6.8.1 Päättöarvosanan muodostaminen

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Päättöarvosanan muodostaminen perustuu oppilaan osoittaman osaamisen tasoon suhteessa oppiaineen oppimäärän tavoitteisiin ja päättöarvioinnin kriteereihin. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määritellyt oppiaineen oppimäärän tavoitteet ja niihin liittyvät päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle 7, 8 tai 9 yksittäinen tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Niiden oppiaineiden tavoitteiden, joiden osalta osaaminen on osoitettu vuosiluokilla 7 ja 8, arviointi otetaan huomioon päättöarviointia tehtäessä. Näihin tavoitteisiin perustuva osaamisen taso tulee arvioida käyttäen päättöarvioinnin kriteereitä.

Päättöarvosana on oppiaineen tavoitteiden ja kriteerien perusteella muodostettu kokonaisarviointi. Paremman osaamisen tason saavuttaminen jonkin tavoitteen osalta voi kompensoida hylätyn tai heikomman suoriutumisen jonkin muun tavoitteen osalta.

Työskentelyn arviointi sisältyy oppiaineen arvosanaan myös päättöarvioinnissa.

 

Jyväskylän paikalliset opetussuunnitelmaratkaisut

Päättöarvosanaa on mahdollista korottaa ennen päättötodistuksen luovuttamista seuraavilla reunaehdoilla:

  • Oppilaalla tulee olla realistiset mahdollisuudet arvosanan korottamiseen. Puoltavina seikkoina voivat olla esimerkiksi oppilaan henkilökohtaisessa elämässä tapahtuneet haasteet, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet opintojen aiempaan suorittamiseen.
  • Lisänäytön antamisesta tulee sopia etukäteen arvioivan opettajan kanssa.
  • Pääsääntöisesti lisänäytöt pyritään antamaan valinnaisaineiden yhteydessä.
  • L-valinnainen ei automaattisesti vaikuta päättöarviointiin, mutta tapauskohtaisesti ja etukäteen sovitusti lisänäytön voi antaa myös L-valinnaiskurssin aikana.
  • Korottamisen kohteena ovat vain arviointiin keskeisesti vaikuttavat oppilaskohtaiset tavoitteet.