3.-6.lk

Vuosiluokilla 3-6 

Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 3-6 

Vuosiluokilla 3-6
oppilaat laajentavat omakohtaista suhdettaan kuvataiteeseen ja muuhun visuaaliseen kulttuuriin. Oppilaita kannustetaan erilaisten kuvailmaisun keinojen kokeiluun ja harjoitteluun sekä kuvallisten taitojen tavoitteelliseen kehittämiseen. Opetuksessa tarkastellaan taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin vaikutuksia mielipiteisiin, asenteisiin ja toimintatapoihin oppilaiden omassa elinympäristössä ja yhteiskunnassa. Oppilaita ohjataan tutkimaan taiteilijoiden ja muun visuaalisen kulttuurin tekijöiden tavoitteita ja rooleja eri aikoina sekä erilaisissa kulttuurisissa yhteyksissä. Opetuksessa tuetaan oppilaiden yhdessä toimimisen edellytyksiä ja käytäntöjä. Kuvien tuottamisen ja tulkinnan taitoja syvennetään hyödyntämällä vastuullisesti tietoja viestintäteknologiaa ja verkkoympäristöjä. 

Opetuksessa hyödynnetään monipuolisesti mahdollisuuksien mukaan paikallista kuvataidetarjontaa esim. Serlachius-museoissa, Mäntän kuvataideviikoilla, gallerioissa ja kirjastoissa. Havainnoidaan ja tutkitaan monipuolisesti, moniaistisesti ja vaihtelevin tekniikoin Mänttä-Vilppulan kaupunkikuvassa olevaa rakennusperintöä, julkisia veistoksia, asuinympäristöä sekä luonnonympäristöä. Tehdään yhteistyötä paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa. 

Tavoitteena on, että ennen seitsemännelle luokalle siirtymistä jokainen Mänttä-Vilppulan 3-6 luokkalainen on vieraillut vähintään kerran paikkakunnan taidenäyttelyissä ja tutustunut retkellä paikkakunnan rakennettuun ja luonnonympäristöön.

Kuvataiteen oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 3-6 

Tavoitteena on tarjota oppimisympäristöjä ja työtapoja, joilla mahdollistetaan monipuolinen materiaalien, teknologioiden ja ilmaisukeinojen käyttäminen sekä niiden luova soveltaminen. 

Opetustilanteissa luodaan aktiiviseen kokeilemiseen ja harjoitteluun rohkaiseva ilmapiiri. Pedagogisilla ratkaisuilla tuetaan moniaistista havainnointia, pitkäjänteistä työskentelyä sekä tutkivaa ja tavoitteellista taideoppimista.  

Opetuksessa otetaan huomioon yksilölliset kuvailmaisun tarpeet ja mahdollistetaan tarkoituksenmukainen työskentely yksin ja ryhmässä. Tavoitteena on luoda oppimiseen ja vuorovaikutukseen kannustava toimintakulttuuri sekä koulussa että koulun ulkopuolisissa ympäristöissä. Vuosiluokilla 3-6 tarkastellaan laajenevan elinpiirin ajankohtaisia taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin ilmiöitä. Opetuksessa ohjataan taiteidenväliseen ja temaattiseen lähestymistapaan. Oppilaita kannustetaan suhtautumaan kriittisesti eri tietolähteisiin. Opetustilanteissa teknologioita ja verkkoympäristöjä hyödynnetään monipuolisesti, vastuullisesti ja turvallisesti. 
 
Ohjaus, eriyttäminen ja tuki kuvataiteessa vuosiluokilla 3-6 

Tavoitteena ohjauksen, eriyttämisen ja tuen järjestämisessä on oppilaiden sosiaalisten, psyykkisten ja motoristen lähtökohtien ja taitojen huomioon ottaminen. Taideoppimisen yksilöllinen ja yhteisöllinen luonne tukee oppilaan identiteettien rakentumista, osallisuutta ja hyvinvointia. Opetuksessa otetaan huomioon oppilaiden yksilölliset ohjauksen tarpeet. Opetusta eriytetään tarvittaessa esimerkiksi ilmaisukeinojen, työtapojen ja oppimisympäristöjen valinnoilla. Opetustilanteissa oppilaat voivat hyödyntää vahvuuksiaan, soveltaa erilaisia työtapoja ja käyttää vaihtoehtoisia lähestymistapoja. Taideoppimiselle luodaan turvallinen, moninaisuutta kunnioittava ja itseilmaisuun rohkaiseva ilmapiiri, jossa oppilaat saavat henkilökohtaista ohjausta ja tukea. Vaihtoehtoisia pedagogisia lähestymistapoja voidaan tarvita erityisesti havaintojen ja tunteiden visuaalisessa ilmaisussa sekä motoristen taitojen kehittämisessä. Ohjauksen, eriyttämisen ja tuen järjestämisessä voidaan hyödyntää esimerkiksi leikinomaisuutta, pelejä ja eri aistialueisiin liittyviä kokemuksia. 

Oppilaan oppimisen arviointi kuvataiteessa vuosiluokilla 3-6 

Oppimisen arviointi ja siihen perustuva palaute kuvataiteessa on luonteeltaan kannustavaa, ohjaavaa ja oppilaiden yksilöllisen edistymisen huomioivaa. Palautteella tuetaan kuvan tuottamisen ja tulkinnan taitojen, taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin tuntemuksen, pitkäjänteisten työtapojen sekä itsearviointitaitojen kehittymistä. Oppilasta ohjataan omien ajatusten ilmaisemiseen ja toisten näkemysten arvostamiseen. Oppimisen arviointi kohdistuu kaikkiin opetuksen tavoitteissa määriteltyihin taideoppimisen ulottuvuuksiin. 

Antaessaan kuvataiteen sanallista arviota tai arvosanaa opettaja arvioi oppilaan osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää kuvataiteen valtakunnallisia arviointikriteereitä. Opinnoissa edistymisen kannalta on keskeistä havainnoida oppilaan edistymistä kuvien tuottamiseen, vastaanottamiseen ja tulkitsemiseen liittyvien taitojen kehittämisessä. 

Vuosiluokka 3 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET


S1 Omat kuvakulttuurit:


Opetuksen sisällöiksi valitaan oppilaiden tekemiä kuvia ja kuvakulttuureja, joihin he osallistuvat omaehtoisesti. Oppilaiden kuvakulttuureja tarkastellaan suhteessa muihin kuvakulttuureihin. Omia kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään omien kuvakulttuurien merkitystä oppilaiden osallistumiselle eri yhteisöissä, ympäristöissä ja yhteyksissä.
  • Värioppia: värillä vaikuttaminen, väri ilmiönä ja ilmaisukeinona 
  • Sommittelu: Kuvan perustekijät ja muuttujat (piste, viiva, pinta, muoto, väri, tila ja liike)

S2 Ympäristön kuvakulttuurit:

Opetuksen sisällöt valitaan erilaisista ympäristöistä, esineistä, mediakulttuureista ja virtuaalimaailmoista. Sisältöjä valitaan monipuolisesti rakennetuista ja luonnon ympäristöistä sekä mediasta. Opetuksen sisältöjä valitaan myös vakiintuneita kuvakulttuureja uudistavista, erilaisten yhteisöjen ja ryhmien tuottamista kuvista ja visuaalisen kulttuurin ilmiöistä. Ympäristön kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään oppilaiden laajenevaa elinpiiriä ja medioiden merkitystä yhteiskunnassa.
  • Rakennettu ympäristö: leikkipuistot, omat leikkipaikat 
  • Tila: muotojen, värien, valon ja materiaalin vaikutus tilaan. 
  • Oman arkiympäristön tarkastelu


S3 Taiteen maailmat: Opetuksen sisällöt valitaan eri aikoina, eri ympäristöissä ja eri kulttuureissa tuotetusta kuvataiteesta. Oppilaat perehtyvät taiteelle ominaisiin toimintatapoihin, taiteen eri lajeihin sekä erilaisiin käsityksiin taiteesta. Taideteoksia käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään kulttuuri-identiteetin vaikutusta taiteen tekemiseen ja vastaanottamiseen.

  • Suomen kultakauden taide 


Opetuksen tavoitteet 

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1, S2, S3 

L1, L3, L4, L5 

T2 

S1, S2, S3 

L2, L4, L5, L6 

T3 

S1, S2, S3 

L2, L3, L4, L5 

T4 

S1, S2, S3 

L2, L3, L5, L6 

T5 

S1, S2, S3 

L1, L2, L3, L5 

T7 

S1, S2, S3 

L1, L2, L4, L5 

T10 

S1, S2, S3 

L3, L4, L6, L7 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET


T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja erilaisia kuvallisia välineitä hyödyntäen 

Oppilas havainnoi visuaalista ympäristöään, arkipäivän elämässä esiin nousevia ilmiöitä, kotiseutuaan, taidetta ja median kuvamaailmoja. 

Oppilas hyödyntää ajankohtaista tai paikallista kulttuuritarjontaa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Taiteen, ympäristön ja muun visuaalisen kulttuurin havainnoiminen 

Oppilas osaa tehdä monipuolisia havaintoja ympäristöstä ja sen kuvista käyttämällä kuvallisia välineitä 

 

T2 rohkaista oppilasta keskustelemaan havainnoistaan ja ajatuksistaan sekä harjoittelemaan näkemystensä perustelemista 

Oppilas keskustelee havainnoistaan ja harjoittelee mielipiteidensä perustelemista. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Havaintojen ja ajatusten sanallistaminen 

Oppilas osaa kuvailla taiteeseen, ympäristöön ja muuhun visuaaliseen kulttuuriin liittyviä havaintojaan ja perustella ajatuksiaan sanallisesti 

 

T3 innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti ja muita tiedon tuottamisen tapoja käyttäen 

Oppilas ilmaisee havaintojaan ja ajatteluaan kuvallisesti ja muita tiedon tuottamisen tapoja käyttäen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Havaintojen ja ajatusten kuvallinen ilmaiseminen 

Oppilas osaa ilmaista havaintojaan ja ajatuksiaan hyödyntämällä kuvien rinnalla myös muita tiedon tuottamisen tapoja 

 

T4 ohjata oppilasta käyttämään monipuolisesti erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja sekä harjaannuttamaan kuvan tekemisen taitojaan 

Oppilas käyttää monipuolisesti kuvallisia ilmaisutapoja, tekniikoita ja materiaaleja ja välineitä esimerkiksi piirtimiä, maalausmateriaaleja ja rakenteluun soveltuvia materiaaleja. 

Oppilas harjoittelee työskentelyssään kuvallisen vaikuttamisen keinoja esim. maiseman jäsentelyä ja tilan kuvaamista. 

Oppilas huolehtii yhteisestä työtilasta, omista ja yhteisistä välineistä sekä käyttää välineitä ja materiaaleja tarkoituksenmukaisesti. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvallisten ilmaisukeinojen käyttäminen 

Oppilas osaa soveltaa erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisukeinoja kuvallisessa tuottamisessaan 

 

T5 ohjata oppilasta tavoitteelliseen kuvallisten taitojen kehittämiseen yksin ja yhteistyössä muiden kanssa 

Oppilas työskentelee tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti yksin ja yhdessä sekä saa mahdollisuuden onnistumisen kokemiseen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvailmaisun taitojen kehittäminen 

Oppilas osaa asettaa tavoitteita ja pyrkii kehittämään kuvailmaisuaan yksin ja ryhmän jäsenenä 

 

T7 ohjata oppilasta tarkastelemaan kuvia eri lähtökohdista ja eri yhteyksissä sekä pohtimaan todellisuuden ja fiktion suhdetta 

Oppilas tarkastelee omia ja toisten tekemiä kuvia sekä keskustelee niistä. 

Oppilas tarkastelee kuvan vaikuttamisen keinoja sekä kuvien todenmukaisuutta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvien tarkastelu 

Oppilas osaa tarkastella sisällön, muodon ja asiayhteyden vaikutusta erilaisten kuvien tulkintaan 

 

T10 ohjata oppilasta keskustelemaan taiteessa, ympäristössä ja muussa visuaalisessa kulttuurissa ilmenevistä arvoista 

Oppilas havainnoi elinympäristöään eri näkökulmista, esimerkiksi käytännöllisestä ja esteettisestä näkökulmasta sekä tutkii ympäristönsä viihtyisyyttä ja toimivuutta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Arvojen tarkasteleminen 

Oppilas osaa ilmaista näkemyksiään taiteessa, ympäristössä ja muussa 

visuaalisessa kulttuurissa ilmenevistä arvoista 

Vuosiluokka 4 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET


S1 Omat kuvakulttuurit:


Opetuksen sisällöiksi valitaan oppilaiden tekemiä kuvia ja kuvakulttuureja, joihin he osallistuvat omaehtoisesti. Oppilaiden kuvakulttuureja tarkastellaan suhteessa muihin kuvakulttuureihin. Omia kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään omien kuvakulttuurien merkitystä oppilaiden osallistumiselle eri yhteisöissä, ympäristöissä ja yhteyksissä.
  • erilaisia käsiteltäviä materiaaleja ja tekniikoita ovat esimerkiksi video tai valokuva, piirtäminen erilaisin piirtimin, kolmiulotteinen työskentely, maalaaminen, grafiikka. 
  • Värioppia: väriympyrä / puhtaat värit, vastavärit, värin murtaminen, värisymboliikka. 
  • Sommittelu: kuvan perustekijät ja muuttujat (piste, viiva, pinta, muoto, väri, tila, liike) 

 

S2 Ympäristön kuvakulttuurit:

Opetuksen sisällöt valitaan erilaisista ympäristöistä, esineistä, mediakulttuureista ja virtuaalimaailmoista. Sisältöjä valitaan monipuolisesti rakennetuista ja luonnon ympäristöistä sekä mediasta. Opetuksen sisältöjä valitaan myös vakiintuneita kuvakulttuureja uudistavista, erilaisten yhteisöjen ja ryhmien tuottamista kuvista ja visuaalisen kulttuurin ilmiöistä. Ympäristön kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään oppilaiden laajenevaa elinpiiriä ja medioiden merkitystä yhteiskunnassa.
  • Erilaisiin medioihin tutustuminen ja mielikuvat, erilaiset kuvat (elokuva, sarjakuva, mainoskuva, uutiskuva jne.), kuvilla vaikuttaminen ja kuvien käyttö erilaisissa tilanteissa 
  • pelien ja elokuvien ikärajat, tekijänoikeudet 

 

S3 Taiteen maailmat:

Opetuksen sisällöt valitaan eri aikoina, eri ympäristöissä ja eri kulttuureissa tuotetusta kuvataiteesta. Oppilaat perehtyvät taiteelle ominaisiin toimintatapoihin, taiteen eri lajeihin sekä erilaisiin käsityksiin taiteesta. Taideteoksia käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään kulttuuri-identiteetin vaikutusta taiteen tekemiseen ja vastaanottamiseen.

  • Muiden oppiaineiden sisältöihin liittyvä taide 
  • Visuaalisen kulttuurin tulkinta 

 

Opetuksen tavoitteet 

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1, S2, S3 

L1, L3, L4, L5 

T2 

S1, S2, S3 

L2, L4, L5, L6 

T3 

S1, S2, S3 

L2, L3, L4, L5 

T4 

S1, S2, S3 

L2, L3, L5, L6 

T5 

S1, S2, S3 

L1, L2, L3, L5 

T7 

S1, S2, S3 

L1, L2, L4, L5 

T10 

S1, S2, S3 

L3, L4, L6, L7 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja erilaisia kuvallisia välineitä hyödyntäen 

Oppilas havainnoi ihmistä, visuaalista ympäristöään, arkipäivän ilmiöitä, kotiseutua, suomalaista perinnettä ja taidetta. 

Oppilas hyödyntää ajankohtaista tai paikallista kulttuuritarjontaa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Taiteen, ympäristön ja muun visuaalisen kulttuurin havainnoiminen 

Oppilas osaa tehdä monipuolisia havaintoja ympäristöstä ja sen kuvista käyttämällä kuvallisia välineitä 

 

T2 rohkaista oppilasta keskustelemaan havainnoistaan ja ajatuksistaan sekä harjoittelemaan näkemystensä perustelemista 

Oppilas keskustelee havainnoistaan ja harjoittelee mielipiteidensä perustelemista. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Havaintojen ja ajatusten sanallistaminen 

Oppilas osaa kuvailla taiteeseen, ympäristöön ja muuhun visuaaliseen kulttuuriin liittyviä havaintojaan ja perustella ajatuksiaan sanallisesti 

 

T3 innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti ja muita tiedon tuottamisen tapoja käyttäen 

Oppilas työstää havaintojaan ja ajatteluaan kuvallisesti ja muita tiedon tuottamisen tapoja käyttäen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Havaintojen ja ajatusten kuvallinen ilmaiseminen 

Oppilas osaa ilmaista havaintojaan ja ajatuksiaan hyödyntämällä kuvien rinnalla myös muita tiedon tuottamisen tapoja 

 

T4 ohjata oppilasta käyttämään monipuolisesti erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja sekä harjaannuttamaan kuvan tekemisen taitojaan 

Oppilas käyttää monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja kuvan tekemisen keinoja: piirtäminen, maalaaminen, kolmiulotteinen ilmaisu, mediavälineet ja painanta. 

Oppilas käyttää työskentelyssään kuvallisen vaikuttamisen keinoja esim. maiseman jäsentelyä ja tilan kuvaamista. 

Oppilas harjoittelee erilaisia sommittelun keinoja (esim. tasapaino, rytmi) sekä syventää värien tuntemista ja murtamista. 

Oppilas huolehtii yhteisestä työtilasta, omista ja yhteisistä välineistä sekä käyttää välineitä ja materiaaleja tarkoituksenmukaisesti. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvallisten ilmaisukeinojen käyttäminen 

Oppilas osaa soveltaa erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisukeinoja kuvallisessa tuottamisessaan 

 
T5 ohjata oppilasta tavoitteelliseen kuvallisten taitojen kehittämiseen yksin ja yhteistyössä muiden kanssa 

Oppilas työskentelee tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti yksin ja yhdessä sekä saa iloa ja onnistumista omasta työstään. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvailmaisun taitojen kehittäminen 

Oppilas osaa asettaa tavoitteita ja pyrkii kehittämään kuvailmaisuaan yksin ja ryhmän jäsenenä 

 

T7 ohjata oppilasta tarkastelemaan kuvia eri lähtökohdista ja eri yhteyksissä sekä pohtimaan todellisuuden ja fiktion suhdetta 

Oppilas tarkastelee omia ja toisten tekemiä kuvia sekä keskustelee niistä. 

Oppilas pohtii kuvallisen vaikuttamisen keinoja sekä todellisen ja kuvitteellisen maailman eroja. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvien tarkastelu 

Oppilas osaa tarkastella sisällön, muodon ja asiayhteyden vaikutusta erilaisten kuvien tulkintaan 

 

T10 ohjata oppilasta keskustelemaan taiteessa, ympäristössä ja muussa visuaalisessa kulttuurissa ilmenevistä arvoista 

Oppilas havainnoi elinympäristöään eri näkökulmista, esimerkiksi käytännöllisestä, esteettisestä ja ekologisesta näkökulmasta, sekä tutkii ympäristönsä viihtyisyyttä ja toimivuutta.  

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Arvojen tarkasteleminen 

Oppilas osaa ilmaista näkemyksiään taiteessa, ympäristössä ja muussa 

visuaalisessa kulttuurissa ilmenevistä arvoista 

 

Vuosiluokka 5 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET


S1 Omat kuvakulttuurit:


Opetuksen sisällöiksi valitaan oppilaiden tekemiä kuvia ja kuvakulttuureja, joihin he osallistuvat omaehtoisesti. Oppilaiden kuvakulttuureja tarkastellaan suhteessa muihin kuvakulttuureihin. Omia kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään omien kuvakulttuurien merkitystä oppilaiden osallistumiselle eri yhteisöissä, ympäristöissä ja yhteyksissä.
  • Erilaisia käsiteltäviä materiaaleja ja tekniikoita ovat esimerkiksi video tai valokuva, piirtäminen erilaisin piirtimin, kolmiulotteinen työskentely, maalaaminen, grafiikka 
  • värioppia: värin taittaminen, läpinäkyvyys ja peittävyys / vesiväritekniikka ja peiteväritekniikka. 
  • Sommittelu: ihmisen mittasuhteet, kuvakoot ja kuvakulmat. 

 

S2 Ympäristön kuvakulttuurit:

Opetuksen sisällöt valitaan erilaisista ympäristöistä, esineistä, mediakulttuureista ja virtuaalimaailmoista. Sisältöjä valitaan monipuolisesti rakennetuista ja luonnon ympäristöistä sekä mediasta. Opetuksen sisältöjä valitaan myös vakiintuneita kuvakulttuureja uudistavista, erilaisten yhteisöjen ja ryhmien tuottamista kuvista ja visuaalisen kulttuurin ilmiöistä. Ympäristön kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään oppilaiden laajenevaa elinpiiriä ja medioiden merkitystä yhteiskunnassa.
  • Erilaisten medioiden kuvat, ihminen kuvissa 
  • Mainoskuvien tulkintaa, mainonnan keinot 
  • Uutiskuvien analysointi 

 

S3 Taiteen maailmat:

Opetuksen sisällöt valitaan eri aikoina, eri ympäristöissä ja eri kulttuureissa tuotetusta kuvataiteesta. Oppilaat perehtyvät taiteelle ominaisiin toimintatapoihin, taiteen eri lajeihin sekä erilaisiin käsityksiin taiteesta. Taideteoksia käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään kulttuuri-identiteetin vaikutusta taiteen tekemiseen ja vastaanottamiseen.
  • Antiikin taide ja sen hyödyntäminen nykyajan visuaalisessa kuvakulttuurissa ja arkkitehtuurissa ja omassa lähiympäristössä. 



Opetuksen tavoitteet 

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1, S2, S3 

L1, L3, L4, L5 

T2 

S1, S2, S3 

L2, L4, L5, L6 

T3 

S1, S2, S3 

L2, L3, L4, L5 

T4 

S1, S2, S3 

L2, L3, L5, L6 

T5 

S1, S2, S3 

L1, L2, L3, L5 

T6 

S1, S2, S3 

L1, L2, L4, L7 

T7 

S1, S2, S3 

L1, L2, L4, L5 

T9 

S1, S2, S3 

L1, L2, L5, L6 

T10 

S1, S2, S3 

L3, L4, L6, L7 

T11 

S1, S2, S3 

L1, L2, L4, L7 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja erilaisia kuvallisia välineitä hyödyntäen 

Oppilas havainnoi ihmistä ja visuaalista ympäristöä reaalimaailmassa sekä taiteessa. Oppilas käyttää monipuolisesti kuvallisia välineitä ja lähteitä. 

Oppilas hyödyntää esimerkiksi tieto - ja viestintäteknologiaa sekä ajankohtaista tai paikallista kulttuuritarjontaa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Taiteen, ympäristön ja muun visuaalisen kulttuurin havainnoiminen 

Oppilas osaa tehdä monipuolisia havaintoja ympäristöstä ja sen kuvista käyttämällä kuvallisia välineitä 

 

T2 rohkaista oppilasta keskustelemaan havainnoistaan ja ajatuksistaan sekä harjoittelemaan näkemystensä perustelemista 

Oppilas harjoittelee taiteeseen, ympäristöön ja visuaaliseen kulttuuriin liittyvien havaintojensa kuvailua ja perustelua. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Havaintojen ja ajatusten sanallistaminen 

Oppilas osaa kuvailla taiteeseen, ympäristöön ja muuhun visuaaliseen kulttuuriin liittyviä havaintojaan ja perustella ajatuksiaan sanallisesti 

 

T3 innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti ja muita tiedon tuottamisen tapoja käyttäen 

Oppilas tarkastelee ja vertailee eri kuvakulttuureja sekä tutustuu eurooppalaiseen visuaaliseen kulttuuriperintöön. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Havaintojen ja ajatusten kuvallinen ilmaiseminen 

Oppilas osaa ilmaista havaintojaan ja ajatuksiaan hyödyntämällä kuvien rinnalla myös muita tiedon tuottamisen tapoja 

 

T4 ohjata oppilasta käyttämään monipuolisesti erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja sekä harjaannuttamaan kuvan tekemisen taitojaan 

Oppilas käyttää monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja kuvan tekemisen keinoja: piirtäminen, maalaaminen, kolmiulotteinen ilmaisu, mediavälineet ja painanta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvallisten ilmaisukeinojen käyttäminen 

Oppilas osaa soveltaa erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisukeinoja kuvallisessa tuottamisessaan 

 

T5 ohjata oppilasta tavoitteelliseen kuvallisten taitojen kehittämiseen yksin ja yhteistyössä muiden kanssa 

Oppilas asettaa työskentelyyn tavoitteita ja työskentelee tavoitteellisesti, pitkäjänteisesti, yksin ja yhdessä toisten kanssa sekä kokee iloa ja onnistumista omasta työstään. Oppilas harjoittelee työskentelyprosessinsa arviointia. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvailmaisun taitojen kehittäminen 

Oppilas osaa asettaa tavoitteita ja pyrkii kehittämään kuvailmaisuaan yksin ja ryhmän jäsenenä 

 

T6 ohjata oppilasta tutustumaan erilaisiin kuvallisen viestinnän tapoihin ja käyttämään kuvallisen vaikuttamisen keinoja omissa kuvissaan 

Oppilas harjoittelee myös silmän ja käden yhteistyötä mallista piirtämisen avulla.  

Oppilas käyttää kuvallisen vaikuttamisen keinoja kuten henkilökuvan mittasuhteita, havaintopohjaista perspektiiviä, erilaisia sommittelun keinoja (vapaa ja sidottu rytmi, viiva, liike, tasapaino) ja värikontrasteja (esim. vastavärit ja valööri). 

Oppilas harjoittelee digitaalisen kuvan käyttöä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvien avulla vaikuttaminen ja osallistuminen 

Oppilas osaa käyttää erilaisia kuvallisen vaikuttamisen keinoja ilmaistessaan mielipiteitään 

 

T7 ohjata oppilasta tarkastelemaan kuvia eri lähtökohdista ja eri yhteyksissä sekä pohtimaan todellisuuden ja fiktion suhdetta 

Oppilas tarkastelee omia ja toisten tekemiä kuvia sekä keskustelee niistä. 

Oppilas tarkastelee myös kuvantekijöiden tavoitteita ja rooleja eri aikoina ja eri kulttuureissa. 

Oppilas havainnoi kuvilla vaikuttamisen keinoja. 

Oppilas pohdiskelee todellisuuden ja fiktion suhdetta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvien tarkastelu 

Oppilas osaa tarkastella sisällön, muodon ja asiayhteyden vaikutusta erilaisten kuvien tulkintaan 

 

T9 innostaa oppilasta kokeilemaan eri aikojen ja kulttuurien kuvailmaisun tapoja omissa kuvissaan 

Oppilas tutustuu eri kulttuurien visuaalisiin erityispiirteisiin eri aikoina ja kokeilee näitä taitoja omissa töissään. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvailmaisun tapojen käyttäminen 

Oppilas osaa hyödyntää erilaisia kuvailmaisun tapoja tarkastellessaan taidetta ja muuta visuaalista kulttuuria sekä tehdessään omia kuvia 

 

T10 ohjata oppilasta keskustelemaan taiteessa, ympäristössä ja muussa visuaalisessa kulttuurissa ilmenevistä arvoista 

Oppilas kiinnostuu tekemään huomioita ja keskustelemaan taiteesta, ympäristöstä ja muusta visuaalisesta kulttuurista. 

Oppilas havainnoi niissä ilmeneviä arvoja. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Arvojen tarkasteleminen 

Oppilas osaa ilmaista näkemyksiään taiteessa, ympäristössä ja muussa 

visuaalisessa kulttuurissa ilmenevistä arvoista 

 

T11 kannustaa oppilasta ottamaan huomioon kulttuurinen moninaisuus ja kestävä kehitys kuvailmaisun sisältöjä ja toimintatapoja valitessaan 

Oppilas havainnoi eri kulttuurien ilmiöitä ja niiden moninaisuutta. 

Oppilas huolehtii yhteisestä työtilasta, omista ja yhteisistä välineistä sekä käyttää välineitä ja materiaaleja tarkoituksenmukaisesti. 

Oppilas huomioi työskentelyssään kestävän kehityksen ja ymmärtää kierrätysmateriaalin käytön yhtenä ilmaisun välineenä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvailmaisun sisältöjen ja toimintatapojen valinta 

Oppilas ottaa kuvailmaisussaan huomioon kulttuurisen moninaisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyviä näkökulmia 

Vuosiluokka 6 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET

S1 Omat kuvakulttuurit:

Opetuksen sisällöiksi valitaan oppilaiden tekemiä kuvia ja kuvakulttuureja, joihin he osallistuvat omaehtoisesti. Oppilaiden kuvakulttuureja tarkastellaan suhteessa muihin kuvakulttuureihin. Omia kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään omien kuvakulttuurien merkitystä oppilaiden osallistumiselle eri yhteisöissä, ympäristöissä ja yhteyksissä.
  • perspektiivin alkeet (1-pakopiste), mittasuhteilla leikittely 
  • näyttelyn rakentaminen 


S2 Ympäristön kuvakulttuurit:

Opetuksen sisällöt valitaan erilaisista ympäristöistä, esineistä, mediakulttuureista ja virtuaalimaailmoista. Sisältöjä valitaan monipuolisesti rakennetuista ja luonnon ympäristöistä sekä mediasta. Opetuksen sisältöjä valitaan myös vakiintuneita kuvakulttuureja uudistavista, erilaisten yhteisöjen ja ryhmien tuottamista kuvista ja visuaalisen kulttuurin ilmiöistä. Ympäristön kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään oppilaiden laajenevaa elinpiiriä ja medioiden merkitystä yhteiskunnassa.

  • Tietoinen irtiotto valokuvamaisuudesta, perspektiivistä ja realismista, ismien synty ja oman tyylin kehittely 

 

S3 Taiteen maailmat:

Opetuksen sisällöt valitaan eri aikoina, eri ympäristöissä ja eri kulttuureissa tuotetusta kuvataiteesta. Oppilaat perehtyvät taiteelle ominaisiin toimintatapoihin, taiteen eri lajeihin sekä erilaisiin käsityksiin taiteesta. Taideteoksia käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään kulttuuri-identiteetin vaikutusta taiteen tekemiseen ja vastaanottamiseen.
  • Taidemuseon anti: taiteilijan näkemys vs. oma kokemus 
  • Paikalliseen taiteeseen ja taiteilijoihin tutustuminen 

 

Opetuksen tavoitteet 

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1, S2, S3 

L1, L3, L4, L5 

T2 

S1, S2, S3 

L2, L4, L5, L6 

T3 

S1, S2, S3 

L2, L3, L4, L5 

T4 

S1, S2, S3 

L2, L3, L5, L6 

T5 

S1, S2, S3 

L1, L2, L3, L5 

T6 

S1, S2, S3 

L1, L2, L4, L7 

T7 

S1, S2, S3 

L1, L2, L4, L5 

T8 

S1, S2, S3 

L1, L4, L5, L6 

T9 

S1, S2, S3 

L1, L2, L5, L6 

T10 

S1, S2, S3 

L3, L4, L6, L7 

T11 

S1, S2, S3 

L1, L2, L4, L7 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja erilaisia kuvallisia välineitä hyödyntäen 

Oppilas havainnoi itseään, visuaalista ympäristöään ja käyttää monipuolisesti kuvallisia välineitä ja lähteitä. 

Oppilas hyödyntää painetun materiaalin lisäksi esimerkiksi tieto - ja viestintäteknologiaa sekä ajankohtaista tai paikallista kulttuuritarjontaa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Taiteen, ympäristön ja muun visuaalisen kulttuurin havainnoiminen 

Oppilas osaa tehdä monipuolisia havaintoja ympäristöstä ja sen kuvista käyttämällä kuvallisia välineitä 

 

T2 rohkaista oppilasta keskustelemaan havainnoistaan ja ajatuksistaan sekä harjoittelemaan näkemystensä perustelemista 

Oppilas keskustelee ja perustelee omia havaintojaan ja ajatuksiaan. 

Oppilas arvioi omaa ja toisten kuvallista ilmaisua ja työtapoja: sisällöllisiä, kuvallisia ja teknisiä ratkaisuja. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Havaintojen ja ajatusten sanallistaminen 

Oppilas osaa kuvailla taiteeseen, ympäristöön ja muuhun visuaaliseen kulttuuriin liittyviä havaintojaan ja perustella ajatuksiaan sanallisesti 

 

T3 innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti ja muita tiedon tuottamisen tapoja käyttäen 

Oppilas tarkastelee ja vertailee meillä ja maailmalla olevaa luontoa, rakennettua ympäristöä sekä kulttuuriperintöä. 

Oppilas ilmaisee, soveltaa ja syventää kuvallisen tuottamisen taitojaan eri materiaalien ja tekniikoiden avulla. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Havaintojen ja ajatusten kuvallinen ilmaiseminen 

Oppilas osaa ilmaista havaintojaan ja ajatuksiaan hyödyntämällä kuvien rinnalla myös muita tiedon tuottamisen tapoja 

 

T4 ohjata oppilasta käyttämään monipuolisesti erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja sekä harjaannuttamaan kuvan tekemisen taitojaan 

Oppilas käyttää monipuolisesti erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja. 

Oppilas käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa mahdollisuuksien mukaan. 

Oppilas ilmaisee itseään omien havaintojen, ajatusten ja mielikuvien pohjalta hyödyntäen ilmaisussaan kuvataiteen eri keinoja. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvallisten ilmaisukeinojen käyttäminen 

Oppilas osaa soveltaa erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisukeinoja kuvallisessa tuottamisessaan 

 

T5 ohjata oppilasta tavoitteelliseen kuvallisten taitojen kehittämiseen yksin ja yhteistyössä muiden kanssa 

Oppilas asettaa työlleen tavoitteita ja suunnittelee tehtäväkohtaisesti työnsä laajuuden. 

Oppilas työskentelee tavoitteellisesti yksin ja yhdessä muiden kanssa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvailmaisun taitojen kehittäminen 

Oppilas osaa asettaa tavoitteita ja pyrkii kehittämään kuvailmaisuaan yksin ja ryhmän jäsenenä 

 

T6 ohjata oppilasta tutustumaan erilaisiin kuvallisen viestinnän tapoihin ja käyttämään kuvallisen vaikuttamisen keinoja omissa kuvissaan 

Oppilas käyttää mielipiteitään ilmaistessaan kuvallisen vaikuttamisen keinoja, kuten henkilökuvan mittasuhteita, havaintopohjaista perspektiiviä, erilaisia sommittelun keinoja (vapaa ja sidottu rytmi, viiva, liike, jännite, tasapaino) ja värikontrasteja. 

Oppilas syventää taitojaan käyttää erilaisia painantamenetelmiä. 

Oppilas harjoittelee digitaalisen kuvan käyttöä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvien avulla vaikuttaminen ja osallistuminen 

Oppilas osaa käyttää erilaisia kuvallisen vaikuttamisen keinoja ilmaistessaan mielipiteitään 

 

T7 ohjata oppilasta tarkastelemaan kuvia eri lähtökohdista ja eri yhteyksissä sekä pohtimaan todellisuuden ja fiktion suhdetta 

Oppilas tarkastelee omia ja toisten tekemiä kuvia sekä keskustelee niistä. 

Oppilas tarkastelee myös kuvantekijöiden tavoitteita ja rooleja eri aikoina ja eri kulttuureissa. 

Oppilas havainnoi kuvilla vaikuttamisen keinoja. 

Oppilas pohdiskelee todellisuuden ja fiktion suhdetta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvien tarkastelu 

Oppilas osaa tarkastella sisällön, muodon ja asiayhteyden vaikutusta erilaisten kuvien tulkintaan 

 

T8 ohjata oppilasta tarkastelemaan taidetta ja muuta visuaalista kulttuuria teoksen, tekijän ja katsojan näkökulmista sekä pohtimaan historiallisten ja kulttuuristen tekijöiden vaikutusta kuviin 

Oppilas tarkastelee taidetta ja muuta visuaalista kulttuuria teoksen aikakauden, tekijän ja katsojan näkökulmasta. 

Oppilas pohtii historiallisten ja kulttuuristen tekijöiden vaikutusta kuviin. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvatulkinnan menetelmien käyttäminen 

Oppilas osaa tulkita kuvia teoksen, tekijän ja katsojan näkökulmista sekä hyödyntää tulkintojaan kuvista keskusteltaessa 

 

T9 innostaa oppilasta kokeilemaan eri aikojen ja kulttuurien kuvailmaisun tapoja omissa kuvissaan 

Oppilas tutustuu eri kulttuurien visuaalisiin erityispiirteisiin eri aikoina ja kokeilee näitä taitoja omissa kuvissaan. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvailmaisun tapojen käyttäminen 

Oppilas osaa hyödyntää erilaisia kuvailmaisun tapoja tarkastellessaan taidetta ja muuta visuaalista kulttuuria sekä tehdessään omia kuvia 

 

T10 ohjata oppilasta keskustelemaan taiteessa, ympäristössä ja muussa visuaalisessa kulttuurissa ilmenevistä arvoista 

Oppilas kiinnostuu tekemään huomioita ja keskustelemaan taiteesta, ympäristöstä ja muusta visuaalisesta kulttuurista. 

Oppilas havaitsee ja pohtii niissä ilmeneviä arvoja. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Arvojen tarkasteleminen 

Oppilas osaa ilmaista näkemyksiään taiteessa, ympäristössä ja muussa 

visuaalisessa kulttuurissa ilmenevistä arvoista 

 

T11 kannustaa oppilasta ottamaan huomioon kulttuurinen moninaisuus ja kestävä kehitys kuvailmaisun sisältöjä ja toimintatapoja valitessaan 

Oppilas havainnoi eri kulttuurien ilmiöitä ja niiden moninaisuutta. 

Oppilas huolehtii yhteisestä työtilasta, omista ja yhteisistä välineistä sekä käyttää välineitä ja materiaaleja tarkoituksenmukaisesti. 

Oppilas huomioi työskentelyssään kestävän kehityksen ja ymmärtää kierrätysmateriaalin käytön yhtenä ilmaisun välineenä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kuvailmaisun sisältöjen ja toimintatapojen valinta 

Oppilas ottaa kuvailmaisussaan huomioon kulttuurisen moninaisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyviä näkökulmia