AlueKompassin taidepajat
Ohjelma ja ilmoittautuminen 2022-2023
AlueKompassin ohjelma tarjotaan yhdelle koulualueelle aina vuorovuosin. Vuorossa olevilta kouluilta jokainen luokka valitsee yhden työpajan, johon opettaja ilmoittaa luokkansa.
Työpajoihin ilmoittaudutaan luokkakohtaisesti. Työpaja voi koostua yhdestä tai useammasta tapaamiskerrasta (ks. kuvaukset).
AlueKompassin ohjelmaan osallistuvat lukuvuonna 2022-2023 seuraavat koulut:
Keljonkangas, Korpilahti, Tikkala, Kuokkala, Kuokkala svenska skola, Säynätsalo, Muuratsalo, Tikka ja NenäinniemiKun teidän koulunne on vuorossa, valitkaa jokainen ryhmä alla olevista vaihtoehdoista mieluisin sisältö ja tee ilmoittautuminen lomakkeen kautta.
Ilmoittautumislomake lukuvuoden 2022-2023 varhaiskasvatuksen ja koulujen KOMPASSI taidepajaohjelmiin.
Linkki ilmoittautumislomakkeeseen: https://www.lyyti.in/taidepajoihin_ilmoittautuminen_lv_22_23 .
Ilmoittautuminen aukeaa keskiviikkona 10.8. ja päättyy maanantaina 5.9.
AlueKompassin vaihtoehdot
TAIDEPAJAVAIHTOEHDOT 1.-9.-LUOKILLE
Huom. Taidepajavaihtoehdot on luoteltu ikäluokkajärjestyksessä, mistä johtuen esimerkiksi 1.-9. luokille suunnatut pajat löytyvät listauksen puolesta välistä.
Kaikki alkoi pullopostista...
Seitsemällä merellä seilaavalla Kapteeni Kaakaopavulla on ongelma, jossa vain tämä ryhmä voi auttaa! Pajassa kartoitetaan tuntematonta saarta tai etsitään aarretta, kerrotaan yhteistä tarinaa ja sukelletaan koralliriutalle katselemaan kummallisia kaloja. Kirjoittamista vaativien tehtävien määrää säädellään taitotason mukaan.
Aika: Kevät
Kohderyhmä: 1.-2. luokka (ei lukutaitovaatimusta)
Kesto: 2 x 45 min
Paikka: oma luokka
Tarvikkeet: Ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataidekasvattaja Johanna Hyttinen
Talon täydeltä tarinoita
Kirjallisuuslähtöisessä sanataidepajassa luodaan luokan yhteinen tarinatalo. Talo elää ja muuttuu asukkaiden ja tapahtumien mukaan. Pajassa tarina rakentuu yhteisöllisesti suullisen tarinankerronnan ja kerrontaa tukevien tarinapelien kautta. Luovien työtapojen myötä eri tasoiset kirjoittajat pääsevät mukaan yhteiseen tarinaan. Pajassa huomioidaan kulttuuritoimijoiden yhteinen Wivi Lönn -teemavuosi.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-2. luokka
Kesto: 2 x 45 min
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: Sanataidekasvattaja Elina Mäkinen
Mikä ihmeen grafiikka?
Pajassa tutustumme painamiseen ja taidegrafiikkaan taiteen teon menetelmänä. Kokeilemme erilaisia tapoja tehdä painojälkiä leikinomaisesti ja käyttäen yllättäviäkin esineitä. Painojälkien kautta kohopainografiikan perusajatus ja tekniikka alkaa hahmottua. Teemme myös kaksi erilaista grafiikan laattaa, jotka painamme oikeilla painoväreillä grafiikan lehdeksi.
Aika: Syksy/Kevät
Kohderyhmä: 1.-2. luokka
Kesto: 4 x 45 min (kaksi tapaamiskertaa)
Ohjaajana kuvataiteilija Paula Myllymäki
Lusikan maailma
Lusikan maailma opettaa kulttuureista ja liikkeestä. Erilaisia lusikoita ja syömätapoja esitetään lapsille seurattavien liikkeiden avulla. Teatterissa lusikka pystyy myös olemaan mitä vain. Lapset tutkivat miten lusikasta saadaan kävelykeppi tai kynä tai mitä tahansa he keksivät. Oppilaat tekevät oman koreografian yhdistämällä lusikan perinteistä käyttöä sekä mielikuvituksen keksimiä käyttötapoja. Lapset oppivat kuinka liikkeet voivat olla hitaita tai nopeita, isoja tai pieniä sekä erisuuntaisia. Lopuksi lapset leikkivät musiikin ja ikään sopivien lusikoiden kanssa.
Aika: Syksy ja kevät
Kohderyhmät: 1.-3. luokka
Kesto: 2-3 x 45min
Paikka: Oma luokkahuone tai liikuntasali
Ohjaaja: Dubravka Subotic, teatterin ja lukemisen opettaja
Sanomalehdestä teatteriin
Tutkimme miten sanomalehti voi tanssia, liikkua, juosta ja lentää kanssamme. Sanomalehti voidaan muuttaa erilaisiksi esineiksi, kuten viuhkaksi, tyynyksi tai polkupyöräksi. Ohjaaja voi opastaa erilaisten esineiden kanssa, tai keksitään yhdessä uusia tapoja lasten ehdotusten pohjalta. Oppilaat toteuttavat esineidensä ja musiikin avulla liikkeitä tai koreografioita.
Lopuksi sanomalehtiä käytetään siivoukseen tai peitoiksi työpajan lopun rauhoittumiseen.
Sanomalehtiä teatteriin – työpaja on liiketeatterin, tanssin ja kulttuurin työpaja, joka opettaa aistikokemuksista ja luovasta työstä liikkeen ja tarinankerronnan keinoin.
Aika: Syksy/Kevät
Kohderyhmät: 1.-3. luokka
Kesto: 2-3 x 45min
Paikka: Oma luokkahuone tai liikuntasali
Materiaalit: Musiikintoisto, mahdollisimman paljon vanhoja sanomalehtiä, paperia ja kyniä.
Ohjaaja: Dubravka Subotic, teatterin ja lukemisen opettaja
Minä avaruudessa
Mitä löydämme avaruudesta? Onko tulla tähti? Miltä se näyttää ja miten se liikkuu? Kuulemmeko ääntä? Entäpä Saturnus, minkälainen se on?
Lapset pääsevät lyhyelle aistimatkalle avaruuden läpi. He kohtaavat erilaisia taivaankappaleita ja tutkivat niiden muotoja. Piirtoheittimen avulla lapset pystyvät itse vaikuttamaan kappaleiden kulkuun. Jokainen taivaankappale selitetään lyhyellä laululla ja tanssilla, jotka myös lapset oppivat. Lapset pääsevät myös tunnustelemaan tähtien tekstuureja. Lopuksi lapset piirtävät omat avaruutensa kalvoille ja ne projisoidaan. Opettajat voivat ottaa oppilaistaan kuvan heidän omassa avaruudessaan kotiin jaettavaksi tai luokkahuoneen seinälle. Ryhmään tasosta ja nopeudesta riippuen tutkimme jotain taivaankappaletta tarkemmin.
Minä avaruudessa –työpaja on liiketeatterin ja tieteen työpaja, joka opettaa aistikokemuksista ja luovasta työstä liikkeen ja piirrosten keinoin.
Aika: Syksy/kevät
Kohderyhmät: 1.-3. luokka
Kesto: 2-3 x 45min
Paikka: Oma luokkahuone tai liikuntasali
Ohjaaja: Dubravka Subotic, teatterin ja lukemisen opettaja
Geometria ja taide - Ympyrä
Taiteilija Kandinskyn inspiroimana luomme ”samankeskiset ympyrät”. Työpajassa lapsi harjoittaa värien ja kromaattisen ympyrän yhdistelmää.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-3. luokka
Kesto: 2 x 45 min
Tarvikkeet: siveltimet ja essut. Pajaohjaaja tuo muut tarvikkeet
Paikka: kuvataideluokka
Ohjaaja: Designtekstiilien valmistaja Cecilia Nyberg
Geometria ja taide - Linjat ja neliöt
Suorakulmioiden, neliöiden ja linjojen avulla sekä inspiroitumalla Mondrian teoksesta luomme oman kollaasimme sarjakuvalla runsaasti värejä käyttäen. Pajassa lapset harjoittelevat neliötä sekä värin ja päävärien koostumusta ja harmoniaa.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-3. luokka
Kesto: 2 x 45 min
Tarvikkeet: esiliinat. Pajaohjaaja tuo muut tarvikkeet
Paikka: kuvataideluokka
Ohjaaja: Designtekstiilien valmistaja Cecilia Nyberg,
Kangasmaisemat
Työpajassa edustamme tuulta, vettä, pilviä ja aurinkoa leikkien värillisillä kankailla ja tunnustelemalla eri tekstuureja. Kuinka tuuli puhaltaa? Kuinka vesi virtaa? Kuinka aurinko paistaa? Harjoittelemme leikkaamaan kankaiden paloja saksilla ja luomme yksinkertaisen maiseman kankaista pahville.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-3. luokka
Kesto: 2 x 45 min
Tarvikkeet: saksia, esiliinoja. Taidepajaohjaaja tuo muut tarvikkeet
Paikka: kuvataideluokka
Ohjaaja: Designtekstiilien valmistaja Cecilia Nyberg
Metsäveistos
Millainen metsä on? Kuinka pitkiä puut ovat? Kuka asuu metsässä?
Lähestymme luontoa kuvaavan veistoksen käsitettä tekemällä metsäveistoksen pahvista ja muovailuvahasta. Harjoittelemme erilaisia paperiveistostekniikoita, kuten täyttämistä ja rypistämistä. Muovailuvahalla teemme yhden metsäeläimen.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-3. luokka
Kesto: 2 x 45 min
Tarvikkeet: saksia, esiliinoja ja siveltimiä. Pajaohjaaja tuo muut tarvikkeet
Paikka: kuvataideluokka
Ohjaaja: Designtekstiilien valmistaja Cecilia Nyberg
Batiikki
Työpajassa puhutaan pienistä eläimistä sekä maisemista, väreistä ja harmoniasta. Mitä luonnossa on? Liimabatiikki-tekniikalla teemme batiikin, joka kuvaa luonnon suosikkielementtiä.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-3. luokka
Kesto: 2 x 45 min
Tarvikkeet: saksia, esiliinoja ja siveltimiä. Pajaohjaaja tuo muut tarvikkeet
Paikka: kuvataideluokka
Ohjaaja: Designtekstiilien valmistaja Cecilia Nyberg
Löydä uusi tonttulaji
Minkä asian, ammatin tai paikan tiimoilta löytyy vielä tuntematon tonttulaji? Mistä sen tunnistaa ja mitkä ovat sen erityistaidot? Entä mikä on sen levinneisyysalue, vaatetustyyli ja hartain toive? Työpajassa tutustutaan tuttuihin ja harvinaisempiin tonttuihin kirjallisuudessa. Pajaohjaajan johdolla tutustutaan yleisimpien tonttulajien tehtäviin. Ryhmissä mietitään tontuille yhteisiä ja erottavia piirteitä. Mitä ihmisille vielä tuntematon tonttu osaa, millainen sen työpäivä on ja mitä se harrastaa? Yhdessä luetun ja keksityn pohjalta innostutaan ja kuvaillaan aiemmin piilossa olleita tonttulajeja. Pajan aikana syntyy kultakin ryhmältä oma taidetuotos, joka jää luokkaan.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 1.-3. luokka (ei lukutaitovaatimusta)
Kesto: 2 x 45 min.
Paikka: Kuvataideluokka
Tarvikkeet: Erivärisiä papereita+ pastelliliidut/akvarellivärit
Ohjaaja: kuvittaja-kirjailija Pia-Maria Pohto
Ympäristötaidepaja 1.-3. luokka
Keväällä lumien sulettua voimme toteuttaa koulun lähimetsään, yhteisesti valittuun paikkaan luonnonmateriaaleista valmistettavan, koko luokan yhteisesti valmistaman suuren teoksen. Valmistusprosessin aikana opimme monia asioita, joista yhteistyö ja muiden huomioiminen korostuu. Tässä lopputulos yllättää aina tekijänsä: Näin hienon meidän luokka teki, koululaiset usein ylpeinä ilakoivat! Teos häviää pikkuhiljaa ajan kanssa, jättämättä jälkeensä mitään näkyvää. Teoksen vaiheita rakentamisesta maatumiseen on mielenkiintoista seurata ja sen voi dokumentoida kuvaten.
Aika: kevät
Kohderyhmä: 1.-3.luokka
Kesto: 3 x 45 min
Paikka: Kävelymatkan päässä koulusta sijaitseva metsä
Ohjaaja: AmO, artesaani Jaana Peltola
Mikä on maailman suurin eläin? Entä vaarallisin? Millainen oli aikoinaan elänyt jättiläismäinen lihaa syövä papukaija? Mitä kaikkea salaperäistä voikaan piilotella merien syvimmissä kolkissa tai luoksepääsemättömissä vuoristoissa? Pajassa tutustutaan nykyisiin sekä jo edesmenneisiin jännittäviin eläimiin, ja pohditaan luonnon monimuotoisuutta sanataiteen keinoin. Työpajan osallistujat suunnittelevat oman mielikuvituksellisen oudon otuksensa.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.–4. luokka
Kesto: 2 x 45min
Paikka: oma luokka
Tarvikkeet: puuvärit tai vahaliidut
Ohjaaja: sanataideohjaaja, biologi Lily Laine
Hölynpölyä!
Tulitko kouluun lohikäärmeen kyydillä vai söitkö aamupalaksi autonrenkaan? Ryhdy ongelle tajunnanvirtaan, kerro ja keksi mitä vain, kunhan se ei ole totta! Hölynpölyä on sanataiteelliseen hullutteluun heittäytyvä matalan kynnyksen paja, jossa harjoitukset ovat pääasiassa suullisia. Ilmoille päästetään mitä ihmeellisempiä sepitelmiä tapahtumista ja mainospuheita olemattomista tavaroista. Täällä mielikuvitus saa siivet!
Aika: Kevät
Kohderyhmä: 1.-6. luokka
Kesto: 1 x 45min
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: sanataidekasvattaja Johanna Hyttinen
Ääneti, äänen kanssa ja kehollisesti ilmaistuna – työpaja
Ääneti, äänen kanssa ja kehollisesti ilmaistuna -työpaja on tarkoitettu ryhmille, jotka haluavat saada lisää kuuntelun taitoja ja rohkaistua itseilmaisussa.
Tehtävät harjoitteet jakautuvat niin, että ensimmäisenä kokoontumiskertana tehdään harjoitteita ilman ääntä ja toisella kerralla ilmaistaan itseä kehon ja äänen kautta. Näillä harjoitteilla jokainen osallistuja saa onnistumisen kokemuksia, pääsee turvallisesti kokeilemaan omia rajojaan, sekä oppii lisää ryhmädynamiikasta ja omista piilevistä taidoistaan. Tehtäviä tehdään yksin, pienryhmissä ja koko ryhmän kanssa yhtä aikaa. Harjoitteissa käytetään tilanteesta riippuen myös rekvisiittaa ja musiikkia.
Ohjaajana toimii vuosia lasten ja nuorten teatteri Williwision ohjaajana toiminut ja tanssin parissa työskennellyt Lilli Härmä-Leinonen.
Aika: Syksy/kevät
Kohderyhmä: 1-6. luokka
Kesto: 4 x 45min (työpaja jakautuu kahdelle tapaamiskerralle)
Paikka: liikuntasali tai vaihtoehtoisesti iso, tilava luokka
Ohjaaja: nuorten teatteri Williwision ohjaaja Lilli Härmä-Leinonen
Taruhahmokalenteri- tarinapaja
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 3.-6.luokka
Kesto: 4 x 45 min (kaksi pajakertaa)
Paikka: Kuvataideluokka
Tarvikkeet: Paksuhkoja papereita+ sakset, pastelliliidut ja -kynät +akvarellivärit (värikynät)
Ohjaaja: kuvittaja-kirjailija Pia-Maria Pohto
Taikurin aikamatka
Työpajassa tutkitaan taikuruuteen liittyviä ilmiöitä periaatteita moniaistillisesti ja pohditaan taikurin hahmoa. Tiesitkö, että taikurit ovat olleet paitsi viihdyttäjiä, myös yhteiskunnallisia vaikuttajia ja tieteellisen ajattelun edistäjiä läpi historian? Pajassa opitaan tottakai myös jokunen taikatemppu, joita osallistujat maustavat omalla luovuudellaan.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 3.-6. luokka
Kesto: 2 x 45min (yksi pajakerta)
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: sirkusohjaaja Henri Rahikainen
Käsikellopaja
Pajassa soitetaan chimes-putkikelloja. Tutustutaan tähän harvinaiseen ja kiehtovaan soittimeen. Paja ei vaadi musiikillisia taitoja entuudestaan. Säestetään tuttuja lauluja ja lähdetään mukaan kiehtovaan orkesterimaailmaan.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 3.-6. luokka , max oppilasmäärä 25
Kesto: 2 x 45 min
Paikka: oma luokka, pajaohjaaja tuo putkikellot ja alustat mukanaan
Ohjaaja: taidekasvattaja-musiikinopettaja Sari Eirtola-Loukola
Graffiti & sketsaus
Opettelemme hip hop -kultttuurin ammattilaisten ohjaamana graffitien sketsaamista paperille ja kuuntelemme letkeitä biittejä. Työpajan jälkeen oppilaat osaavat tehdä omat graffitisketsit paperille ja opettajat osaavat ohjata oppilaita piirtämään uusilla tekniikoilla.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 4.-6. luokka
Kesto: 4 x 45min
Paikka: Oma luokka
Tarvikkeet: Tussit ja kynät graffitien sketsailuun tulee ohjaajilta. Koululta tarvitsemme A4 piirustuspaperia ja piirustusalustat.
Ohjaajat: Kulttuuriyhdistys TUFF!:in opettajat Ossi “Soul” Valpio ja Janne ”JNE”
X-mysteeripaja
Tässä pajassa sukelletaan jännittävien mysteerien jäljille. Millaisia tosielämän mysteerejä on ratkaisematta? Millainen on kutkuttava salapoliisitarina? Mitä taitoja hyvä salapoliisi tarvitsee ratkaistakseen pulmallisia tapauksia? Voisiko samoista taidoista olla hyötyä myös koulussa? Työpajassa tutustutaan mysteeri- ja salapoliisitarinoihin sanataideharjoitusten avulla. Kirjoitetaan yhdessä jännitystä tihkuva seikkailutarina!
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 4.–6. luokka
Kesto: 2 x 45min (yksi pajakerta, mahdollisuus pitää välitunti)
Paikka: oma luokka
Tarvikkeet: puuvärit tai vahaliidut
Ohjaaja: sanataideohjaaja Lily Laine
Pöydän äärellä
Työpajassa pureudutaan liikkeen ja draaman keinoin päivämme tärkeimpiin hetkiin, eli kohtaamisiin ruokapöydän äärellä. Luomme keskusteluja, erilaisia kuvitteellisia tilanteita ja henkilöhahmoja, joiden kautta pääsemme kokeilemaan toimivia ja ei niin toimivia ruokailuun liittyviä tapoja ja käytänteitä, hauskasti tilanteisiin heittäytyen. Tämän työpajan tavoitteena on vahvistaa oppilaiden sosiaalisia- ja vuorovaikutustaitoja sekä lisätä tietoisuutta kunnollisen ravinnon merkityksestä oppimiselle ja kasvulle erilaisten harjoitteiden avulla.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 4-6. luokka
Kesto: 4 x 45min ( 1-2 tapaamiskertaa)
Paikka: Sali
Ohjaajat: Tanssitaiteilija/opettaja Anne-Maarit Kinnunen ja Näyttelijä/Teatteriopettaja Paula Honkimäki
Sanataidepaja 4-6-luokkalaisille
Pajassa tutkimme loruja, runoja, tekstejä mm. Kirsi Kunnas, Kari Hotakainen jne. Tutkimme tekstin sisältöä, rytmiä ja ilmaisua eri tavoin. Lisäksi otamme avuksi oman kehomme tuomaan tekstiin lisä-ääniä. Käytämme myös erilaisia esineitä tuoden ääni-improvisaatiota tekstiin. Esineet voivat olla kattiloita, kauhoja, muovitötteröitä, silkkipaperia, tulitikkuja, romurautaa ja vaikka mitä. Päästetään luovuus valloilleen ja teksti avautuu aivan uusin tavoin itse kokien ja ryhmätyötä tehden.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 4.-6. luokka
Kesto: 2 x 45 min
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: Draamakasvattaja Tarja-Liisa Qvintus
Ympäristötaidepaja 4.-6. luokka
Ympäristötaidepajoissa on monia mahdollisuuksia toteuttaa teoksia. Voimme tehdä koulun lähimetsään suuren, koko luokan yhteisen teoksen. Teos valmistetaan kokonaan luonnonmateriaaleista, kunkin ympäristön ehdoilla siihen sopivaksi. Voit myös valita pienissä ryhmissä luokassa valmistettavan teoksen, joka kiinnitetään valmiina koulun rakennettuun ympäristöön. Taidepajaohjaajan yhteydenoton aikana voitte sopia, kumman pajamallin luokka haluaa.
- Keväällä huhti-toukokuussa lumien sulettua voimme toteuttaa koulun lähimetsään, yhteisesti valittuun paikkaan luonnonmateriaaleista valmistettavan, koko luokan yhteisesti valmistaman suuren teoksen. Valmistusprosessin aikana opimme monia asioita, joista yhteistyö ja muiden huomioiminen korostuu. Tässä lopputulos yllättää aina tekijänsä: Näin hienon meidän luokka teki, koululaiset usein ylpeinä ilakoivat! Teoksen vaiheet voi dokumentoida kuvaten ja muutosprosessia voi seurata lähiluonnossa.
- Teoksen voi valmistaa suoraan koulun aitaan tai sen voi tehdä sisällä luokassa ja kiinnittää valmiina aitaan, säästä riippuen. Teoksen aiheet valitaan yhdessä, jonka jälkeen työskentelyä jatketaan 2-3 oppilaan ryhmissä. Materiaaleina voimme käyttää kierrätettyjä kangassuikaleita tai teollisuuden ylijäämäjätteenä syntynyttä nauhaa.
Aika: syksy ja kevät
Kohderyhmä: 4.-6. luokka
Kesto: 3 x 45 min
Paikka: koulun lähimetsä, piha tai luokka
Ohjaaja: Amo, artesaani, Jaana Peltola
Minun sarjakuvani
Työpajassa harjoitellaan perusteet oman sarjakuvan tekoon. Teemme sarjakuvan neliömuotoisiin ruutuihin ja sen kautta opettelemme sommittelua, tilan kuvaamista ’lähellä-keskellä-kaukana’ -tekniikkaa hyödyntäen sekä tekstin ja puhekuplien juoksutusta. Käymme läpi miten oman sarjakuvan voi tehdä pienlehdeksi tai julkaista verkossa. Työpajan tavoitteena on tutustuttaa ja syventää ymmärrystä sarjakuvailmaisun mahdollisuuksiin ja antaa konkreettisia keinoja miten omia tarinoita voi rakentaa ja saada julkaistuksi ilman suuria rahallisia panostuksia.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 4.-9.-luokka
Kesto: 6 x 45min, joko yksi päivä tai kahtena päivänä.
Paikka: Oma luokka tai kuvaamataidon luokka
tarvikkeet: ohjaajan mukana
Ohjaaja: kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Raimo Saastamoinen
Hahmosuunnittelun paja
Työpajassa käydään läpi keinoja millä tavoilla voidaan rakentaa erilaisia hahmoja omiin tarinoihin ja käytettäväksi vaikka sarjakuvissa, kirjallisuudessa, animaatioissa. Tutustutaan kolmeen erilaiseen hahmotyyppiin; päähahmoon, sivuhahmoon ja taustahahmoon ja käydään läpi erilaisia keinoja millä tavalla näitä eri hahmotyyppejä voi suunnitella visuaalisesti ja tarinankerronnan keinoin, sekä pohditaan, miten hahmoille voidaan rakentaa johdonmukainen persoonallisuus.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 4.-9. luokkalaiset
Kesto: 3 x 45min
Paikka: Oma luokka tai kuvaamataidon luokka
tarvikkeet: ohjaajan mukana
Ohjaaja: kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Raimo Saastamoinen
Nykytanssityöpaja
Nykytanssityöpajassa lapset pääsevät monipuolisesti liikkumaan ja käyttämään omaa kehoaan työkaluna tanssin tekemiseen. Työpajassa liikutaan yksin ja yhdessä muiden kanssa, tehdään ohjaajan ehdottamia liikkeitä ja liikesarjoja sekä harjoitellaan erilaisten harjoitteiden kautta itseilmaisua. Työpajassa harjoitellaan yhteistyötaitoja ohjaajan ja esiintyjän rooleissa toimimisessa ja työpajan lopuksi luodaan lyhyitä esityksiä pienryhmissä. Työpajan tavoitteena on antaa osallistujille tanssin onnistumisen kokemuksia ja riemua ja edistää terveen itsetunnon muodostumista.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 5.-6.-luokka ja 7.-9.-luokka
Kesto: 6 x 45 min
Paikka: liikuntasali
Ohjaaja: tanssija Anne-Maarit Kinnunen
Väärinpäin on oikeinpäin! -nykysirkuspaja
Nykysirkuspajassa innostutaan ja kannustetaan porukalla. Löydetään luovia ratkaisuja, koska on monta oikeaa tapaa olla. Pajassa yhdistetään tanssia, akrobatiaa, pyramideja ja jongleerausta. Katsotaan pääalaspäin ja improvisoidaan esitys. Kehitellään temppuja oman kehon ja erilaisten välineiden avulla. Nykysirkuspajassa päästään hikoilemaan, harjoitetaan vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja sekä luovuutta. Työpaja soveltuu ala- ja yläkoululaisille ja erityisryhmille. Työpaja sopii aluepajaksi niin, että ohjaaja tulee päiväksi koululle ja pitää pajan usealle luokalle päivän aikana.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 1.-9. luokka
Kesto: 4 x 45 min jaettuna kahdelle tai yhdelle tapaamiskerralle
Paikka: liikuntasali
Ohjaaja: sirkustaiteilija Lotta Rautakorpi
Max osallistujamäärä: 27 lasta
Draama- ja ilmaisupaja
Pajoissa tutkimme omaa ilmaisua helpoin konstein, jotta kaikki voivat osallistua ryhmässä. Käytämme ääni-, mielikuva-, fyysistä-, rytmi-, puhe-, status- ja muita harjoitteita, joilla vahvistamme omaa tapaamme olla esillä ja ilmaista itseään. Pohdimme havaintoja ja niiden merkityksiä, mietimme ehkä jopa joitain hahmoja, ilman esityspainetta.
Harjoitukset tehdään aina eri ikäluokille sopiviksi.
Aika: kevät/syksy
Kohderyhmä: 1.-9. luokka
Kesto: 3 x 45 min
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: draamakasvattaja Tarja-Liisa Qvintus
Oma taulu hauskalla kaatotekniikalla
Pajassa syntyy abstrakteja pieniä taideteoksia hauskalla pouring- menetelmällä, jossa värejä kaadetaan maalausalustalle eri tavoin. Maalauspohjaa kallistelemalla värit sekoittuvat itsestään luoden mielenkiintoisia kuvioita ja efektejä. Teos syntyy ikään kuin itsestään. Työpajaa on tilattava vähintään kolmelle ryhmälle koulussa, jolloin ohjaaja voi järjestää pajat saman päivän aikana.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-9. luokka
Kesto: 1 x 45 min
Paikka: luokka/kuvataidetila
Ohjaaja: taideohjaaja Hannele Torniainen
Iloa makrameesta
Makramee on kiehtova käsityötekniikka, jossa erilaisilla solmuilla muodostetaan kuvioita ja pintoja. Solmujen ihmeellinen maailma rauhoittaa ja rentouttaa, solmeilu virkistää aivoja ja tukee keskittymistä käsillä olevaan hetkeen. Taidepajassa tutustumme makrameehen käsityötekniikkana, otamme haltuun pari keskeistä perussolmua ja valmistamme persoonalliset käyttöesineet.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 7.-9. luokka
Kesto: 3 x 45min (yksi pajakerta)
Paikka: oma luokka
Tarvikkeet: sakset
Ohjaaja: yhteisöpedagogi (AMK) Maria Lilja
Metamorfoosin kautta luomaan fanitaidetta
Mitä jos Anakin Skywalkerin sijasta Obi-Wan Kenobi olisi kääntynyt pimeälle puolelle? Mitä jos Disney prinsessat olisivat nykyaikaisia teinejä? Mitäs jos Marvelin hullu titaani Thanos olisikin Disney-prinsessa? Fanitaiteen kautta voidaan kuvitella näitä ja vielä enemmänkin vaihtoehtoisia versioita fanittamisestasi hahmosta oli se sitten jostain elokuvasta, TV-sarjasta, animaatiosta, videopelistä tai vaikkapa kirjasta. Taidepajalla pyritään muuttamaan jokin suosikkihahmosi joksikin muuksi. Voit muuttaa hahmon esimerkiksi hyviksestä pahikseksi kuin myös toisinpäin tai vaihtaa hahmon sukupuolta tai siirtää hahmon toiseen aikakauteen taikka genreen. Taidepajalla ohjaaja antaa neuvoja ja vinkkejä hahmojen piirtämiseen kuin myös miten visuaalisesti voidaan pienillä muutoksilla muuttaa tunnettu hahmo joksikin muuksi.
Aika: Syksy ja kevät
Kohderyhmä: 7.-9. luokka
Kesto 3-4 x 45 min
Paikka: Oma luokka
Välineet: Kirjoitus- ja piirustusvälineet (kynät ja kumit)
Ohjaaja: kuva-artesaani, taidehistorian/taidekasvatuksen HuK Einari Ollikainen
Hiphop-paja
Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden oppia uusia tapoja itseilmaisuun ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen hiphopin keinoilla? Hyvä! Hiphop-työpaja tuo uutta energiaa ja näkökulmia luovaan kirjoittamiseen, sanalliseen ilmaisuun, kuvataiteisiin ja käsillä tekemiseen räpin ja graffitin keinoin. Aloitamme päivän opettelemalla riimien kirjoittamista riimipelin avulla. Riimipelissä luodut riimit herätetään henkiin kirjoittamalla säkeistöjä joita oppilaat voivat halutessaan esittää muillekin. Päivä jatkuu graffitin parissa ensin sketsailemalla teoksia paperille. Iltapäivällä teokset herätetään henkiin isossa mittakaavassa esimerkiksi kelmulle, vanerille tai mahdollisuuksien mukaan seinälle.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 7.-9. luokka
Kesto: 4 x 45 min.
Paikka: oma luokka
Ohjaajat: Kulttuuriyhdistys TUFF!:in opettajat Ossi “Soul” Valpio ja Janne Saarikoski
Kankaiset vuodenajat
Puhutaan suosikki vuodenajasta. Työpajassa luodaan suosikkivuodenajasta maisema käyttämällä erilaisia tekstuureja ja kuviokankaita, joista teemme kollaasin ompelukoneen avulla. Lopputuloksesta syntyy taulu tai tyyny.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 7.-9. luokka
Kesto: 3 x 45 min
Tarvikkeet: saksia, esiliinoja, värikyniä, ompelukoneet. Taidepajaohjaaja tuo muut tarvikkeet
Paikka: tekstiilityön luokka
Ohjaaja: Designtekstiilien valmistaja Cecilia Nyberg
Kuvarunopaja
Kirjoitetaan runo ja samalla muotoillaan asettelun avulla kuva tai kuvio. Tällä kertaa jätetään digi tauolle ja tartutaan perinteisiin välineisiin eli kynään ja paperiin. Kirjoitetaan ohjatusti itseä kiinnostavasta aiheesta. Kuvarunossa visuaalisuus on yhtä vahvassa roolissa kuin teksti ja sanataide onnistuu heiltäkin, jotka voivat kuvitella, etteivät mitään runoudesta ymmärrä.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 7.-9. luokka
Kesto: 2 x 45 min
Paikka: Oma luokka
Tarvikkeet: Paperia, lyijykynä, pyyhekumi, tussikyniä ja mustekyniä
Ohjaaja: sanataideohjaaja Elisa Haverinen
Likinäköinen ikkuna: runoilua metaforaa ja symbolia hyödyntäen
Kirjoitetaan ohjatusti runo itseä kiinnostavasta aiheesta. Syvennytään erityisesti metaforan eli kielikuvan ja symbolin mahdollisuuksiin. Edetään vaihe vaiheelta, joten kenenkään ei tarvitse tuskailla, että ei keksi mitään kirjoitettavaa. Leikitellään sanoilla ja merkityksillä. Luovan kielenkäytön keinoilla voi rikastuttaa ihan kaikkea kirjoittamista.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 7.-9. luokka
Kesto: 2 x 45 min
Paikka: Oma luokka
Tarvikkeet: kynä ja paperia tai vaihtoehtoisesti tekstinkäsittelyohjelma
Ohjaaja: sanataideohjaaja Elisa Haverinen
Fantastiset maailmat -sanataidepaja
Mitä on spefi eli spekulatiivinen fiktio? Urbaani fantasia voi sijoittua vaikkapa omaan kouluun, jossa kaikki on melkein samoin kuin todellisuudessakin – mutta ei ihan! Toisaalta mielikuvitusmaailmassa on mahdollista seikkailla tieteisseikkailun hengessä vierailla planeetoilla, maagisesti eri ajassa ja paikassa, sekä fantastisten eliölajien parissa. Työpajassa päästetään mielikuvitus valloilleen ja suunnitellaan fantasiamaailma omine luonnonlakeineen. Osallistujat pääsevät havainnollistamaan pajassa luotua maailmaa tekemällä karttoja ja kuvakollaaseja, sekä kirjoittamalla kohtauksia maailmaan sijoittuvasta tarinasta.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 7.–9. luokka
Kesto: 4 x 45min (yksi tai kaksi pajakertaa)
Paikka: oma luokka tai kuvataideluokka
Tarvikkeet: sakset, puuvärit, liimapuikkoja
Ohjaaja: sanataideohjaaja Lily Laine
Näkökulmia, mielipiteitä, faktoja -mediakasvatuspaja
Missä kulkee faktan ja fiktion raja? Voitko luottaa oman suosikkisomettajasi kertomiin asioihin? Kuinka tunnistaa mielipidevaikuttaminen? Entä disinformaatio? Tässä pajassa tutustutaan faktan ja fiktion häilyvään rajaan leikillisesti erilaisia tekstilajeja hyödyntävien sanataideharjoitusten avulla. Pajassa pohditaan ajankohtaisten ilmasto- ja ympäristöaiheiden kautta sitä, kuinka muodostaa kokonaiskuva laajoista aiheista, joihin vaikuttavat monenlaiset syy-seuraussuhteet.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 7.–9. luokka
Kesto: 4 x 45min (yksi tai kaksi pajakertaa)
Paikka: oma luokka
Tarvikkeet: ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataideohjaaja, biologi ja luontotoimittaja Lily Laine
Esitykset:
Anne-Maarit Kinnunen: PEP TALK”Pienennän itseni niin kuin en olisikaan. Kirjoitan tansseja pöytälaatikkoon.” Pelko, tuo elämämme yksi suurimmista pysäyttäjistä, on meitä kaikkia yhdistävä tunne. Tavallisesti se liitetään ulkoisen vaaran havaitsemiseen tai vaaralta suojautumiseen, mutta mitä pelkäämme silloin, kun vastassa ei ole todellista uhkaa? Yläkoululaisille ja heidän opettajilleen suunnattu Pep Talk –teos kysyy, mitä meiltä jää tekemättä, koska pelkäämme? Teoksella halutaan tuoda näkyväksi henkilökohtaisia ja meitä kaikkia yhdistäviä pelkoja. Esityksen jälkeen lyhyt keskustelu esityksen teemoista, jotka kannustavat empatiaan, toisten huomioimiseen sekä ennen kaikkea luottamaan omiin kykyihinsä yksilönä.
Kohderyhmä: 7.-9. luokka (luokkataso / esitys)
Aika: syksy/kevät
Kesto: 45 min.
Paikka: Sali
Tanssi ja koreografia: tanssija Anne-Maarit Kinnunen