Esiopetus

Eskareiden taidepajat

Kaikki esiopetusryhmät osallistuvat Kompassin kyydissä taidepajaan. Tarjolla on pajoja monelta eri taiteenalalta ja pajat toteutetaan päiväkodeissa. 

Ilmoittautumisen päätyttyä taidepajaohjaajat ottavat suoraan yhteyttä opettajiin ja aikatauluttavat työpajat jokaisen luokan kanssa joko syksylle tai keväälle.

Taidepajat

Ilmoittautumislomake lukuvuoden 2022-2023 varhaiskasvatuksen ja koulujen KOMPASSI taidepajaohjelmiin.

Linkki ilmoittautumislomakkeeseen: https://www.lyyti.in/taidepajoihin_ilmoittautuminen_lv_22_23 .

Ilmoittautuminen aukeaa keskiviikkona 10.8. ja päättyy maanantaina 5.9.

Valitse ilmoittautumislomakkeella seuraavista työpajoista yksi:

Ääniä metsästämässä

Musiikillinen matka äänten ihmeelliseen maailmaan. Miltä kuulostaa soiva sähypallo tai mehupilli? Mikä ihme on pitkähuilu tai pärrä? Pajassa ihmetellään erilaisia ääniä, soittimia ja soivia esineitä. Soitetaan, lauletaan ja tehdään oma pieni soitin.

Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 2 x 45 min.
Ohjaaja: Tiia Pennanen, MuM

Rytmireppu

Rytmireppu tuo päiväkodin arkeen rytmikkään laulu- ja tanssihetken, johon kaikki voivat osallistua. Rytmireppu sisältää lauluja, loruja ja liikettä teeman mukaisesti.

Päiväkotiryhmä voi valita yhden teemavaihtoehdon kolmesta sisällöstä:

  1. Ötökkätanssi: Minkälaista verkkoa kutoo karibialainen hämähäkki? Entä onko Manne-madolla kaveri? 
  2. Menopelit: Hei millä tänään matkataan? Nyt matkustetaan ristiin rastiin. Kuinka kovaa kulkee villi polkupyörä tai traktori?
  3. Navettapolkkaa: Maatilan eläimet ovat perustaneet oman bändin. Mennään mukaan soittamaan ja tanssimaan! 

Rytmireppua kantaa muskariope Tiia, jonka pääasiallinen tehtävä on saada silmät loistamaan ja varpaat vipattamaan. Päiväkodin tulee tilata vähintään kaksi samaa muskarihetkeä.

Aika: Syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 1x 45 min/ryhmä
Osallistujamäärä per ryhmä: max.15 lasta
Päiväkodin tulee tilata vähintään kaksi samaa muskarihetkeä
Ohjaaja: Tiia Pennanen, MuM

Sirkuseläimet

Sirkus-pajassa lapset saavat käsiinsä satumaiset sirkuseläimet, joilla on uskomattomia kykyjä ja taitoja. Jotkut osaavat lentää, toiset pyöräilevät ja loput pomppivat ympäriinsä. On aina yllätys, millaisia hahmoja pajassa syntyy. Trapetsilla tasapainoileva kilpikonna ei ole mahdottomuus tässä sirkuksessa! Hahmot ovat puuta ja niihin voidaan liittää pyöriä, siipiä tai jousia. Hahmot koristellaan tarroilla ja lapset saavat harjoitella temppuja eläintensä kanssa esitystä varten. Paja huipentuu maneesilla pidettävään esitykseen, jonka ohjaajat voivat halutessaan kuvata. Lopuksi hahmoille sanotaan hyvästit, irrotetaan osat ja päästetään ne lepäämään seuraavaa esitystä varten. Pajassa opetellaan osien luovaa yhdistelyä ja mielikuvituksen mukaan hyppäämistä. Yhdessä keskustellaan mm. nykysirkuksesta, eläinten oikeuksista ja esiintymisjännityksestä. Esityksiä katsoessa pääsee kannustamaan muita ja opettelemaan oman vuoron odottamista.

Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: Eskarit. Huom! Pajan max. osallistujamäärä 10 lasta/per kerta materiaalien vuoksi
Kesto: 2 x 45 min
Ohjaaja: muotoilija (AMK) Sini Koistinen

Pelasta pörriäinen –paja

Pajassa tutustutaan keväällä herääviin pörriäisiin runoleikkien ja satukirjan myötä. Millaista postia löytyy kimalaisen postitoimistosta, entä miksi mehiläinen ei oikeastaan halua pistää ihmistä? Millainen tärkeä työ pörriäisillä on luonnossa ja miksi niitä pitää suojella? Työpajan aikana syntyy lasten omaa postia keväälle sekä ryhmän yhteinen runo.

Aika: kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 1x45 min
Tarvikkeet: Ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataideohjaaja Johanna Hyttinen

Satupuu–paja

Tavalliset puut kasvavat siemenistä, mutta satupuut saattavat kasvaa vaikkapa vanhoista avaimista tai simpukoista. Seikkailu alkaa, kun esine upotetaan maahan. Miten se saadaan versomaan? Mitä mullan alta putkahtaa näkyviin? Pajassa idätetään mielikuvituksen siementä ja kasvatetaan sanoilla satupuun taimia. Työskentelyn myötä kasvaa joko lapsen tai ryhmän ikioma ihmeellinen puu, jolla on erityisiä ominaisuuksia. Kenties se onkin vasta seikkailun alku?

Aika: Kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 1x45 min
Tarvikkeet: Ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataideohjaaja Johanna Hyttinen

Kas-kas-kasvi!

Kirjallisuuslähtöinen sanataidepaja kuljettaa tutkimaan kasvien kasvun ihmettä. Siemenestä kasvaa satukukka, jonka kasvua voi seurata vielä pajan jälkeenkin. Sanataidepaja tukee kehittyviä kielellisiä taitoja ja valmiuksia. Pajassa leikitellään äänteillä, sanoilla ja kertomuksilla. Keskittymistä ja kerrontaa tuetaan yhteisöllisyyden, liikkeen ja kuvatuen avulla.

Aika: kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 60 min
Tarvikkeet: Ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataidekasvattaja Elina Mäkinen

Talon täydeltä tarinoita

Kirjallisuuslähtöisessä sanataidepajassa luodaan luokan yhteinen tarinatalo. Talo elää ja muuttuu asukkaiden ja tapahtumien mukaan. Pajassa tarina rakentuu yhteisöllisesti suullisen tarinankerronnan ja kerrontaa tukevien tarinapelien kautta. Luovien työtapojen myötä eri tasoiset kirjoittajat pääsevät mukaan yhteiseen tarinaan. Pajassa huomioidaan kulttuuritoimijoiden yhteinen Wivi Lönn -teemavuosi. 

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 2x45 min
Ohjaaja: Sanataidekasvattaja Elina Mäkinen

Veden varassa -sanataidepaja

Mikä on suurin vedessä elävä eläin? Missä kaikkialla vettä on? Miksi vesi on niin tärkeää? Työpajassa tutustutaan elintärkeään veteen ja sen eri olomuotoihin tarinoiden, satujen ja leikkien kautta. Ryhmä tekee yhteisen vesiaiheisen sanataideteoksen.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 1 x 45 min
Tarvikkeet: ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataideohjaaja, biologi Lily Laine

Metsän kätkössä -sanataidepaja

Mikä on maailman vanhin puu? Millaisia outoja otuksia metsissä elää? Tässä työpajassa tutustutaan metsään ja sen erilaisiin asukkaisiin tarinoiden, satujen ja leikkien kautta. Ryhmä tekee yhteisen metsäaiheisen sanataideteoksen.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 1 x 45min
Tarvikkeet: ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataideohjaaja, biologi Lily Laine

Ystävä avaruudesta

Kaukaisessa avaruudessa sijaitsee planeetta nimeltä YXI-näisyys. Planeetalla asuu ainoastaan yksi perhe ja viime aikoina he ovat alkaneet kovasti kaipaamaan itselleen seuraa ja sen vuoksi he ovat päättäneet muuttaa planeetta Maahan. Perheeseen kuuluu 6-vuotias lapsi nimeltä Umak. Tutustuessaan Maapallomme elämään, Umak toivoi, että saisi heti kavereita maan lapsista, mutta koska hänellä ei omalla planeetalla ollut yhtään ystävää, hän ei tiedä miten muihin lapsiin voisi tutustua ja miten oikein kavereita ollaan. Entä voiko silloin saada kavereita, jos onkin hieman erilainen kuin muut, eikä oikein vielä osaa mitään maapallon kielistä saatikka tavoistakaan. Siihen hän tarvitsisi kovasti maan lasten apua.

Työpajassa mietitään yhdessä teatteriharjoitteiden avulla, millaista on kiva kaveruus, miten suhtaudumme erilaisuuteen sekä miltä erilaiset tunteet näyttävät ja tuntuvat ja mistä tunnistamme, että joku on iloinen, surullinen tai vaikka yllättynyt. Yhdessä pohditaan myös mitkä asiat toisen käytöksessä tuntuvat kurjilta ja miten ikäviä tilanteita voisi selvittää. Laadimme ryhmän kanssa yhteiset kiva kaveri- ohjeet Umakin avuksi. Samalla ne toimivat hyvänä ohjenuorana ryhmälle koko eskarivuoden ajan, kaveri- ja tunnetaitoja harjoitellessa. Lasten mielikuvitus pääsee valloilleen, kun pohdimme, millaisen matkan Umak on omalta kotiplaneetaltaan tehnyt ja millainen hänen kotiplaneettansa voisi olla. Työpajassa harjoitellaan myös ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitoja.

Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: Eskarit
Kesto: 2 x 45min
Paikka: Oma päiväkoti (iso tila, Sali)
Ohjaaja: Näyttelijä/Muusikko/Teatteriopettaja Paula Honkimäki

Löydä uusi tonttulaji

Minkä asian, ammatin tai paikan tiimoilta löytyy vielä tuntematon tonttulaji? Mistä sen tunnistaa ja mitkä ovat sen erityistaidot? Entä mikä on sen levinneisyysalue, vaatetustyyli ja hartain toive? Työpajassa tutustutaan tuttuihin ja harvinaisempiin tonttuihin kirjallisuudessa. Pajaohjaajan johdolla tutustutaan yleisimpien tonttulajien tehtäviin. Ryhmissä mietitään tontuille yhteisiä ja erottavia piirteitä. Mitä ihmisille vielä tuntematon tonttu osaa, millainen sen työpäivä on ja mitä se harrastaa?  Yhdessä luetun ja keksityn pohjalta innostutaan ja kuvaillaan aiemmin piilossa olleita tonttulajeja. Pajan aikana syntyy kultakin ryhmältä oma taidetuotos, joka jää luokkaan.

Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: eskarit (ei lukutaitovaatimusta)
Kesto: 2 x 45 min.
Tarvikkeet: Erivärisiä papereita+ pastelliliidut/akvarellivärit
Ohjaaja: kuvittaja-kirjailija Pia-Maria Pohto

Askarrellaan oma aakkoskirja

Pajassa aakkoset tulevat tutuiksi luovien menetelmien avulla niin kirjoittamalla kuin liikkuenkin. Jokainen maalaa oman paperiarkin, josta taiteillaan oma pieni kirjanen. Yhdestä arkista tietyllä tavalla taittelemalla saadaan monisivuinen pieneen käteen sopiva kirjanen. Sivuille maalataan, leimataan, piirrellään eri menetelmin kirjaimia, sanoja, numeroita, käyttäen niitä samalla visuaalisena elementtinä.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 3 x 45 min
Ohjaaja: taideohjaaja Hannele Torniainen

Ympäristötaidepaja

Ympäristötaidepajassa valmistamme päiväkodin lähimetsään luonnonmateriaaleista suuren, koko eskariryhmän yhteisen teoksen. Prosessin aikana opimme niin luonnosta, ihmisen vaikutuksesta luontoon kuin itsestämmekin. Yhdessä suunnittelu, tekeminen, oman vuoron odottaminen, materiaalien jakaminen, laskeminen ja lajittelu ovat tärkeitä osasia teosta toteuttaessa. Teos häviää pikkuhiljaa ajan kanssa, jättämättä jälkeensä mitään näkyvää. Jos jaksamista on niin voimme lopuksi jutella lyhyesti, yhdessä tekemisestä, roskattomasta prosessista ja ajan vaikutuksesta teokseen. Muistoksi voi ottaa ennen ja jälkeen kuvia.

Aika: kevät
Kohderyhmä: eskarit, max. 20 lasta /paja
Kesto: 3 x 45 min
Paikka: Kävelymatkan päässä päiväkodista sijaitseva metsä
Ohjaaja: AmO, artesaani Jaana Peltola

Lusikan maailma

Lusikan maailma opettaa kulttuureista ja liikkeestä. Erilaisia lusikoita ja syömätapoja esitetään lapsille seurattavien liikkeiden avulla. Teatterissa lusikka pystyy myös olemaan mitä vain. Lapset tutkivat miten lusikasta saadaan kävelykeppi tai kynä tai mitä tahansa he keksivät. Oppilaat tekevät oman koreografian yhdistämällä lusikan perinteistä käyttöä sekä mielikuvituksen keksimiä käyttötapoja. Lapset oppivat kuinka liikkeet voivat olla hitaita tai nopeita, isoja tai pieniä sekä erisuuntaisia. Lopuksi lapset leikkivät musiikin ja ikään sopivien lusikoiden kanssa.

Aika: Syksy ja kevät
Kohderyhmät: Eskarit
Kesto: 2x45min
Paikka: Oma luokkahuone tai liikuntasali
Ohjaaja: Dubravka Subotic, teatterin ja lukemisen opettaja

Sanomalehdestä teatteriin

Tutkimme miten sanomalehti voi tanssia, liikkua, juosta ja lentää kanssamme. Sanomalehti voidaan muuttaa erilaisiksi esineiksi, kuten viuhkaksi, tyynyksi tai polkupyöräksi. Ohjaaja voi opastaa erilaisten esineiden kanssa, tai keksitään yhdessä uusia tapoja lasten ehdotusten pohjalta. Oppilaat toteuttavat esineidensä ja musiikin avulla liikkeitä tai koreografioita.

Lopuksi sanomalehtiä käytetään siivoukseen tai peitoiksi työpajan lopun rauhoittumiseen.

Sanomalehtiä teatteriin – työpaja on liiketeatterin, tanssin ja kulttuurin työpaja, joka opettaa aistikokemuksista ja luovasta työstä liikkeen ja tarinankerronnan keinoin.

Aika: Syksy/Kevät
Kohderyhmät: Eskarit
Kesto: 2 x45min
Paikka: Oma luokkahuone tai liikuntasali
Materiaalit: Musiikintoisto, mahdollisimman paljon vanhoja sanomalehtiä, paperia ja kyniä.
Ohjaaja: Dubravka Subotic, teatterin ja lukemisen opettaja

Minä avaruudessa

Mitä löydämme avaruudesta? Onko tulla tähti? Miltä se näyttää ja miten se liikkuu? Kuulemmeko ääntä? Entäpä Saturnus, minkälainen se on?

Lapset pääsevät lyhyelle aistimatkalle avaruuden läpi. He kohtaavat erilaisia taivaankappaleita ja tutkivat niiden muotoja. Piirtoheittimen avulla lapset pystyvät itse vaikuttamaan kappaleiden kulkuun. Jokainen taivaankappale selitetään lyhyellä laululla ja tanssilla, jotka myös lapset oppivat. Lapset pääsevät myös tunnustelemaan tähtien tekstuureja. Lopuksi lapset piirtävät omat avaruutensa kalvoille ja ne projisoidaan. Opettajat voivat ottaa oppilaistaan kuvan heidän omassa avaruudessaan kotiin jaettavaksi tai luokkahuoneen seinälle. Ryhmään tasosta ja nopeudesta riippuen tutkimme jotain taivaankappaletta tarkemmin.

Minä avaruudessa –työpaja on liiketeatterin ja tieteen työpaja, joka opettaa aistikokemuksista ja luovasta työstä liikkeen ja piirrosten keinoin.

Aika: Syksy/kevät
Kohderyhmät: Eskarit
Kesto: 2x45min
Paikka: Oma luokkahuone tai liikuntasali
Ohjaaja: Dubravka Subotic, teatterin ja lukemisen opettaja

Geometria ja taide - Ympyrä

Kandinsky -taiteilijan innoittamana lähestymme ympyrän käsitettä, kokoa ja eri värejä. Pajassa leikkimme ympyröiden kanssa ja teemme oman version taideteoksesta Saman keskiset ympyrät. Pajasta on kaksi versiota osallistujien iän mukaisesti.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 1x45 min
Tarvikkeet: ympyrän muotoisia esineitä esim. hulavanne sekä sakset. Pajaohjaaja tuo muut tarvikkeet
Paikka: oma päiväkoti, tilaa liikkumiseen. 
Ohjaaja: Designtekstiilien valmistaja Cecilia Nyberg

Geometria ja taide - Linjat ja neliöt

Suorakulmioiden, neliöiden ja linjojen avulla ja inspiroitumalla Mondrian teoksesta, luomme oman sarjakuvakollaasin pääväreillä. Pajassa lapset harjoittelevat neliöiden, värien ja päävärien koostumusta ja harmoniaa. Pajasta on kaksi versiota osallistujien iän mukaisesti.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-3. ja 3.-6.v, eskarit
Kesto: 1x45 min
Tarvikkeet: sakset. Pajaohjaaja tuo muut tarvikkeet
Paikka: oma päiväkoti, tilaa liikkumiseen. 
Ohjaaja: Designtekstiilien valmistaja Cecilia Nyberg

Kankaiset maisemat

Työpajassa luomme tuulta, vettä, pilviä ja aurinkoa leikkien värillisillä kankailla ja tunnustelemme eri tekstuureja. Kuinka tuuli puhaltaa? Kuinka vesi virtaa? Kuinka aurinko paistaa? Suosikkivärin valitsemisen jälkeen teemme kollaasin kankaista pahvilla. Pajasta on kaksi versiota osallistujien iän mukaisesti.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 1x45 min
Tarvikkeet: sakset ja essut. Pajaohjaaja tuo muut tarvikkeet
Paikka: oma päiväkoti, tilaa liikkumiseen. 
Ohjaaja: Designtekstiilien valmistaja Cecilia Nyberg

Mosaiikit

Työpajassa puhutaan pienistä eläimistä: perhosesta, kalasta ja kanista. Kuinka perhonen lentää? Kuinka kala ui? Kuinka kani hyppää? Munankuoria käyttämällä teemme mosaiikin pahville, joka kuvaa suosikkieläintämme näistä kolmesta vaihtoehdosta

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä:eskarit
Kesto: 1x45 min
Tarvikkeet: saksia, esiliinoja, siveltimiä. pajaohjaaja tuo muut tarvikkeet
Paikka: oma päiväkoti, tilaa liikkumiseen. 
Ohjaaja: Designtekstiilien valmistaja Cecilia Nyberg

Metsäveistos

Millainen metsä on? Kuinka pitkiä puut ovat? Kuka asuu metsässä? 

Lähestymme luontoa kuvaavan veistoksen käsitettä tekemällä metsäveistoksen pahvista ja muovailuvahalla. Harjoittelemme erilaisia paperiveistostekniikoita, kuten täyttämistä ja rypistämistä. Muovailuvahalla teemme yhden metsäeläimen.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 2 x 45 min
Tarvikkeet: saksia, esiliinoja ja siveltimiä. Taidepajaohjaaja tuo muut tarvikkeet
Paikka: oma päiväkoti, tilaa liikkumiseen. 
Ohjaaja: Designtekstiilien valmistaja Cecilia Nyberg

Batiikki

Työpajassa puhutaan pienistä eläimistä sekä maisemista, väreistä ja harmoniasta. Mitä luonnossa on? Liimabatiikki-tekniikalla teemme batiikin, joka kuvaa luonnon suosikkielementtiä.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä:eskarit
Kesto: 2 x 45 min
Tarvikkeet: saksia, esiliinoja ja siveltimiä. Taidepajaohjaaja tuo muut tarvikkeet
Paikka: oma päiväkoti, tilaa liikkumiseen. 
Ohjaaja: Designtekstiilien valmistaja Cecilia Nyberg

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä