Ryhmämuistio

Kirjoittaminen ryhmämuistiolla

Ryhmämuistio tarjoaa mahdollisuuden kirjata yhteisöllisesti esimerkiksi muistiinpanoja -tai kirjoittaa mitä tahansa tekstiä reaaliajassa.

Käytimme tätä työkalua esimerkiksi Forssan seudun opsin kehittämisessä.

Laitan ryhmämuistotsta peräti kolme eri esimerkkiä käytöstä.


Esimerkki 1 ryhmämuistiolla kirjoittamisesta

Äidinkieli, tarinan kirjoittaminen

  • Tein luokastani kolmen oppilaan ryhmät. Ryhmien tehtävänä oli kirjoittaa tarina. (Aluksi, kun muistiota harjoitellaan, kannattaa pitää pieni osallistujamäärä).
  • Tein ryhmille oman sivun tarinoita varten. Sivulla voisi olla esimerkiksi virikekuva tai muu vastaava info, josta lähdetään kirjoittamaan. Tässä tapauksessa annoin vain ohjeeksi, että teemme jännitystarinan.
  • Ryhmät pitivät aluksi aloituspalaverin, jossa sovittiin suurpiirteisesti tarinan sisältö ja keksittiin hahmot.
  • Jokainen kirjoitti tarinaan omalla vuorollaan ja muut seurasivat ja miettivät jo jatkoa. Muistiossa jokainen osallistuja on omalla värillään, jotta voidaan nähdä mitä kukin on kirjoittanut.
  • Muistiossa on myös chat, jolla ryhmän jäsenet pystyivät kommunikoimaan.
  • Muut parit voivat antaa vertaispalautetta kirjoitelmasta kommenttikenttään, kun jätät muokkaustilassa ominaisuuden päälle. 
  • Ryhmämuistion voi asettaa myös opettajan arvioitavaksi.
  • Tarinoiden valmistuttua keräsin ajatuksia oppilailta mitä he pitivät työskentelystä. Tähän käytin Keskustelunavaus-työkalua.

Mitä Peda.netin työkaluja on käytetty:
- Keskustelunavaus (ei pakollinen)
- Ryhmämuistio

Alla kuvakaappauksia yhdestä projektista. Klikkaa i-merkkiä katselutilassa, niin saat lisätietoa kuvasta.

Ryhmämuistio. Toinen esimerkki

Esimerkit 2 ja 3 ryhmämuistiolla kirjoittamisesta
Uskonto, läksyjen tarkistaminen sekä oppilaiden kysymyksiä ja vastauksia.

- Tässä tuntiesimerkissä käytin kahdella eri tavalla ryhmämuistiota.
- Luokkani istumajärjestys oli jaettu neljään eri pöytäryhmään ja päätin, että läksyjen tarkastaminenkin tehdään ryhmissä.
- Tein luokkani uskonnon sivuille oman sivun lukuläksyn kuulustelua varten.
- Aloitussivulle laitoin tehtävänannon (kuva 1). Sivuvalikossa vasemmalla näkyy alisivut, jotka olin luonut vastauksia varten. Loin yhden sivun ja kopioin sen kolme kertaa.
- Opiskelijat olivat osallistujina sivuilla.
- Jokainen pöytäryhmä keskusteli ryhmänä, joista joko yksi tai useampi toimi kirjurina muistioon. Ryhmämuistiota pystyi muokkaamaan koko ryhmä ja toisaalta seuraamaan yhteistä vastausta. Väreistä näkyy eri käyttäjien kirjoittama teksti. (Kuva 2)
- Olin tehnyt esimerkkivastaukset myös yhdeksi alisivuksi. Tähän ei osallistujilla ollut lukuoikeutta. Palautusten jälkeen näytin esimerkkivastaukset älytaululta. (Kuva 3). 
- Esimerkkivastausten tallentaminen helpottaa myös kollegaa, jos tehtävän haluaa jakaa tai kopioida esimerkiksi riinnakkaisluokan opettajalle. (yhä kuva 3).
- Viimeisessä kuvassa on vielä yksi koko luokan yhteinen ryhmämuistio. Siinä oppilaat pohtivat käsitellystä kappaleesta vielä sanoja tai asioita, joita eivät ymmärrä. Toiset oppilaat pystyvät vastaamaan kysymyksiiin, joihin tietävät vastauksen. (Kuva 4)

Alla jälleen kuvakaappauksia kyseisestä tunnista. Klikkaa infonappia lisätietoa hakiessasi.