Esiopetus

Eskareiden taidepajat

Kaikki esiopetusryhmät osallistuvat Kompassin kyydissä taidepajaan. Tarjolla on pajoja monelta eri taiteenalalta ja pajat toteutetaan päiväkodeissa. 

Ilmoittautumisen päätyttyä taidepajaohjaajat ottavat suoraan yhteyttä opettajiin ja aikatauluttavat työpajat jokaisen luokan kanssa joko syksylle tai keväälle.

 

Taidepajat

Valitse ilmoittautumislomakkeella seuraavista työpajoista yksi:

Tanssivat aakkoset

Työpaja kutsuu eskarit tutustumaan kirjaimiin tanssien. Miten kirjoitetaan R-kirjain polvella ja miten koko keho taipuu S-kirjaimeksi? Kuinka monta eskaria tarvitaan tekemään jättiläis-Ö ja miten aakkostanssi tanssitaan? Työpajassa teemme kehontuntemusta ja motorisia taitoja kehittäviä liikeharjoituksia, liikumme reippaasti, mutta harjoittelemme myös rentoutumista. Kokeilemme oman liikkeen luomista yksin ja yhdessä sekä opettelemme yhteisen aakkostanssin.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 2 x 45 min (kaksi tapaamiskertaa)
Paikka: sali tai vastaava liikkumiseen soveltuva tila, jossa mahdollisuuksien mukaan äänentoisto
Ohjaaja: tanssinopettaja ja fysioterapeutti Anna Radu

Lasten joogaa matematiikan siivittämänä

Lähde mielikuvitusmatkalle salaiseen metsään löytämään uusia ystäviä, samalla tutustuen lukujonoon 1-10. Lasten joogassa tehdään joogasta tuttuja asanoita eli asentoja sadun tai teeman kautta. Jooga auttaa harjoittelemaan ja kehittämään kykyä rauhoittua ja rentoutua, joogasatu ja luovat harjoitukset voivat tukea lapsen mielikuvitusta ja itseilmaisua. Lasten jooga voi vaikuttaa myönteisesti itsetuntoon sekä kehotietoisuuteen. Kehotietoisuus tukee itsesäätelytaitojen kehittymistä. Tunti rakentuu sadusta, hengityksen havainnoinnista, läsnäoloharjoituksista, rentoutuksesta, leikeistä sekä luovasta tehtävästä (askartelu). Tällä lasten joogatunnilla teemana on lukujono 1-10. Lasten jooga ei ole uskonnollista tai vakaumuksellista, emme tee tunnilla mudria tai mantroja. Lasten jooga on post-modernia joogaa, mikä on syntynyt länsimaisen kulttuurin tuotoksena. Lasten jooga sopii siis kaikille.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 1 x 45min
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: lasten ja nuorten joogaopettaja (RYCS 95h), lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja, varhaiskasvatuksen opettaja Sanna Bjurström

Tunteiden monet värit - lasten joogaa tunnetaidoilla

Lähde mukaan maailmanympärysmatkalle kuumailmapallolla tutustuen samalla tunteisiin. Lasten joogassa tehdään joogasta tuttuja asanoita eli asentoja sadun tai teeman kautta. Jooga auttaa harjoittelemaan ja kehittämään kykyä rauhoittua ja rentoutua, joogasatu ja luovat harjoitukset voivat tukea lapsen mielikuvitusta ja itseilmaisua. Lasten jooga voi vaikuttaa myönteisesti itsetuntoon sekä kehotietoisuuteen. Kehotietoisuus tukee itsesäätelytaitojen kehittymistä. Tunti rakentuu sadusta, hengityksen havainnoinnista, läsnäoloharjoituksista, rentoutuksesta, tunnetaito leikeistä sekä luovasta tehtävästä (askartelu). Tällä lasten joogatunnilla teemana on tunnetaidot. Lasten jooga ei ole uskonnollista tai vakaumuksellista, emme tee tunnilla mudria tai mantroja. Lasten jooga on postmodernia joogaa, mikä on syntynyt länsimaisen kulttuurin tuotoksena. Lasten jooga sopii siis kaikille.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 1x 45min
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: lasten ja nuorten joogaopettaja (RYCS 95h), lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja, varhaiskasvatuksen opettaja Sanna Bjurström

Ääniä metsästämässä

Musiikillinen matka äänten ihmeelliseen maailmaan. Miltä kuulostaa soiva sähypallo tai mehupilli? Mikä ihme on pitkähuilu tai pärrä? Pajassa ihmetellään erilaisia ääniä, soittimia ja soivia esineitä. Soitetaan, lauletaan ja tehdään oma pieni soitin.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 2 x 45 min.
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: Tiia Pennanen, MuM

Väärinpäin on oikeinpäin! -nykysirkuspaja

Nykysirkuspajassa innostutaan ja kannustetaan porukalla. Löydetään luovia ratkaisuja, koska on monta oikeaa tapaa olla. Pajassa yhdistetään tanssia, akrobatiaa, pyramideja ja jongleerausta. Katsotaan pääalaspäin ja improvisoidaan esitys. Kehitellään temppuja oman kehon ja erilaisten välineiden avulla. Nykysirkuspajassa päästään hikoilemaan, harjoitetaan vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja sekä luovuutta.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 4 x 45min jaettuna kahdelle tai yhdelle tapaamiskerralle
Paikka: liikuntasali
Ohjaaja: sirkustaiteilija Lotta Rautakorpi tai sirkusohjaaja Veera Merikoski
Max osallistujamäärä: 27 lasta

Kummallisia kulkijoita

Kuka keikkuu pihapuussa? Vilahtiko joku nurkan taakse? Kenen punainen lakki on jätetty postilaatikkoon? Työpajassa tutustutaan kirjallisuuden omituisiin olentoihin ja kummallisiin kulkijoihin. Yhdessä luetun ja koetun pohjalta innostutaan, keksitään ja kirjoitetaan yhdessä ja aivan itse. Työpajassa hyödynnetään toiminnallisia työtapoja.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 2 x 45 min
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: sanataideopettaja Elina Mäkinen

Afrikkalainen musiikkimatka

Jambo sinulle ystäväni! Tule mukaan afrikkalaisen musiikin maailmaan soittamaan, laulamaan, tanssimaan ja iloitsemaan yhdessä tekemisestä. Afrikkalainen sana: Ubuntu ("minä olen, koska sinä olet") viitoittaa tiemme yhteiseen matkaan. Musiikin tekemisen ohella pääsemme käsittelemään ystävyyden ja jokaisen ainutlaatuisuuden teemoja. Saat kuulla myös ohjaajan omakohtaisia kertomuksia ja nähdä kuvia Afrikan matkalta.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 2 x 45 min (yksi pajakerta)
Paikka/tilatoive: oma päiväkoti
Ohjaaja: musiikkikasvattaja (FM), musiikkipedagogi, draamaohjaaja Maria Typpö

Leikkimaisema

Rakennetaan koko ryhmän yhteiseksi leikkialustaksi ison levyn (n.70x120 cm) päälle kolmiulotteinen maisema, jota voidaan käyttää leikeissä koko vuoden ajan. Materiaaleina käytetään sanomalehteä, teippiä, liimaa, silkkipaperia, maaleja, puutikkuja, luonnonmateriaaleja. Esim. 20 lapsen ryhmä työskentelisi neljässä ryhmässä. Ensimmäinen ryhmä rakentaisi muodot, toinen ryhmä päällystäisi ja maalaisi, kolmas ja neljäs tekisivät yksityiskohtia kuten siltoja ja teitä.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 4 x 45 min
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: kuvataiteilija, taidekasvattaja (TaM) Minja Revonkorpi

Seikkailu mustemaailmassa

Pajassa lähdetään mielikuvitusmatkalle lumottuun metsään. Matkan innoittamana tehdään mustemaalaukset käyttäen erilaisia tekniikoita. Musteen leviäminen märällä paperilla on mukavaa ja rauhoittavaa katseltavaa ja teoksista syntyy näyttäviä ja hauskoja. Lopussa jos intoa riittää, voidaan keskustella mitä kaikkea nähdäänkään syntyneissä mustekuvioissa.
Aika: kevät
Kohderyhmä: 3-5-v. ja eskarit
Kesto: 2 x 45min.
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: kuvataitelija Paula Myllymäki

Kokeilevaa grafiikkaa

Kokeilevan grafiikan pajassa pääsee tutkimaan erilaisten painojälkien syntyä. Millaisia jälkiä syntyy autoilla, pehmoleluilla tai rakennuspalikoilla? Erilaiset lelut ovat lapsille hauska, motivoiva ja helposti lähestyttävä tapa oppia painamisen alkeet. Kokeilujen jälkeen teemme grafiikan laatat kollaasimenetelmällä. Seuraavalla tapaamiskerralla painamme laatat paperille.
Aika: kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 4 x 45 min (kaksi pajakertaa)
Paikka: oma päiväkoti tai eskaritila
Ohjaaja: Kuvataiteilija Paula Myllymäki

Ystävä avaruudesta

Kaukaisessa avaruudessa sijaitsee planeetta nimeltä YXI-näisyys. Planeetalla asuu ainoastaan yksi perhe ja viime aikoina he ovat alkaneet kovasti kaipaamaan itselleen seuraa ja sen vuoksi he ovat päättäneet muuttaa planeetta Maahan. Perheeseen kuuluu 6-vuotias lapsi nimeltä Umak. Tutustuessaan Maapallomme elämään, Umak toivoi, että saisi heti kavereita maan lapsista, mutta koska hänellä ei omalla planeetalla ollut yhtään ystävää, hän ei tiedä miten muihin lapsiin voisi tutustua ja miten oikein kavereita ollaan. Entä voiko silloin saada kavereita, jos onkin hieman erilainen kuin muut, eikä oikein vielä osaa mitään maapallon kielistä saatikka tavoistakaan. Siihen hän tarvitsisi kovasti maan lasten apua.Työpajassa mietitään yhdessä teatteriharjoitteiden avulla, millaista on kiva kaveruus, miten suhtaudumme erilaisuuteen sekä miltä erilaiset tunteet näyttävät ja tuntuvat ja mistä tunnistamme, että joku on iloinen, surullinen tai vaikka yllättynyt. Yhdessä pohditaan myös mitkä asiat toisen käytöksessä tuntuvat kurjilta ja miten ikäviä tilanteita voisi selvittää. Laadimme ryhmän kanssa yhteiset kiva kaveri- ohjeet Umakin avuksi. Samalla ne toimivat hyvänä ohjenuorana ryhmälle koko eskarivuoden ajan, kaveri- ja tunnetaitoja harjoitellessa. Lasten mielikuvitus pääsee valloilleen, kun pohdimme, millaisen matkan Umak on omalta kotiplaneetaltaan tehnyt ja millainen hänen kotiplaneettansa voisi olla. Työpajassa harjoitellaan myös ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitoja.
Aika: kevät
Kohderyhmä: Eskarit
Kesto: 2 x 45min
Paikka: Oma päiväkoti (iso tila, Sali)
Ohjaaja: Näyttelijä/Muusikko/Teatteriopettaja Paula Honkimäki

Ympäristötaidepaja

Meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa ympäristöömme ja hyvinvointiimme. Ympäristötaidepajassa teemme yhdessä ihmetellen ja iloiten päiväkodin pihalle teoksen, jonka materiaaleina käytämme päiväkodin lähiympäristöstä löytyviä luonnon- ja kierrätysmateriaaleja. Kuvaamme teoksen ja ajan kuluessa pääsemme seuraamaan sen muuttumista ympäristön vaikutuksesta.
Aika: kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 3 x 45 min
Paikka: oman päiväkodin tilava sali tai luokka, oma piha ja lähiympäristö
Ohjaaja: työpajaohjaaja Jaana Peltola
Max osallistujamäärä: 12 lasta
Välineet: naruja ja kierrätysmateriaaleja mm. kankaita, sakset, puukko ja oksasakset ohjaajalta

Rytmiretkellä maailmalla

Tule mukaan tarinalliselle matkalle maailmanmusiikin äärelle. Pääset tutustumaan muun muassa afrikkalaiseen ja eteläamerikkalaiseen perinnemusiikkiin sekä muutamiin perinnesoittimiin. Tehdään yhdessä mukava musiikillinen hetki.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 2 x 45 min (yksi pajakerta)
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: musiikkikasvattaja (FM), musiikkipedagogi Maria Typpö

Sirkuseläimet

Sirkus-pajassa lapset saavat käsiinsä satumaiset sirkuseläimet, joilla on uskomattomia kykyjä ja taitoja. Jotkut osaavat lentää, toiset ajavat yksipyöräisellä ja loput pomppivat ympäriinsä. On aina yllätys, millaisia hahmoja pajassa syntyy. Trapetsilla tasapainoileva kilpikonna ei ole mahdottomuus tässä sirkuksessa! Hahmot ovat puuta ja niihin voidaan liittää pyöriä, siipiä tai jousia. Hahmot koristellaan tarroilla ja lapset saavat harjoitella temppuja eläintensä kanssa esitystä varten. Paja huipentuu maneesilla pidettävään esitykseen, jonka ohjaajat voivat halutessaan kuvata. Lopuksi hahmoille sanotaan hyvästit, irrotetaan osat ja päästetään ne lepäämään seuraavaa esitystä varten. Pajassa opetellaan osien luovaa yhdistelyä ja mielikuvituksen mukaan hyppäämistä. Yhdessä keskustellaan mm. nykysirkuksesta, eläinten oikeuksista ja esiintymisjännityksestä. Esityksiä katsoessa pääsee kannustamaan muita ja opettelemaan oman vuoron odottamista.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: eskarit Huom! Pajan max osallistujamäärä 10 lasta materiaalien vuoksi
Paikka: oma päiväkoti
Kesto: 2 x 45 min.
Ohjaaja: muotoilija (AMK) Sini Koistinen

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä