AlueKompassin taidepajat

Ohjelma ja ilmoittautuminen 2022-2023

AlueKompassin ohjelma tarjotaan yhdelle perusopetusalueelle (pohjoinen, itäinen, eteläinen ja läntinen) aina vuorovuosin. Vuorossa olevilta kouluilta jokainen luokka valitsee yhden työpajan, johon opettaja ilmoittaa luokkansa.

AlueKompassin ohjelmaan osallistuvat lukuvuonna 2023-2024 seuraavat koulut:

Keltinmäki, Kilpinen, Kortepohja, Kypärämäki, Lohikoski, Puistokatu, Vesanka, Kuohu, Viitaniemi (Voionmaan yksikkö) ja Jyväskylän kristillinen koulu. 

Kun teidän koulunne on vuorossa, tutustu alla oleviin vaihtoehtoihin, valitse mieluisin sisältö ja tee ilmoittautuminen lomakkeen kautta. Työpaja voi koostua yhdestä tai useammasta tapaamiskerrasta (ks. kuvaukset).

Ilmoittautumisen päätyttyä taidepajaohjaajat ottavat suoraan yhteyttä opettajiin ja aikatauluttavat työpajat jokaisen luokan kanssa joko syksylle tai keväälle.

Ilmoittautuminen aukeaa keskiviikkona 9.8. ja päättyy keskiviikkona 6.9.

Ilmoittautumislomake taidepajoihin

 AlueKompassin taidepajat 2023-2024

Outojen otusten jäljillä -sanataidepaja

Mikä on maailman suurin eläin? Entä vaarallisin? Mitä kaikkea salaperäistä voikaan piilotella merien syvimmissä kolkissa tai luoksepääsemättömissä vuoristoissa? Pajassa tutustutaan nykyisiin sekä jo edesmenneisiin jännittäviin eläimiin, ja pohditaan luonnon monimuotoisuutta sanataiteen keinoin. Työpajan osallistujat pääsevät mielikuvitustutkimusmatkalle ja suunnittelevat oman kuvitteellisen oudon otuksensa.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.–4. lk
Kesto: 2 x 45min (yksi pajakerta, mahdollisuus pitää välitunti)
Paikka: oma luokka
Tarvikkeet: puuvärit tai vahaliidut
Ohjaaja: sanataideohjaaja, biologi Lily Laine

X-mysteeripaja

Tässä pajassa sukelletaan jännittävien mysteerien jäljille. Millaisia tosielämän mysteerejä on ratkaisematta? Millainen on kutkuttava salapoliisitarina? Mitä taitoja hyvä salapoliisi tarvitsee ratkaistakseen pulmallisia tapauksia? Voisiko samoista taidoista olla hyötyä myös koulussa? Työpajassa tutustutaan sanataiteen avulla mysteeri- ja salapoliisitarinoihin tutkimalla erilaisia johtolankoja. Keksitään yhdessä pienissä tiimeissä jännitystä tihkuva mysteeritarina!

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 4.–6.lk
Kesto: 2 x 45min (yksi pajakerta, mahdollisuus pitää välitunti)
Paikka: oma luokka
Tarvikkeet: puuvärit tai vahaliidut
Ohjaaja: sanataideohjaaja Lily Laine

Kapteeni Kaakaopavun salainen saaristo

Kaikki alkoi pullopostista...Seitsemällä merellä seilaava Kapteeni Kaakaopapu on löytänyt jotakin ihmeellistä – kokonaan uuden saariston! Ja sattuipa sopivasti: juuri meidän ryhmämme voi auttaa kartoittamaan noita tuntemattomia saaria. Samalla harjoitellaan jaettua tarkkaavuutta ja toisten ideoihin tarttumista yhteisen tarinankerronnan myötä. Kirjoittamista vaativien tehtävien määrää säädellään taitotason mukaan.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-2.-luokka
Kesto: 2 x 45 min.
Tarvikkeet: Ohjaajan mukana
Ohjaaja: Johanna Hyttinen, sanataidekasvattaja

Metsän henki -savimuotoilupaja lähiluonnossa

Työpaja vie lapsiryhmän heidän lähiluontoon. Kohteessa oppilaille annetaan pieni pala savea,josta voi muovailla itse valitsemaan kohteeseen (kannon päälle, oksalle, puun runkoon, kiven koloon tai lehtien sekaan) oman metsän hengen tai metsässä asustavan hahmon. Saveen liitetään ympäristöstä löytyviä luonnonmateriaaleja kuten tikkuja, havuja , käpyjä lehtiä yms. Kun työskentely on saatu valmiiksi, kierrämme ryhmän kanssa kaikki teokset läpi ja tekijä saa kertoa kaikille teoksestaan. Teokset jätetään luontoon ja ne häviävät luonnollisesti sateen mukana. Jos teos on sateensuojaisessa kolossa, se saattaa säilyä pitkäänkin. Ohjeistan lapsia seuraamaan mitä teoksille tapahtuu esimerkiksi viikossa tai kahdessa. Pajassa käytettävä savi on luonnonmukaista ja myrkytöntä eikä aiheuta haittaa luonnolle. 

Aika: huhti-toukokuu 
Kohderyhmä: 1.-3-luokka
Kesto 3 x 45 min.
Paikka: koulun ympäristö
Ohjaaja: kuvataideopettaja Aino Pulkkinen

Ympäristötaidepaja

Keväällä lumien sulettua voimme toteuttaa koulun lähimetsään, yhteisesti valittuun paikkaan luonnonmateriaaleista valmistettavan, koko luokan yhteisesti valmistaman suuren teoksen. Valmistusprosessin aikana opimme monia asioita, joista yhteistyö ja muiden huomioiminen korostuu. Tässä lopputulos yllättää aina tekijänsä: Näin hienon meidän luokka teki, koululaiset usein ylpeinä ilakoivat! Teos häviää pikkuhiljaa ajan kanssa, jättämättä jälkeensä mitään näkyvää. Teoksen vaiheita rakentamisesta maatumiseen on mielenkiintoista seurata ja sen voi dokumentoida kuvaten.

Aika: kevät
Kohderyhmä: 1.-3.-luokka
Kesto: 3 x 45 min
Paikka: Kävelymatkan päässä koulusta sijaitseva metsä
Ohjaaja: Jaana Peltola, AmO, artesaani 


Ympäristötaidepaja

Ympäristötaidepajoissa on monia mahdollisuuksia toteuttaa teoksia. Voimme tehdä koulun lähimetsään suuren, koko luokan yhteisen teoksen. Teos valmistetaan kokonaan luonnonmateriaaleista, kunkin ympäristön ehdoilla siihen sopivaksi. Voit myös valita pienissä ryhmissä luokassa valmistettavan teoksen, joka kiinnitetään valmiina koulun rakennettuun ympäristöön. Taidepajaohjaajan yhteydenoton aikana voitte sopia, kumman pajamallin luokka haluaa.
Keväällä huhti-toukokuussa lumien sulettua voimme toteuttaa koulun lähimetsään, yhteisesti valittuun paikkaan luonnonmateriaaleista valmistettavan, koko luokan yhteisesti valmistaman suuren teoksen. Valmistusprosessin aikana opimme monia asioita, joista yhteistyö ja muiden huomioiminen korostuu. Tässä lopputulos yllättää aina tekijänsä: Näin hienon meidän luokka teki, koululaiset usein ylpeinä ilakoivat! Teoksen vaiheet voi dokumentoida kuvaten ja muutosprosessia voi seurata lähiluonnossa.
Teoksen voi valmistaa suoraan koulun aitaan tai sen voi tehdä sisällä luokassa ja kiinnittää valmiina aitaan, säästä riippuen. Teoksen aiheet valitaan yhdessä, jonka jälkeen työskentelyä jatketaan 2-3 oppilaan ryhmissä. Materiaaleina voimme käyttää kierrätettyjä kangassuikaleita tai teollisuuden ylijäämäjätteenä syntynyttä nauhaa.

Aika: syksy ja kevät
Kohderyhmä: 4.-6.-luokka
Kesto: 3 x 45 min
Paikka: koulun lähimetsä, piha tai luokka
Ohjaaja: Jaana Peltola, AmO, artesaani 

Luova liike

Ohjaus perustuu pääasiallisesti Tanssi-innostaminen® menetelmään, jossa taiteellis-pedagogisella lähestymistavalla pyritään improvisoidusti tuottamaan liikettä. Liike syntyy liikkujasta itsestään musiikin ja ohjeiden inspiroimana, jolloin jokaisella on mahdollisuus omista lähtökohdista heittäytyä mukaan. Koreografia syntyy osallistujien yhteisestä, hetkessä tapahtuvasta liikkeestä. Keho-mieli yhteys vahvistuu ja yhdessä liikkuminen luo yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Aika: syksy/kevät
Kesto: 2 x 45 min.
Kohderyhmä: 1.-4.-luokka
Paikka: liikuntasali
Ohjaaja: Marianne Leppä, luovan liikkeen ja joogan ohjaaja 


Satujooga

Leikin ja eläinhahmojen avulla matkaamme sadun maailmassa kehoa aktivoivilla ja hermostoa rauhoittavilla asanoilla. Matkan viimeistelee loppurentoutus. Joogan avulla luomme yhteyden itseen ja toisiin lisäten empatiaa.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-4.-luokka
Kesto: 45 min.
Paikka: liikuntsali
Ohjaaja: Marianne Leppä, luovan liikkeen ja joogan ohjaaja 

Väärinpäin on oikeinpäin! -nykysirkuspaja

Nykysirkuspajassa innostutaan ja kannustetaan porukalla. Löydetään luovia ratkaisuja, koska on monta oikeaa tapaa olla. Pajassa yhdistetään tanssia, akrobatiaa, pyramideja ja jongleerausta. Katsotaan pääalaspäin ja improvisoidaan esitys. Kehitellään temppuja oman kehon ja erilaisten välineiden avulla. Nykysirkuspajassa päästään hikoilemaan, harjoitetaan vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja sekä luovuutta.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 1.- 9.-luokka
Kesto: 4 x 45min jaettuna kahdelle tai yhdelle tapaamiskerralle
Paikka: liikuntasali
Ohjaaja: Lotta Rautakorpi, sirkustaiteilija 
Max osallistujamäärä: 27 lasta

Sanataidepaja

Pajassa tutkimme loruja, runoja, tekstejä mm. Kirsi Kunnas, Kari Hotakainen jne. Tutkimme tekstin sisältöä, rytmiä ja ilmaisua eri tavoin. Lisäksi otamme avuksi oman kehomme tuomaan tekstiin lisä-ääniä. Käytämme myös erilaisia esineitä tuoden ääni-improvisaatiota tekstiin. Esineet voivat olla kattiloita, kauhoja, muovitötteröitä, silkkipaperia, tulitikkuja, romurautaa ja vaikka mitä. Päästetään luovuus valloilleen ja teksti avautuu aivan uusin tavoin itse kokien ja ryhmätyötä tehden.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 4.-6.-luokka
Kesto: 2 x 45 min
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: Tarja-Liisa Qvintus, draamakasvattaja 


Draama- ja ilmaisupaja

Pajoissa tutkimme omaa ilmaisua helpoin konstein, jotta kaikki voivat osallistua ryhmässä. Käytämme ääni-, mielikuva-, fyysistä-, rytmi-, puhe-, status- ja muita harjoitteita, joilla vahvistamme omaa tapaamme olla esillä ja ilmaista itseään. Pohdimme havaintoja ja niiden merkityksiä, mietimme ehkä jopa joitain hahmoja, ilman esityspainetta. Harjoitukset tehdään aina eri ikäluokille sopiviksi.

Aika: kevät/syksy
Kohderyhmä: 1.-9.-luokka
Kesto: 3 x 45 min
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: draamakasvattaja Tarja-Liisa Qvintus

Kun satu meni sekaisin

Kuka kumma on Tähkähilkka, entä Iso paha isoäiti? Kuka saa kolme toivomusta, kenen jalkaan lasikenkä sopii? Työpajassa puretaan klassikkosatuja osiin ja rakennetaan niistä jotakin uutta. Paja edellyttää padit, chromebookit tai muut digilaitteet oppilaiden käyttöön.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 6.-8.-luokka
Kesto: 2 x 45 min.
Tarvikkeet: padit/chromebookit tai vastaavat
Ohjaaja: sanataidekasvattaja Johanna Hyttinen

Galaksipaja

Millaisena ääretön avaruus voi näyttäytyä? Tule ottamaan selvää kuvataiteen keinoin Galaksipajaan! Pajassa jokainen voi maalata oman uniikin galaksi maalauksensa. Erilaisia tekniikoita hyödyntäen voit kokeilla kuinka eri tavoin universumi voi näyttäytyä. Lopputulos voi olla jännittävä, sillä pajassa käytetään fluorisoivia guassi värejä. Mitä tapahtuu, kun valmis galaksimaalaus viedään UV-lampun alle?
Kohderyhmä: 1.-9.-luokka
Kesto: 2 x 45 min
Tarvikkeet: siveltimiä jos löytyy myös koululta, ohjaaja tuo loput tarvikkeet
Tila: oma luokka / kuvataideluokka
Ohjaaja: Ewe Perttuli

Kodin tarvikkeet kuvataiteen välineinä

Mitä kaikkea arkiesineitä voikaan hyödyntää kuvataiteessa? Oletko koskaan kokeillut maalata pelkästään keittiövälineitä käyttäen? Millainen lopputulos tällaisesta kokeilusta voikaan syntyä? Tule ottamaan selvää! Tässä pajassa hyödynnetään arjesta ja kotoa löytyviä esineitä ja välineitä, kuten erilaisia aterimia, vanupuikkoja, jopa syötäviä asioita kuten sitruunaa ja suolaa! Näitä erilaisia tekniikoita hyödyntäen taiteen tekemisestä tulee hauskaa ja kokeilevaa. Tässä pajassa tärkeintä on kokeilumieli ja tekemisestä nauttiminen. Lopputulos voi yllättää kokeneenkin tekijän.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-9.-luokka
Kesto: 2 x 45 min.
Tarvikkeet: oppilaat voivat tuoda kotoa löytyviä tarvikkeita, ylimääräiseksi jääneitä mukeja, kertakäyttöastioita yms. Ohjaaja tuo mukanaan muut tarvittavat välineet.
Ohjaaja: Ewe Perttuli

Askartelusavipaja

Tässä pajassa hyödynnetään ilmakuivaavaa askartelusavea. Aihe on sinulle vapaavalintainen. Voit inspiroitua esimerkiksi tekemään oman korun, korurasian, kynttilälyhdyn tai löytää inspiraatiota omasta mieliaiheestasi. Pajassa hyödynnetään myös kierrätysmateriaaleja, kuten peltipurkkeja. Voit tuoda mukanasi myös kotoa löytyviä tarvikkeita, kuten kiviä, naruja tai muuta sellaista, jonka voisit yhdistää omaan savityöhösi. Ensimmäisellä kerralla muotoillaan savesta haluttu tuote ja toisella kerralla valmis kuivunut savityö on mahdollista maalata ja koristella haluamallasi tavalla.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-9.-luokka
Kesto: 4 x 45 min., kaksi tapaamiskertaa. Ensimmäiset kaksi valmistetaan savituote, toisella kerralla maalaus ja mahdollinen koristelu.
Tarvikkeet: oppilaat voivat kotoa voi tuoda vanhoja peltipurkkeja, kiviä, narua, tai muuta mitä voi yhdistää savityöhön. Loput tarvikkeet ohjaaja tuo mukanaan.
Ohjaaja: Ewe Perttuli

Jooga

Harjoitteen aikana teemme sekä kehoa vahvistavia että venyttäviä asanoita kehotietoisuuden ja rauhoittumisen tueksi. Mottona toimii "jos hengität, osaat joogata". Joogaa ei tarvitsekaan sen enempää osata, vaan jokainen osallistuu omien voimavarojensa mukaan. Joogahetken aikana vahvistuu yhteys itseen ja muihin lisäten empatiaa ja hetken päättää loppurentoutus.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 5.-9.-luokka
Kesto 45 min
Paikka: koulun Sali
Ohjaaja: Marianne Leppä, luovan liikkeen ja joogan ohjaaja 


Hetken kuvia – monotypiagrafiikkaa

Gelli-laatta on mineraalilaatta, jonka pinnalle levitetään väriä ja jota voidaan kuvioida monin eri tavoin. Kuviointiin sopivat esimerkiksi lelut, pitsit, kasvit, jne. Hauskat kuviot siirretään paperiin, ja näin saadaan luotua uniikkeja taideteoksia.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-6.-luokka
Kesto: 2 x 45 min
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: Hannele Torniainen, taideohjaaja 

Hip hop -työpaja - räppi & graffiti

Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden oppia uusia tapoja itseilmaisuun ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen hip hopin keinoilla? Hyvä! Koko koulupäivän kestävä paja tuo uutta energiaa ja näkökulmia luovaan kirjoittamiseen, sanalliseen ilmaisuun, kuvataiteisiin ja käsillä tekemiseen räpin ja graffitin keinoin.
Aloitamme päivän opettelemalla riimien kirjoittamista riimipelin avulla. Riimipelissä luodut riimit herätetään henkiin kirjoittamalla säkeistöjä, joita oppilaat voivat halutessaan esittää muillekin. Päivä jatkuu graffitin parissa ensin sketsailemalla teoksia paperille. Iltapäivällä teokset herätetään henkiin isossa mittakaavassa esimerkiksi kelmulle, vanerille tai mahdollisuuksien mukaan seinälle.
Miksi hip hop -työpaja on niin suosittu ja toimiva konsepti nuorille? Hip hop on maailmanlaajuisesti erittäin suosittu ja pitkän historian omaava kulttuuri. Sen juuret ja arvot yhdistyvät yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen jonka parista yhä useampi nuori löytää itsestään väylän vaikuttaa luovuuden voimalla itseen ja ympäristöön. Rap on tunnustettu maailman suosituimmaksi musiikkigenreksi jota monet lapset ja nuoret kuuntelevat hartaudella. Graffiti ja katutaiteet ovat levinneet 50v historiansa aikana joka maailman kolkkaan, aina tunneleista taidegallerioihin. Jyväskylällä on ansaitusti maine Suomen hip hop -pääkaupunkina.

Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 7.-9.-luokka
Kesto: 6 x 45 min
Paikka: oma luokka tai vapaa koululta löytyvä tila ja koulun lähialue
Välineet: Materiaalit, eli kynät, tussit ja spraymaalit graffitien suunnitteluun ja toteutukseen tulee ohjaajilta. Koululta tarvitsemme piirrustusalustat sekä A4 piirrustuspaperia.
Ohjaajat: Ossi “Soul” Valpio ja Janne ”JNE” Saarikoski, Kulttuuriyhdistys TUFF!:in artistit ja opettajat 

Geometria ja taide - Ympyrä

Kuvataiteilija Wassily Kandinskyn inspiroimana luomme ”Samankeskiset ympyrät”. Työpajassa harjoitetaan värien ja kromaattisen ympyrän yhdistelmää.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-3. -luokka
Kesto: 45 min
Tarvikkeet: väripahvia, liimaa, paperia, akryylimaalia (koulusta: esiliinoja)
Paikka: kuvataideluokka
Ohjaaja: Cecilia Nyberg, designtekstiilien valmistaja 


Geometria ja taide - Linjat ja neliöt

Suorakulmioiden, neliöiden ja linjojen avulla ja Piet Mondrian teoksen inspiraation avulla luomme oman kollaasimme sarjakuvalla päävärejä. Pajassa, lapset harjoittavat, neliötä, värin ja päävärien koostumusta ja harmoniaa.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-3.-luokka
Kesto: 45 min
Tarvikkeet: väripahvia, liimaa, paperia, akryylimaalia (koulusta: esiliinoja)
Paikka: taideluokka
Ohjaaja: Cecilia Nyberg, designtekstiilien valmistaja 


Kangasmaisemat

Työpajassa tutkimme tuulta, vettä, pilviä, aurinkoa, joka leikkii värillisillä kankailla ja tunnemme eri tekstuurit. Kuinka tuuli puhaltaa? Kuinka vesi virtaa? Kuinka aurinko paistaa? Harjoittelemme leikkaamaan kankaiden paloja saksilla ja luomme yksinkertaisen maiseman kankaista pahville.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-3.-luokka
Kesto: 45 min
Tarvikkeet: kankaita, väripahvia, liimaa, paperia (koulusta: saksia, esiliinoja)
Paikka: kuvataideluokka
Ohjaaja: Cecilia Nyberg, designtekstiilien valmistaja 


Kankaiset vuodenajat

Puhutaan lempivuodenajasta. Työpajassa luodaan suosikkivuodenajasta maisema käyttämällä erilaisia tekstuureja ja kuviokankaita, leikkaamme ja teemme kollaasin ompelukoneen avulla. Teemme taulun tai tyynyn.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-3.-luokka
Kesto: 2 x 45 min
Tarvikkeet: kankaita, liimaa, paperia (koulusta: saksia, esiliinoja, värikyniä )
Paikka: tekstiilityön luokka
Ohjaaja: Cecilia Nyberg, designtekstiilien valmistaja 


Metsäveistos

Millainen metsä on? Kuinka pitkiä puut ovat? Kuka asuu metsässä? Lähestymme luontoa kuvaavan veistoksen käsitettä tekemällä metsäveistoksen pahvista ja muovailuvahalla. Harjoittelemme erilaisia paperiveistostekniikoita, kuten täyttämistä, rypistämistä. Muovailuvahalla teemme yhden metsäeläimen.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-3.-luokka
Kesto: 2 x 45 min
Tarvikkeet: väripahvia, liimaa, muovailuvahaa, kartonki, akryylimaalia (koulusta: saksia, esiliinoja, siveltimia)
Paikka: kuvataideluokka
Ohjaaja: Cecilia Nyberg, designtekstiilien valmistaja 

Batiikki

Työpajassa puhutaan pienistä eläimistä sekä maisemista. Mitä luonnossa on? Puhutaan väreistä ja harmoniasta. Liimabatiikki tekniikalla teemme batiikki, joka kuvaa luonnon suosikkielementtiämme.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 3.-6.-luokka
Kesto: 3 x 45 min
Tarvikkeet: kankaita, liimageellia, akryylimaalia, ripustimia (koulusta: saksia, esiliinoja, siveltimia)
Paikka: kuvataideluokka - taidepaja tarvitsee pesutilat n. 4 x 16 lasta mitä tarkoittaa??
Ohjaaja: Cecilia Nyberg, designtekstiilien valmistaja 

Löydä uusi tonttulaji

Minkä asian, ammatin tai paikan tiimoilta löytyy vielä tuntematon tonttulaji? Mistä sen tunnistaa ja mitkä ovat sen erityistaidot? Entä mikä on sen levinneisyysalue, vaatetustyyli ja hartain toive? Työpajassa tutustutaan tuttuihin ja harvinaisempiin tonttuihin kirjallisuudessa. Pajaohjaajan johdolla tutustutaan yleisimpien tonttulajien tehtäviin. Ryhmissä mietitään tontuille yhteisiä ja erottavia piirteitä. Mitä ihmisille vielä tuntematon tonttu osaa, millainen sen työpäivä on ja mitä se harrastaa? Yhdessä luetun ja keksityn pohjalta innostutaan ja kuvaillaan aiemmin piilossa olleita tonttulajeja. Pajan aikana syntyy kultakin ryhmältä oma taidetuotos, joka jää luokkaan.

Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 1.-3.-luokka (ei lukutaitovaatimusta)
Kesto: 2 x 45 min.
Paikka: Kuvataideluokka
Tarvikkeet: Erivärisiä papereita+ pastelliliidut/akvarellivärit
Ohjaaja: Pia-Maria Pohto, kuvittaja-kirjailija 

Taruhahmokalenteri-tarinapaja

Työpajassa harjoitellaan yhdessä toimimista ja tiimityöskentelyä ideoiden ja suunnitellen tarinakalenteri suomalaisille taruhahmoille. Pajan aikana opitaan suomalaisen mytologian hahmoista ja luodaan oma kalenteri avattavine luukkuineen. Luukusta paljastuvat kuvat suunnitellaan osaksi etenevää kertomusta, joka huipentuu viimeisessä luukussa. Mitä luukusta paljastuu? Ryhmät suunnittelevat, miten kalenterin esittämistä muille oppilaille voidaan elävöittää esim. draaman keinoin.

Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 3.-6.-luokka
Kesto: 4 x 45 min (kaksi pajakertaa)
Paikka: Kuvataideluokka
Tarvikkeet: Paksuhkoja papereita+ sakset, pastelliliidut ja -kynät +akvarellivärit (värikynät)
Ohjaaja: Pia-Maria Pohto, kuvittaja-kirjailija 

Taikurin aikamatka

Työpajassa tutkitaan taikuruuteen liittyviä ilmiöitä periaatteita moniaistillisesti ja pohditaan taikurin hahmoa. Tiesitkö, että taikurit ovat olleet paitsi viihdyttäjiä, myös yhteiskunnallisia vaikuttajia ja tieteellisen ajattelun edistäjiä läpi historian? Pajassa opitaan tottakai myös jokunen taikatemppu, joita osallistujat maustavat omalla luovuudellaan.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: 3.-6.-luokka
Kesto: 2 x 45min (yksi pajakerta)
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: Henri Rahikainen, sirkusohjaaja 


Tilan illuusio kuvassa

Pajassa opetellaan eri kuvakulmien ja perspektiivien käyttöä ja piirtämään erilaisia sisä- ja ulkotiloja. Käymme läpi myös kuvan sommittelua tilakuvauksissa ja useamman eri pakopisteen käyttöä perspektiivipiirroksissa.
Aika: syksy & kevät
Kohderyhmä 6.-9.-luokka
Kesto: 4x 45min
Paikka: Oma luokka tai kuvaamataidon luokka
Tarvikkeet: Kynät, tussit, A4 paperi.
Ohjaaja: Raimo Saastamoinen, sarjakuvataiteilija 

Minun sarjakuvani

Työpajassa harjoitellaan perusteet oman sarjakuvan tekoon. Teemme sarjakuvan neliömuotoisiin ruutuihin ja sen kautta opettelemme sommittelua, tilan kuvaamista ’lähellä-keskellä-kaukana’ -tekniikkaa hyödyntäen sekä tekstin ja puhekuplien juoksutusta. Käymme läpi miten oman sarjakuvan voi tehdä pienlehdeksi tai julkaista verkossa. Työpajan tavoitteena on tutustuttaa ja syventää ymmärrystä sarjakuvailmaisun mahdollisuuksiin ja antaa konkreettisia keinoja miten omia tarinoita voi rakentaa ja saada julkaistuksi ilman suuria rahallisia panostuksia.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 4.-9.-luokkalaiset
Kesto: 6 x 45min, joko yksi päivä tai kahtena päivänä.
Paikka: Oma luokka tai kuvataiteen luokka
Tarvikkeet: ohjaajan mukana
Ohjaaja: kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Raimo Saastamoinen

Hahmosuunnittelun paja

Työpajassa käydään läpi keinoja millä tavoilla voidaan rakentaa erilaisia hahmoja omiin tarinoihin ja käytettäväksi vaikka sarjakuvissa, kirjallisuudessa, animaatioissa. Tutustutaan kolmeen erilaiseen hahmotyyppiin; päähahmoon, sivuhahmoon ja taustahahmoon ja käydään läpi erilaisia keinoja millä tavalla näitä eri hahmotyyppejä voi suunnitella visuaalisesti ja tarinankerronnan keinoin, sekä pohditaan, miten hahmoille voidaan rakentaa johdonmukainen persoonallisuus.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 4.-9. luokkalaiset, kuvittamisesta ja/tai kirjoittamisesta kiinnostuneet
Kesto: 3 x 45min
Paikka: Oma luokka tai kuvataiteen luokka
Tarvikkeet: ohjaajan mukana
Ohjaaja: kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Raimo Saastamoinen

Ilmaisupaja

Ilmaisupajan keskiössä on yhteistyötaidot, turvallinen koskettaminen ja kehollinen ilmaisu. Työpajassa oppilaat saavat erilaisten harjoitteiden kautta kokemuksia oman kehon liikkeellisistä sekä ilmaisullisista ulottuvuuksista. Pajassa opetellaan myös yhteistoiminnallista ongelmanratkaisua ryhmätehtävien kautta ja harjoitellaan esillä ja katseen alla olemista. Hauska ja vauhdikas paja innostaa oppilaita omaan kokeiluun ja rohkeaan heittäytymiseen yksin ja yhdessä muiden kanssa.

Aika: syksy /kevät
Kohderyhmä: 4.-luokka
Kesto: 2x45 min (tunnit pidetään yhteen)
Paikka: Oma luokka tai liikuntasali
Ohjaaja: Anne-Maarit Kinnunen, tanssinopettaja 


Rumpurinki

Tiesitkö, että todella ison rummun ääni tuntuu koko kehossa? Afrikkalaisten musiikkikulttuurien yhtenä perustavana ajatuksena on, että kaikki on rytmiä. Sydämen syke, hengitys, kävely sekä puhe ovat erilaisia rytmejä, ja erilaisia rytmejä yhdistelemällä voidaan saada aikaan mielenkiintoista musiikkia! Rummuttaminen on ikivanha musiikin muoto, joka on useissa eri kulttuureissa pysynyt voimissaan nykypäivään asti. Rumpurinki-pajassa tutustutaan afrikkalaisperäiseen rumpukulttuuriin kuuntelemalla rumpumusiikkia, liikkumalla sen tahtiin, sana- ja kehorytmein sekä tietenkin soittamalla rumpuja. Toiminta huipentuu ryhmän yhteiseen rumpurinkiin, jossa jokaisen rummutus on yhtä tärkeää ja muodostaa osan suuremmassa kokonaisuudessa.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-9.-luokka
Kesto: 1 x 45 min
Tila: sali, monitoimitila tms. riittävän iso huone, jossa osallistuva ryhmä mahtuu jonkin verran liikkumaan.
Tarvikkeet: ohjaaja tuo kaiken mukanaan, lisäksi pajaan voi tuoda päiväkodin/koulun omia rumpuja tai perkussioita.
Ohjaaja: Sauli Pulkkinen, varhaiskasvatuksen opettaja, muusikko, säveltäjä, live loop-artisti

Meidän biisi

Mikä on teidän luokan oma juttu? Mistä te tykkäätte - mitkä ovat teidän vahvuuksianne? Millainen olisi teidän luokan oma saundi? Tässä pajassa pääsette sanoittamaan ja säveltämään elektronisesti tuotetun musiikin ammattilaisten ohjauksessa oman biisin, jonka digitaalisen tallenteen saatte lopputuotoksena omaan käyttöön. Pajassa päästään käyttämään korkealaatuisia elektronisen musiikin tuottamiseen tarkoitettuja laitteita kuten syntetisaattoreita, sampleria ja rumpukonetta pajaohjaajien henkilökohtaisessa ohjauksessa. Toimintatuokio koostuu rastityöskentelystä, jossa jokainen pääsee pienryhmässä työstämään biisin eri osa-alueita. Toiminnan aikana on myös mahdollisuus itsenäiseen elektronisen musiikin laitteisiin tutustumiseen.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-9.-luokka
Kesto: 2 x 45 min
Tila: oma luokka, musiikkiluokka tai monitoimitila
Tarvikkeet: ohjaajat tuovat kaiken mukanaan, joitakin pöytiä/tuoleja tarvitaan
Ohjaajat: Sauli Pulkkinen, varhaiskasvatuksen opettaja, muusikko, säveltäjä, live loop-artisti ja
Joni Huikko, varhaiskasvatuksen opettaja, muusikko, musiikintuottaja, tanssinopettaja

Puun laulu - tuulen tanssi

Miltä musiikki näyttää - miltä kuulostaa liike? Voiko musiikin ja tanssin kielellä kertoa tarinaa? Tässä taidepajassa tehdään juuri niin. Pajassa kuunnellaan muusikon improvisoimaa musiikkia, ja tunnustellaan tanssijan opastuksella, millainen liike sopisi musiikkiin parhaiten. Liikkeestä ja musiikista syntyy tarina, jossa jokainen osallistuja on kertoja, kuvaillen yhteisen kertomuksen yksityiskohtia omalla kehonkielellään musiikkiin eläytyen. Tuloksena on vuorovaikutuksellinen prosessi, jossa elävä musiikki tulkitaan kehollisesti - vaikuttaen samalla muusikon tuottaman äänimaiseman muotoutumiseen. Osallistujat pääsevät seuraamaan akustisin soittimin tuotetun livemusiikin säestämää nykytanssiesitystä, jonka jälkeen tanssijan opastamana lähdetään kokeilemaan omaa kehonkieltä tarinankerronnan apuvälineenä muusikon soittaessa. Pajassa on mahdollisuus myös osallistua äänimaiseman tuottamiseen.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 1.-9.-luokka
Kesto: 1 x 45 min
Tila: monitoimitila tai liikuntasali
Tarvikkeet: ohjaajat tuovat kaiken mukanaan
Ohjaajat: Sauli Pulkkinen, varhaiskasvatuksen opettaja, muusikko, säveltäjä, live loop-artisti ja
Joni Huikko, varhaiskasvatuksen opettaja, muusikko, musiikintuottaja, tanssinopettaja

Nopanheitolla luodaan fantasiahahmo

Pajassani päästään luomaan omia fantasiahahmoja, mutta nopanluvut määrittävät millainen fantasiarotu, hahmoluokka, persoona ja moraali tulee sinun piirtää hahmoosi. Ohjaaja antaa vinkkejä ja neuvoja hahmojen, varusteiden, vaatetuksen, haarniskojen kuin myös aseiden piirtämiseen.

Aika: kevät
Kohderyhmä: 9.-luokka
Kesto: 2 x 45 min
Välineet: opiskelijoilla omat kirjoitus- ja piirtämisvälineet. Näyttöprojektori ja pöytämallinen dokumenttikamera ohjaajalle, mutta jos ei löydy, niin perinteinen fläppitaulu riittää.
Ohjaaja: Einari Ollikainen

Fantastiset maailmat -sanataidepaja

Mitä on spefi eli spekulatiivinen fiktio? Urbaani fantasia voi sijoittua vaikkapa omaan kouluun, jossa kaikki on melkein samoin kuin todellisuudessakin – mutta ei ihan! Toisaalta mielikuvitusmaailmassa on mahdollista seikkailla tieteisseikkailun hengessä vierailla planeetoilla, maagisesti eri ajassa ja paikassa, sekä fantastisten eliölajien parissa. Työpajassa päästetään mielikuvitus valloilleen ja suunnitellaan maailma omine luonnonlakeineen. Osallistujat pääsevät havainnollistamaan pajassa luotua maailmaa tekemällä karttoja ja kuvakollaaseja, sekä kirjoittamalla kohtauksia maailmaan sijoittuvasta tarinasta.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 7.–9.lk
Kesto: 4 x 45min (yksi tai kaksi pajakertaa, mahdollisuus pitää välitunteja)
Paikka: oma luokka tai kuvataideluokka
Tarvikkeet: sakset, puuvärit, liimapuikkoja
Ohjaaja: sanataideohjaaja Lily Laine

 

Näkökulmia, mielipiteitä, faktoja -mediakasvatuspaja

Missä kulkee faktan ja fiktion raja? Voitko luottaa oman suosikkisomettajasi kertomiin asioihin? Kuinka tunnistaa mielipidevaikuttaminen? Entä disinformaatio? Tässä pajassa tutustutaan faktan ja fiktion häilyvään rajaan leikillisesti erilaisia tekstilajeja hyödyntävien sanataideharjoitusten avulla. Pajassa pohditaan ajankohtaisten ilmasto- ja ympäristöaiheiden kautta sitä, kuinka muodostaa kokonaiskuva laajoista aiheista, joihin vaikuttavat monenlaiset syy-seuraussuhteet.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: 7.–9.lk
Kesto: 4 x 45min (yksi tai kaksi pajakertaa, mahdollisuus pitää välitunteja)
Paikka: oma luokka
Tarvikkeet: ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataideohjaaja, biologi ja luontotoimittaja Lily LainePeda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä