1. luokka

Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja hyvän osaamisen kriteerit 1. vuosiluokalla

Lukuvuoden aikana harjoitellaan toimimaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Kehitetään kieltä ja mielikuvitusta sekä vuorovaikutustaitoja ryhmäviestintätilanteissa. Oppilas osallistuu draamaharjoituksiin omien persoonallisten kykyjensä mukaan. Opetellaan tarkastelemaan ja ymmärtämään, että ihmiset viestivät eri tavoin.

Tavoitteena on luku- ja kirjoitustaidon perusteiden oppiminen. Tutustutaan lastenkirjallisuuteen ja tietokirjallisuuteen sekä erilaisiin mediateksteihin. Samalla oppilas laajentaa sanavarastoaan. Tutustutaan myös kirjaston käyttöön. Oppilas harjoittelee kertomaan tarinoita ja mielipiteitä sekä kuvaamaan kokemuksia puhumalla, kirjoittamalla ja kuvien avulla. Oppilas kirjoittaa käsin ja tietokoneella, ensin tavuja, sanoja ja sitten lauseita. Oppilas keskittyy ja kuuntelee ohjeita, satuja ja kertomuksia sekä toisten oppilaiden kerrontaa. Oppilas innostuu lukemaan lapsille suunnattua kirjallisuutta ja valitsemaan itseään kiinnostavaa luettavaa.

Tavoitteena on myös oppilaan oman kielen ja kulttuurin arvostaminen. Oppilas tuottaa omaa kulttuuria yhdessä muiden kanssa.

Oppilas harjoittelee ympäristön kielellistä jäsentämistä ja nimeämistä. Opetuksessa harjoitellaan kuuntelemista, kysymistä, vastaamista ja kertomista. Opetellaan toimimaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ja havainnoimaan erilaisia viestintätapoja. Tutustutaan lastenkirjallisuuteen, esimerkiksi satujen, kertomuksien, lorujen, tietotekstien ja mediatekstien avulla. Toimintamuotoina voivat olla pelit, keskustelut ja draama.

Lukutaidon saavuttamiseksi harjoitellaan äänteiden ja kirjainten tunnistamista sekä niiden vastaavuutta. Opetellaan lukemaan tavuja, sanoja, virkkeitä ja pieniä tarinoita. Tutustutaan otsikon, tekstin ja kuvan käsitteisiin. Oppilas etsii itseään kiinnostavaa luettavaa. Jaetaan lukukokemuksia ja keskustellaan tekstien sisällöistä. Harjoitellaan tiedon etsintää ja sen jakamista toisille. Samalla oppilas laajentaa sanavarastoaan.

Kirjoitetaan tavuja, sanoja ja lauseita. Harjoitellaan käyttämään omissa teksteissä sanavälejä, tavutusta, virkettä ja sen lopetusmerkkejä sekä isoa alkukirjainta virkkeen alussa ja erisnimissä. Opetellaan isojen ja pienten kirjainten kirjoittamista käsin ja koneella.

Rohkaistaan oppilasta käyttämään mielikuvitusta sekä kertomaan tarinoita ja mielipiteitä. Kerrotaan omista kokemuksista, havainnoista ja ajatuksista puhumalla, kirjoittamalla ja kuvien avulla yksin ja yhdessä. Oppilas leikittelee kielellä lorujen, runojen ja sanaleikkien avulla. Osallistutaan esitysten tai muiden kulttuurituotteiden tekemiseen. Tutustutaan lastenkulttuuriin, tapakulttuuriin, juhlaperinteisiin sekä joihinkin kansanperinteen muotoihin omassa lähiympäristössä.

Hyvän osaamisen kriteerit äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa vuosiluokalla 1

Oppilas

  • tunnistaa lukemalla tutut sanat
  • lukee lyhyitä tekstejä
  • ymmärtää yleensä lukemansa
  • kirjoittaa helppoja ja tuttuja sanoja lähes virheettömästi
  • alkaa merkitä isoja alkukirjaimia
  • tuottaa sanoja käsin ja koneella kirjoittaen
  • pystyy kertomaan pienelle ryhmälle kokemuksistaan ja kuuntelemaan opettajan ja muiden oppilaiden kerrontaa