Temaattiset opinnot

Temaattiset opinnot

Lukiokoulutuksen oppimäärä voi sisältää laaja-alaista osaamista kehittäviä temaattisia opintoja. Temaattisten opintojen tavoitteet ja sisällöt päätetään paikallisessa opetussuunnitelmassa.

Teemaopinnot ovat eri tiedonaloja yhdistäviä opintoja. Ne eheyttävät opetusta ja kehittävät opiskelijoiden taitoja hahmottaa ja ymmärtää yksittäistä oppiainetta laajempia kokonaisuuksia. Teemaopintojen keskeisenä tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia usean eri oppiaineen tietojen ja taitojen yhdistämiseen ja soveltamiseen. Teemaopintojen tavoitteet ja sisällöt tarkennetaan ja konkretisoidaan opetussuunnitelmassa.

Opetuksen tavoitteet

Teemaopintojen tavoitteena on, että opiskelija

  • rohkaistuu etsimään eri tieteen- ja taiteenalojen keskeisten käsitteiden ja näkökulmien välisiä yhteyksiä ja muodostaa niiden pohjalta kokonaisuuksia

  • hahmottaa ongelmia, ilmiöitä tai kysymyksiä sekä innostuu etsimään niihin ratkaisuja yksin ja yhteistyössä muiden kanssa

  • hyödyntää eri aloilta hankkimiaan tietoja ja taitoja

  • hakee informaatiota eri lähteistä ja arvioi tietolähteiden luotettavuutta

  • soveltaa osaamistaan ja kehittää tieto- ja viestintäteknologisia taitojaan käytännön toiminnassa

  • työskentelee tavoitteellisesti ja toimii rakentavasti ryhmän jäsenenä.

Arviointi

Teemaopintojen arviointi perustuu opiskelijan taitoihin hakea tietoa, arvioida ja soveltaa sitä sekä tuottaa luotettavien lähteiden pohjalta jäsentyneitä kokonaisuuksia. Olennaisia arvioinnin kohteita ovat opiskelijan taidot arvioida kriittisesti tietolähteitä sekä ymmärtää eri tietojen ja taitojen välisiä yhteyksiä. Työskentelyn arviointi kohdistuu sen tavoitteellisuuteen ja suunnitelmallisuuteen. Opiskelijoille annetaan ohjaavaa palautetta myös vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoista sekä työvälineiden käytöstä. Teemaopintojen arvioinnissa käytetään monipuolisia formatiivisia ja summatiivisia arviointimenetelmiä.

1. Monitieteinen ajattelu (TO1)

Kurssin tavoitteena on tarjota tilaisuuksia ajattelun taitojen kehittämiseen laaja-alaisesti ja oppiainerajat ylittävästi. Opiskelijat oppivat hahmottamaan eri tieteen- ja taiteenalojen välisiä yhteyksiä sekä niiden keskeisten periaatteiden ja käsitteiden vuorovaikutusta yhtä tiedonalaa laajemmissa kokonaisuuksissa. Kurssin aikana opiskelijat kehittävät kriittistä ja luovaa ajatteluaan itsenäisesti ja yhteistoiminnassa muiden kanssa. He analysoivat ja arvioivat erilaisia käsitejärjestelmiä ja näkökulmia ja käyttävät niitä johtopäätösten ja ratkaisujen tekemiseen. Kurssin keskeiset sisällöt valitaan vähintään kahdesta eri oppiaineesta tai aihekokonaisuudesta.

2. Tutkiva työskentely teknologialla (TO2)

Tieto- ja viestintäteknologian kurssin tavoitteena on, että opiskelija suunnittelee, toteuttaa ja esittää yksin tai yhteistyössä muiden opiskelijoiden kanssa johonkin ilmiöön tai aihepiiriin liittyvän dokumentoidun projektin, tutkielman, keksinnön tai muun tuotoksen. Samalla hän kehittää osaamistaan tieto- ja viestintäteknologiassa. Lisäksi tavoitteena on, että opiskelija saa tilaisuuksia oppiainerajat ylittävään työskentelyyn ja yhteistyöhön. Kurssin keskeisillä sisällöillä on yhteys kahden tai useamman eri oppiaineen tietoihin ja taitoihin sekä aihekokonaisuuksiin.

3. Osaaminen arjessa (TO3)

Vapaaehtoistoiminnan, työelämän, liikennekasvatuksen tai kansainvälisen toiminnan kurssilla opiskelija saa tilaisuuksia tietojensa ja taitojensa soveltamiseen käytännön työtehtävissä ja tilanteissa. Tarkoituksena on vahvistaa opiskelijoiden koulussa hankkiman osaamisen ja arkielämän välistä yhteyttä. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään yhteiskunnan toimintaperiaatteita ja kehittää työelämässä tarvittavaa osaamista koulun ulkopuolisissa toimintaympäristöissä. Hän saa mahdollisuuksien mukaan tilaisuuksia osaamisensa syventämiseen myös kansainvälisessä yhteistyössä. Opiskelijalle voidaan lukea hyväksi kokonaan tai osin kurssin tavoitteiden ja sisältöjen mukainen muualla hankittu osaaminen.

Paikalliset kirjaukset - temaattiset opinnot

TO1 Luonnontieteen ammatteja ja ajankohtaisia teemoja (2 op)

Tavoitteet:
Tutustutaan luonnontieteeseen liittyviin ammatteihin ja ajankohtaisiin teemoihin. Tehdään vierailuja sekä kutsutaan vierailijoita koululle. 

Sisällöt ja menetelmät:
Tutustutaan mm. muovin, myrkkyjen, kosmetiikan ja ruoan kemiaan sekä biologisiin vaikutuksiin. Muita aiheita voivat olla esim. koe-eläinten käyttö tieteessä, geenitutkimus, lääketiede, säteilyfysiikka jne. Tutustuttavia aihealueita voidaan muokata osallistujien kiinnostuksen mukaan. 


Pääasiallisena oppimisen menetelmänä on tutkiva oppiminen. Kutakin aihekokonaisuutta käsitellään monesta näkökulmasta ja tehtäviin liittyy vierailuita, joissa asiantuntijat tuovat käsiteltäviin aiheisiin käytännön näkökulman. 

Arviointi:
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty - hylätty.
Arviointi perustuu opiskelijan tuottamaan oppimispäiväkirjaan ja tuntiaktiivisuuteen.

Laaja-alainen osaaminen:
Vuorovaikutusosaaminen: Opintojakson aikana kohdataan erityyppisiä luennoitsijoita ja vierailijoita. Lisäksi tehdään töitä ryhmissä.
Hyvinvointiosaaminen: Opintojakson aihesisällöt tukevat opiskelijan hyvinvointitietämystä.
Monitieteinen ja luova osaaminen: Opintojakson aiheet liittyvät biologian, kemian ja fysiikan ainesisältöihin. Myös vierailijoiden näkökulmat voivat olla poikkitieteellisiä.
Yhteiskunnallinen osaaminen: Opiskelijan tietämys eri ammateista laajenee.
Eettisyys ja ympäristöosaaminen: Opintojakson aiheet voivat sisältää eettistä pohdintaa, esimerkiksi geenitutkimuksen osalta. Monet opintojakson aiheet liittyvät suoraan ympäristöosaamiseen.
Globaali ja kulttuuriosaaminen: Monet kurssin aihepiirit ovat globaaleja ongelmia, esimerkiksi muovi ja säteily.


TO2 Kyberturvallisuus ja yhteiskunta (2 op)

Tavoitteet:
Opintojakson tavoitteena on oppia kyberturvallisuuden perusteet ja pohtia kyberturvallisuuden vaikutuksia yhteiskunnan ja kansalaisen näkökulmasta. Opitaan toimimaan verkossa turvallisesta ja vastuullisesti ja ymmärretään oman toiminnan riskit.

Sisällöt ja menetelmät:
Tutustutaan kyberturvallisuuden ja kybermaailman riskien eri osa-alueisiin, kuten identiteettivarkauksiin, deepfake, kybersota, trollaaminen. Opintojaksolle kutsutaan alustajiksi kyberturvallisuuteen liittyvien alojen asiantuntijoita muun muassa poliisista, puolustusvoimista, yliopistosta, ammattikorkeakoulusta. Opintojaksolla tehdään tehtäviä alustuksiin liittyen.

Arvointi:
Opintojakso arvoidaan asteikolla hyväksytty-hylätty.

Arviointi perustuu opiskelijan tekemiin tehtäviin aktiivisuuteen. Oppitunneille osallistuminen on pakollista, muutama selvitetty hyväksytty poissaolo sallitaan.

Laaja-alainen osaaminen:
Opintojaksolla opiskelijat oppivat ymmärtämään kyberturvallisuuden merkityksen yhteiskunnan kannalta (yhteiskunnallinen osaaminen), oman itsensä kannalta (hyvinvointiosaaminen) sekä oman toiminnan kannalta (eettisyys ja ympäristöosaaminen). 


TO3 Innoflash (1op)

Innoflashviikko on Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutin kanssa yhteistyössä suoritettava kurssi. Kurssisuorituksen voi sisällyttää osaksi myöhempiä ammattikorkeakouluopintoja.

Tavoitteet:
Opintojaksolla opiskelija luo osana tiimiä asiakaslähtöisiä ratkaisuehdotuksia työelämän aitoihin haasteisiin. Opintojakson innovointi-, suunnittelu- ja ratkaisumenetelmiä voi käyttää sekä työelämässä että myöhemmissä opinnoissasi.

JAMK InnoFlash -opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee käyttäjäkeskeisen suunnittelumenetelmän perusperiaatteet ja vaiheet ongelmaratkaisussa. Opiskelija osaa soveltaa käyttäjäkeskeistä menetelmää ja toimia menetelmän eri vaiheissa aktiivisena kehittämistiimin jäsenenä ja jakaa kehittämistiimin työn tuloksen.  Opiskelija tarkastelee kriittisesti omaa ja ryhmänsä toimintaa käyttäjäkeskeisen ongelmaratkaisun toteuttamisessa.

Sisällöt ja menetelmät:
JAMK InnoFlashin aikana ratkotaan todellisia työelämän ongelmia monialaisissa opiskelijatiimeissä.

Kurssin hyväksytty suorittaminen antaa seuraavia taitoja:
Innovaatio- ja työyhteisöosaaminen
• Opiskelija osaa kuvata tietolähteiden perusteella käyttäjäkeskeisen menetelmän perusperiaatteet
• Opiskelija osaa rakentaa asiakastarpeeseen perustuvan ratkaisun kehittämistiimin kanssa
• Opiskelija osaa luoda konseptista esityksen yhdessä kehittämistiimin kanssa

Viestintäosaaminen
• Opiskelija toimii tavoitteellisesti ja tiimin työskentelyä tukien asiakaslähtöisen ongelmaratkaisun tuottamisessa
• Opiskelija osaa esitellä konseptin toimeksiantajalle tiimin kanssa

Oppimis- ja tiedonhallintaosaaminen; reflektio-osaaminen
• Opiskelija osaa tarkastella kriittisesti omaa ja tiiminsä toimintaa käyttäjälähtöisen ongelmaratkaisun tuottamisessa
• Opiskelija reflektoi omaa osaamistaan ja tukee tiimin jäsenten osaamisen kehittymistä
 
Arviointi
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty - hylätty.
Opiskeluprosessin aikana harjoitellaan oman ja tiimin toiminnan kriittistä arviointia ja osaamisen kehittymisen reflektiota.  Kurssin aikainen arviointi on pitkälti opintojen luonteen vuoksi formatiivista.

Laaja-alainen osaaminen
Kurssi antaa opiskelijalle kokemuksen tiimissä toimimisessa sekä tukee hänen minäkuvaansa mahdollisena korkeakouluopiskelijana (hyvinvointiosaaminen). Koska opintojen suorittaminen tapahtuu etsimällä vastauksia annettuihin laajoihinkin ongelmiin, opiskelija voi tunnistaa vahvuuksiaan ja osaamistaan uusilla aloilla ja tavoilla. Opinnoissa tutustutaan myös mahdollisesti yhteiskunnallisiin, kulttuurisiin ja globaaleihin keinoihin, joiden avulla edistetään yhteisöjen ja ekosysteemien hyvinvointia.

Vuorovaikutusosaamista kurssille harjoitetaan sekä suhteessa omaan tiimiin, haasteita antaviin yrityksiin sekä tiedon etsinnässä.

Monitieteinen ja luova osaaminen: Opintojakson aikana opiskelija tutustuu erilaisiin tiedonhankinnan ja -esittämisen tapoihin ja harjaantuu käyttämään niitä. Samalla hän vahvistaa kykyään arvioida tiedon luotettavuutta. Tätä konkretisoidaan tutustumalla korkeakouluopiskelun ja työssä oppimisen tapoihin rakentaa tietoa ja hyödyntää osaamista. Samalla opiskelija vahvistaa oppimaan oppimisen taitojaan sekä valmiuksiaan jatko-opintoihin ja muita elämänvaiheita varten. Opiskelija tutkii mahdollisuuksia opintojen aikana ratkaista monimutkaisia ja samalla tulevaisuuden kannalta kestäviä ratkaisuja, joissa otetaan huomioon ympäristön, talouden, teknologian ja politiikan yhteyksiä, ja oppii tekemään ja arvioimaan toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja.

Tällä opintojaksolla yhteiskunnallista osaamista lisää yritteliäs asenne ratkoa annettuja haasteita ja kasvattaa uudistumishenkistä asennetta eri elämänalueilla. Etuna on, jos opiskelija saa kokemuken avarakatseisesta tulevaisuuden suunnittelusta sekä rohkaistuu ottamaan perusteltuja riskejä ja sietämään epävarmuutta, turhautumista ja epäonnistumisia.

Eettisyys ja ympäristöosaaminen kasvaa, kun ratkotaan sellaisia ongelmia, joilla on todellista vaikutusta ja jotka rakentavat parempaa tulevaisuutta. Osa ratkottavista ongelmista saattaa ollaa globaaleja ja toisaalta keskustelua voidaan käydä myös muilla kielillä kuin suomeksi (kulttuuri- ja globaaliosaaminen).


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä