1. luokka

Kuvataiteen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja hyvän osaamisen kriteerit 1. vuosiluokalle

Taiteen, ympäristön ja visuaalisen kulttuurin havainnointi
Oppilas havainnoi omaa kehoaan ja persoonaansa. Hän tarkastelee ja tunnistaa omaan lähiluontoon ja rakennettuun ympäristöön liittyviä asioita moniaistisesti ja kuvia tekemällä.

Oppilaat tutustuvat kuvataiteen maailmaan tarkastelemalla erilaisia teoksia, aihepiirejä ja ilmiöitä. Taideteoksia käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Ihmettelylle, oivaltamiselle, uuden löytämiselle ja keksimiselle, mielikuvitukselle sekä oppimisen ilolle on tilaa.

Havaintojen sanallistaminen
Oppilas perustelee näkemyksiään ja ilmaisee ajatuksiaan ja tunteitaan. Oppilaita kannustetaan kysymään ja kuuntelemaan, tekemään tarkkoja havaintoja, etsimään tietoa sekä tuottamaan ja kehittelemään yhdessä ideoita ja esittämään työnsä tuloksia.

Kuvataide ja muut ilmaisutavat
Oppilas ilmaisee itseään, tunteitaan ja itselleen merkityksellisiä asioita monipuolisia esittämisen tapoja käyttäen. Oppilasta kannustetaan nauttimaan käden ja koko kehon taitojen kehittymisestä ja harjoittelemaan monenlaista esiintymistä. Mielikuvitus, kekseliäisyys ja ilmaisutaidot kehittyvät muunmuassa leikkien, seikkailujen, musiikin, draaman, saduttamisen, mediaesitysten, kuvallisen ja käsityöllisen ilmaisun sekä rakentelun ja muiden kädentöiden keinoin.

Materiaalit ja tekniikat
Piirustuksessa oppilas käyttää erilaisia piirtimiä, esim. lyijykynää, hiiltä, tusseja, liituvärejä ja digitaalisia välineitä. Grafiikassa tehdään yksinkertaista painantaa (esim. koho-, kaavio- ja leimasinpainanta sekä laattavedokset).

Oppilas maalaa peiteväreillä ja vesiväreillä ja harjoittelee erilaisia sivellintekniikoita. Oppilas muovailee ja rakentelee erilaisilla materiaaleilla (esim. muovailuvaha, savi, erilaiset massat, lumi, rautalanka, erilainen romutavara).

Oppilas osaa ottaa valokuvia ja videokuvaa ja tallentaa ne tietokoneelle sekä harjoittelee kuvankäsittelyn ja editoinnin alkeita.

Kulttuurien moninaisuus ja kestävä kehitys
Oppilas ilmaisee taiteen avulla omaa persoonaansa ja elämänpiiriään. Oppilas tutustuu taiteen avulla muissa kulttuureissa elävien lasten elämään.

Oppilasta ohjataan kriittiseen kuluttajuuteen ja mietitään mitä taloudellisuus, kohtuullisuus ja ympäristön huomioon ottaminen tarkoittavat oppilaan valinnoissa ja toiminnassa. Oppilaiden kanssa pohditaan, mitä heille merkitsee oikeudenmukainen ja kestävä tulevaisuus omassa maassa ja maailmassa ja mitä he voivat itse tehdä sen puolesta.

Hyvän osaamisen kriteerit 1. luokalla

Oppilas
-
osaa tehdä havaintoja ja kertoa niistä
-
ilmaisee itseään erilaisin kuvallisin keinoin
-
osaa käyttää erilaisia piirustus- ja maalausvälineitä.