menetelmiä.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Monilukutaito (L4); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

T8 Ohjata oppilasta tarkastelemaan taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin merkitystä yksilölle, yhteisölle ja yhteiskunnalle historian ja kulttuurin näkökulmista.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

T9 Innostaa oppilasta soveltamaan eri aikojen ja kulttuurien kuvailmaisun tapoja kuvallisessa tuottamisessaan.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

Esteettinen, ekologinen ja eettinen arvottaminen

T10 Ohjata oppilasta ottamaan kantaa taiteessa, ympäristössä ja muussa visuaalisessa kulttuurissa ilmeneviin arvoihin.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Monilukutaito (L4); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

T11 Kannustaa oppilasta ottamaan kuvailmaisussaan huomioon kulttuurinen moninaisuus ja kestävä kehitys sekä vaikuttamaan kuvien avulla.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Monilukutaito (L4); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)


Kuvataiteen sisällöt vuosiluokalla 9

S1 Omat kuvakulttuurit:
Opetuksen sisällöiksi valitaan oppilaiden tekemiä kuvia ja kuvakulttuureja, joihin he osallistuvat omaehtoisesti. Opetuksen sisältöjä valitaan myös oppilaiden omia kuvakulttuureja uudistavista ilmiöistä. Omia kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään omien kuvakulttuurien merkitystä omaan elinympäristöön sekä yhteiskuntaan vaikuttamisen kannalta.
  • Teknologian soveltaminen mahdollisuuksien mukaan.
  • Oman ilmaisun välineitä etsimässä.
S2 Ympäristön kuvakulttuurit:
Opetuksen sisällöt valitaan erilaisista ympäristöistä, esineistä, mediakulttuureista ja virtuaalimaailmoista. Sisältöjä valitaan monipuolisesti rakennetuista ja luonnon ympäristöistä sekä mediasta. Sisältöjen valinnoilla kehitetään oppilaan tietoisuutta erilaisia ympäristöjä ja medioita koskevista laajemmista kysymyksistä. Ympäristön kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään erilaisten ympäristöjen ja medioiden merkitystä sekä oppilaiden elinpiirin että globaalin maailman näkökulmista.
  • Paikallisuus huomioidaan lähinnä arkkitehtuurin ja luonnon käyttämisessä opetuksessa.
  • Teknologian soveltaminen mahdollisuuksien mukaan.
S3 Taiteen maailmat:
Opetuksen sisällöt valitaan eri aikoina, eri ympäristöissä ja eri kulttuureissa tuotetusta kuvataiteesta. Oppilaat tutustuvat kuvataiteen maailmaan tarkastelemalla erilaisia teoksia, aihepiirejä ja ilmiöitä. Oppilaat syventyvät erilaisiin taidekäsityksiin ja taiteen ilmiöihin tarkastelemalla niitä taiteilijan ja vastaanottajan sekä taiteen instituutioidenja yhteiskunnan näkökulmista. Taideteoksia käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään kulttuurisen moninaisuuden vaikutuksia sekä taiteen tuottamiseen että tulkintaan yksilön ja yhteiskunnan näkökulmista.
  • Teknologian soveltaminen mahdollisuuksien mukaan.
  • Kohtaamisia taiteen sekä konkreettisen, imagon ja todellisen maailmassa.





Kuvataiteen arviointi vuosiluokalla 9

Oppilaan oppimisen arviointi vuosiluokalla kuvataan valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa.

Päättöarvioinnin kriteerit (hyvän osaamisen / arvosanan 8 kuvaus) kuvataan valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa.

9. luokalla arviointi on numeerinen.

Arvioinnissa huomioidaan erityisesti:

  • oppilaan havaintojen ja ajatusten kuvallinen ja sanallinen ilmaisu
  • kuvataiteen ilmaisukeinojen käyttäminen
  • omista ja muiden kuvista keskusteleminen
  • materiaalien kokeileminen ja tekniikoiden harjoittelu
  • pitkäjänteinen työskentely
  • tavoitteiden asettaminen omalle toiminnalle

Arviointiin vaikuttavat kaikki tehdyt työt, oppilaan osallistuminen keskusteluun tunneilla, sekä loppukeskustelu oppilaan kanssa.