UUDET LUKUTAIDOT - Ohjelmointiosaaminen

Ohjelmointiosaaminen

Ohjelmointiosaaminen on kaikille hyödyllinen taito, jossa ei ole kyse pelkästään koodaamisesta. Osaamiseen kuuluvat olennaisesti myös monipuoliset ajattelun taidot ja ymmärrys digitaalisesta, ohjelmoidusta maailmasta ja siinä toimimisesta sekä siitä, mitä kaikkea ohjelmoimalla voi saada aikaan.

https://uudetlukutaidot.fi/ohjelmointiosaaminen-2/

Ohjelmointiosaaminen varhaiskasvatuksessa

Pienten lasten kanssa tutustutaan teknologiseen ympäristöön ja harjoitellaan ohjelmoinnissa tarvittavia valmiuksia ja perustaitoja: Havainnoidaan ja nimetään arjen teknologiaa ja laitteita sekä pohditaan niiden tarkoitusta ja toimintaa. Innostetaan ihmettelemään asioita sekä rohkaistaan tekemään kysymyksiä ja etsimään niihin vastauksia. Harjoitellaan loogisen ajattelun taitoja, kuten luokittelua ja vertailua. Opetellaan kertomaan asioista ja omista ajatuksista sekä toimimaan yhdessä ja annettujen ohjeiden mukaisesti.

Varhaiskasvatuksessa lapset saavat kokemuksia teknologiasta ja harjoittelevat ohjelmointiin liittyviä taitoja leikkien, pelaten ja yhdessä kokeillen sekä omia tuotoksia ideoimalla ja rakentelemalla. (Ohjelmointiosaaminen - Uudet lukutaidot).

Ohjelmoinnillinen ajattelu

Ohjelmoinnissa on kyse vaiheittaisten, täsmällisten toimintaohjeiden antamisesta siten, että jokin tehtävä saadaan suoritettua tai ongelma ratkottua. Tällaisia toimintaohjeita kutsutaan ohjelmoinnissa algoritmeiksi. https://www.mediataitokoulu.fi/ohjelmointi_varhaiskasvatus.pdfLasten kanssa opetellaan ensin toimimaan ohjeiden mukaan ja sen jälkeen kokeillaan toimintaohjeiden antamista itse. Harjoittelua tehdään osana arjen askareita sekä esimerkiksi sääntöleikeissä, joissa lapset pääsevät vuorollaan myös ohjaamaan toisia leikkijöitä ja leikin kulkua. (Polkuja ohjelmointiosaamiseen - Opas varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen (mediataitokoulu.fi)).



Tutkiva työskentely ja tuottaminen

https://www.mediataitokoulu.fi/ohjelmointi_varhaiskasvatus.pdf Lasten uteliaisuutta, luovuutta ja tutkimisen intoa ruokkivat kokeilut, oivallukset ja yhdessä tekeminen kehittävät myös ohjelmoinnissa tarvittavia työskentelytaitoja. Lapsille tarjotaan monipuolisesti eri oppimisen alueilla luovaa tekemistä, ilmaisua ja leikillisiä oppimishetkiä teknologian parissa. Samalla harjoitellaan ja opitaan ohjelmoinnille tyypillisiä työtapoja ja ajattelun taitoja. (Polkuja ohjelmointiosaamiseen - Opas varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen (mediataitokoulu.fi)).





Ohjelmoidut ympäristöt ja niissä toimiminen

Ohjelmoitua digitaalista ympäristöä voidaan lasten kanssa käsitellä ja tehdä heille näkyväksi ja ymmärrettäväksi omien kokemusten jahttps://www.mediataitokoulu.fi/ohjelmointi_varhaiskasvatus.pdf havaintojen sekä kokeilujen kautta. Lapsille myös sanallistetaan niitä tilanteita, kun aikuinen toimii digitaalisissa, ohjelmoiduissa ympäristöissä. Lapsen voi mahdollisuuksien mukaan ottaa apuriksi myös digitaaliseen työhön, esimerkiksi tulostamiseen tai kopioimiseen, samalla tavalla kuin lapset osallistuvat varhaiskasvatuksen muihin askareisiin. (Polkuja ohjelmointiosaamiseen - Opas varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen (mediataitokoulu.fi)).



Kuvat: Polkuja ohjelmointiosaamiseen, ISBN 978-952-7475-17-1 (nid.), Kansallisen audiovisuaalisen instituutin julkaisuja 7/2022.