Arviointi

Opiskelija-arviointi

 

ARVIOINNIN TAVOITTEET

Oppilasarvioinnin tehtävänä on antaa opiskelijalle palautetta opintojen edistymisestä ja oppimistuloksista sekä lukion aikana että lukio-opiskelun päättyessä. Palautteen tarkoituksena on kannustaa ja ohjata opiskelijaa opintojen suorittamisessa. Lisäksi arviointi antaa tietoja opiskelijan huoltajalle sekä jatko-oppilaitosten, työelämän ja muiden vastaavien tahojen tarpeita varten.

 

Arvostelu, arvosanan antaminen, on yksi arvioinnin muoto.

 

Arviointi perustuu opetussuunnitelmassa määriteltyihin tavoitteisiin. Arvioinnissa tulee pyrkiä luotettavuuteen ja oikeudenmukaisuuteen. Näin voidaan antaa opiskelijalle aineksia realistisen minäkuvan ja itsearviointitaitojen kehittymiseen. Opiskelijalle on selvitettävä ennakkoon arvioinnin ja arvosanan muodostumisen perusteet.

 

Opiskelijan itsearviointia ja vertaisarviointia korostetaan aikaisempaa enemmän, nämä ohjaavat opiskelijaa tarkentamaan asettamiaan tavoitteita ja kehittämään työskentelyään. Arvosana on yksi arvioinnin muoto.

SUORITUS- JA ARVIOINTIOHJEET

Kurssien suoritusjärjestys

Kurssit suoritetaan yleensä aineittain numerojärjestyksessä. Suoritusjärjestystä voi muuttaa aineissa, joissa myöhemmän kurssin ymmärtäminen ei edellytä aiemman kurssin suorittamista. Vaihtomahdollisuudet on osoitettu kunkin aineen oppisisältö­jen yhteydes­sä. Suoritusjärjestyksestä poikkeamiselle on kuitenkin saatava rehtorin ja asianomai­sen opettajan lupa.

Kurssisuorituksen arviointi

Kunkin oppiaineen ja sen kurssien arviointiperusteista annetaan yksityiskohtaisemmat ohjeet aineen oppisisältöjen yhteydessä. Numeroarvosanoin 4 (hylätty), 5 (välttävä), 6 (kohtalainen), 7 (tyydyttävä), 8 (hyvä), 9 (kiitettävä), 10 (erinomai­nen) arvioidaan kaikkien oppiaineiden pakolliset ja valtakunnalliset syventävät kurssit.

Opinto-ohjauksesta annetaan suoritusmerkintä. Koulukohtaiset syventävät kurssit (mm. FY9, KU6 ja 7, MAB9, MAA14) arvioidaan numeroin. Niitä ei lasketa suoraan keskiarvoon, mutta ne voivat vaikuttaa korottavasti päättöarvosanaan. Hylättyä koulukohtaista kurssia ei lasketa kurssimäärään. Soveltavat kurssit arvioidaan merkinnällä hyväksytty (S) / hylätty (H), ellei kurssin yhteydessä toisin mainita. Mikäli aineen tai kurssin suoritus on keskey-tynyt, siitä voidaan antaa keskeyttä­mismerkintä (K = keskeyttänyt).

Arviointia voidaan täydentää sanallisella arvioinnilla.

Kurssiarvosana annetaan kokeiden ja opiskelussa annetun muun näytön perusteella. Muu näyttö, kuten tuntiaktiivisuus, kotitehtävät, taulutyöskentely, tutkielmat, esitelmät, portfolio-työskentely, itsearviointi yms. voi yleensä vaikuttaa yhden numeron verran korottavasti tai alentavasti summatiivisten kokeitten perusteella muodostuvaan arvosanaan. Kurssiarvo-sanan perusteet ovat joissakin oppiaineissa ja kursseissa tästä käytänteestä poikkeavat, mikäli esimerkiksi ei ole kurssikoetta. Aineenopettaja selvittää arviointiperusteet kurssin alussa.

 

OPS2016: Erilaisten tuotosten lisäksi käytetään opiskelijan oppimisen ja työskentelyn havainnointia.

Jotta koulu voisi varmentaa, että huoltajat saavat tiedon opiskelijan työskentelystä ja opintojen edistymisestä, koulu edellyttää alle 18 v. opiskelijoilta huoltajan allekirjoitusta kurssitodistuksiin ja tiedotteisiin.

OPS2016: kurssiarvosanat annetaan tiedoksi sähköisesti wilman kautta.

Kurssiin liittyvät tutkielmat on saatava valmiiksi puolen vuoden kuluessa kurssin päätty-misestä, muussa tapauksessa suorituksen viivästyminen vaikuttaa alentavasti kurssi-arvosanaan.

Lukiokoulutuksen järjestäjän tulee lukioasetuksen mukaan tiedottaa opiskelijoille arvioinnin uusimis- ja oikaisumahdollisuudesta: ”Opinnoissa etenemistä tai päättöarviointia koskevan päätöksen uusimista on pyydettävä kahden kuukauden kuluessa tiedon saamisesta. Uudesta arvioinnista päättävät koulun rehtori ja opiskelijan opettajat yhdessä.” (Lukioasetus 810/1998, 13 § 1 mom.)

Kurssin itsenäinen opiskelu

Opiskelija voi suorittaa itsenäisesti opiskellen joko kokonaisen kurssin tai osan kurssista sopimalla siitä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua asianomaisen opettajan ja rehtorin kanssa. Lupaa itsenäiseen suoritta­miseen haetaan kirjallisesti tarkoitukseen varatulla lomakkeel­la. Opettaja antaa asiasta lausunnon aikaisemman kurssimenestyksen perus-teella. Luvan myöntää rehtori. Yhden kurssin laajuisia opintoja ja taito- ja taideainei­den kursseja ei voi suorittaa itsenäisesti. Itsenäisesti opiskeltavasta kurssista edellytetään hyväksyttyä arvosanaa.

Opiskellessaan kurssin itsenäisesti opiskelija ei osallistu varsinaiseen opetukseen. Hän tekee aineenopettajan kanssa ennakkoon sovittavalla tavalla tutkielman, muun kirjallisen tai suullisen esityksen tai muut tehtävät, jotka vastaavat työmäärältään normaalia kurssin suoritusta ja osallistuu sen lisäksi mahdolliseen kurssikokeeseen. Opiskelijan on suori-tettava kaikki ennalta sovitut tehtävät ennen kurssikokeeseen osallistumista.

Molemmat suoritukset vaikuttavat arvosanaan. Opettajan kanssa sovituista tehtävistä, tapaamisista jne, on pidettävä kiinni.

Mikäli kyseisiä tehtäviä ei ole suoritettu ennen kurssin koetilaisuutta, opiskelijalla ei ole oikeutta osallistua kurssikokeeseen eikä häntä arvostella kyseisessä kurssissa.

Opiskelijan on otettava yhteyttä opettajaan kaksi viikkoa ennen itsenäisen kurssin aloittamista. Itsenäisen kurssin suorittaminen ei ole mahdollinen yhden kurssin laajuisissa pakollisten taito- ja taideaineiden oppimäärissä.

Arviointi kuten edellä.

Kurssin arvioimatta jättäminen

Opiskelija on velvollinen olemaan läsnä oppitunneilla ellei hänellä ole

  • oikeutta suorittaa kurssia itsenäisesti opiskellen
  • rehtorin tai opettajan myöntämää lomaa tai
  • varmennettua sairauteen perustuvaa syytä. Mikäli opiskelija on rehtorin tai opettajan myöntämää lupaa tai sairaudesta johtuvaa opiskelun keskeyttämistä lukuun ottamatta poissa kurssin oppitunneilta, annetaan hänelle ensin kirjallinen varoitus. Poissaolojen edelleen jatkuessa kurssin opiskelu keskeytetään. Tällöin kurssia ei arvostella, vaan se on käytävä uudelleen. Poissaolot voivat myös vaikuttaa alentavasti kurssiarvosanaan.
  • OPS2016: kaikista poissaoloista voi opettaja määrä opiskelijalle lisätehtäviä. Jos opiskelijalla on kurssin aikana poissaoloja kuusi tuntia tai enemmän, ei kurssia voi saada suoritetuksi ennen kuin opiskelija on tehnyt vaadittavat lisätehtävät.
  • Sairaustapauksessa syy osoitetaan lääkärin, terveydenhoitajan tai holhoojan allekirjoit-tamalla todistuksella. Mikäli opiskelija asuu omassa taloudessaan, ryhmänohjaajalle on toimitettava ilmoitus siitä, kuka varmentaa poissaolojen syyt. Sairauden aiheuttama poissaolo kurssikokeesta on aina osoitettava terveydenhoitohenkilön allekirjoittamalla todistuksella. Yksityiset lomamatkat eivät ole hyväksyt­tä­viä poissaolon syitä.

Hyväksytyn kurssin uusiminen

Opiskelijalla on oikeus kerran uusia hyväksytty kurssi osallistumalla opetukseen, kun kurssi on tarjolla. Lisäksi opiskelija voi suorittaa kurssin kerran erityisistä syistä opetuk­seen osallistumatta rehtorin ja asianomaisen opettajan luvalla seuraavan kurssikokeen yhteydessä tai uusintakuulustelussa. Voimaan jää parempi arvosana.

OPS2016: hyväksyttyjä kursseja on mahdollista korottaa sen lukukauden aikana, jona kurssi on suoritettu. Tammikuussa järjestettävässä hyväksyttyjen kurssien uusintapäivässä korotetaan syyslukukaudella (jaksot 1 ja 2) opiskellut kurssit ja seuraavan lukukauden elokuussa kevätlukukaudella (jaksot 3-5) opiskellut kurssit.

Hylätyn kurssin suorittaminen

Opiskelijalla, joka on saanut hylätyn kurssiarvosanan (4) tai joka on ollut hyväksyttävästä syystä poissa niin, ettei hänen tietojaan ja taitojaan ole voitu arvostella, on oikeus suorittaa kurssi uudelleen tai osallistua kerran kurssikokeeseen, kun se on seuraavan kerran tarjolla tai lähimmässä mahdollisessa uusintakuuluste­lussa. Lukuvuoden viimeinen uusintakuulus-te­lu järjestetään kesäkuun toisena maanantaina.

Osallistuminen uusintakuulus­teluun edellyttää ennakkoon tapahtuvaa kirjallista ilmoittautumista. Ilmoittautuneen, mutta aiheettomasti uusintako­keeseen saapumatta jääneen opiskeli­jan katsotaan käyttäneen uusinta-oikeutensa.

Etenemiseste

Jos opiskelija on saanut jonkin aineen oppimäärän kahdessa peräkkäisessä kurssissa hylätyn arvosanan, hän voi jatkaa tämän aineen oppimäärän opiskelua vasta, kun hän on suorittanut jomman kumman kurssin hyväksytysti. Kuitenkin vähintään 2/3 aineen kurs-seista tulee suorittaa hyväksytysti.

OPS2016: etenemiseste ei ole käytössä.

Muussa oppilaitoksessa suoritetut kurssit

Jos opiskelijan muussa oppilaitoksessa suorittamat opinnot vastaavat tavoitteiltaan lukion opetussuunnitelman mukaista kurssia, ne voidaan hyväksyä kurssin suorituksiksi. Tarvit-taessa opiskelijalta voidaan edellyttää myös lisäsuorituksia. Kurssin arvostelu perustuu mainitun oppilaitoksen arvosteluun sekä mahdollisiin lisäsuorituksiin.

Opiskelijalla on oikeus saada pyydettäessä ennakkoon päätös muussa oppilaitoksessa suoritettavi­en opintojen hyväksymisestä lukio-opinnoiksi ja tieto tällöin noudatetta­vista arvoste­luperusteista. Päätöksen opintojen hyväksymisestä lukio-opinnoiksi tekee rehtori.

Oppimäärän arviointi

Oppiaineen oppimäärän arvosana määräytyy pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien perusteella. Mitään kurssin arvosanaa ei voi jälkeenpäin poistaa. Oppimäärän arvioivat ainetta opettaneet opettajat ja rehtori sitten, kun kaikki siihen kuuluvat kurssit on suoritettu. Oppimäärän arvosanan pohjana on kurssien aritmeettinen keskiarvo siten, että 0,5 pyöritetään ylöspäin. Tätä arvosanaa opettaja voi harkintansa mukaan korottaa, mikäli opiskelijan tiedot ja taidot sitä edellyttä­vät tai jos koulukohtaisen syventävän kurssin riittä-vän hyvällä suorituksella on osoitettu tarvittava lisänäyttö. Aineen oppimäärä on suoritettu silloin, kun vähintään 2/3 aineen kursseista on suoritettu hyväksytysti.

Oppimäärän arvosanan korottaminen

Suoritettuaan kaikki opinto-ohjelmaansa valitsemansa kurssit eli vähintään 75 kurssia opiskelija voi kerran yrittää minkä tahansa oppimäärän päättöarvosanan korottamista osallistumalla ennen ylioppilaskirjoituksia tai niiden jälkeen järjestettä­viin kuuluste­luihin.

Kuulustelussa on hallittava aineen koko opiskeltu oppimäärä.

Päättötodistus

Lukio tulee suorittaa vähintään kahdessa ja enintään neljässä vuodessa. Opiskelijalle, joka on suorittanut lukion koko oppimää­rän, annetaan päättö-todistus. Lukion oppimäärän suorittamiseksi edellytetään, että hän on suorittanut kaikki opiskeluohjelmaansa kuuluvat kurssit. Jos jonkin kurssin suoritus puuttuu, päättötodistus­ta ei anneta.

Lukioasetuksen määrittämin numeroarvosanoin arvioidaan kaikki pakollisten oppiaineiden oppimäärät sekä valinnaiset vieraat kielet. Opinto-ohjauksesta annetaan suoritusmerkintä. Mikäli opiskelija pyytää, hän on oikeutettu saamaan suoritusmerkinnän liikunnasta ja sellaisista oppiaineista, joissa opiskelijan suorittama oppimäärä käsittää vain yhden kurssin, sekä valinnaisista vieraista kielistä, mikäli opiskelijan suorittama oppimäärä niissä käsittää vain kaksi kurssia. Opetussuunnitelmassa määritellyt muut lukion tehtävään soveltuvat opinnot arvioidaan siten kuin opetussuunnitelmassa määrätään.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä