Ympäristöopin valtioesitelmä

Peda-sivut projektin pohjana

Peda.netin sivut toimivat erittäin hyvin monipuolisena alustana erilaisille projekteille. On kyseessä sitten esitelmän tekeminen/oppiminen, opettaminen tai yhdessä työskentely.

Kun Peda.nettiä käytetään alustana, voi eri työkaluja hyödyntää monipuolisesti, aina silloiseen käyttötarkoitukseen sopivana. Tämä esitelmä oli yksi esimerkki, miten alakoulun oppilaat ovat käyttäneet luokkansa sivuja.

Esimerkki 1; Ympäristöopin esitelma
  • Tässä työssä teimme esitelmiä Pohjoismaista ja Baltian maista
  • Projektit oiisi voitu tehdä myös OmaTiloihin, mutta halusin, että kasaamme työn luokan sivuille, josta voi käydä kertaamassa vielä kokeisiinkin.
  • Loin kaikille pareille oman valtion työskentelypohjaksi. Eli oman alisivun projektille (kuva 1).
  • Laitoin pareille omalle sivulleen käyttöoikeudeksi ylläpitäjän. Tässä ei ole riskiä, koska kyseessä on alisivu ympäristöopissa.
  • Tein projektin aloitussivulle ohjeet. Ohjeistin oppilaita käyttämään kahta välilehteä, kahta selainta tai jaettua näyttöä, jotta näkevät ohjeet helposti. Osa jopa kopioi oman työnsä pohjaksi ohjeet, joita muokkaisvat työn edistyessä. (Kuva 2)
  • Ohjesivun alaosassa oli ohje arvioinnista. Vertaispalaute tehtiin työn lopuksi papreille, vaikka siihen olisi sopinut hyvin myös kommenttikenttä ko. sivuilla. (kuva 3)
  • Suomi oli oma esimerkkivaltioni, josta sai katsoa myös esimerkkiä. Halusin tässä työssä, että kaikkien valtioiden/töiden perusasettelu on sama, jotta työstä tulee siisti kokonaisuus. (kuva 4)
  • Projektissa piti tehdä myös mainos tai uutinen omasta valtiosta. Tämä oli projektimme luovin osuus. Osa teki ipadeilla kuvista, tekstistä ja musiikista oman matkailumainoksensa, jotkut käyttivät Green Screen tekniikkaa ja kävivät "paikan päällä" tekemässä oman juttunsa. Kuvat 5-6 yhdestä työstä esimerkkinä. Video myös kuvakaaappaus, tässä työssä oli tehty matkailumainos. (kuvat 5-6)

Katso kuvagalleria projektista. Suosittelen katselutilaa ja klikkaa info-nappia lisätietoa varten.

+ Ekstraa?
Miten olisi voinut jatkaa? Tämän työn tekivät neljäsluokkalaiset ja pääpaino oli opiskelun lisäksi Peda.netin ja ipadin teknikoiden hallinnassa, joten en halunnut ottaa liikaa uusia asioita kerralla. Ryhmille olisi voinut antaa tehtävänannoksi tehdä kysymyksiä omasta valtiosta/työstä. Kokemukseni mukaan oppilaat oppivat melko nopeasti lomake-työkalun käytön. Haasteena enemmänkin on, osaavatko oppilaat laatia kysymyksiä -tämä vaatii ohjausta.

Mitä Peda.netin työkaluja on käytetty:
-Teksti (sis. julkisuusasetusten muokkaus)
- Tiedosto
- Kuva
-Arviointi