Erityisryhmät
Ilmoittautuminen erityisryhmien taidepajoihin
Ilmoittautumislomake lukuvuoden 2022-2023 varhaiskasvatuksen ja koulujen KOMPASSI taidepajaohjelmiin.
Linkki ilmoittautumislomakkeeseen: https://www.lyyti.in/taidepajoihin_ilmoittautuminen_lv_22_23 .
Ilmoittautuminen aukeaa keskiviikkona 10.8. ja päättyy maanantaina 5.9.
Valitse alla olevista taidepajavaihtoehdoista luokallesi mieluinen sisältö ja tee ilmoittautuminen linkin kautta.
Ilmoittautumisen päätyttyä taidepajaohjaajat ottavat suoraan yhteyttä opettajiin ja aikatauluttavat työpajat jokaisen luokan kanssa joko syksylle tai keväälle.
Taidepajavaihtoehdot
Valitse ilmoittautuessa yksi seuraavista vaihtoehdoista:
Hiphop-paja
Hiphop-paja on energinen ja mukaansatempaava! Tunnit aloitetaan tietoisen liikkeen avulla lämmittäen kroppa tanssiin ja tutustuen hiphopin liikekieleen. Tämän jälkeen suunta on vapaa - voimme esimerkiksi lähteä rakentamaan koreografiaa (tämä sopii erityisesti hieman vanhemmille) tai keskittyä ilmaisuun ja vapaaseen liikkeeseen. Kaikilla tunneilla tavoitteena on vahvistaa ryhmän yhteishenkeä ja jokaisen fiilistä siitä, että minä osaan ja pystyn. Tanssin voima on yhdistävää ja vapauttavaa, ja jokainen saa suorittaa sitä omalla tavallaan! Jokainen tunti räätälöidään juuri kyseisen ryhmään tasoon ja tarpeisiin sopivaksi. Tilaksi käy esimerkiksi luokkahuone tai sali riippuen ryhmän koosta. Peilejä emme tarvitse, jotta voimme keskittyä enemmän siihen miltä liike tuntuu. Paja toteutetaan joko saman päivän aikana niin, että tunneilla keskitytään eri sisältöihin, tai kahtena eri päivänä, jolloin voidaan vahvistaa opittuja asioita ensimmäiseltä kerralta.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: erityisryhmät 1.-9.luokka
Kesto: 2 x 45min
Paikka: Oma luokka tai sali
Ohjaaja: tanssija Emma Makkonen
Väärinpäin on oikeinpäin! -nykysirkuspaja
Nykysirkuspajassa innostutaan ja kannustetaan porukalla. Löydetään luovia ratkaisuja, koska on monta oikeaa tapaa olla. Pajassa yhdistetään tanssia, akrobatiaa, pyramideja ja jongleerausta. Katsotaan pääalaspäin ja improvisoidaan esitys. Kehitellään temppuja oman kehon ja erilaisten välineiden avulla. Nykysirkuspajassa päästään hikoilemaan, harjoitetaan vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja sekä luovuutta.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: erityisryhmät 1.- 9. luokka
Kesto: 4 x 45min jaettuna kahdelle tai yhdelle tapaamiskerralle
Paikka: liikuntasali
Ohjaaja: sirkustaiteilija Lotta Rautakorpi
Max osallistujamäärä: 27 lasta
Draama- ja ilmaisupaja
Pajoissa tutkimme omaa ilmaisua helpoin konstein, jotta kaikki voivat osallistua ryhmässä. Käytämme ääni-, mielikuva-, fyysistä-, rytmi-, puhe-, status- ja muita harjoitteita, joilla vahvistamme omaa tapaamme olla esillä ja ilmaista itseään. Pohdimme havaintoja ja niiden merkityksiä, mietimme ehkä jopa joitain hahmoja, ilman esityspainetta.
Harjoitukset tehdään aina eri ikäluokille sopiviksi.
Aika: kevät/syksy
Kohderyhmä: erityisryhmät 1.-9. luokka
Kesto: 3 x 45 min
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: draamakasvattaja Tarja-Liisa Qvintus
Erityisryhmille räätälöityjä pajoja ryhmän tarpeista ponnistaen
Varaa rohkeasti ja kerro, mitä toivotte! pajan sisältö ja kesto suunnitellaan yksilöllisesti ryhmän tarpeiden ehdoilla. Useimmat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen teemat ovat sovellettavissa myös erityisryhmille.
Ajankohta: kevät
KOhderyhmä: erityisryhmät 1.-9. luokka
Kesto: 2-3 x 45 min ryhmästä riippuen
Ohjaaja: sanataidekasvattaja Johanna Hyttinen
Lusikan maailma
Lusikan maailma opettaa kulttuureista ja liikkeestä. Erilaisia lusikoita ja syömätapoja esitetään lapsille seurattavien liikkeiden avulla. Teatterissa lusikka pystyy myös olemaan mitä vain. Lapset tutkivat miten lusikasta saadaan kävelykeppi tai kynä tai mitä tahansa he keksivät. Oppilaat tekevät oman koreografian yhdistämällä lusikan perinteistä käyttöä sekä mielikuvituksen keksimiä käyttötapoja. Lapset oppivat kuinka liikkeet voivat olla hitaita tai nopeita, isoja tai pieniä sekä erisuuntaisia. Lopuksi lapset leikkivät musiikin ja ikään sopivien lusikoiden kanssa.
Aika: Syksy/kevät
Kohderyhmät: erityisryhmät 1-3. luokka
Kesto: 2-3 x45min
Paikka: Oma luokkahuone tai liikuntasali
Ohjaaja: Dubravka Subotic, teatterin ja lukemisen opettaja
Sanomalehdestä teatteriin
Tutkimme miten sanomalehti voi tanssia, liikkua, juosta ja lentää kanssamme. Sanomalehti voidaan muuttaa erilaisiksi esineiksi, kuten viuhkaksi, tyynyksi tai polkupyöräksi. Ohjaaja voi opastaa erilaisten esineiden kanssa, tai keksitään yhdessä uusia tapoja lasten ehdotusten pohjalta. Oppilaat toteuttavat esineidensä ja musiikin avulla liikkeitä tai koreografioita.
Lopuksi sanomalehtiä käytetään siivoukseen tai peitoiksi työpajan lopun rauhoittumiseen.
Sanomalehtiä teatteriin – työpaja on liiketeatterin, tanssin ja kulttuurin työpaja, joka opettaa aistikokemuksista ja luovasta työstä liikkeen ja tarinankerronnan keinoin.
Aika: Syksy/Kevät
Kohderyhmät: erityisryhmät 1-3. luokka
Kesto: 2-3 x45min
Paikka: Oma luokkahuone tai liikuntasali
Materiaalit: Musiikintoisto, mahdollisimman paljon vanhoja sanomalehtiä, paperia ja kyniä.
Ohjaaja: Dubravka Subotic, teatterin ja lukemisen opettaja
Minä avaruudessa
Mitä löydämme avaruudesta? Onko tulla tähti? Miltä se näyttää ja miten se liikkuu? Kuulemmeko ääntä? Entäpä Saturnus, minkälainen se on?
Lapset pääsevät lyhyelle aistimatkalle avaruuden läpi. He kohtaavat erilaisia taivaankappaleita ja tutkivat niiden muotoja. Piirtoheittimen avulla lapset pystyvät itse vaikuttamaan kappaleiden kulkuun. Jokainen taivaankappale selitetään lyhyellä laululla ja tanssilla, jotka myös lapset oppivat. Lapset pääsevät myös tunnustelemaan tähtien tekstuureja. Lopuksi lapset piirtävät omat avaruutensa kalvoille ja ne projisoidaan. Opettajat voivat ottaa oppilaistaan kuvan heidän omassa avaruudessaan kotiin jaettavaksi tai luokkahuoneen seinälle. Ryhmään tasosta ja nopeudesta riippuen tutkimme jotain taivaankappaletta tarkemmin.
Minä avaruudessa –työpaja on liiketeatterin ja tieteen työpaja, joka opettaa aistikokemuksista ja luovasta työstä liikkeen ja piirrosten keinoin.
Aika: Syksy/kevät
Kohderyhmät: erityisryhmät 1.-3. luokka
Kesto: 2-3 x45min
Paikka: Oma luokkahuone tai liikuntasali
Ohjaaja: Dubravka Subotic, teatterin ja lukemisen opettaja
Veden varassa -sanataidepaja
Mikä on suurin vedessä elävä eläin? Missä kaikkialla vettä on? Miksi vesi on niin tärkeää? Työpajassa tutustutaan elintärkeään veteen ja sen eri olomuotoihin tarinoiden, satujen ja leikkien kautta. Pajan kesto ja sisältö mukautetaan kunkin ryhmän tarpeet huomioiden.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: erityisryhmät 1.–6. luokka
Kesto: 2–3 x 45 min ryhmän tarpeista riippuen
Paikka: oma luokka
Tarvikkeet: ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataideohjaaja, biologi Lily Laine
Metsän kätkössä -sanataidepaja
Mikä on maailman vanhin puu? Millaisia outoja otuksia metsissä elää? Tässä työpajassa tutustutaan metsään ja sen erilaisiin asukkaisiin tarinoiden, satujen ja leikkien kautta. Pajan kesto ja sisältö mukautetaan kunkin ryhmän tarpeet huomioiden.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: erityisryhmät 1.–6. luokka
Kesto: 2–3 x 45min ryhmän tarpeista riippuen
Paikka: oma luokka
Tarvikkeet: ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataideohjaaja, biologi Lily Laine
Outojen otusten jäljillä sanataidepaja
Mikä on maailman suurin eläin? Entä vaarallisin? Mitä kaikkea salaperäistä voikaan piilotella merien syvimmissä kolkissa tai luoksepääsemättömissä vuoristoissa? Pajassa tutustutaan nykyisiin sekä jo edesmenneisiin jännittäviin eläimiin, ja pohditaan luonnon monimuotoisuutta sanataiteen keinoin. Pajan kesto ja sisältö mukautetaan kunkin ryhmän tarpeet huomioiden.
Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: erityisryhmät 7.–9. luokka
Kesto: 2–3 x 45min ryhmän tarpeista riippuen, mahdollisuus pitää välitunteja
Paikka: oma luokka
Tarvikkeet: puuvärit tai vahaliidut
Ohjaaja: sanataideohjaaja, biologi Lily Laine
ANIMAATIOSTA ILOA OPPIMISEEN
Kukin luokka valitsee jo ennen työpajaa opettajan johdolla muutamia aiheita, joita haluaisi havainnollistaa animoimalla. Aihe voi liittyä mihin opiskeltavaan aineeseen tahansa, kunhan se on visualisoitavissa animaation keinoin. Se voi olla kielen opettelua, esim. ruokasanastoa tai historian tapahtuma, joka halutaan visualisoida. Se voi olla alkuaineiden kemiallisten merkkien opettelua, Suomen eri puulajit, veden kiertokulku, pääsiäisen tapahtuma, säähavaintoja englanniksi tai mikä tahansa opiskeltava asia, jonka voi visualisoida animaation avulla. Visualisoinnin keinot keksitään ja valitaan yhdessä oppilaiden kanssa. Luokka voi miettiä niitä ja mahdollisesti kerätä kuvattavaa materiaalia jo ennen työpajaa. Animaatiot toteutetaan pienissä ryhmissä (n. 4 oppilasta / ryhmä) käyttäen koulun tableteissa olevaa Stop motion -animaatiosovellusta.
Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: erityisryhmät 7.-9. luokka
Kesto: 3-4 x 45 (riippuen aiheesta)
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: Eija Pääkkönen (FM, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, mediakasvattaja)
Kuvarunopaja
Kirjoitetaan ohjatusti runo itseä kiinnostavasta aiheesta. Asetellaan sanat niin, että ne muodostavat kuvan tai kuvion. Visuaalinen ilme on siis yhtä olennainen osa tekstiä kuin sanat ja niiden merkitykset. Työskennellään kynällä ja paperilla, mutta tarvittaessa hyödynnetään esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmaa. Sovitaan tekniikasta opettajan kanssa etukäteen eli otetaan huomioon kunkin ryhmän erityistarpeet.
Aika: syksy / kevät talvilomaan saakka
Kohderyhmä: erityisryhmien 7.-9.luokka
Kesto: 2 x 45 min
Paikka: Oma luokka
Tarvikkeet: Paperia, lyijykynä, pyyhekumi, tussikyniä ja mustekyniä – sovitaan etukäteen opettajan kanssa
Ohjaaja: sanataideohjaaja Elisa Haverinen