Taidepajat 2023-2024

Ilmoittautuminen aukeaa keskiviikkona 9.8. ja päättyy keskiviikkona 6.9. 

Ilmoittautumislomake taidepajoihin

Rytmireppu

Rytmireppu tuo päiväkodin arkeen rytmikkään laulu- ja tanssihetken, johon kaikki voivat osallistua. Rytmireppu sisältää lauluja, loruja ja liikettä teeman mukaisesti. Päiväkotiryhmä voi valita yhden teemavaihtoehdon kolmesta sisällöstä:

  1. Ötökkätanssi: Minkälaista verkkoa kutoo karibialainen hämähäkki? Entä onko Manne-madolla kaveri? 
  2. Menopelit: Hei millä tänään matkataan? Nyt matkustetaan ristiin rastiin. Kuinka kovaa kulkee villi polkupyörä tai traktori?
  3. Navettapolkkaa: Maatilan eläimet ovat perustaneet oman bändin. Mennään mukaan soittamaan ja tanssimaan! 

Rytmireppua kantaa muskariope Tiia, jonka pääasiallinen tehtävä on saada silmät loistamaan ja varpaat vipattamaan. Päiväkodin tulee tilata vähintään kaksi samaa muskarihetkeä.

Aika: Syksy/kevät
Kohderyhmä: 1-3 vuotiaat, 4-6 vuotiaat, eskarit
Kesto: 1x 45 min/ryhmä
Osallistujamäärä per ryhmä: max.15 lasta. Päiväkodin tulee ilmoittaa vähintään kaksi ryhmää Rytmireppu-pajaan.
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: Tiia Pennanen, MuM

Säveltämisen peruspalikat

Musiikin säveltämistä on pitkään pidetty harvojen korkeasti koulutettujen lahjakkuuksien erityistaitona. Tässä pajassa rikotaan ennakkoluuloja ja päästään vapauttamaan oma musiikillinen luovuus leikin avulla. Säveltäminen on niin helppoa, että lapsikin sen osaa, kun siihen annetaan mahdollisuus ja käytetään sopivia apuvälineitä: musiikista tulee konkreettista ja säveltämisestä käsin kosketeltavaa legopalikoiden ja kuvionuottien avulla. Toiminta muistuttaa tarinasäveltämistä ja omaan musiikkikappaleeseen etsitään inspiraatiota musiikkipiirustuksen avulla. Omaan musiikkiin on myös mahdollista keksiä sanat. Osallistujat saavat pajasta muistoksi oman musiikkipiirustuksensa, kuvan legopalikoilla muistiin merkitystä sävellyksestä ja lisäksi sävellyksestä tehdyn äänitteen digitaalisessa muodossa. Halutessaan pajaan saa ottaa mukaan oman, kotoa (tai päiväkodin legoista) tuodun legoukkelin.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 2-3 x 45 min. (kesto sovitaan ryhmäkoon mukaan)
Tila: monitoimitila tai muu rauhallinen pienryhmätila, jossa mahtuu hieman levittäytymään
Tarvikkeet: ohjaaja tuo kaiken mukanaan - myös paikan päällä olevia legoja voidaan käyttää
Ohjaaja: Sauli Pulkkinen, varhaiskasvatuksen opettaja, muusikko, säveltäjä, live loop-artisti

Rumpurinki

Tiesitkö, että todella ison rummun ääni tuntuu koko kehossa? Afrikkalaisten musiikkikulttuurien yhtenä perustavana ajatuksena on, että kaikki on rytmiä. Sydämen syke, hengitys, kävely sekä puhe ovat erilaisia rytmejä, ja erilaisia rytmejä yhdistelemällä voidaan saada aikaan mielenkiintoista musiikkia! Rummuttaminen on ikivanha musiikin muoto, joka on useissa eri kulttuureissa pysynyt voimissaan nykypäivään asti. Rumpurinki-pajassa tutustutaan afrikkalaisperäiseen rumpukulttuuriin kuuntelemalla rumpumusiikkia, liikkumalla sen tahtiin, sana- ja kehorytmein sekä tietenkin soittamalla rumpuja. Toiminta huipentuu ryhmän yhteiseen rumpurinkiin, jossa jokaisen rummutus on yhtä tärkeää ja muodostaa osan suuremmassa kokonaisuudessa.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 1 x 45 min.
Tila: sali, monitoimitila tms. riittävän iso huone, jossa osallistuva ryhmä mahtuu jonkin verran liikkumaan.
Tarvikkeet: ohjaaja tuo kaiken mukanaan, lisäksi pajaan voi tuoda päiväkodin/koulun omia rumpuja tai perkussioita.
Ohjaaja: Sauli Pulkkinen, varhaiskasvatuksen opettaja, muusikko, säveltäjä, live loop-artisti

Meidän biisi

Mikä on teidän ryhmän oma juttu? Mistä te tykkäätte - mitkä ovat teidän vahvuuksianne? Millainen olisi teidän ryhmän oma saundi? Tässä pajassa pääsette sanoittamaan ja säveltämään elektronisesti tuotetun musiikin ammattilaisten ohjauksessa oman biisin, jonka digitaalisen tallenteen saatte lopputuotoksena omaan käyttöön. Pajassa päästään käyttämään korkealaatuisia elektronisen musiikin tuottamiseen tarkoitettuja laitteita kuten syntetisaattoreita, sampleria ja rumpukonetta pajaohjaajien henkilökohtaisessa ohjauksessa. Toiminta toteutetaan pienryhmissä, joissa jokainen osallistuva lapsi pääsee vaikuttamaan lopputuloksena syntyvään musiikkikappaleeseen.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 2-3 x 45 min. (kesto sovitaan ryhmäkoon mukaan)
Tila: musiikkiluokassa tai monitoimitilassa
Tarvikkeet: ohjaajat tuovat kaiken mukanaan, joitakin pöytiä/tuoleja tarvitaan
Ohjaajat: Sauli Pulkkinen, varhaiskasvatuksen opettaja, muusikko, säveltäjä, live loop-artisti ja
Joni Huikko, varhaiskasvatuksen opettaja, muusikko, musiikintuottaja, tanssinopettaja

Puun laulu - tuulen tanssi

Miltä musiikki näyttää - miltä kuulostaa liike? Voiko musiikin ja tanssin kielellä kertoa tarinaa? Tässä taidepajassa tehdään juuri niin. Pajassa kuunnellaan muusikon improvisoimaa musiikkia, ja tunnustellaan tanssijan opastuksella, millainen liike sopisi musiikkiin parhaiten. Liikkeestä ja musiikista syntyy tarina, jossa jokainen osallistuja on kertoja, kuvaillen yhteisen kertomuksen yksityiskohtia omalla kehonkielellään musiikkiin eläytyen. Tuloksena on vuorovaikutuksellinen prosessi, jossa elävä musiikki tulkitaan kehollisesti - vaikuttaen samalla muusikon tuottaman äänimaiseman muotoutumiseen.
Osallistujat pääsevät seuraamaan akustisin soittimin tuotetun livemusiikin säestämää nykytanssiesitystä, jonka jälkeen tanssijan opastamana lähdetään kokeilemaan omaa kehonkieltä tarinankerronnan apuvälineenä muusikon soittaessa. Pajassa on mahdollisuus myös osallistua äänimaiseman tuottamiseen.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 1 x 45 min.
Tila: monitoimitila tai liikuntasali
Tarvikkeet: ohjaajat tuovat kaiken mukanaan
Ohjaajat:
Sauli Pulkkinen, varhaiskasvatuksen opettaja, muusikko, säveltäjä, live loop-artisti ja
Joni Huikko, varhaiskasvatuksen opettaja, muusikko, musiikintuottaja, tanssinopettaja

Metsän henki -savimuotoilupaja lähiluonnossa

Työpaja vie lapsiryhmän heidän lähiluontoon. Kohteessa oppilaille annetaan pieni pala savea,josta voi muovailla itse valitsemaan kohteeseen (kannon päälle, oksalle, puun runkoon, kiven koloon tai lehtien sekaan) oman metsän hengen tai metsässä asustavan hahmon. Saveen liitetään ympäristöstä löytyviä luonnonmateriaaleja kuten tikkuja, havuja , käpyjä lehtiä yms. Kun työskentely on saatu valmiiksi, kierrämme ryhmän kanssa kaikki teokset läpi ja tekijä saa kertoa kaikille teoksestaan. Teokset jätetään luontoon ja ne häviävät luonnollisesti sateen mukana. Jos teos on sateensuojaisessa kolossa, se saattaa säilyä pitkäänkin. Ohjeistan lapsia seuraamaan mitä teoksille tapahtuu esimerkiksi viikossa tai kahdessa. Pajassa käytettävä savi on luonnonmukaista ja myrkytöntä eikä aiheuta haittaa luonnolle. 

Aika: huhti-toukokuu 
Kohderyhmä: eskarit
Kesto 3 x 45 min.
Paikka: päiväkodin ympäristö
Ohjaaja: kuvataideopettaja Aino Pulkkinen


Supersankari-paja

Pajassa kootaan supersankari (puuosat, erilaiset liitokset jne.) ja etsitään sen superkyvyt. Yhdessä sankareiden kanssa pelataan peli, jonka lopputuloksena maailma pelastuu. Pajassa harjoitellaan yhteistyötä, vastuun ottamista, sorminäppäryyttä ja kokonaisuuksien hahmottamista. Lopuksi hahmot puretaan takaisin osiksi ja lajitellaan.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 2 x 45 min.
Osallistujamäärä: max 10
Ohjaaja: muotoilija Sini Koistinen

Askarrellaan oma aakkoskirja

Pajassa aakkoset tulevat tutuiksi luovien menetelmien avulla, kirjoittamalla ja liikkuen. Jokainen maalaa oman paperiarkin, josta taiteillaan oma pieneen käteen sopiva kirjanen. Sivuille maalataan, leimataan, piirrellään eri menetelmin kirjaimia, sanoja, numeroita, käyttäen niitä samalla visuaalisena elementtinä. Lopuksi se täytetään kirjaimilla maalitussien avulla. Maalikerrosten kuivuessa jumpataan yhdessä aakkosjumppaa.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 2 x 45 min.
Ohjaaja: taideohjaaja Hannele Torniainen

Ympäristötaidepaja

Ympäristötaidepajassa valmistamme päiväkodin lähimetsään luonnonmateriaaleista suuren, koko eskariryhmän yhteisen teoksen. Prosessin aikana opimme niin luonnosta, ihmisen vaikutuksesta luontoon kuin itsestämmekin. Yhdessä suunnittelu, tekeminen, oman vuoron odottaminen, materiaalien jakaminen, laskeminen ja lajittelu ovat tärkeitä osasia teosta toteuttaessa. Teos häviää pikkuhiljaa ajan kanssa, jättämättä jälkeensä mitään näkyvää. Jos jaksamista on niin voimme lopuksi jutella lyhyesti, yhdessä tekemisestä, roskattomasta prosessista ja ajan vaikutuksesta teokseen. Muistoksi voi ottaa ennen ja jälkeen kuvia.

Aika: kevät
Kohderyhmä: eskarit, max. 20 lasta /paja
Kesto: 3 x 45 min.
Paikka: Kävelymatkan päässä päiväkodista sijaitseva metsä
Ohjaaja: AmO, artesaani Jaana Peltola

Luova liike

Ohjaus perustuu pääasiallisesti Tanssi-innostaminen® menetelmään, jossa taiteellis-pedagogisella lähestymistavalla pyritään improvisoidusti tuottamaan liikettä. Liike syntyy liikkujasta itsestään musiikin ja ohjeiden inspiroimana, jolloin jokaisella on mahdollisuus omista lähtökohdista heittäytyä mukaan. Koreografia syntyy osallistujien yhteisestä, hetkessä tapahtuvasta liikkeestä. Keho-mieli yhteys vahvistuu ja yhdessä liikkuminen luo yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Aika: syksy/kevät
Kesto: 45 min.
Kohderyhmä: eskarit
Paikka: oma päiväkoti, tilaa liikkumiseen
Ohjaaja: Luovan liikkeen ja joogan ohjaaja Marianne Leppä

Satujooga

Satujooga on matka kehotietietoisuuteen ja rauhoittumiseen. Eläinhahmojen ja leikin avulla luomme yhteyden itseen ja toisiin lisäten empatiaa.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 45 min.
Paikka: oma päiväkoti, tilaa liikkumiseen
Ohjaaja: Luovan liikkeen ja joogan ohjaaja Marianne Leppä

Kas-kas-kasvi!

Kirjallisuuslähtöinen sanataidepaja kuljettaa tutkimaan kasvien kasvun ihmettä. Siemenestä kasvaa satukukka, jonka kasvua voi seurata vielä pajan jälkeenkin. Sanataidepaja tukee kehittyviä kielellisiä taitoja ja valmiuksia. Pajassa leikitellään äänteillä, sanoilla ja kertomuksilla. Keskittymistä ja kerrontaa tuetaan yhteisöllisyyden, liikkeen ja kuvatuen avulla.

Aika: kevät (huhti-toukokuu)
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 45 min.
Tarvikkeet: Ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataidekasvattaja Elina Mäkinen

Hetken kuvia – monotypiagrafiikkaa

Gelli-laatta on mineraalilaatta, jonka pinnalle levitetään väriä ja jota voidaan kuvioida monin eri tavoin. Kuviointiin sopivat esimerkiksi lelut, pitsit, kasvit, jne. Hauskat kuviot siirretään paperiin, ja näin saadaan luotua uniikkeja taideteoksia.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 2 x 45 min.
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: taideohjaaja Hannele Torniainen

Löydä uusi tonttulaji

Minkä asian, ammatin tai paikan tiimoilta löytyy vielä tuntematon tonttulaji? Mistä sen tunnistaa ja mitkä ovat sen erityistaidot? Entä mikä on sen levinneisyysalue, vaatetustyyli ja hartain toive? Työpajassa tutustutaan tuttuihin ja harvinaisempiin tonttuihin kirjallisuudessa. Pajaohjaajan johdolla tutustutaan yleisimpien tonttulajien tehtäviin. Ryhmissä mietitään tontuille yhteisiä ja erottavia piirteitä. Mitä ihmisille vielä tuntematon tonttu osaa, millainen sen työpäivä on ja mitä se harrastaa? Yhdessä luetun ja keksityn pohjalta innostutaan ja kuvaillaan aiemmin piilossa olleita tonttulajeja. Pajan aikana syntyy kultakin ryhmältä oma taidetuotos, joka jää luokkaan.

Aika: syksy / kevät
Kohderyhmä: eskarit (ei lukutaitovaatimusta)
Kesto: 2 x 45 min.
Tarvikkeet: Erivärisiä papereita+ pastelliliidut/akvarellivärit
Ohjaaja: kuvittaja-kirjailija Pia-Maria Pohto

Veden varassa -sanataidepaja

Millaisia eläimiä vedessä elää? Missä kaikkialla vettä on? Miksi vesi on niin tärkeää? Työpajassa tutustutaan elintärkeään veteen ja sen eri olomuotoihin sekä asukkaisiin tarinoiden ja yhteisen pohdiskelun kautta. Ryhmä tekee yhteisen vesiaiheisen sanataideteoksen.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 45 min.
Paikka: oma päiväkoti
Tarvikkeet: ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataideohjaaja, biologi Lily Laine

Metsän kätkössä -sanataidepaja

Mikä on maailman suurin kasvi? Millaisia outoja otuksia metsissä elää? Tässä työpajassa tutustutaan metsään ja sen erilaisiin asukkaisiin tarinoiden ja yhteisen pohdiskelun kautta. Ryhmä tekee yhteisen metsäaiheisen sanataideteoksen.

Aika: syksy/kevät
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 45 min.
Paikka: oma päiväkoti
Tarvikkeet: ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataideohjaaja, biologi Lily Laine

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä