Järjestyssäännöt

Nurmeksen lukion turvallisemman tilan periaatteet

 

TURVALLISUUS

 

* Kunnioitan jokaista kouluyhteisön jäsentä: en syrji, kiusaa tai puhu ikävästi.

* Ilmoitan henkilökunnalle, jos huomaan jotakin turvallisuutta vaarantavaa.

* Muistan, että meillä on nollatoleranssi kaikenlaiseen kiusaamiseen ja toimin sen mukaisesti.

 

TYÖ- JA OPISKELURAUHA

 

* Annan jokaiselle opiskelijalle ja opettajalle rauhan opiskella ja tehdä työtään.

* Käytän kännykkää viisaasti: keskityn opiskeluun enkä häiritse kännykälläni muiden opiskelua.

* Tulen tunneille ajoissa ja teen tehtäväni tunnollisesti.

 

VIIHTYVYYS

 

* Otan käyttäytymisessäni, kielenkäytössäni, pukeutumisessani ja kaikessa muussa toiminnassani muut huomioon.

* Arvostan ruokailua ottamalla päähineen päästäni.

* Annan oman panokseni yhteiseen viihtyvyyteen: tervehdin, hymyilen ja olen kaikille ystävällinen.

 

 

Jokainen Nurmeksen lukion opiskelija, opettaja sekä muu henkilökuntaan kuuluva ihminen on tärkeä osa kouluyhteisöä. Kaikkia yhteisön jäseniä arvostetaan ja kunnioitetaan: jokainen tulee kuulluksi ja nähdyksi. Turvallisuus, työ- ja opiskelurauha sekä viihtyvyys ovat kaikkien vastuulla.

 

 

Nurmeksen lukion opiskelijakunnan hallitus

 

Nurmeksen lukion järjestyssäännöt

A) JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN SOVELTAMISALA  

  1. Kaikkien asianosaisten tulee noudattaa näitä sääntöjä.
  2. Koulualueena pidetään koulurakennuksia (mukaan lukien liikuntapaikat) ja näiden piha-alueita.
  3. Kouluaika on kunkin päivän työjärjestyksen mukainen aika, pääsääntöisesti klo 8.00–16.00.
  4. Koulunkäyntiin välittömästi liittyviksi tilanteiksi katsotaan:
    • koulun järjestämä tilaisuus koulualueen ulkopuolella, kuten retket ja tutustumiskäynnit
    • koulun järjestämä tilaisuus kouluajan ulkopuolella
    • koulukyyditykset

 

 B) TYÖRAUHA, TYÖSKENTELY JA VIIHTYVYYS


  1. Lukiolain 30 §:n mukaan opiskelijan tulee osallistua opetukseen, ellei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta. Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.
  2. Oppitunnit alkavat ja päättyvät työjärjestyksen mukaisesti. Myöhästymiset merkitään Wilmaan, ja ryhmänohjaaja seuraa niitä sekä ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin.
  3. Koulun omaisuutta, kuten kannettavia tietokoneita ja oppikirjoja, tulee käsitellä huolellisesti. Opiskelija on velvollinen korvaamaan koulun omaisuudelle tahallaan tai huolimattomuudellaan aiheuttamansa vahingon. Aiheutuneesta vahingosta on aina ilmoitettava henkilökunnalle.
  4. Jokainen kouluyhteisön jäsen vastaa omalta osaltaan koulualueen siisteydestä ja viihtyvyydestä. Kaikkien on asiallisella käyttäytymisellä pyrittävä ylläpitämään työrauhaa ja viihtyvyyttä. Opiskelijaa, joka ei noudata lukion järjestyssääntöjä tai joka muutoin käyttäytyy sopimattomasti, voidaan ojentaa kurinpitokeinoin (Lukiolaki, luku 7):
    1. opettaja voi poistaa opetusta häiritsevän opiskelijan luokasta enintään oppitunnin jäljellä olevaksi ajaksi, opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään kolmen työpäivän ajaksi
    2. rehtori voi antaa kirjallisen varoituksen tai
    3. hyvinvointilautakunta voi erottaa opiskelijan enintään kolmeksi kuukaudeksi
  5. Välitunnilla, vapaatunneilla ja ennen koulun alkua saa oleskella sisällä päärakennuksen auloissa, pienryhmätiloissa, vapaissa luokissa ja ns. abiluokassa.
  6. Lukio-opiskeluun kuluu paljon kirjallisia töitä. On muistettava, että toisten kirjoittamien tekstien suora lainaus ja esittäminen omana tuotoksena ilman viitteitä on petos. Esimerkiksi tekoälyn käyttö voi auttaa opiskelussa, mutta se voi myös heikentää sitä. Plagioinnista seuraa suorituksen hylkääminen, ja siitä tiedotetaan huoltajalle.
  7. Lunttaaminen, töiden tekeminen toiselle opiskelijalle tai omien töiden teettäminen toisella on vilppi. Vilpistä seuraa suorituksen hylkääminen ja siitä tiedotetaan huoltajia.
  8. Opiskelijat saavat poistua koulun alueelta omalla vastuullaan.

 

 

C) KÄYTÖSTAVAT JA TURVALLISUUS

  1. Kouluyhteisön jäsenten on käyttäytymisessään ja pukeutumisessaan otettava toiset huomioon. Kukaan ei käytä epäasiallista kieltä, kiusaa tai käyttäydy syrjivästi.
  2. Ulkovaatteet jätetään mahdollisuuksien mukaan naulakkoon, rahat tai arvoesineet on pidettävä mukana. Koulu ei korvaa henkilökohtaisesta lokerikosta kadonneita esineitä.
  3. Matkapuhelimien käytöstä oppitunneilla määrää opettaja. Kuvaa tai äänimateriaalia ei saa ottaa ilman asianomaisen lupaa eikä sitä saa ladata ilman lupaa nettiin tai sosiaalisen median alustoille.
  4. Ruokailussa on noudatettava hyviä tapoja ja annettuja ohjeita. Määräannoksia ei saa ylittää eikä ruokalasta saa ottaa mukaansa ruokaa. Ruokailtaessa ei käytetä päähineitä.
  5. Asiaton ajoneuvoliikenne on kielletty koulun alueella paikoitus- ja huoltoajoa lukuun ottamatta. Koulualueella ajoneuvoilla liikuttaessa on noudatettava erityistä varovaisuutta. Kulkuneuvot on pysäköitävä asianmukaisesti niille varatuille alueille.
  6. Koulualueelle ei saa tuoda ampuma- tai teräaseita, alkoholia, huumaavia aineita eikä mitään vaaraa tai vahinkoa aiheuttavaa.
  7. Tupakointi ja päihteiden käyttö on kielletty koulualueella ja -aikana, koulun tilaisuuksissa ja retkillä sekä tutustumiskäynneillä tai niihin liittyvien kyyditysten aikana. Tupakointitapauksista tehdään ilmoitus poliisille kolmen huomautuksen jälkeen. Myös nuuskaaminen ja ns. sähkösavukkeet on kielletty.
  8. Tapaturman tai sairauskohtauksen sattuessa annetaan mahdollisuuksien mukaan tarvittava ensiapu ja ilmoitetaan asiasta jollekin opettajalle tai kansliaan.
  9. Opiskelijat voivat järjestää koulun tiloissa vapaa-ajan toimintaa. Tilaisuuden järjestäjät huolehtivat asianmukaisista luvista sekä koulun järjestyssääntöjen noudattamisesta. Luvan tilaisuuden järjestämiseen antaa rehtori.

 

D) POISSAOLOT

  1. Opiskelijan/huoltajan tulee heti 1. poissaolopäivänä ilmoittaa poissaolonsa syy ryhmänohjaajalleen (joko puhelimitse, sähköpostilla tai kätevimmin Wilman välityksellä).
  2. (Alle 18-vuotiaan opiskelijan) huoltaja kuittaa Wilmassa poissaolot. Pitempiaikaisesta sairaudesta on syytä ilmoittaa erikseen ryhmänohjaajalle.
  3. Wilmassa voi huoltaja merkitä poissaolon vasta poissaolopäivää edeltävänä päivänä.
  4. Luvan pitempiaikaiseen poissaoloon voi pätevästä syystä myöntää
    1. ryhmänohjaaja enintään viideksi päiväksi,
    2. rehtori enintään 30 päiväksi, pyyntö tehdään kirjallisesti
    3. hyvinvointilautakunta sitä pidemmäksi ajaksi.
  5. Poissaolohakemus rehtorille tehdään Wilman lomakkeella.
  6. Poissaoloista opintojaksolla voi opettaja antaa korvaavia tehtäviä jo ensimmäisen poissaolotunnin jälkeen.