Laaja-alainen osaaminen
1. Hyvinvointiosaaminen
01
Opiskelija rakentaa identiteettiään tunnistamalla vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan sekä syventämällä osaamistaan lisääntyvän itsetuntemuksen pohjalta. Lukio-opinnot kehittävät opiskelijan epävarmuuden sietokykyä, sinnikkyyttä ja luottamusta tulevaisuuteen.
Opiskelija ymmärtää terveyden ja terveellisten elämäntapojen merkityksen sekä vaalii fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyään ja hyvinvointiaan. Opiskelija omaksuu hyvinvointiaan tukevia ja iloa tuottavia toimintatapoja sekä tunnistaa niitä edistäviä yhteisöjä. Riittävä fyysinen aktiivisuus, uni, opiskelupäivän aikaiset tauot ja terveellinen ravinto tukevat oppimista sekä opiskelijan jaksamista ja palautumista. Opiskelija vahvistaa myös elämäntapoja, joissa korostuvat itselle merkityksellinen kulttuuri, teknologian vastuullinen käyttö ja eettisyys.
Opiskelija toimii aktiivisesti oman ja toisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden hyväksi. Lukio-opinnot kehittävät opiskelijan valmiuksia tunnistaa myös hyvinvointia ja turvallisuutta heikentäviä tekijöitä, kuten uupumusta, kiusaamista ja häirintää, ja osallistua niiden ehkäisemiseen. Opiskelija saa valmiuksia hakeutua itse tai ohjata muita hakeutumaan palvelujärjestelmien piiriin ongelma- ja poikkeustilanteissa.
Lukio-opinnoissa tutustutaan yhteiskunnallisiin, kulttuurisiin ja globaaleihin keinoihin, joiden avulla edistetään yhteisöjen ja ekosysteemien hyvinvointia. Opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus toimia ja oppia yhdessä sekä löytää tapoja kohdata muuttuvan maailman epävarmuutta.
Paikalliset kirjaukset: Hyvinvointiosaaminen
Lukioomme periaatteena on, että kaikki ohjaavat. Kaikkien opettajien velvollisuus on seurata opiskelijoiden hyvinvointia ja jaksamista. Kerran jaksossa pidettävässä opiskelija-asioiden palaverissa käydään ryhmänohjaajien johdolla kukin ohjausryhmä läpi ja jos huolta nousee opiskelijasta, sovitaan, kuinka asiassa edetään. Ryhmänohjaajalla on erityisvastuu omaan ohjausryhmäänsä kuuluvien opiskelijoiden hyvinvoinnin seuraamisessa. Lukion aloitusvuoden syksyllä ryhmänohjaajat jututtavat omat opiskelijansa eli he tekevät ryhmänohjaajan haastattelun.
Vuosittain tehdään opintojaksokysely, joka toinen vuosi hyvinvointikysely ja osallistutaan valtakunnallisiin kouluterveyskyselyihin. Yleinen opiskeluhuoltoryhmä käy tulokset läpi ja miettii, miten niistä saatua palautetta voidaan parhaiten hyödyntää toiminnassa.
Opiskelijoiden edustaja on mukana lähes kaikissa koulun työryhmissä. Opiskelijat voivat vaikuttaa mm. kouluruokailun suunnitteluun siten, että muutama opiskelija on mukana ruokalatoimikunnassa. Opiskelijoiden edustaja on mukana myös yleisessä opiskeluhuoltoryhmässä ja opettajainkokouksissa.
Opintojaksojen sisältöjä suunniteltaessa pyritään huomioimaan opiskelijoiden hyvinvointi. Suunnitelmissa on toteuttaa uusi kestävän kehityksen opintojakso, johon kuuluisi luontoretken suunnittelu ja toteutus. Liikuntapäivät sekä muut koulun tapahtumat, retket ja juhlat on tarkoitettu tuomaan iloa ja virkistystä arkiseen koulutyöhön.
Muuramen lukiossa on jo vuosia kannustettu päivittäiseen liikkumiseen. Opettajat järjestävät kaksoistuntien välissä joko taukojumpan tai taukokävelyn. Lukiomme on mukana Liikkuva opiskelu -hankkeessa, jonka kautta on mm. saatu rahaa ostaa uusia liikuntavälineitä sekä erilaisia ergonomian kannalta suositeltavia työpöytiä ja tuoleja.
Liikkuva opiskelu
Liikkuva opiskelun kautta Muuramen lukioon on kehitetty liikunnallista toimintakulttuuria, joka liikuttaa jokaista lukiolaista. Opiskelijoilla on tärkeä rooli liikunnallisen toiminann suunnittelussa ja toteuttamisessa. Liikuntatutorien tiimi suunnittelee lukiolaisille säännöllistä liikkavälkkätoimintaa sekä erilaisia liikkumista ja hyvinvointia edistäviä tempauksia. Liikunannallinen toimintakulttuuri näkyy myös esimerkiksi taukoliikuntana, toiminnallisina opetusmenetelminä ja toimintatapojen muutoksena.
Luokkia on kalustettu toiminnallista oppimista tukeviksi oppimisympäristöiksi, jotka tukevat istumisen tauottamista. Lukiolaisten vapaaseen käyttöön on hankittu erilaisia liikuntavälineitä, esimerkiksi biljardipöytä, pingispöytä, nyrkkeilysäkki, leuanvetotankoja ja erilaista pienvälineistöä. Lähiliikuntapaikat ovat lukiolaisten käytössä liikkavälkillä ja hyppytunneilla. Kestävän kehityksen ja yrittäjyyden kursseilla järjestetään liikunnallisia teemapäiviä ja tapahtumia.
Liikkuva Muurame -opintojakson tavoitteena on saada mukaan myös vähän liikkuvia opiskelijoita. Opintojakso toteutetaan opiskelijoiden toiveita kuunnellen ja se suunnitellaan opiskelijoiden ja liikunnanopettajan yhteistyönä. Liikuntatutorit voivat toimia apuvalmentajina.
Opiskelijoiden oppimista ja jaksamista tuetaan edistämällä opiskelijoiden liikkumista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lukion kummiyrityksinä on liikunta- ja hyvinvointialan yrityksiä, jotka ovat tuoneet osaamista ja virkistävää toimintaa lukioon. Kumiyritykset ovat mukana teemapäivissä ja tapahtumissa sekä tarjoavat tutustumismahdollisuuksia toimintaansa. Paikallisten urheiluseurojen kanssa tehdään yhteistyötä sekä tuetaan lukiolaisten mahdollisuutta löytää liikuntaharrastus.Lukiolaisten jaksamista ja mielenterveyttä edistetään kehittämällä aivoterveyttä tukevia toimintoja. Opiskelua tauottamalla lukiolaisia kannustetaan ulkoilemaan ja liikkumaan. Musiikkia hyödynnetään aktivoimisessa ja palautumisessa. Unen ja monipuolisen ravinnon merkitystä tuodaan esille ja tehdään yhteistyötä opiskelijaterveydenhuollon ja kunnan ruokapalveluiden kanssa. Lukiossa on kehitetty abeille suunnattua hyvinvointivalmennusta abikurssien yhteydessä, mutta näitä teemoja tuodaan esille myös muissa opinnoissa sekä teemapäivissä. Erilaisia hyvinvointimittareita käyttämällä havainnollistetaan liikkumisen ja palautumisen tasapainoa.
Opiskelijoille tarjotaan Metsästä eväät kehon ja mielen hyvinvointiin - opintojaksoa, jossa tavoitteena on tutustua hyvinvoinnin teemoihin, kuten liikkumiseen, ravintoon, uneen, palautumiseen ja stressin hallintaan. Teemoja käsiteltäessä tehdään yhteistyötä opiskelijaterveydenhuollon, yritysten ja korkeakoulujen kanssa esimerkiksi pyytämällä vieraita koululle. Kestävän kehityksen näkökulmaa yhdistetään hyvinvointiteemaan. Opintojakson aikana tehdään yhteinen retki ryhmän valitsemaan kansallis- tai luonnonpuistoon. Retkellä on tarkoitus kokea metsän palauttavaa ja voimaannuttavaa vaikutusta.
Lukion liikkuva opiskelu on osa kunnan Liikkuva Muurame -strategiaa.
2. Vuorovaikutusosaaminen
02
Hyvän vuorovaikutuksen lähtökohta on myötätunto, joka mahdollistaa merkityksellisyyden kokemisen. Opiskelija saa kokea kuuluvansa lukioyhteisöön, ja hän tulee kuulluksi omana itsenään. Opiskelija kehittää vuorovaikutusosaamistaan tunnistamalla, käsittelemällä ja säätelemällä tunteitaan. Hän oppii myös kuuntelemaan, kunnioittamaan ja ennakoimaan toisten tunteita ja näkemyksiä sekä niiden ilmaisuja. Hän oppii käyttämään tunteita voimavarana vuorovaikutuksessa.
Vuorovaikutusta opitaan yhdessä ja yhteistyössä sekä erilaisissa ympäristöissä. Samalla opiskelijat kehittävät kielitietoisuuttaan ja monilukutaitoaan. He ymmärtävät niiden keskeisen merkityksen tiedon tuottamisessa ja tulkinnassa sekä ratkaisujen etsimisessä. Vuorovaikutusosaaminen tukee opiskelijoita heidän asettaessaan tavoitteita opiskelulleen ja muulle toiminnalleen.
Lukio-opinnot antavat opiskelijalle valmiuksia rakentavaan vuorovaikutukseen. Hän syventää kykyään käsitellä ristiriitoja ja konflikteja rakentavasti ja myös sovittelun keinoin. Opiskelija saa kokemuksia toiminnasta viestien ja merkitysten välittäjänä myös kieli- ja kulttuurirajoja ylittävässä vuorovaikutuksessa.
Vuorovaikutusosaamisen kehittämisessä pohditaan sananvapauden merkitystä, sen vastuullista käyttöä sekä tiedonkäsityksen ja tiedonvälityksen muuttumista eri näkökulmista. Opiskelija hahmottaa rakentavan vuorovaikutuksen ja kulttuurienvälisen ymmärryksen merkityksen kestävälle tulevaisuudelle, demokratialle ja rauhalle.
Paikalliset kirjaukset: Vuorovaikutusosaaminen
Erilaisten ryhmäytymistapahtumien lisäksi osa opetuksesta toteutetaan ensimmäisellä syyslukukaudella ohjausryhmittäin, jotta opiskelijat tutustuvat hyvin toisiinsa. Ryhmänohjaustunteja järjestetään joka jaksossa, ja tiedottamisen lisäksi niissä on yleensä yhteisöllisyyteen ja vuorovaikutukseen liittyviä sisältöjä. Jokaisella ikäluokalla on omat tapahtumien ja juhlien järjestämisvastuut, mikä lisää ryhmätyötaitoja ja tiivistää yhteishenkeä. Juhlissa ovat läsnä tavallisesti kaikki koulun opiskelijat, mikä lisää yhteisöllisyyttä.
Opiskelijoiden keskinäisen vuorovaikutuksen lisäksi vuorovaikutus pyritään pitämään vastavuoroisena ja tasa-arvoisena opiskelijoiden ja koulun aikuisten välillä. Näin opiskelija oppii toimimaan luontevasti monenlaisten ihmisten kanssa. Ryhmänohjaaja pitää henkilökohtaisen keskustelutuokion jokaisen ryhmänsä opiskelijan kanssa ensimmäisen vuoden syksyllä. Opiskelijoilla on edustus esimerkiksi opettajien kokouksissa sekä erilaisissa koulun työryhmissä, kuten ruokalatoimikunnassa, vanhempainkerhossa ja koulunmäen ympäristötyöryhmässä. Tämä tarjoaa näille opiskelijoille kokemuksia monenlaisista vuorovaikutustilanteista, kuten neuvotteluista. Opiskelijat valitsevat edustajansa itse. Opiskelijoita kannustetaan tekemään kehitysehdotuksia, jotka käsitellään opettajien kokouksessa. Se on osa aktiiviseen vaikuttamiseen kasvattamista.
Lukuvuoden aikana järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi teemapäiviä tai teemaviikkoja. Näihin sisältyy eri tavoin yhteisöllisyyteen, vuorovaikutukseen ja tunnetaitoihin liittyviä aiheita.
Opetuksessa huomioidaan ryhmädynamiikka monin tavoin. Oppimista edistävään vuorovaikutukseen kannustetaan esimerkiksi tarjoamalla siihen sopivia tiloja (Keijola), tarkoituksenmukaisilla opetusmenetelmillä ja luokkahuonejärjestelyillä. Kestävän kehityksen ja yrittäjyyden opinnoissa harjoitellaan vuorovaikutustaitoja, kuten tiimitaitoja, yhteisissä projekteissa. Aktiivisen toiminnan passiin on mahdollista kerätä työskentelytunteja aktiivista osallistumista vaativissa tehtävissä, kuten harrastustoiminnan ohjaajana tai vapaaehtoistyössä. Aktiivisen toiminnan passi tarjoaa siten opiskelijalle käytännön kokemusta erilaisista vuorovaikutus- ja toimintaympäristöistä. Riittävästä määrästä tunteja opiskelija saa opintosuorituksen.
Kummiyritysyhteistyön myötä opiskelijalla on mahdollisuus tutustua työelämän ja yritysmaailman vuorovaikutukseen. Sidosryhmiä pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti, jotta opiskelija tutustuu monenlaisiin ihmisiin, yhteisöihin ja työympäristöihin.
Kansainvälinen yhteistyö sekä kotikansainvälisyys tarjoavat mahdollisuuden kulttuurien väliseen ja kielirajat ylittävään vuorovaikutukseen. Ulkomaille suuntautuvia opiskelijavaihtoja pyritään järjestämään säännöllisesti. Vaihtoihin liittyy tavallisesti myös isäntäkouluna ja -opiskelijoina toimiminen. Kotikansainvälisyyttä toteutetaan ruotsinkielisen yhteistyökoulun kanssa. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus toimia opasopiskelijoina, jotka luotsaavat niin kotimaasta kuin ulkomailta tulevia vierailijoita lukiossamme ja esittelevät heille lukion tiloja ja toimintaa. Toimiminen eri kuttuureista tulevien ihmisten kanssa eri kielillä valmentaa opiskelijoita kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja kunnioittamaan erilaisia kulttuureita.
3. Monitieteinen ja luova osaaminen
03
Monitieteinen osaaminen tukee opiskelijan ajattelun, näkemysten ja toiminnan eettisten, esteettisten ja ekologisten arvolähtökohtien pohdintaa. Hän tutustuu erilaisiin tiedonhankinnan ja -esittämisen tapoihin ja harjaantuu käyttämään niitä. Samalla hän vahvistaa kykyään arvioida tiedon luotettavuutta. Opiskelija tottuu arvioimaan erilaisen tiedon tarpeellisuutta ja merkittävyyttä elämänhallinnan, opiskelun ja työ- ja jatko-opintosuunnitelmiensa sekä eri yhteisöjensä kannalta. Tätä konkretisoidaan tutustumalla korkeakouluopiskelun ja työssä oppimisen tapoihin rakentaa tietoa ja hyödyntää osaamista. Samalla opiskelija vahvistaa oppimaan oppimisen taitojaan sekä valmiuksiaan jatko-opintoihin ja muita elämänvaiheita varten.
Opiskelijan monilukutaitoa syvennetään tavoitteellisesti. Monilukutaito perustuu laaja-alaiseen käsitykseen tekstistä. Lukio-opinnot vahvistavat opiskelijan uteliaisuutta ja taitoa löytää, tulkita ja tuottaa monenlaisia tekstejä vaativuusastetta, näkökulmia ja konteksteja vaihdellen. Lukio-opinnoissa pohditaan, miten teknologia ja digitalisaatio tukevat yksilöiden ja yhteisöjen kyvykkyyksiä. Opiskelija tutkii mahdollisuuksia ratkaista monimutkaisia ongelmia.
Opiskelija pohtii tulevaisuuden kannalta kestäviä ratkaisuja, joissa otetaan huomioon ympäristön, talouden, teknologian ja politiikan yhteyksiä, ja oppii tekemään ja arvioimaan vaihtoehtoisia tulevaisuusskenaarioita yksilön, yhteisöjen ja ekosysteemien näkökulmasta.
Paikalliset kirjaukset: Monitieteinen ja luova osaaminen
Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana opiskelija saa käsityksen oppiaineiden sisällöistä ja eri oppiaineiden integroinnista. Tämä vahvistaa opiskelijan kykyä rakentaa itselleen mielekäs opiskelu- ja yo-kirjoitussuunnitelma. Opiskelijoita kannustetaan valitsemaan myös sellaisia oppiaineita ja opintojaksoja, mitkä eivät ole hänen vahvuusalueellaan. Uutta kokeilemalla opiskelija voikin löytää uusia kiinnostuksen kohteita. Luovuuteen ja luoviin ratkaisun harjoittelu kuuluu kaikkeen opiskeluun.
Yhteistyötä tehdään sekä Gradian että korkea-asteen oppilaitosten kanssa. Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto tarjoavat lukiolaisille suunnattuja opintoja lähinnä verkko-opintoina. Uusia yhteistyön muotoja haetaan koko ajan perinteisten rinnalle.
Kestävän kehityksen sertifikaatin kolmivuotistavoitteet tukevat hyvin opiskelijoiden kykyä arvioida vaihtoehtoisia tulevaisuusskenaarioita yksilön, yhteisöjen ja ekosysteemien näkökulmasta. Koulun arjessa ja suuntautumisessa lukion jälkeiseen elämänvaiheeseen pyritään huomioimaan tulevaisuuden kannalta kestävät ratkaisut ajattelumallina ja konkreettisena toimintana. Kestävää elämäntapaa tarkastellaan muun muassa ravinnon, vaateteollisuuden ja teknologian näkökulmista. Edellä mainittuja aiheita voidaan käsitellä teemapäivinä ja lyhyempinä tapahtumina, esimerkiksi luentoina tai integroituna eri oppiaineiden tunteihin.
Integroivilla opintojaksoilla yhdistetään eri tieteenalojen näkemyksiä. Tavoitteena on tehdä yhä enemmän yhteistyötä eri oppiaineiden kesken ja löytää niistä synergiaa.
Monilukutaidon opetus kuuluu vahvasti jokaiseen oppiaineeseen. Opiskelijoita ohjataan aktiivisesti eri medioissa julkaistavien tieteellisten tekstien pariin. Eri aloja yhdistävät kestävän kehityksen ja yrittäjyyden opinnot sekä teemaopinnot tarjoavat opiskelijalle oman kiinnostuksen mukaisia haasteita ja ongelmanratkaisutilanteita.
4. Yhteiskunnallinen osaaminen
04
Opiskelijan monimuotoiset osallistumis-, vaikuttamis- ja työkokemukset sekä niiden reflektointi ovat yhteiskunnallisen osaamisen lähtökohtana. Opinnot syventävät opiskelijan ymmärrystä omasta roolistaan, vastuustaan ja mahdollisuuksistaan tukea demokratian monimuotoista toteutumista ympäröivässä yhteiskunnassa ja yhteistyössä muiden kanssa.
Yhteiskunnallinen osaaminen tukee opiskelijaa hänen suuntautuessaan jatko-opintoihin, työelämään ja kansalaistoimintaan. Yhteiskunnallisen osaamisen myötä opiskelija sisäistää yritteliään ja uudistumishenkisen asenteen eri elämänalueilla. Hän harjaantuu suunnittelemaan tulevaisuuttaan avarakatseisesti sekä rohkaistuu ottamaan perusteltuja riskejä ja sietämään epävarmuutta, turhautumista ja epäonnistumisia.
Opiskelija oppii ymmärtämään ja arvostamaan demokraattisen, oikeudenmukaisen sekä tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen perustuvan yhteiskunnan toimintaperiaatteita ja rakenteita. Hän ymmärtää, miten yhteinen sosiaalinen pääoma muodostuu ja miten sitä voi kartuttaa. Opiskelija omaksuu aktiivisen kansalaisuuden ja toimijuuden taitoja. Hän motivoituu ottamaan kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja tekemään aloitteita sekä viemään niitä eteenpäin yhteistyössä paikallisesti ja kansainvälisesti. Opiskelijan oman työn merkitystä hyvän tulevaisuuden rakentamisessa tehdään näkyväksi.
Paikalliset kirjaukset: Yhteiskunnallinen osaaminen
Muuramen lukio on aktiivinen toimija niin lähiympäristön kanssa kuin valtakunnallisestikin. Opiskelijoita ja henkilökuntaa kannustetaan erilaiseen toimintaan koulun ulkopuolella ja koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Yhteistyö yrittäjien kanssa on ollut tiivistä jo lukion perustamisesta alkaen. Kaikilla ohjausryhmillä on oma kummiyritys, jonka kanssa toimitaan pääasiassa kaksi vuotta. Näin lukiolla on vuosittain yhteistyökumppaneina kuusi aktiivista, toimintaan sitoutunutta yritystä. Lukion yrittäjyyteen liittyvää toimintaa suunnittelee ja toteuttaa yrittäjyystiimi, johon kuuluu rehtori ja noin puolet opettajista.
Vierailuja yrityksiin, oppilaitoksiin ja muihinkohteisiin toteutetaan eri oppiaineiden sisällä sekä koko koulun tapahtumina. Opinto-ohjauksen tunneilla käy vieraita eri oppilaitoksista ja vierailuja tehdään yrityksiin ja oppilaitoksiin. Joka vuosi järjestetään abeille tutustumiskäynti Jyväskylän ammattikorkeakouluun ja/tai Jyväskylän yliopistoon ja Studia-jatkokoulutusmessuille. Opiskelijoilla on halutessaan mahdollisuus lähteä tettiin. Lukion yhteistyökumppaneina on myös paikallisia järjestöjä ja yhdistyksiä, kuten Suomen Punaisen Ristin Muuramen osasto , Rotaryt, Leijonat ja Muuramen Yritys. Lukion asioista ja toiminnasta tiedotetaan aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Myös alumneihin pidetään yhteyttä sosiaalisen median kautta.
Kisälli on lukion työosuuskunta, joka toimii yhteistyössä paikallisen nuorten yrittäjyystalo Innolan kanssa. Uusille lukiolaisille esitellään Kisällin ja Innolan toimintaa. Niiden kautta lukiolaisten on mahdollisuus saada tilapäisiä töitä jo lukioaikana. Yksi lukion opiskelija toimii myös Kisällin palkattuna taloudenhoitajana. Opiskelijalla on mahdollisuus saada työstä opintosuoritus, mikäli on lukioaikana palkallisessa työssä ja tekee työpaikastaan yritysesittelyn. Tarjolla on myös vapaaehtoistyöstä kaksi opintopistettä, jotka saa tekemällä vanhainkodilla 40 tuntia vapaaehtoistyötä.
Yrittäjyyden opinnoissa opiskelijat saavat käytännössä kokeilla yrittäjämäistä toimintaa. Opintoihin kuuluu usein myös yhteistyö joidenkin yritysten kanssa. Opiskelijat oppivat samalla ottamaan kontaktia, verkostoitumaan ja vastaamaan projektista. Opasopiskelijat esittelevät koulua vieraille ja saavat toiminnasta palkkaa. Samalla he kasvattavat esiintymistaitoaan ja rohkeuttaan olla esillä.
Vaalien aikaan järjestetään vaalipaneeleita, joihin kutsutaan vieraiksi eri puolueiden ehdokkaita. Myös uusille valtuutetuille on esitetty kutsuja tulla seuraamaan lukion arkea. Lukiossa järjestetään myös varjovaaleja. Lukiolaisia kannustetaan aktiiviseen vaikuttamiseen ja siihen tarjotaan mahdollisuuksia muun muassa osallistumalla opiskelijakunnan hallituksen toimintaan. Opiskelijat voivat tehdä aloitteita, jotka käsitellään opettajainkokouksessa. Lukiolaisten edustaja on mukana opettajainkokouksessa, yhteisöllisessä opiskjelijahuoltoryhmässä, Kisällin hallituksessa, vanhempainkerhossa ja toisinaan edustaja on ollut myös paikallisessa yrittäjäjärjestössä. Mikäli opiskelija on ahkerasti mukana erilaisessa toiminnassa, hän voi saada itselleen opintosuorituksen aktiivisen toiminnan passin kautta keräämällä siihen merkinnät toiminnastaan.
Erilaisissa ryhmissä toimiminen vahvistaa opiskelijoiden sekä vaikuttamisen taitoja että tunnetta siitä, että pystyy vaikuttamaan omaan elämäänsä ja ympäristöönsä. Argumentaatio- ja keskustelutaidot kehittyvät luontevasti samalla. Oppitunneilla rohkaistaan mielipiteen ilmaisuun ja pyritään vastavuoroiseen keskustelevaan ilmapiiriin.
Kansainvälinen toiminta on erinomaista opiskelijoiden tulevaisuuden taitojen ja näkemysten avartumisen kannalta. Tavoitteena on, että jokainen ikäluokka voisi osallistua johonkin kansainväliseen toimintaan.
Tulevaisuuden taitoihin ja teknologiaan tutustuminen kuuluu jokaiseen oppiaineeseen.
5. Eettisyys ja ympäristöosaaminen
05
Opiskelija arvioi ja suunnittelee toimintaansa eettisyyden ja vastuullisuuden lähtökohdista. Hän oppii perusasioita kestävän elämäntavan ekologisesta, taloudellisesta, sosiaalisesta ja kulttuurisesta ulottuvuudesta sekä näiden keskinäisriippuvuuksista. Opiskelija ymmärtää, miksi ihmisen toiminta on sovitettava luonnonympäristöjen kantokykyyn sekä rajallisiin luonnonvaroihin ja niiden kestävään käyttöön. Kokemukset ihmisiin ja luontoon kohdistuvasta huolenpidosta vahvistavat luottamusta siihen, että arkisilla hyvillä teoilla on vaikutusta.
Opiskelija tutustuu tutkimustietoon ja käytäntöihin, jotka liittyvät ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Hän saa mahdollisuuksia havainnoida, suunnitella, tutkia ja arvioida toimintaa, jolla näitä ilmiöitä voidaan muuttaa kestävään suuntaan. Opiskelija reflektoi havaintojaan yhteiskunnallisen vaikuttamisen näkökulmasta pyrkien tunnistamaan rakenteita, jotka mahdollistavat eri yhteisöjen kestävän toiminnan tai ovat sen esteenä.
Opiskelija ymmärtää perusasiat globalisaatiosta ja siitä, miten se vaikuttaa erilaisissa olosuhteissa elävien ihmisten mahdollisuuksiin noudattaa kestävää elämäntapaa. Hän tuntee YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n tavoitteita ja arvioi niissä edistymistä. Opiskelija pohtii ja vahvistaa omaa panostaan ja tarvittavia kumppanuuksia kestävän tulevaisuuden hyväksi.
Paikalliset kirjaukset: Eettisyys ja ympäristöosaaminen
Muuramen lukiolla on pitkä historia kestävän kehityksen teemojen parissa toimimisesta. Lukion arvoissa, toiminnassa ja kehitystyössä painotetaan eettisyyttä ja ympäristöosaamista. Kestävän kehityksen toiminnan tavoitteena on kasvattaa hyvinvoivia ja ympäristöstään vastuuta kantavia nuoria, jotka omassa toiminnassaan toteuttavat näitä arvoja. Lukion kestävän kehityksen toimintaa arvioidaan vuosittain tehtävän raportin sekä joka kolmas vuosi audioitavan Okka-säätiön ylläpitämän Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatin muodossa. Muuramen lukion kestävän kehityksen toiminnalla on pitkät perinteet, mutta samalla se elää ja muuntuu joka vuosi erilaiseksi toiminnaksi. Arjen työn lisäksi sertifikaatti antaa kestävän kehityksen mukaisia raameja ja vaatimuksia koulun johtamiselle, kehittämiselle, toiminnan arvioinnille, käytänteisiin ja opetukseen. Näin kestävä kehitys läpäisee koko koulukulttuurin.
Arjessa kestävää kehitystä näkyväksi tekee lukion kestävän kehityksen tiimi (keke-tiimi), johon kuuluu rehtorin ja koulusihteerin lisäksi noin puolet koulun päätoimisesta opettajista. Keke-tiimi laatii vuosittain kehittämissuunnitelman, jonka toteutumista seurataan ja arvioidaan. Lisäksi koko koululle määritellään yhteinen kehittämisen pääteema kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Keke-tiimi järjestää erilaisia tempauksia, vierailuita ja vierailijoita, joilla pyritään monipuolistamaan ja vahvistamaan eettisyyteen ja ympäristöosaamiseen liittyvää opetusta. Yhdessä ympäristötiimin kanssa järjestetään vuosittain teemapäivä.
Muuramen lukion käytänteissä on jo pitkään haettu kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja. Näitä jo toimivia tapoja ovat muun muassa monistukseen, jätteiden lajitteluun, valojen sammuttamiseen ja turvallisuuteen liittyvät ohjeistukset. Koulun käytänteiden toteutumista arvioidaan vuosittain ja mahdollisiin ongelmiin puututaan. Keke-tiimi toteuttaa vuosittain myös sosiaaliseen hyvinvointiin liittyvän viihtyvyyskyselyn, jonka tuloksia ja saatuja kehittämisehdotuksia pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Eettisyyteen liittyen painotamme vahvasti myös erilaisuuden hyväksymistä ja tasa-arvoa.
Opiskelijoiden kestävään toimintaan liittyvät käytänteet on kuvattu opinto-oppaassa ja ohjeistusta niihin annetaan opinto-ohjauksen ja ryhmänohjauksen yhteydessä. Eettisyys ja ympäristövastuu -aihekokonaisuuteen liittyviä teemoja tuodaan esiin jokaisen oppiaineen opetuksessa. Kaikille pakollisten oppiaineiden lisäksi ympäristövastuuta ja kestävää kehitystä voi opiskella kahden ohjatun kestävän kehityksen soveltavan opintojakson (yht. 4 opintopistettä) verran. Halutessaan opiskelija voi lisätä opintojakson laajuutta. Eettisyyteen ja ympäristöosaamiseen liittyviä asioita on myös muiden aihekokonaisuuksien sisällöissä, opiskelijoiden ohjauksessa ja opiskeluhuoltotyössä.
Muuramen lukio tekee yhteistyötä kestävän kehityksen osa-alueilla sekä Muuramessa että laajemmin alueellisesti. Muuramen eri koulujen ja henkilöstöryhmien välisenä tiedonvaihdon ja keskustelun kanavana toimii ympäristötiimi. Keke-tiimi valitsee vuosittain keskuudestaan ympäristötiimin sihteerin, joka kutsuu tiimin kokoon ja laatii pöytäkirjan. Tämän lisäksi paikallista yhteistyötä tehdään myös kouluruokailuun liittyvissä kysymyksissä ruokailutoimikunnan kautta. Lukiolla on edustaja maakunnallisessa ympäristökasvatusta kehittävässä KYKY-ryhmässä, jonka kautta koulu saa tietoa maakunnallisesta tilanteesta ja on mukana oman maakunnan kehittämistyössä. Edellisten lisäksi Muuramen lukio on mukana myös valtakunnallisesti ympäristöministeriön kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksessa. Muuramen lukio tekee yhteistyötä myös useiden avustustoimintaan liittyvien järjestöjen ja organisaatioiden kanssa, muun muuassa Suomen Punaisen Ristin, World Visionin ja Muuramen seurakunnan kanssa sekä on mukana kummilapsitoiminnassa. Lukiossa pyrkitään laajentamaan monipuolisesti eettisyyteen ja globaaliin vastuuseen liittyvää toimintaa.
6. Globaali- ja kulttuuriosaaminen
06
Opiskelija syventää tietojaan ja ymmärrystään omasta identiteetistään sekä lukioyhteisön ja yhteiskunnan moninaisuudesta, jossa erilaiset identiteetit, kielet, uskonnot ja katsomukset elävät rinnakkain ja vuorovaikutuksessa keskenään. Opiskelija vahvistaa kansainvälistä osaamistaan ja monilukutaitoaan hyödyntämällä kulttuurisesti ja kielellisesti monimuotoisia verkostoja, medioita ja lähdeaineistoja. Hän saa kokemuksia opiskelusta, yhteistyöstä ja eettisestä toimijuudesta erilaisia kansainvälisyyden toimintamuotoja ja teknologiaympäristöjä hyödyntäen.
Opiskelija oppii tunnistamaan ja reflektoimaan kulttuuriperintöjä, arvoja, ihmisten erilaisia toimintaympäristöjä ja muita seikkoja, joiden pohjalle kulttuuri-identiteetit ja elämäntavat rakentuvat omassa arjessa sekä suomalaisessa yhteiskunnassa, Euroopassa ja globaalisti. Samalla hän harjaantuu arvostamaan ihmisten ja yhteisöjen oikeutta kulttuuriseen identiteettiin sekä toimimaan kulttuurisen moninaisuuden puolesta.
Opiskelija saa monenlaisia tilaisuuksia tutkia, harjoitella ja kartuttaa maailmankansalaisen taitoja ja etiikkaa YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda 2030:n mukaisesti. Samalla hän oppii erittelemään kansainvälistymistä ja globalisaatiota ilmiöinä. Opiskelija vahvistaa ihmisoikeuksien tuntemustaan ja toimijuuttaan ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden, oikeudenmukaisuuden ja eettisesti vastuullisten elintapojen edistämiseksi. Hän tunnistaa ja oppii hyödyntämään mahdollisuuksia monenkeskiseen, luovaan yhteistyöhön hyvän tulevaisuuden rakentamiseksi.
Paikalliset kirjaukset: Globaali- ja kulttuuriosaaminen
Opiskelijaa ohjataan oman identiteetin ja oman kulttuuriympäristön tuntemukseen. Eri oppiaineissa hyödynnetään ympäröivän yhteisön tarjoamia mahdollisuuksia tutustua muuramelaiseen, keskisuomalaiseen ja suomalaiseen kukttuuriin. Lukiossa järjestetään lukioperinteen mukaisia juhlia ja tapahtumia, jotka vahvistavat lukiolaisidentiteettiä ja antavat arjesta kohoavia elämyksiä opiskelijoille.
Muuramen lukio tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden syventää ymmärrystään yhteiskunnan moninaisuudesta kansainvälisen toiminnan avulla. Jokaiselle ikäluokalle pyritään tarjoamaan mahdollisuuus kansainvälisen toimintaan, esimerkiksi opintomatkojen tai -vaihtojen muodossa. Vaihto-ohjelmiiin liittyy toimiminen isäntäperheenä ja oman kulttuurin ja elämisentavan esitteleminen. Pyrimme olemaan aktiivisesti mukana kansainvälisyyshankkeissa muun muassa Euroopan unionin tarjoaminen apurahojen ja projektien tukemina. Muuramen lukiosta on mahdollisuus hakeutua vaihto-oppilaaksi Muuramen Lions-klubin, Rotary-järjestön tai muiden vaihto-oppilasjärjestöjen kautta.
Muuramen lukiossa vierailee vuosittain opiskelijoita, opettajia ja tutkijoita eri maista. Opiskelijoille tarjoutuu näiden vierailujen aikana mahdollisuuksia toimia oppaana ja osallistua koulun toiminnan esittelyyn. Lukiossa opiskelee joka vuosi muutama vaihto-opiskelija. Vaihto-opiskelijat pitävät koko koululle esittelyn omasta kotimaastaan ja elämästään siellä. Toimiminen eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa valmentaa opiskelijoita toiminaan monikulttuurisisssa yhteisöissä ja mahdollistaa omien monikulttuuristen verkostojen luomisen.
Eri kulttuurien, uskontojen, identiteettien ja kielten tuntemusta ja arvostusta pyritään lisäämään sekä oppiaineissa että koulun arjessa. Vieraiden kielten opiskelijat järjestävät opiskelemansa kielen kielialueiden teemapäiviä ja tapahtumia.
Ruotsinkielisen ystäväkoulumme Kronoby gymnasium-lukion kanssa järjestämme vastavuoroisia vierailuja, jolloin opiskelijat käyvät muutaman päivän ajan koulua ja asuvat toistensa luona. Kronobyn opiskeijoiden kanssa saadaan kokemuksia yhteistyöstä myös opiskelemalla etäyhteyksin. Toiminnassa painotetaan matalaa kynnystä ylittää kielimuuri.
Muuramen lukion opiskelijakunnalla on jo vuosia ollut kummityttö Intiassa. Lukiolaiset osallistuvat vuosittain taksvärkkikeräykseen ja opiskelijakunta saa päättää, kenelle saadut rahat lahjoitetaan. Vuosittain järjestetään myös nälkäpäiväkeräys. Tällaisen toiminnan tarkoitus on herättää opiskelijoiden toimimista yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Maailmankuva laajenee henkilökohtaisten kohtaamisten kautta. Muuramen lukio kasvattaa suvaitsevia ja kielitaitoisia maailmankansalaisia.