Oppilaan oppimisen arviointi

Oppilaan oppimisen arviointi äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa vuosiluokilla 1-2

Oppimisen arviointi on oppilaita ohjaavaa ja kannustavaa. Yhteisen pohdinnan sekä palautteen antamisen ja saamisen avulla opettaja ohjaa niin koko opetusryhmän kuin yksittäisen oppilaan oppimista ja edistymistä. Vuosiluokilla 1–2 oppimisen arvioinnin päätehtävänä on tukea ja edistää oppilaiden kielellistä kehitystä kaikilla tavoitealueilla. Opettaja pyrkii saamaan kokonaiskuvan kunkin oppilaan kielellisestä kehityksen edistymisestä. Arviointiin perustuvan palautteen kautta oppilaat saavat tietoa kielitaitonsa vahvuuksista sekä edistymisestään opiskelemansa kielen oppijana. Oppilaat saavat myös monipuolisesti palautetta siitä, miten he ymmärtävät ja käyttävät kieltä, ilmaisevat itseään, osallistuvat yhteiseen keskusteluun sekä tuottavat ja tulkitsevat tekstejä. Laadukas ja kannustava palaute osaamisen eri alueilta on tärkeää. Se auttaa oppilaita huomaamaan onnistumisiaan ja edistymistään sekä motivoi suuntaamaan työskentelyään kielellisen kehityksen kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla. Arviointi tuottaa tietoa myös opetuksen suunnittelua varten sekä auttaa havaitsemaan mahdollisia tuen tarpeita oppilaiden kielellisessä kehityksessä.

Oppimisprosessin kannalta keskeisiä arvioinnin ja palautteen antamisen kohteita äidinkielen ja kirjallisuuden eri oppimäärissä ovat

  • edistyminen itsensä ilmaisemisessa ja vuorovaikutustaidoissa, sana- ja käsitevarannon karttuminen
  • edistyminen lukutaidossa sekä tekstien ymmärtämisessä ja lukemisen harrastamisessa
  • edistyminen tekstin tuottamisessa, erityisesti käsin kirjoittamisen ja näppäintaitojen kehittyminen
  • edistyminen kielen ja kulttuurin ymmärtämisessä, erityisesti havaintojen tekeminen sanojen merkityksestä ja arjen kielenkäyttötilanteista.

Lukuvuoden aikana oppilaan edistymistä seurataan äidinkielen osa-alueilla mm. tuntityöskentelyn, kotitehtävien tekemisen, testien, kirjallisten ja suullisten tuotosten, harrastuneisuuden ja innostuneisuuden kautta. Sekä syys- että kevätlukukaudella arvioidaan lukemista, kirjoittamista ja itseilmaisua monipuolisesti. Arvioidaan lukemisen sujuvuutta, nopeutta ja virheettömyyttä sekä luetun ja kuullun ymmärtämistä. Kirjoittamisessa tarkastelun kohteena ovat oikeinkirjoitus ja tekstien tuottaminen. Lisäksi havainnoidaan oppilaan suullista ilmaisua, kerrontaa, itseilmaisua ja toimimista vuorovaikutustilanteissa. Arvioinnin osana käytetään myös itse- ja vertaisarviointia. Oppilaan edistymisen arviointia tehdään mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä mm.erityisopettajan kanssa. Huoltajille annetaan oppilaan edistymisestä palautetta vähintään kerran sekä syys- että kevätlukukaudella.