3.-6.lk

Vuosiluokilla 3-6 

Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 3-6

”Liikutaan yhdessä toimien ja taitoja harjoitellen.”
 

Vuosiluokilla 3-6 opetuksen pääpaino on motoristen perustaitojen vakiinnuttamisessa ja monipuolistamisessa sekä sosiaalisten taitojen vahvistamisessa. Monipuolinen ja vuorovaikutuksellinen opetus tukee taitojen oppimista, oppilaiden hyvinvointia, kasvua itsenäisyyteen ja osallisuuteen sekä luo valmiuksia liikunnalliseen elämäntapaan. Oppilaat osallistuvat kehitysvaiheensa mukaisesti toiminnan suunnitteluun ja vastuulliseen toteuttamiseen. 

Liikunnan oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 3-6 

Liikunnan tehtävää ja tavoitteita toteutetaan opettamalla turvallisesti ja monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä sisä- ja ulkotiloissa oppilaita osallistaen. Liikunnan opetuksessa otetaan huomioon vuodenajat, paikalliset olosuhteet sekä koulun ja ympäristön tarjoamat mahdollisuudet tarkoituksenmukaisella tavalla. Opetuksen yhteydessä korostetaan fyysistä aktiivisuutta ja yhteistoiminnallisuutta ylläpitäviä työtapoja, kannustavaa vuorovaikutusta ja toisten auttamista sekä henkisesti ja fyysisesti turvallista toimintaa. Liikuntateknologian hyödyntämisellä tuetaan liikunnanopetuksen tavoitteiden saavuttamista. Koulun ulkopuolisille liikuntapaikoille siirtymisessä edistetään turvallista liikennekäyttäytymistä. 

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki liikunnassa vuosiluokilla 3-6 

Kannustava ja hyväksyvä ilmapiiri on edellytys liikunnanopetuksen tavoitteiden saavuttamiselle. Toiminnan tulee antaa kaikille oppilaille mahdollisuus onnistumiseen ja osallistumiseen sekä tukea hyvinvoinnin kannalta riittävää toimintakykyä. Opetuksessa on keskeistä oppilaiden yksilöllisyyden huomioon ottaminen, turvallinen työskentelyilmapiiri sekä organisoinnin ja opetusviestinnän selkeys. Pätevyydenkokemuksia ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta tuetaan oppilaslähtöisillä ja osallistavilla työtavoilla, sopivilla tehtävillä ja rohkaisevalla palautteella. Vuosiluokilla 3-6 kiinnitetään huomiota sellaisten perustaitojen hallintaan, joilla on merkitystä yhteiseen toimintaan osallistumisessa. 

Oppilaan oppimisen arviointi liikunnassa vuosiluokilla 3-6 

Oppilaiden kasvamista liikuntaan ja liikunnan avulla tuetaan monipuolisella, kannustavalla ja ohjaavalla palautteella ja arvioinnilla. Ne tukevat oppilaiden myönteistä käsitystä itsestä liikkujana. Arviointi perustuu monipuoliseen näyttöön oppilaan oppimisesta ja työskentelystä. 

Palautteessa ja arvioinnissa otetaan huomioon oppilaiden yksilölliset vahvuudet sekä kehittymistarpeet ja tuetaan niitä. Liikunnan opetuksessa ja arvioinnissa tulee ottaa huomioon oppilaan terveydentila ja erityistarpeet. Arviointi toteutetaan oppilaan toimintaa ja työskentelyä havainnoimalla. Liikunnan arviointi perustuu fyysisen-, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn tavoitteisiin. Arvioinnin kohteina ovat oppiminen (tavoitteet 2-6) ja työskentely (tavoitteet 1 ja 7-10), joten fyysisten kunto-ominaisuuksien tasoa ei käytetä arvioinnin perusteena. Move!-mittausten tuloksia ei käytetä oppilaan arvioinnin perusteina. Oppilaita ohjataan itsearviointiin. 

Liikunnan sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaan osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää liikunnan valtakunnallisia arviointikriteereitä. 

Vuosiluokka 3 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET


S1 Fyysinen toimintakyky
 

Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa. Opetukseen valitaan sellaisia oppilaiden kehitysvaiheeseen soveltuvia turvallisia tehtäviä, joissa harjaannutetaan havainto- ja ratkaisuntekotaitoja liikuntatilanteisiin sovellettuina (esim. luontoliikunta ja palloilut) sekä tehtäviä, joissa eri vuodenaikoina ja erilaisissa oppimisympäristöissä vahvistetaan tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja monipuolisten liikuntamuotojen (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki ja tanssiliikunta sekä palloilut ja voimistelut) ja eri liikuntalajien avulla. Liikunnan opetukseen kuuluu uinnin, vesiliikunnan ja vesipelastuksen opetusta. Oppilaille opetetaan liikkumiseen ja liikunnan harrastamiseen liittyviä tarpeellisia tietoja. 

Valitaan tehtäviä, joilla opitaan harjaannuttamaan nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. Opetuksessa käytetään monipuolisesti leikkejä, harjoitteita ja pelejä, jotka mahdollistavat osallisuuden, pätevyyden, itsenäisyyden sekä ilmaisun ja esteettisyyden kokemuksia. 

Opetuksessa voidaan mahdollisuuksien mukaan hyödyntää koulun ja oppilaiden omissa mobiililaitteissa olevia liikuntasovelluksia. Opetuksessa kannustetaan oppilaita arkiliikuntaan esimerkiksi antamalla liikuntaläksyjä. (T1) 

Opetukseen sisällytetään pelejä ja leikkejä, joissa oppilas joutuu huomioimaan omaa ja muiden oppilaiden liikkumista. Tehtävää voidaan vaikeuttaa tuomalla tilanteeseen lisää pelaajia, välineitä, sääntöjä tms. (T2) 

Motorisia perustaitoja ovat tasapainotaidot: staattinen ja dynaaminen tasapaino, pystyasennot, pää alaspäin-asennot, pyöriminen, heiluminen, pysähtyminen ja alastulo, väistäminen, koukistaminen, ojentaminen, kieriminen. Liikkumistaitojen perustaitoja ja liikeyhdistelmiä ovat käveleminen, juokseminen, loikkiminen, rytmissä hyppiminen, hyppääminen, kiipeäminen, laukkaaminen, liukuminen. (T3) 

Välineenkäsittelytaitoja ovat itsestä poispäin tapahtuvat ja vastaanottavat liikkeet, vierittäminen, heittäminen, potkiminen, työntäminen, lyöminen, pomputtaminen ja kiinniottaminen. Pelataan erilaisia pien- ja viitepelejä vaihtelevissa ryhmissä. (T4) 

  1. lk alkaen voidaan oppilaat tutustuttaa Move!-mittausten tekemiseen. Testejä voidaan tehdä sovelletusti ja harjaannuttaa lasta samalla mittausten suorittamiseen. Voidaan käyttää myös muunlaisia mittauksia tai testejä, joissa oppilaat voivat arvioida omaa kehittymistään. (T5)

Opetellaan perusuimataitoja. (T6) 

Oppilasta ohjataan pukeutumaan asiallisesti liikuntatunneille liikkumistavan ja paikan mukaan. Oppilasta ohjataan huolehtimaan puhtaudestaan liikuntatuntien jälkeen. (T7) 


S2 Sosiaalinen toimintakyky
 

Opetukseen valitaan myönteistä yhteisöllisyyttä lisääviä pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä, joissa opitaan ottamaan toiset huomioon ja auttamaan muita sekä tehtäviä, joissa opitaan vastuun ottamista omasta toiminnasta, yhteisistä asioista ja säännöistä. 

Opetukseen sisällytetään tanssia ja musiikkiliikuntaa. (T8) 

Liikuntatunneille sisällytetään tilanteita, joissa oppilaille nimetään jokin taito tai väline, jonka pohjalta he saavat suunnitella ja toteuttaa itse leikin, harjoitteen tai radan. Oppilas tai oppilasryhmä voi toimia harjoitteen ohjaamistehtävissä. (T9) 

S3 Psyykkinen toimintakyky 

Opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi. Yhteisillä tehtävillä harjoitellaan vastuun ottamista. Iloa ja virkistystä tuottavilla liikuntatehtävillä autetaan myönteisten tunteiden kokemista, jotka vahvistavat pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä. 

Liikuntatunneilla oppilaalle voidaan antaa mahdollisuus toimia itsenäisesti tekniikka- tai taitokortin ohjeiden mukaisesti. Liikuntatunneilla opetetaan lihashuollon perustaitoja kuten venyttelyä ja kehonpainoharjoittelua. (T10) 

Liikuntatunneille opettaja voi sisällyttää rentoutumisharjoituksia. (T11) 

 

Opetuksen tavoitteet 

  

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1 

  

L1, L3 

T2 

S1 

  

L1, L3, L4 

T3 

S1 

  

L3 

T4 

S1 

  

L3 

T5 

S1 

  

L3 

T6 

S1 

  

L3 

T7 

S1 

  

L3, L6, L7 

T8 

S2 

  

L2, L3, L6, L7 

T9 

S2 

  

L2, L6, L7 

T10 

S3 

  

L1, L2, L3 

T11 

S3 

  

L1, L2 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T1 kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen. 

Telineradat, perusliikunta koulun liikuntatiloja, lajisuorituspaikkoja ja lähiympäristöä hyödyntäen ja perusmotorisia taitoja vahvistaen. Oppitunnit pyritään suunnittelemaan siten, että ne sisältävät runsaasti reipasta liikuntaa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Työskentely ja yrittäminen 

Oppilas osallistuu liikuntatuntien toimintaan yleensä aktiivisesti kokeillen ja harjoitellen erilaisia liikuntatehtäviä. 

 

T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja. 

Aistitoimintojen kehittäminen monipuolisesti: riittävästi näkö-, kuulo-, liike-, tasapaino- ja tuntoaistimuksia. Harjoittaminen vaatii opettajalta harkittuja sisällönvalintoja ja huolellista ohjeiden ja palautteen antoa yksilöllisesti. Karttamerkit ja kartan suuntaaminen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Ratkaisujen teko erilaisissa liikuntatilanteissa 

Oppilas tekee eri liikuntatilanteissa, kuten leikeissä ja peleissä, useimmiten tarkoituksenmukaisia ratkaisuja. 

 

T3 ohjata oppilasta sekä vahvistamaan tasapaino- ja liikkumistaitojaan että soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri tilanteissa. 

Voimistelu telineillä, luistelu, hiihto, pallopelit sekä musiikki- ja tanssiliikunta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Motoristen perustaitojen (tasapainoja liikkumistaidot) käyttäminen eri liikuntamuodoissa 

Oppilas osaa tasapainoilla ja liikkua erilaisissa oppimisympäristöissä. 

 

T4 ohjata oppilasta sekä vahvistamaan että soveltamaan 

Oppilas kehittää välineenkäsittelytaitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä käyttämällä erilaisia välineitä eri vuodenaikoina erilaisissa tilanteissa. 

Pomputtaminen, kuljettaminen käsillä ja jaloilla, heittäminen sekä kiinniottaminen, lyöminen ja laukaiseminen monipuolisesti välineitä hyödyntäen. (esim.: erilaiset pallot, hernepussit, mailat, luistimet, sukset, koulun ja käytettävissä olevien lähiympäristön liikuntapaikkojen varusteet, kuten voimistelutelineet, rekki, narut, renkaat, penkit, puomit, hyppypaikat, juoksuradat, metsä) 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Motoristen perustaitojen 

(välineenkäsittelytaidot) käyttäminen eri liikuntamuodoissa 

Oppilas osaa käsitellä erilaisia liikuntavälineitä erilaisissa oppimisympäristöissä. 

 

T5 kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. 

Kestävyys harjaantuu esimerkiksi pallopeleissä, uinnissa ja maastossa eri vuodenaikoina liikuttaessa (kuten hiihtäessä ja suunnistaessa). Kannustetaan oppilasta arkiliikuntaan, kuten koulumatkojen kulkeminen itse, välituntiliikunta ja kerhot. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen 

Oppilas osaa arvioida fyysisiä ominaisuuksiaan ja harjoittaa nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa 

 

T6 opettaa uimataito, jotta oppilas pystyy liikkumaan vedessä ja pelastautumaan vedestä 

Selkäuinti, vapaauinti, alkeisrintauinti, sukeltaminen, kelluminen, veteen hyppääminen jalat edellä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Uima- ja pelastautumistaidot 

Oppilas on perusuimataitoinen (Osaa uida 50 metriä kahta uintitapaa käyttäen ja sukeltaa 5 metriä pinnan alla). 

 

T7 ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla. 

Liikuntavarusteiden vaihtaminen ja tarkoituksenmukainen pukeutuminen, henkilökohtainen hygienia, liikuntatunnin rutiinit, erilaisten toimintaympäristöjen toimintamallien harjoitteleminen, ohjeiden noudattaminen osittain itsenäisesti. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Toiminta liikuntatunneilla 

Oppilas osaa ottaa huomioon mahdolliset vaaratilanteet liikuntatunneilla sekä pyrkii toimimaan turvallisesti ja asiallisesti. 

 

T8 ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen. 

Leikkien ja pelien sääntöjen harjoitteleminen. Ystävällinen käytös kaikkia kohtaan, rehellisyys, omista ja yhteisistä välineistä huolehtiminen sekä työrauhan antaminen muille. Oppilas harjoittele kannustamaan ja auttamaan toisia. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Vuorovaikutus- ja työskentelytaidot 

Oppilas osaa toimia eri liikuntatilanteissa yhteisesti sovitulla tavalla. 

 

T9 ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä kantamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista. 

Yksinkertaisia sääntöleikkejä, tehtäviä ja pelejä, joissa oppilaat toimivat yhteistyössä muiden kanssa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Toiminta yhteisissä oppimistilanteissa 

Oppilas noudattaa reilun pelin periaatteita ja osoittaa pyrkivänsä vastuullisuuteen yhteisissä oppimistilanteissa. 

 

T10 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa itsenäisen työskentelyn taitoja. 

Leikkejä, pelejä ja leikkimielisiä kisailuja, joissa on mahdollisuus harjoitella emotionaalisesti vaihtelevia tilanteita. Turvallisuuden tunne oikeudenmukaisesta kohtelusta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Työskentelytaidot 

Oppilas osaa yleensä työskennellä vastuullisesti ja itsenäisesti. 

 

T11 huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä. 

Rohkaistaan oppilasta kokeilemaan oman toimintakykynsä rajoja. Iloa ja virkistystä tuovia leikkejä, pelejä ja tehtäviä, joissa riittää parhaansa yrittäminen ja on mahdollisuus ilmaista itseään kehollisesti. Oppilailla mahdollisuus vaikuttaa tuntien sisältöihin. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

  

Ei vaikuta arvosanan muodostamiseen. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia. 

 

Vuosiluokka 4 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET


S1 Fyysinen toimintakyky
 

Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa. Opetukseen valitaan sellaisia oppilaiden kehitysvaiheeseen soveltuvia turvallisia tehtäviä, joissa harjaannutetaan havainto- ja ratkaisuntekotaitoja liikuntatilanteisiin sovellettuina (esim. luontoliikunta ja palloilut) sekä tehtäviä, joissa eri vuodenaikoina ja erilaisissa oppimisympäristöissä vahvistetaan tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja monipuolisten liikuntamuotojen (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikkija tanssiliikunta sekä palloilut ja voimistelut) ja eri liikuntalajien avulla. Liikunnan opetukseen kuuluu uinnin, vesiliikunnan ja vesipelastuksen opetusta. Oppilaille opetetaan liikkumiseen ja liikunnan harrastamiseen liittyviä tarpeellisia tietoja. 

Valitaan tehtäviä, joilla opitaan harjaannuttamaan nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. Opetuksessa käytetään monipuolisesti leikkejä, harjoitteita ja pelejä, jotka mahdollistavat osallisuuden, pätevyyden, itsenäisyyden sekä ilmaisun ja esteettisyyden kokemuksia. 

Opetuksessa voidaan mahdollisuuksien mukaan hyödyntää koulun ja oppilaiden omissa mobiililaitteissa olevia liikuntasovelluksia. Opetuksessa kannustetaan oppilaita arkiliikuntaan esimerkiksi antamalla liikuntaläksyjä. (T1) 

Opetukseen sisällytetään pelejä ja leikkejä, joissa oppilas joutuu huomioimaan omaa ja muiden oppilaiden liikkumista. Tehtävää voidaan vaikeuttaa tuomalla tilanteeseen lisää pelaajia, välineitä, sääntöjä tms. (T2) 

Motorisia perustaitoja ovat tasapainotaidot: staattinen ja dynaaminen tasapaino, pystyasennot, pää alaspäin-asennot, pyöriminen, heiluminen, pysähtyminen ja alastulo, väistäminen, koukistaminen, ojentaminen, kieriminen. Liikkumistaitojen perustaitoja ja liikeyhdistelmiä ovat käveleminen, juokseminen, loikkiminen, rytmissä hyppiminen, hyppääminen, kiipeäminen, laukkaaminen, liukuminen. (T3) 

Välineenkäsittelytaitoja ovat itsestä poispäin tapahtuvat ja vastaanottavat liikkeet, vierittäminen, heittäminen, potkiminen, työntäminen, lyöminen, pomputtaminen ja kiinniottaminen. Pelataan erilaisia pien- ja viitepelejä vaihtelevissa ryhmissä. (T4) 

Oppilaat voidaan tutustuttaa Move!-mittausten tekemiseen. Testejä voidaan tehdä sovelletusti ja harjaannuttaa lasta samalla mittausten suorittamiseen. Voidaan käyttää myös muunlaisia mittauksia tai testejä, joissa oppilaat voivat arvioida omaa kehittymistään. Liikuntatunneilla tuodaan esiin lihashuollon tärkeys oman kehon toimintakyvyn ylläpitämisessä. (T5) 

Opetellaan perusuimataitoja. (T6) 

Oppilasta ohjataan pukeutumaan asiallisesti liikuntatunneille liikkumistavan ja paikan mukaan. Oppilasta ohjataan huolehtimaan puhtaudestaan liikuntatuntien jälkeen. (T7) 

S2 Sosiaalinen toimintakyky 

Opetukseen valitaan myönteistä yhteisöllisyyttä lisääviä pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä, joissa opitaan ottamaan toiset huomioon ja auttamaan muita sekä tehtäviä, joissa opitaan vastuun ottamista omasta toiminnasta, yhteisistä asioista ja säännöistä. 

Opetukseen sisällytetään tanssia ja musiikkiliikuntaa. (T8) 

Liikuntatunneille sisällytetään tilanteita, joissa oppilaille nimetään jokin taito tai väline, jonka pohjalta he saavat suunnitella ja toteuttaa itse leikin, harjoitteen tai radan. Oppilas tai oppilasryhmä voi toimia harjoitteen ohjaamistehtävissä. (T9) 

S3 Psyykkinen toimintakyky 

Opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi. Yhteisillä tehtävillä harjoitellaan vastuun ottamista. Iloa ja virkistystä tuottavilla liikuntatehtävillä autetaan myönteisten tunteiden kokemista, jotka vahvistavat pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä. 

Liikuntatunneilla oppilaalle voidaan antaa mahdollisuus toimia itsenäisesti tekniikka- tai taitokortin ohjeiden mukaisesti. Liikuntatunneilla opetetaan lihashuollon perustaitoja kuten venyttelyä ja kehonpainoharjoittelua. (T10) 

Liikuntatunneille opettaja voi sisällyttää rentoutumisharjoituksia. (T11) 

 

Opetuksen tavoitteet 

  

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1 

  

L1, L3 

T2 

S1 

  

L1, L3, L4 

T3 

S1 

  

L3 

T4 

S1 

  

L3 

T5 

S1 

  

L3 

T6 

S1 

  

L3 

T7 

S1 

  

L3, L6, L7 

T8 

S2 

  

L2, L3, L6, L7 

T9 

S2 

  

L2, L6, L7 

T10 

S3 

  

L1, L2, L3 

T11 

S3 

  

L1, L2 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T1 kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen. 

Telineradat, perusliikunta koulun liikuntatiloja, lajisuorituspaikkoja ja lähiympäristöä hyödyntäen ja perusmotorisia taitoja vahvistaen. Oppitunnit pyritään suunnittelemaan siten, että ne sisältävät runsaasti reipasta liikuntaa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Työskentely ja yrittäminen 

Oppilas osallistuu liikuntatuntien toimintaan yleensä aktiivisesti kokeillen ja harjoitellen erilaisia liikuntatehtäviä. 

 

T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja. 

Aistitoimintojen kehittäminen monipuolisesti: riittävästi näkö-, kuulo-, liike-, tasapaino- ja tuntoaistimuksia. Harjoittaminen vaatii opettajalta harkittuja sisällönvalintoja ja huolellista ohjeiden ja palautteen antoa yksilöllisesti. Karttamerkit, kartan suuntaaminen ja peukalokartanluku. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Ratkaisujen teko erilaisissa liikuntatilanteissa 

Oppilas tekee eri liikuntatilanteissa, kuten leikeissä ja peleissä, useimmiten tarkoituksenmukaisia ratkaisuja. 

 
T3 ohjata oppilasta sekä vahvistamaan tasapaino- ja liikkumistaitojaan että soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri tilanteissa. 

Ohjataan oppilasta oikeisiin suoritustekniikoihin ja hyödyntämään perusmotorisia taitojaan monipuolisesti. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Motoristen perustaitojen (tasapainoja liikkumistaidot) käyttäminen eri liikuntamuodoissa 

Oppilas osaa tasapainoilla ja liikkua erilaisissa oppimisympäristöissä. 

 

T4 ohjata oppilasta sekä vahvistamaan että soveltamaan 

Oppilas kehittää välineenkäsittelytaitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä käyttämällä erilaisia välineitä eri vuodenaikoina erilaisissa tilanteissa. 

Ohjataan oppilasta oikeisiin suoritustekniikoihin monipuolisesti eri liikuntalajeissa. (Välineenkäsittelytaidot: vierittäminen, heittäminen, potkiminen, työntäminen, lyöminen, pomputtaminen, kiinniottaminen) 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Motoristen perustaitojen 

(välineenkäsittelytaidot) käyttäminen eri liikuntamuodoissa 

Oppilas osaa käsitellä erilaisia liikuntavälineitä erilaisissa oppimisympäristöissä. 

 

T5 kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. 

Kestävyys harjaantuu esimerkiksi pallopeleissä, uinnissa ja maastossa eri vuodenaikoina liikuttaessa (kuten hiihtäessä ja suunnistaessa). Kannustetaan oppilasta arkiliikuntaan, kuten koulumatkojen kulkeminen itse, välituntiliikunta ja kerhot. Nopeus kehittyy juoksupyrähdyksissä, hypyissä, heitoissa, loikissa ja kisailuissa. Liikkuvuus kehittyy voimistellessa ja venytellessä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen 

Oppilas osaa arvioida fyysisiä ominaisuuksiaan ja harjoittaa nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa 

 

T6 opettaa uimataito, jotta oppilas pystyy liikkumaan vedessä ja pelastautumaan vedestä 

Selkäuinti, vapaauinti, alkeisrintauinti, sukeltaminen, kelluminen, veteen hyppääminen jalat edellä ja pää edellä, oppilas pyrkii etenemään vahvimmalla uintitekniikallaan 25 m. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Uima- ja pelastautumistaidot 

Oppilas on perusuimataitoinen (Osaa uida 50 metriä kahta uintitapaa käyttäen ja sukeltaa 5 metriä pinnan alla). 

 

T7 ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla. 

Liikuntavarusteiden vaihtaminen ja tarkoituksenmukainen pukeutuminen, henkilökohtainen hygienia, liikuntatunnin rutiinit, erilaisten toimintaympäristöjen toimintamallien harjoitteleminen, ohjeiden noudattaminen osittain itsenäisesti. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Toiminta liikuntatunneilla 

Oppilas osaa ottaa huomioon mahdolliset vaaratilanteet liikuntatunneilla sekä pyrkii toimimaan turvallisesti ja asiallisesti. 

 

T8 ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen. 

Leikkien ja pelien sääntöjen harjoitteleminen. Ystävällinen käytös kaikkia kohtaan, rehellisyys, omista ja yhteisistä välineistä huolehtiminen sekä työrauhan antaminen muille. Oppilas harjoittelee kannustamaan ja auttamaan toisia. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Vuorovaikutus- ja työskentelytaidot 

Oppilas osaa toimia eri liikuntatilanteissa yhteisesti sovitulla tavalla. 

 

T9 ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä kantamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista. 

Lajiviitepelien sääntöjen harjoitteleminen. Oppilas harjoittelee eri rooleja, kuten esim. puolustaminen ja hyökkääminen. Opetellaan tunnetaitoja (päätöksenteko, neuvottelu, auttaminen, yhteistyö, toisen näkökulman huomioonottaminen) pelitilanteessa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Toiminta yhteisissä oppimistilanteissa 

Oppilas noudattaa reilun pelin periaatteita ja osoittaa pyrkivänsä vastuullisuuteen yhteisissä oppimistilanteissa. 

 

T10 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa itsenäisen työskentelyn taitoja. 

Myönteinen ja realistinen käsitys itsestä on tärkeää liikunnallisen elämäntavan omaksumisessa. Turvallisuuden tunne oikeudenmukaisesta kohtelusta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Työskentelytaidot 

Oppilas osaa yleensä työskennellä vastuullisesti ja itsenäisesti. 

 

T11 huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä. 

Iloa ja virkistystä tuovia leikkejä, pelejä ja tehtäviä, joissa riittää parhaansa yrittäminen ja on mahdollisuus ilmaista itseään kehollisesti. Mahdollisuus vaikuttaa tuntien sisältöihin ja kokea toimintansa merkitykselliseksi. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

  

Ei vaikuta arvosanan muodostamiseen. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia. 

Vuosiluokka 5 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET


S1 Fyysinen toimintakyky
 

Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa. Opetukseen valitaan sellaisia oppilaiden kehitysvaiheeseen soveltuvia turvallisia tehtäviä, joissa harjaannutetaan havainto- ja ratkaisuntekotaitoja liikuntatilanteisiin sovellettuina (esim. luontoliikunta ja palloilut) sekä tehtäviä, joissa eri vuodenaikoina ja erilaisissa oppimisympäristöissä vahvistetaan tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja monipuolisten liikuntamuotojen (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki- ja tanssiliikunta sekä palloilut ja voimistelut) ja eri liikuntalajien avulla. Liikunnan opetukseen kuuluu uinnin, vesiliikunnan ja vesipelastuksen opetusta. Oppilaille opetetaan liikkumiseen ja liikunnan harrastamiseen liittyviä tarpeellisia tietoja. 

Valitaan tehtäviä, joilla opitaan harjaannuttamaan nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. Opetuksessa käytetään monipuolisesti leikkejä, harjoitteita ja pelejä, jotka mahdollistavat osallisuuden, pätevyyden, itsenäisyyden sekä ilmaisun ja esteettisyyden kokemuksia. 

Liikunnan opetukseen valitaan tehtäviä, joiden avulla tutustutaan myös oman toimintakyvyn arviointiin. Valtakunnallisen fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä Move!:n mittaukset tehdään niin, että ne tukevat 5. vuosiluokalla koulussa järjestettäviä laajoja terveystarkastuksia. 

Opetuksessa voidaan mahdollisuuksien mukaan hyödyntää koulun ja oppilaiden omissa mobiililaitteissa olevia liikuntasovelluksia. Opetuksessa kannustetaan oppilaita arkiliikuntaan esimerkiksi antamalla liikuntaläksyjä. (T1) 

Opetukseen sisällytetään pelejä ja leikkejä, joissa oppilas joutuu huomioimaan omaa ja muiden oppilaiden liikkumista. Tehtävää voidaan vaikeuttaa tuomalla tilanteeseen lisää pelaajia, välineitä, sääntöjä tms. (T2) 

Motorisia perustaitoja ovat tasapainotaidot: staattinen ja dynaaminen tasapaino, pystyasennot, pää alaspäin-asennot, pyöriminen, heiluminen, pysähtyminen ja alastulo, väistäminen, koukistaminen, ojentaminen, kieriminen. Liikkumistaitojen perustaitoja ja liikeyhdistelmiä ovat käveleminen, juokseminen, loikkiminen, rytmissä hyppiminen, hyppääminen, kiipeäminen, laukkaaminen, liukuminen. (T3) 

Välineenkäsittelytaitoja ovat itsestä poispäin tapahtuvat ja vastaanottavat liikkeet, vierittäminen, heittäminen, potkiminen, työntäminen, lyöminen, pomputtaminen ja kiinniottaminen. Pelataan erilaisia pien- ja viitepelejä vaihtelevissa ryhmissä. (T4) 

Suoritetaan Move!-mittaukset. Voidaan lisäksi käyttää myös muunlaisia mittauksia tai testejä, joissa oppilaat voivat arvioida omaa kehittymistään. Liikuntatunneilla tuodaan esiin lihashuollon tärkeys oman kehon toimintakyvyn ylläpitämisessä. (T5) 

Opetellaan perusuimataitoja. (T6) 

Oppilasta ohjataan pukeutumaan asiallisesti liikuntatunneille liikkumistavan ja paikan mukaan. Oppilasta ohjataan huolehtimaan puhtaudestaan liikuntatuntien jälkeen. (T7) 

S2 Sosiaalinen toimintakyky 

Opetukseen valitaan myönteistä yhteisöllisyyttä lisääviä pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä, joissa opitaan ottamaan toiset huomioon ja auttamaan muita sekä tehtäviä, joissa opitaan vastuun ottamista omasta toiminnasta, yhteisistä asioista ja säännöistä. 

Opetukseen sisällytetään tanssia ja musiikkiliikuntaa. (T8) 

Liikuntatunneille sisällytetään tilanteita, joissa oppilaille nimetään jokin taito tai väline, jonka pohjalta he saavat suunnitella ja toteuttaa itse leikin, harjoitteen tai radan. Oppilas tai oppilasryhmä voi toimia harjoitteen ohjaamistehtävissä. (T9) 

S3 Psyykkinen toimintakyky 

Opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi. Yhteisillä tehtävillä harjoitellaan vastuun ottamista. Iloa ja virkistystä tuottavilla liikuntatehtävillä autetaan myönteisten tunteiden kokemista, jotka vahvistavat pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä. 

Liikuntatunneilla oppilaalle voidaan antaa mahdollisuus toimia itsenäisesti tekniikka- tai taitokortin ohjeiden mukaisesti. Oppilas voi toimia tarkkailijana ja palautteenantajana parinsa tai ryhmän jäsenten suorituksissa. Liikuntatunneilla opetetaan lihashuollon perustaitoja kuten venyttelyä ja kehonpainoharjoittelua. (T10) 

Liikuntatunneille opettaja voi sisällyttää rentoutumisharjoituksia. Liikuntatunneilla oppilaalle voidaan antaa mahdollisuus valita oman innostuneisuuden, taito- tai kuntotason mukainen tehtävä. Ohjataan oppilasta miettimään liikkumisen aiheuttamia tuntemuksia ja vaikutuksia omassa kehossa. (T11) 

 

Opetuksen tavoitteet 

  

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1 

  

L1, L3 

T2 

S1 

  

L1, L3, L4 

T3 

S1 

  

L3 

T4 

S1 

  

L3 

T5 

S1 

  

L3 

T6 

S1 

  

L3 

T7 

S1 

  

L3, L6, L7 

T8 

S2 

  

L2, L3, L6, L7 

T9 

S2 

  

L2, L6, L7 

T10 

S3 

  

L1, L2, L3 

T11 

S3 

  

L1, L2 



VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T1 kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen. 

Telineradat, perusliikunta koulun liikuntatiloja, lajisuorituspaikkoja ja lähiympäristöä hyödyntäen ja perusmotorisia taitoja vahvistaen. Oppitunnit pyritään suunnittelemaan siten, että ne sisältävät runsaasti reipasta liikuntaa. Oppilas liikkuu koulumatkansa. Move-mittaukset toteutetaan yhteistyössä terveydenhoitajan kanssa siten, että tieto on käytettävissä terveystarkastuksessa. Oppilas harjoittelee havainnoimaan omaa fyysistä toimintakykyään, ja saa Move-mittauksesta yksilöllistä palautetta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Työskentely ja yrittäminen 

Oppilas osallistuu liikuntatuntien toimintaan yleensä aktiivisesti kokeillen ja harjoitellen erilaisia liikuntatehtäviä. 

 

T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja. 

Aistitoimintojen kehittäminen monipuolisesti: riittävästi näkö-, kuulo-, liike-, tasapaino- ja tuntoaistimuksia. Harjoittaminen vaatii opettajalta harkittuja sisällönvalintoja ja huolellista ohjeiden ja palautteen antoa yksilöllisesti. Peukalokartanluku, reitin suunnitteleminen, kartan suuntaaminen, retkeily. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Ratkaisujen teko erilaisissa liikuntatilanteissa 

Oppilas tekee eri liikuntatilanteissa, kuten leikeissä ja peleissä, useimmiten tarkoituksenmukaisia ratkaisuja. 

 

T3 ohjata oppilasta sekä vahvistamaan tasapaino- ja liikkumistaitojaan että soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri tilanteissa. 

Ohjataan oppilasta oikeisiin suoritustekniikoihin ja hyödyntämään perusmotorisia taitojaan monipuolisesti. (Tasapainotaidot: pystyasennot, pää alaspäin asennot, pyöriminen, heiluminen, pysähtyminen, väistäminen, koukistaminen, ojentaminen ja kieriminen. Liikkumistaidot: käveleminen, juokseminen, loikkiminen, rytmissä hyppiminen, hyppeleminen, kiipeileminen, laukkaaminen, liukuminen ja kinkkaaminen) 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Motoristen perustaitojen (tasapainoja liikkumistaidot) käyttäminen eri liikuntamuodoissa 

Oppilas osaa tasapainoilla ja liikkua erilaisissa oppimisympäristöissä. 

 

T4 ohjata oppilasta sekä vahvistamaan että soveltamaan 

Oppilas kehittää välineenkäsittelytaitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä käyttämällä erilaisia välineitä eri vuodenaikoina erilaisissa tilanteissa. 

Ohjataan oppilasta oikeisiin suoritustekniikoihin monipuolisesti eri liikuntalajeissa. (Välineenkäsittelytaidot: vierittäminen, heittäminen, potkiminen, työntäminen, lyöminen, pomputtaminen, kiinniottaminen) 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Motoristen perustaitojen 

(välineenkäsittelytaidot) käyttäminen eri liikuntamuodoissa 

Oppilas osaa käsitellä erilaisia liikuntavälineitä erilaisissa oppimisympäristöissä. 

 

T5 kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. 

Kestävyys harjaantuu esimerkiksi pallopeleissä, uinnissa ja maastossa eri vuodenaikoina liikuttaessa (kuten hiihtäessä ja suunnistaessa). Kannustetaan oppilasta arkiliikuntaan, kuten koulumatkojen kulkeminen itse, välituntiliikunta ja kerhot. Nopeus kehittyy juoksupyrähdyksissä, hypyissä, heitoissa, loikissa ja kisailuissa. Liikkuvuus kehittyy voimistellessa ja venytellessä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen 

Oppilas osaa arvioida fyysisiä ominaisuuksiaan ja harjoittaa nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa 

 

T6 opettaa uimataito, jotta oppilas pystyy liikkumaan vedessä ja pelastautumaan vedestä 

Selkäuinti, vapaauinti, rintauinti, sukeltaminen, kelluminen, veteen hyppääminen jalat edellä ja pää edellä, oppilas osaa uida 50 m. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Uima- ja pelastautumistaidot 

Oppilas on perusuimataitoinen (Osaa uida 50 m kahta uintitapaa käyttäen ja sukeltaa 5 m pinnan alla). 

 

T7 ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla. 

Liikuntavarusteiden vaihtaminen ja tarkoituksenmukainen pukeutuminen, henkilökohtainen hygienia, liikuntatunnin rutiinit, erilaisten toimintaympäristöjen toimintamallien harjoitteleminen, ohjeiden noudattaminen itsenäisesti. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Toiminta liikuntatunneilla 

Oppilas osaa ottaa huomioon mahdolliset vaaratilanteet liikuntatunneilla sekä pyrkii toimimaan turvallisesti ja asiallisesti. 

 

T8 ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen. 

Leikkien ja pelien sääntöjen harjoitteleminen. Ystävällinen käytös kaikkia kohtaan, rehellisyys, omista ja yhteisistä välineistä huolehtiminen oma-aloitteisesti sekä työrauhan antaminen muille. Oppilas harjoittelee kannustamaan ja auttamaan toisia. Pienten vastoinkäymisten hyväksyminen ja sietäminen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Vuorovaikutus- ja työskentelytaidot 

Oppilas osaa toimia eri liikuntatilanteissa yhteisesti sovitulla tavalla. 

 

T9 ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä kantamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista. 

Pelien sääntöjen harjoitteleminen. Oppilas harjoittelee eri rooleja, kuten esim. puolustaminen ja hyökkääminen. Opetellaan tunnetaitoja (päätöksenteko, neuvottelu, auttaminen, yhteistyö, toisen näkökulman huomioonottaminen) pelitilanteessa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Toiminta yhteisissä oppimistilanteissa 

Oppilas noudattaa reilun pelin periaatteita ja osoittaa pyrkivänsä vastuullisuuteen yhteisissä oppimistilanteissa. 

 

T10 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa itsenäisen työskentelyn taitoja. 

Myönteinen ja realistinen käsitys itsestä on tärkeää liikunnallisen elämäntavan omaksumisessa. Turvallisuuden tunne oikeudenmukaisesta kohtelusta. Rohkeus kokeilla uusia asioita oman mukavuusalueen ulkopuolelta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Työskentelytaidot 

Oppilas osaa yleensä työskennellä vastuullisesti ja itsenäisesti. 

 

T11 huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä. 

Iloa ja virkistystä tuovia leikkejä, pelejä ja tehtäviä, joissa riittää parhaansa yrittäminen ja on mahdollisuus ilmaista itseään kehollisesti. Mahdollisuus vaikuttaa tuntien sisältöihin ja kokea toimintansa merkitykselliseksi. Mahdollisuus rentoutua ja kokea yhteisöllisyyttä yhdessä tekemisen ja yhteiseen päämäärään pyrkimisen kautta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

  

Ei vaikuta arvosanan muodostamiseen. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia. 

Vuosiluokka 6 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET


S1 Fyysinen toimintakyky
 

Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa. Opetukseen valitaan sellaisia oppilaiden kehitysvaiheeseen soveltuvia turvallisia tehtäviä, joissa harjaannutetaan havainto- ja ratkaisuntekotaitoja liikuntatilanteisiin sovellettuina (esim. luontoliikunta ja palloilut) sekä tehtäviä, joissa eri vuodenaikoina ja erilaisissa oppimisympäristöissä vahvistetaan tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja monipuolisten liikuntamuotojen (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikkija tanssiliikunta sekä palloilut ja voimistelut) ja eri liikuntalajien avulla. Liikunnan opetukseen kuuluu uinnin, vesiliikunnan ja vesipelastuksen opetusta. Oppilaille opetetaan liikkumiseen ja liikunnan harrastamiseen liittyviä tarpeellisia tietoja. 

 
Valitaan tehtäviä, joilla opitaan harjaannuttamaan nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. Opetuksessa käytetään monipuolisesti leikkejä, harjoitteita ja pelejä, jotka mahdollistavat osallisuuden, pätevyyden, itsenäisyyden sekä ilmaisun ja esteettisyyden kokemuksia. 

Opetuksessa voidaan mahdollisuuksien mukaan hyödyntää koulun ja oppilaiden omissa mobiililaitteissa olevia liikuntasovelluksia. Opetuksessa kannustetaan oppilaita arkiliikuntaan esimerkiksi antamalla liikuntaläksyjä. (T1) 

Opetukseen sisällytetään pelejä ja leikkejä, joissa oppilas joutuu huomioimaan omaa ja muiden oppilaiden liikkumista. Tehtävää voidaan vaikeuttaa tuomalla tilanteeseen lisää pelaajia, välineitä, sääntöjä tms. (T2) 

Motorisia perustaitoja ovat tasapainotaidot: staattinen ja dynaaminen tasapaino, pystyasennot, pää alaspäin-asennot, pyöriminen, heiluminen, pysähtyminen ja alastulo, väistäminen, koukistaminen, ojentaminen, kieriminen. Liikkumistaitojen perustaitoja ja liikeyhdistelmiä ovat käveleminen, juokseminen, loikkiminen, rytmissä hyppiminen, hyppääminen, kiipeäminen, laukkaaminen, liukuminen. (T3) 

Välineenkäsittelytaitoja ovat itsestä poispäin tapahtuvat ja vastaanottavat liikkeet, vierittäminen, heittäminen, potkiminen, työntäminen, lyöminen, pomputtaminen ja kiinniottaminen. Pelataan erilaisia pien- ja viitepelejä vaihtelevissa ryhmissä. (T4) 

Voidaan suorittaa Move!-mittaukset kokonaisuudessaan tai osittain. Voidaan käyttää myös muunlaisia mittauksia tai testejä, joissa oppilaat voivat arvioida omaa kehittymistään. (T5) 

Opetellaan perusuimataitoja. (T6) 

Oppilasta ohjataan pukeutumaan asiallisesti liikuntatunneille liikkumistavan ja paikan mukaan. Oppilasta ohjataan huolehtimaan puhtaudestaan liikuntatuntien jälkeen. (T7) 

S2 Sosiaalinen toimintakyky 

Opetukseen valitaan myönteistä yhteisöllisyyttä lisääviä pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä, joissa opitaan ottamaan toiset huomioon ja auttamaan muita sekä tehtäviä, joissa opitaan vastuun ottamista omasta toiminnasta, yhteisistä asioista ja säännöistä. 

Opetukseen sisällytetään tanssia ja musiikkiliikuntaa. (T8) 

Liikuntatunneille sisällytetään tilanteita, joissa oppilaille nimetään jokin taito tai väline, jonka pohjalta he saavat suunnitella ja toteuttaa itse leikin, harjoitteen tai radan. Oppilas tai oppilasryhmä voi toimia harjoitteen ohjaamistehtävissä. (T9) 

S3 Psyykkinen toimintakyky 

Opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi. Yhteisillä tehtävillä harjoitellaan vastuun ottamista. Iloa ja virkistystä tuottavilla liikuntatehtävillä autetaan myönteisten tunteiden kokemista, jotka vahvistavat pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä. 

Liikuntatunneilla oppilaalle voidaan antaa mahdollisuus toimia itsenäisesti tekniikka- tai taitokortin ohjeiden mukaisesti. Oppilas voi toimia tarkkailijana ja palautteenantajana parinsa tai ryhmän jäsenten suorituksissa. Liikuntatunneilla opetetaan lihashuollon perustaitoja kuten venyttelyä ja kehonpainoharjoittelua. (T10) 

Liikuntatunneille opettaja voi sisällyttää rentoutumisharjoituksia. Liikuntatunneilla oppilaalle voidaan antaa mahdollisuus valita oman innostuneisuuden, taito- tai kuntotason mukainen tehtävä. Ohjataan oppilasta miettimään liikkumisen aiheuttamia tuntemuksia ja vaikutuksia omassa kehossa. (T11) 

 

Opetuksen tavoitteet 

  

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1 

  

L1, L3 

T2 

S1 

  

L1, L3, L4 

T3 

S1 

  

L3 

T4 

S1 

  

L3 

T5 

S1 

  

L3 

T6 

S1 

  

L3 

T7 

S1 

  

L3, L6, L7 

T8 

S2 

  

L2, L3, L6, L7 

T9 

S2 

  

L2, L6, L7 

T10 

S3 

  

L1, L2, L3 

T11 

S3 

  

L1, L2 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T1 kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen. 

Telineradat, perusliikunta koulun liikuntatiloja, lajisuorituspaikkoja ja lähiympäristöä hyödyntäen ja perusmotorisia taitoja vahvistaen. Oppitunnit pyritään suunnittelemaan siten, että ne sisältävät runsaasti reipasta liikuntaa. Oppilas liikkuu koulumatkansa. Oppilas harjoittelee havainnoimaan omaa fyysistä toimintakykyään, ja saa yksilöllistä palautetta Move-palautteen suuntaisesti. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Työskentely ja yrittäminen 

Oppilas osallistuu liikuntatuntien toimintaan yleensä aktiivisesti kokeillen ja harjoitellen erilaisia liikuntatehtäviä. 

 

T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja. 

Aistitoimintojen kehittäminen monipuolisesti: riittävästi näkö-, kuulo-, liike-, tasapaino- ja tuntoaistimuksia. Harjoittaminen vaatii opettajalta harkittuja sisällönvalintoja ja huolellista ohjeiden ja palautteen antoa yksilöllisesti. Suunnistaminen ja retkeily maastossa ja kaupunkikartalla. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Ratkaisujen teko erilaisissa liikuntatilanteissa 

Oppilas tekee eri liikuntatilanteissa, kuten leikeissä ja peleissä, useimmiten tarkoituksenmukaisia ratkaisuja. 

 
 

T3 ohjata oppilasta sekä vahvistamaan tasapaino- ja liikkumistaitojaan että soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri tilanteissa. 

Ohjataan oppilasta oikeisiin suoritustekniikoihin, tekniikoiden kehittelyyn ja hyödyntämään perusmotorisia taitojaan monipuolisesti ja soveltaen. (Tasapainotaidot: pystyasennot, pää alaspäin asennot, pyöriminen, heiluminen, pysähtyminen, väistäminen, koukistaminen, ojentaminen ja kieriminen. Liikkumistaidot: käveleminen, juoksemine, loikkiminen, rytmissä hyppiminen, hyppeleminen, kiipeileminen, laukkaaminen, liukuminen ja kinkkaaminen) 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Motoristen perustaitojen (tasapainoja liikkumistaidot) käyttäminen eri liikuntamuodoissa 

Oppilas osaa tasapainoilla ja liikkua erilaisissa oppimisympäristöissä. 

 

T4 ohjata oppilasta sekä vahvistamaan että soveltamaan 

Oppilas kehittää välineenkäsittelytaitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä käyttämällä erilaisia välineitä eri vuodenaikoina erilaisissa tilanteissa. 

Ohjataan oppilasta oikeisiin suoritustekniikoihin monipuolisesti eri liikuntalajeissa. (Välineenkäsittelytaidot: vierittäminen, heittäminen, potkiminen, työntäminen, lyöminen, pomputtaminen, kiinniottaminen) 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Motoristen perustaitojen 

(välineenkäsittelytaidot) käyttäminen eri liikuntamuodoissa 

Oppilas osaa käsitellä erilaisia liikuntavälineitä erilaisissa oppimisympäristöissä. 

 

T5 kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. 

Kestävyys harjaantuu esimerkiksi pallopeleissä, uinnissa ja maastossa eri vuodenaikoina liikuttaessa (kuten hiihtäessä ja suunnistaessa). Kannustetaan oppilasta arkiliikuntaan, kuten koulumatkojen kulkeminen itse, välituntiliikunta ja kerhot. Nopeus kehittyy juoksupyrähdyksissä, hypyissä, heitoissa, loikissa ja kisailuissa. Liikkuvuus kehittyy voimistellessa ja venytellessä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen 

Oppilas osaa arvioida fyysisiä ominaisuuksiaan ja harjoittaa nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa 

 

T6 opettaa uimataito, jotta oppilas pystyy liikkumaan vedessä ja pelastautumaan vedestä 

Oppilas harjoittelee uimaan 50 m kahta uintitapaa käyttäen ja sukeltaa 5 metriä pinnan alla. Oppilas harjoittelee vedestä pelastautumista. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Uima- ja pelastautumistaidot 

Oppilas on perusuimataitoinen (Osaa uida 50 metriä kahta uintitapaa käyttäen ja sukeltaa 5 metriä pinnan alla). 

 

T7 ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla. 

Liikuntavarusteiden vaihtaminen ja tarkoituksenmukainen pukeutuminen, henkilökohtainen hygienia, liikuntatunnin rutiinit, erilaisten toimintaympäristöjen toimintamallien harjoitteleminen, ohjeiden noudattaminen itsenäisesti. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Toiminta liikuntatunneilla 

Oppilas osaa ottaa huomioon mahdolliset vaaratilanteet liikuntatunneilla sekä pyrkii toimimaan turvallisesti ja asiallisesti. 

 

 
T8 ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen. 

Liikuntavarusteiden vaihtaminen ja tarkoituksenmukainen pukeutuminen, henkilökohtainen hygienia, liikuntatunnin rutiinit, erilaisten toimintaympäristöjen toimintamallien harjoitteleminen, ohjeiden noudattaminen itsenäisesti. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Vuorovaikutus- ja työskentelytaidot 

Oppilas osaa toimia eri liikuntatilanteissa yhteisesti sovitulla tavalla. 

 

T9 ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä kantamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista. 

Pelien sääntöjen harjoitteleminen. Oppilas harjoittelee eri rooleja, kuten esim. puolustaminen ja hyökkääminen. Opetellaan tunnetaitoja (päätöksenteko, neuvottelu, auttaminen, yhteistyö, toisen näkökulman huomioonottaminen) pelitilanteessa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Toiminta yhteisissä oppimistilanteissa 

Oppilas noudattaa reilun pelin periaatteita ja osoittaa pyrkivänsä vastuullisuuteen yhteisissä oppimistilanteissa. 

 

T10 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa itsenäisen työskentelyn taitoja. 

Myönteinen ja realistinen käsitys itsestä on tärkeää liikunnallisen elämäntavan omaksumisessa. Turvallisuuden tunne oikeudenmukaisesta kohtelusta. Rohkeus kokeilla uusia asioita oman mukavuusalueen ulkopuolelta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Työskentelytaidot 

Oppilas osaa yleensä työskennellä vastuullisesti ja itsenäisesti. 

 

T11 huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä. 

Iloa ja virkistystä tuovia leikkejä, pelejä ja tehtäviä, joissa riittää parhaansa yrittäminen ja on mahdollisuus ilmaista itseään kehollisesti. Mahdollisuus vaikuttaa tuntien sisältöihin ja kokea toimintansa merkitykselliseksi. Mahdollisuus rentoutua ja kokea yhteisöllisyyttä yhdessä tekemisen ja yhteiseen päämäärään pyrkimisen kautta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

  

Ei vaikuta arvosanan muodostamiseen. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia. 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä