linkit
HS / 160221: Tuomas Uoti pääsi kertaheitolla sisään oikeustieteelliseen ja kertoo nyt, miten se onnistui....
PS1: Oppimiseen vaikuttavat tekijät (bongaa eri tekijöitä!)
Hyvinvointi|Opiskelu
Tuomas Uoti pääsi kertaheitolla sisään oikeustieteelliseen ja kertoo nyt, miten se onnistui – professorin mukaan tietty lukukeino auttaa lähes kaikkia
Pääsykokeisiin valmistautuminen vaatii sinnikkyyttä, lukurutiineja ja itsetuntemusta. Motivaatio antaa paljon työntöapua, kertovat Helsingin oikeustieteelliseen juuri päässeet opiskelijat.
TILAAJILLE
Eeva Joutsen on tosi nuoresta asti tiennyt haluavansa juristiksi. Nyt unelma on toteutumassa, kun hän pääsi viime vuonna Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan.
Eeva Joutsen on tosi nuoresta asti tiennyt haluavansa juristiksi. Nyt unelma on toteutumassa, kun hän pääsi viime vuonna Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan.KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Katarina Malmberg HS
2:00 | Päivitetty 6:29
PARIKYMPPINEN Eeva Joutsen sai viime syksynä kaveri- ja valmennuskurssiporukkansa parhaat pisteet pyrkiessään Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekuntaan pääsykokeen kautta.
Joutsen ylitti alimman sisäänpääsyrajan 83 pistettä reippaasti 96:lla pisteellä. Maksimipisteet olisivat olleet 140, mutta sitä ei saavuttanut kukaan.
”Kirjoitin ylioppilaskirjoituksissa M:n paperit, eivätkä niistä saadut pisteet olisi mitenkään riittänet sisään todistuskiintiössä”, hän kertoo.
EDESSÄ oli viime keväänä siis noin kuukauden luku-urakka. Jo toisen kerran, sillä edellisenä keväänä Joutsen oli jäänyt täpärästi ilman opiskelupaikkaa.
Pääsykoekirjat julkistettiin 27. huhtikuuta, ja kaksivaiheisen pääsykokeen ensimmäinen osa oli 26. toukokuuta. Huhtikuun lopussa Joutsen sai postissa kolme noin satasivuista kirjaa, joissa hän näki mahdollisuuden.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
”Ajattelin silloin, että pääsen taas työstämään omia unelmiani. Minulle on jo nuoresta ollut selvää, että haluan juristiksi”, Joutsen sanoo.
Samaan aikaan Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä aloittanut Tuomas Uoti sanoo samaa: ammatinvalinta oli selvä jo noin 13-vuotiaasta lähtien. Hän pääsi sisään ensimmäisellä yrittämällä 88 pisteellä.
Tuomas Uoti pääsi Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen ensimmäisellä yrittämällä.
Tuomas Uoti pääsi Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen ensimmäisellä yrittämällä.KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Oikeustieteellisen pääsykokeisiin valmistautuminen vaatii hakijalta poikkeuksellisen paljon, sillä pyrkijöistä vain muutama prosentti saa opiskelupaikan. Viime vuonna edelleen suurin osa oikeustieteellisessä aloittaneista meni sisään pääsykokeen kautta.
MOTIVAATIOLLA voikin olla iso merkitys pääsykoerutistuksessa. Kasvatustieteen professori Raija Hämäläinen Jyväskylän yliopistosta sanoo, että lisäksi itsetuntemus voi auttaa pänttäämään silloinkin, kun lukuinto muuten voisi hiipua.
”Tietty sinnikkyys on välttämätöntä, mutta lukemisrytmiä voi jaksottaa itselle sopivalla tavalla”, Hämäläinen sanoo.
On hyvä esimerkiksi tunnistaa, milloin on päivän aikana vireimmillään, jolloin lukeminen on vaivattominta.
Eeva Joutsen tajusi vasta lukurytmiin päästyään, että on vireimmillään aamulla, vaikka luuli aiemmin olevansa iltavirkku. Kello 8–11 oli hänelle tehokkainta lukuaikaa, jolloin kannatti keskittyä vaikeimpiin ja eniten keskittymistä vaativiin asioihin.
Motivaation lisäksi myös positiivinen asenne auttaa.
MYÖS tietynlaisen lukurytmin luominen helpottaa Hämäläisen mukaan lähes kaikkia. Jos luo etukäteen aikataulun itselleen, ei tarvitse miettiä, lukisiko nyt vai vasta myöhemmin. Lukujaksojen on joka tapauksessa oltava riittävän pitkiä.
Tuomas Uoti loi itselleen lukurytmin, jota noudatti 10–15 minuutin tarkkuudella joka päivä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
”Aluksi luin ehkä viisi tai kuusi tuntia päivässä, mutta loppua kohden minulla oli jopa 14 tunnin päiviä”, Uoti kertoo.
Joka päivä hän piti 45 minuutin ulkoilutauon, ruokatauon ja pari pientä breikkiä.
HÄMÄLÄINEN kehottaa palastelemaan vaikeita kokonaisuuksia pienemmiksi osiksi silloin, kun jaksaminen alkaa hyytyä ja oppiminen vaikeutuu.
Motivaation lisäksi myös positiivinen asenne auttaa. Hämäläisen mukaan se, ettei usko saavuttavansa tavoitettaan ja pitää itseään huonona, voi haitata oppimiseen keskittymistä.
”Positiivinen jännittäminen voi lisätä tsemppiä, mutta jos oksettaa ja pyörryttää, on syytä miettiä, miksi jännittää niin paljon”, Hämäläinen sanoo.
Joutsenen motivaatiota lisäsi osittain välivuosi, jonka hän vietti työskentelemällä ravintola-alalla.
”Toista sellaista vuotta en halunnut”, hän sanoo.
MYÖS ITSESÄÄTELY on Hämäläisen mukaan tärkeää. Harva jaksaa päivästä toiseen lukea 12 tuntia päivässä. On hyvä tunnistaa, milloin tauko ja rentoutuminen on paikallaan.
Jos taas tarvitsee enemmän lukemaan kannustamista, voi asettaa itselleen välietappeja. Kannustaa itseään jaksamaan johonkin kellonaikaan asti ja päättää lukemisen jälkeen tehdä jotain itselle mielekästä.
”Musiikki, piirtäminen, liikunta tai mikä tahansa mieleinen harrastus ovat hyviä tapoja rentoutua ja palautua”, Hämäläinen sanoo.
PELKKÄÄN ASIOIDEN pänttäämiseen ja läpilukuun ei enää juuri uskota. Samaa sanovat sekä Joutsen että Uoti, vaikka oikeustieteellisen aineistosta pitää muistaa paljon asioita ulkoakin.
”Luin reilun kuukauden kymmenen tuntia päivässä, mutta vain läpilukemalla en olisi pärjännyt”, Joutsen sanoo.
Hän alleviivasi, värikoodasi asioita, väliotsikoi, kehitti avainsanoja ja muistisääntöjä, ryhmitteli, teki ajatuskarttoja ja kirjoitti tiiviitä muistiinpanoja. Lisäksi valmennuskurssin kautta saadut tehtävät auttoivat kehittämään vastaustekniikkaa.
”Edellisten vuosien pääsykoetehtävien tekeminen oli oleellista. Tajusin, ettei riittänyt, että osasin kertoa jonkin asian omin sanoin. Sen piti olla täsmälleen oikein”, Joutsen kertoo.
TEKNOLOGIAN hyödyntäminen opiskelussa voi Hämäläisen mukaan auttaa kehittämään ajatteluprosesseja. Joillekin sopii esimerkiksi se, että tekee tehtäviä teknologisissa oppimisympäristöissä tai lukee ääneen ja kuuntelee lukemaansa. Myös erilaisia käsitekarttoja voi luoda teknologian avulla.
”Yksi hyvä keino on myös miettiä, miten opettaisi vaikean asian jollekin toiselle”, Hämäläinen sanoo.
JOUTSEN oppi ensimmäisestä luku-urakastaan, etteivät muistikortit hänen kohdallaan toimineet. Lisäksi hän tarvitsi työtunteja enemmän. Keskimäärin kymmenen tuntia päivässä.
”Minua auttoi myös ryhmän tuki ja tsemppi. Valmennuskurssin tutor ja samoihin pääsykokeisiin valmistautuva ystäväni auttoivat purkamaan lukemiseen liittyvää stressiä”, Joutsen sanoo.
Hänelle oli tärkeää tietää, ettei paini tilanteen kanssa yksin, vaan muillakin on samanlaista. Vaikkapa se, että ulkona on aurinkoinen kesäsää, mutta Joutsen käänsi selkänsä ikkunaan päin ja jatkoi lukemista.
Lisäksi Joutsenen äiti tenttasi häneltä valmennuskurssilta saatuja tehtäviä, joihin vastaaminen kerta toisensa jälkeen oli hyödyllistä.
”Myös kertaaminen oli tehokas tapa. Valmennuskurssia oli kolmena iltana viikossa nelisen tuntia ja seuraavana aamuna kertasin aina siellä käydyt asiat”, Joutsen sanoo.
Myös Uoti oppi valmennuskurssilla kertaamaan. Ja hän hyötyi muistikorteistakin, joissa oli ulkoa opeteltavia asioita lakipykälistä.
”Lisäksi opin tekemään kymmenien sivujen muistiinpanoja, joista oli paljon hyötyä”, Uoti kertoo.
JOUTSEN EROSI Uotista tässäkin. Hänen mielestään lyhyemmät tiiviit muistiinpanot, avainsanat ja värikoodit helpottivat oppimista enemmän.
”Oppimisessa on eroja eri ihmisten välillä”, Hämäläinen sanoo.
Osittain nuoret kehittyvätkin ja aikuistuvat eri tahtia, jolloin itsetuntemus ja itsesäätely paranevat iän myötä. Lisäksi kasvuympäristö ja kaveripiiri vaikuttavat siihen miten asioita hahmotetaan.
”Kasvuympäristöstä tulee usein myös se, kuinka merkityksellisenä nähdään, että ponnistellaan asioiden eteen”, Hämäläinen sanoo.
Myös Uotin isä on juristi ja hänen sukulaisistaan moni muukin on valmistunut oikeustieteellisestä.
”Pääsykokeet oli poikkeuksellinen rutistus. Näytin itselleni, että pystyn siihen”, Uoti sanoo.
Hän epäilee olisiko jaksanut enää toista kertaa, mutta onneksi sitä ei nyt tarvitse miettiä. Hän laskeskelee lukeneensa kirjat läpi noin seitsemän kertaa.
EEVA JOUTSEN on sitä mieltä, että oli toisella hakukerralla aikuisempi ja entistä motivoituneempi. Lukurutistuksesta jäi päälle hyvä opiskelurytmi, jota voi nyt hyödyntää.
”Ipadistä löytyy värikoodeja, jota hyödynnän lukiessa tentteihin”, hän kertoo.
Lisäksi hän piirtää ja kirjoittaa edelleen kompakteja ajatuskarttoja.
”Vaikka fuksivuosi on koronan takia ollut tosi erilainen, olen edelleen sitä mieltä, että olen onnellinen ja kiitollinen tästä opiskelupaikasta. Tämä on todella mun juttu.”
PROFESSORI kertoo kuusi asiaa, joista on hyötyä lähes jokaiselle pääsykokeeseen valmistautuvalle:
1. Sinnikkyyttä tarvitaan.
Tee lukusuunnitelma ja pysy siinä.
2. Rytmitä lukemista.
Tee ajatuskarttoja, muistiinpanoja, palastele vaikeita isoja kokonaisuuksia ja käytä esimerkiksi teknologiaa hyväksesi.
3. Löydä oma tapasi.
Kokeile eri opiskelumetodeja ja mieti päivärytmisi sen mukaan, että opiskelet virkeänä. Itsetuntemus auttaa välttämään tehottomia keinoja.
4. Motivoi itseäsi.
Mieti, mitä haluat saavuttaa ja tee itsellesi välietappeja. Palkitse itseäsi myös tekemällä asioita, joista nautit.
5. Hae sosiaalista tukea.
Muiden tsempistä on monille apua. Juttele opiskelupulmista ja jaa omia ratkaisukeinojasi.
6. Ole positiivinen.
Älä anna epäonnistumisen pilata myönteistä asennetta.
Ohjeet laati kasvatustieteen professori Raija Hämäläinen Jyväskylän yliopistosta.
Hyvinvointi|Opiskelu
Tuomas Uoti pääsi kertaheitolla sisään oikeustieteelliseen ja kertoo nyt, miten se onnistui – professorin mukaan tietty lukukeino auttaa lähes kaikkia
Pääsykokeisiin valmistautuminen vaatii sinnikkyyttä, lukurutiineja ja itsetuntemusta. Motivaatio antaa paljon työntöapua, kertovat Helsingin oikeustieteelliseen juuri päässeet opiskelijat.
TILAAJILLE
Eeva Joutsen on tosi nuoresta asti tiennyt haluavansa juristiksi. Nyt unelma on toteutumassa, kun hän pääsi viime vuonna Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan.
Eeva Joutsen on tosi nuoresta asti tiennyt haluavansa juristiksi. Nyt unelma on toteutumassa, kun hän pääsi viime vuonna Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan.KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Katarina Malmberg HS
2:00 | Päivitetty 6:29
PARIKYMPPINEN Eeva Joutsen sai viime syksynä kaveri- ja valmennuskurssiporukkansa parhaat pisteet pyrkiessään Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekuntaan pääsykokeen kautta.
Joutsen ylitti alimman sisäänpääsyrajan 83 pistettä reippaasti 96:lla pisteellä. Maksimipisteet olisivat olleet 140, mutta sitä ei saavuttanut kukaan.
”Kirjoitin ylioppilaskirjoituksissa M:n paperit, eivätkä niistä saadut pisteet olisi mitenkään riittänet sisään todistuskiintiössä”, hän kertoo.
EDESSÄ oli viime keväänä siis noin kuukauden luku-urakka. Jo toisen kerran, sillä edellisenä keväänä Joutsen oli jäänyt täpärästi ilman opiskelupaikkaa.
Pääsykoekirjat julkistettiin 27. huhtikuuta, ja kaksivaiheisen pääsykokeen ensimmäinen osa oli 26. toukokuuta. Huhtikuun lopussa Joutsen sai postissa kolme noin satasivuista kirjaa, joissa hän näki mahdollisuuden.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
”Ajattelin silloin, että pääsen taas työstämään omia unelmiani. Minulle on jo nuoresta ollut selvää, että haluan juristiksi”, Joutsen sanoo.
Samaan aikaan Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä aloittanut Tuomas Uoti sanoo samaa: ammatinvalinta oli selvä jo noin 13-vuotiaasta lähtien. Hän pääsi sisään ensimmäisellä yrittämällä 88 pisteellä.
Tuomas Uoti pääsi Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen ensimmäisellä yrittämällä.
Tuomas Uoti pääsi Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen ensimmäisellä yrittämällä.KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Oikeustieteellisen pääsykokeisiin valmistautuminen vaatii hakijalta poikkeuksellisen paljon, sillä pyrkijöistä vain muutama prosentti saa opiskelupaikan. Viime vuonna edelleen suurin osa oikeustieteellisessä aloittaneista meni sisään pääsykokeen kautta.
MOTIVAATIOLLA voikin olla iso merkitys pääsykoerutistuksessa. Kasvatustieteen professori Raija Hämäläinen Jyväskylän yliopistosta sanoo, että lisäksi itsetuntemus voi auttaa pänttäämään silloinkin, kun lukuinto muuten voisi hiipua.
”Tietty sinnikkyys on välttämätöntä, mutta lukemisrytmiä voi jaksottaa itselle sopivalla tavalla”, Hämäläinen sanoo.
On hyvä esimerkiksi tunnistaa, milloin on päivän aikana vireimmillään, jolloin lukeminen on vaivattominta.
Eeva Joutsen tajusi vasta lukurytmiin päästyään, että on vireimmillään aamulla, vaikka luuli aiemmin olevansa iltavirkku. Kello 8–11 oli hänelle tehokkainta lukuaikaa, jolloin kannatti keskittyä vaikeimpiin ja eniten keskittymistä vaativiin asioihin.
Motivaation lisäksi myös positiivinen asenne auttaa.
MYÖS tietynlaisen lukurytmin luominen helpottaa Hämäläisen mukaan lähes kaikkia. Jos luo etukäteen aikataulun itselleen, ei tarvitse miettiä, lukisiko nyt vai vasta myöhemmin. Lukujaksojen on joka tapauksessa oltava riittävän pitkiä.
Tuomas Uoti loi itselleen lukurytmin, jota noudatti 10–15 minuutin tarkkuudella joka päivä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
”Aluksi luin ehkä viisi tai kuusi tuntia päivässä, mutta loppua kohden minulla oli jopa 14 tunnin päiviä”, Uoti kertoo.
Joka päivä hän piti 45 minuutin ulkoilutauon, ruokatauon ja pari pientä breikkiä.
HÄMÄLÄINEN kehottaa palastelemaan vaikeita kokonaisuuksia pienemmiksi osiksi silloin, kun jaksaminen alkaa hyytyä ja oppiminen vaikeutuu.
Motivaation lisäksi myös positiivinen asenne auttaa. Hämäläisen mukaan se, ettei usko saavuttavansa tavoitettaan ja pitää itseään huonona, voi haitata oppimiseen keskittymistä.
”Positiivinen jännittäminen voi lisätä tsemppiä, mutta jos oksettaa ja pyörryttää, on syytä miettiä, miksi jännittää niin paljon”, Hämäläinen sanoo.
Joutsenen motivaatiota lisäsi osittain välivuosi, jonka hän vietti työskentelemällä ravintola-alalla.
”Toista sellaista vuotta en halunnut”, hän sanoo.
MYÖS ITSESÄÄTELY on Hämäläisen mukaan tärkeää. Harva jaksaa päivästä toiseen lukea 12 tuntia päivässä. On hyvä tunnistaa, milloin tauko ja rentoutuminen on paikallaan.
Jos taas tarvitsee enemmän lukemaan kannustamista, voi asettaa itselleen välietappeja. Kannustaa itseään jaksamaan johonkin kellonaikaan asti ja päättää lukemisen jälkeen tehdä jotain itselle mielekästä.
”Musiikki, piirtäminen, liikunta tai mikä tahansa mieleinen harrastus ovat hyviä tapoja rentoutua ja palautua”, Hämäläinen sanoo.
PELKKÄÄN ASIOIDEN pänttäämiseen ja läpilukuun ei enää juuri uskota. Samaa sanovat sekä Joutsen että Uoti, vaikka oikeustieteellisen aineistosta pitää muistaa paljon asioita ulkoakin.
”Luin reilun kuukauden kymmenen tuntia päivässä, mutta vain läpilukemalla en olisi pärjännyt”, Joutsen sanoo.
Hän alleviivasi, värikoodasi asioita, väliotsikoi, kehitti avainsanoja ja muistisääntöjä, ryhmitteli, teki ajatuskarttoja ja kirjoitti tiiviitä muistiinpanoja. Lisäksi valmennuskurssin kautta saadut tehtävät auttoivat kehittämään vastaustekniikkaa.
”Edellisten vuosien pääsykoetehtävien tekeminen oli oleellista. Tajusin, ettei riittänyt, että osasin kertoa jonkin asian omin sanoin. Sen piti olla täsmälleen oikein”, Joutsen kertoo.
TEKNOLOGIAN hyödyntäminen opiskelussa voi Hämäläisen mukaan auttaa kehittämään ajatteluprosesseja. Joillekin sopii esimerkiksi se, että tekee tehtäviä teknologisissa oppimisympäristöissä tai lukee ääneen ja kuuntelee lukemaansa. Myös erilaisia käsitekarttoja voi luoda teknologian avulla.
”Yksi hyvä keino on myös miettiä, miten opettaisi vaikean asian jollekin toiselle”, Hämäläinen sanoo.
JOUTSEN oppi ensimmäisestä luku-urakastaan, etteivät muistikortit hänen kohdallaan toimineet. Lisäksi hän tarvitsi työtunteja enemmän. Keskimäärin kymmenen tuntia päivässä.
”Minua auttoi myös ryhmän tuki ja tsemppi. Valmennuskurssin tutor ja samoihin pääsykokeisiin valmistautuva ystäväni auttoivat purkamaan lukemiseen liittyvää stressiä”, Joutsen sanoo.
Hänelle oli tärkeää tietää, ettei paini tilanteen kanssa yksin, vaan muillakin on samanlaista. Vaikkapa se, että ulkona on aurinkoinen kesäsää, mutta Joutsen käänsi selkänsä ikkunaan päin ja jatkoi lukemista.
Lisäksi Joutsenen äiti tenttasi häneltä valmennuskurssilta saatuja tehtäviä, joihin vastaaminen kerta toisensa jälkeen oli hyödyllistä.
”Myös kertaaminen oli tehokas tapa. Valmennuskurssia oli kolmena iltana viikossa nelisen tuntia ja seuraavana aamuna kertasin aina siellä käydyt asiat”, Joutsen sanoo.
Myös Uoti oppi valmennuskurssilla kertaamaan. Ja hän hyötyi muistikorteistakin, joissa oli ulkoa opeteltavia asioita lakipykälistä.
”Lisäksi opin tekemään kymmenien sivujen muistiinpanoja, joista oli paljon hyötyä”, Uoti kertoo.
JOUTSEN EROSI Uotista tässäkin. Hänen mielestään lyhyemmät tiiviit muistiinpanot, avainsanat ja värikoodit helpottivat oppimista enemmän.
”Oppimisessa on eroja eri ihmisten välillä”, Hämäläinen sanoo.
Osittain nuoret kehittyvätkin ja aikuistuvat eri tahtia, jolloin itsetuntemus ja itsesäätely paranevat iän myötä. Lisäksi kasvuympäristö ja kaveripiiri vaikuttavat siihen miten asioita hahmotetaan.
”Kasvuympäristöstä tulee usein myös se, kuinka merkityksellisenä nähdään, että ponnistellaan asioiden eteen”, Hämäläinen sanoo.
Myös Uotin isä on juristi ja hänen sukulaisistaan moni muukin on valmistunut oikeustieteellisestä.
”Pääsykokeet oli poikkeuksellinen rutistus. Näytin itselleni, että pystyn siihen”, Uoti sanoo.
Hän epäilee olisiko jaksanut enää toista kertaa, mutta onneksi sitä ei nyt tarvitse miettiä. Hän laskeskelee lukeneensa kirjat läpi noin seitsemän kertaa.
EEVA JOUTSEN on sitä mieltä, että oli toisella hakukerralla aikuisempi ja entistä motivoituneempi. Lukurutistuksesta jäi päälle hyvä opiskelurytmi, jota voi nyt hyödyntää.
”Ipadistä löytyy värikoodeja, jota hyödynnän lukiessa tentteihin”, hän kertoo.
Lisäksi hän piirtää ja kirjoittaa edelleen kompakteja ajatuskarttoja.
”Vaikka fuksivuosi on koronan takia ollut tosi erilainen, olen edelleen sitä mieltä, että olen onnellinen ja kiitollinen tästä opiskelupaikasta. Tämä on todella mun juttu.”
PROFESSORI kertoo kuusi asiaa, joista on hyötyä lähes jokaiselle pääsykokeeseen valmistautuvalle:
1. Sinnikkyyttä tarvitaan.
Tee lukusuunnitelma ja pysy siinä.
2. Rytmitä lukemista.
Tee ajatuskarttoja, muistiinpanoja, palastele vaikeita isoja kokonaisuuksia ja käytä esimerkiksi teknologiaa hyväksesi.
3. Löydä oma tapasi.
Kokeile eri opiskelumetodeja ja mieti päivärytmisi sen mukaan, että opiskelet virkeänä. Itsetuntemus auttaa välttämään tehottomia keinoja.
4. Motivoi itseäsi.
Mieti, mitä haluat saavuttaa ja tee itsellesi välietappeja. Palkitse itseäsi myös tekemällä asioita, joista nautit.
5. Hae sosiaalista tukea.
Muiden tsempistä on monille apua. Juttele opiskelupulmista ja jaa omia ratkaisukeinojasi.
6. Ole positiivinen.
Älä anna epäonnistumisen pilata myönteistä asennetta.
Ohjeet laati kasvatustieteen professori Raija Hämäläinen Jyväskylän yliopistosta.
Yle: Tuhoaako älypuhelin keskittymiskyvyn, mielenrauhan ja lapsen aivot?
- PS3
SK: Abitärpit k-2021
Psykologia
Psykologian yo-kokeessa vastaus tulee perustaa tutkittuun tietoon ja psykologian teorioihin sekä käsitteisiin. Mutuilu ei riitä. Psykologian koetehtävät ovat usein sellaisia, jotka houkuttelevat pohtimaan asiaa arkiajattelun tai omien kokemuksien pohjalta. Pohdinnan perusteeksi tarvitaan kuitenkin aina tieteellistä tietoa.
”Omista kokemuksista voi ammentaa hyviä esimerkkejä, mutta vastaus ei voi rakentua niiden pohjalle. Jos väität jotain, muista aina perustella väitteesi psykologisen tiedon avulla”, sanoo Raision lukion psykologian opettaja Minna Nummenmaa.
Tehtävät saattavat joskus keskittyä selkeästi johonkin tiettyyn kurssiin tai aihealueeseen, kuten esimerkiksi kehityspsykologiaan, persoonallisuuspsykologiaan tai neuropsykologiaan. Psykologia on kuitenkin moninäkökulmainen tiede. Ihmisen toiminnassa tulee tarkastella aina biologisia, sosiaalisia, kulttuurisia ja psyykkisiä tekijöitä.
”Väkisin ei kannata vääntää joka aiheeseen jokaista näkökulmaa”, Nummenmaa tarkentaa.
”Mutta kaikki on hyvä käydä mielessä läpi, ennen kuin viimeistelee vastauksen.”
Psykologiassa ei myöskään kannata ajatella mustavalkoisesti. Arvioitavista asioista löytyy käytännössä aina sekä hyviä että huonoja puolia. Lisäksi yksilöiden välillä on eroja, eikä sama asia vaikuta koskaan samalla tavalla kaikkiin yksilöihin. Varo siis vetämästä mutkia liian suoraksi. Vaikka psykologian koe ei ole äidinkielen koe, rakenna vastaus huolella: perustele väitteet, kirjoita loogisesi etenevää tekstiä ja käytä sujuvaa suomen kieltä.
”Hyvällä kirjoittamisella pääsee jo pitkälle.”
Identiteetti ja identiteettipolitiikka
Viime vuosina on puhuttu erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten vaikeudesta löytää omaa identiteettiä. Identiteetin etsintä pitkittyy. Tutkijat pitävät huolestuttavana sitä, että monella aikuisellakin identiteetti voi olla vielä täysin hukassa. Identiteettipolitiikka on noussut esiin myös yhteiskunnan tapahtumien selittämisessä. Pohdi yksilöllisyyttä ja yksilön kehitystä.
Cheek! Miksi monet vihaavat Suomen suosituinta artistia?
SK radio: Miksi monet vihaavat Suomen suosituinta artistia?
Kuusi tunnettua suomalaista kertoo, miksi Cheek on Suomen suosituin räppäri
Feministin kuuluu olla ilonpilaaja, sanoo Feministisen puolueen Katju Aro
Keskittymistaidot
Tutkijat ovat olleet viime vuosina huolissaan ihmisten niin kutsutusta itseaiheutetusta keskittymisongelmasta, ADT:stä. Informaatiotulvan keskellä kyky keskittyä ja ohjata omaa tarkkaavaisuutta olisi äärimmäisen tärkeää. Millaisia keskittymistaitoja ihmiseltä vaaditaan nykymaailmassa, ja kuinka omaa keskittymiskykyä voi kehittää?
Aivotutkija huolissaan älylaitteiden liikakäytöstä – ”Rohkaisisin koko perheen laitteettomiin hetkiin”
Suuri digiloikka lapsille: Koulu menee ihan uusiksi – ei kirjoja, ei opettajia, ei oppilaita
Videopelit voivat auttaa palauttamaan aivoinfarktista toipuvien liikuntakykyä
Konttorimelu heikentää tuottavuutta yllättävän paljon
Blogi: Aivotutkijat mielipideautomaatteina
Sosiaalisten ryhmien vaikutus yksilöön
Millä tavalla muut ihmiset ja omat sosiaaliset ryhmät vaikuttavat yksilöiden uskomuksiin ja käyttäytymiseen? Miksi ihmiset uskovat oman sosiaalisen ryhmänsä antamaa tietoa ennemmin kuin tieteellistä tietoa? Pohdi esimerkiksi rokotekriittisyyttä, koronavirusta, trumpilaisuutta tai suhtautumista Isis-lapsiin al-Holin leirillä.
Näin Maria Nordin opettaa kurssillaan: ole kiitollinen sairauksista, ajatukset parantavat
Yli 12 miljoonaa amerikkalaista uskoo liskoihmisten hallitsevan maailmaa – Mikä salaliitoissa viehättää?
Mielipide: Näin terveysvinkkejä jakavasta julkkiksesta tulee salaliittoteoreetikko
Aku Louhimiestä harmittaa oma anteeksipyyntely
Essee: Somen kuplissa jylläävät tunteet, varsinkin viha
Rokotteiden turvallisuus on todettu
Al-Holista halutaan tuoda lapset ja tarvittaessa myös äidit, mutta kukaan ei tiedä milloin
Koronapandemia
Ei ole varmaa, ehtiikö korona teemana kokeeseen. Aihetta kannattaa kuitenkin pohtia varmuumasden vuoksi myös psykologian näkökulmasta. Mitä vaikutuksia maskeilla ja turvaväleillä on tunteiden ilmaisuun ja tunnistamiseen? Kuinka maailmanlaajuinen pandemia vaikuttaa yksinäisyyteen, syrjäytymiseen ja ihmisten käytökseen?
Traumapsykologi: Näin selviät arjesta neljän seinän sisällä
Pitkän karanteenin vaikutusta ihmismieleen ei tunneta
Puheenvuoro: Korona voi yhdistää meidät kuten talvisota
Vierailukielto olisi monelle kova paikka – näin hoivakodeissa varaudutaan ikäihmisille vaaralliseen koronaan
Digitalisaatio ja teknologia
Aihe on lukiolaisille tärkeä, ja se on mukana yo-kokeessa yleensä tavalla tai toisella. Kannattaa olla tarkkana, ettei vastaus rajaudu vain omiin kokemuksiin. Usein aihetta on joutunut pohtimaan hyvin monipuolisista lähtökohdista.
Kiinnostavia ja ajankohtaisia teemoja ovat esimerkiksi e-urheilu, hyvinvointiteknologia ja ylipäänsä teknologian vaikutukset aivoihin. Yhä nuoremmat lapset siirtyvät teknologian maailmaan.
Seppo on esikoiskirjailija, viestintätoimiston osakas ja sometähti
Tämän ei pitänyt olla mahdollista: Nukutettu potilas kuuli syöpädiagnoosista leikkauksen aikana
Lasse Urpalainen istui kotonaan ja pelasi videopeliä. Se teki hänestä huippu-urheilijan ja miljonäärin
Psykologian yo-kokeessa vastaus tulee perustaa tutkittuun tietoon ja psykologian teorioihin sekä käsitteisiin. Mutuilu ei riitä. Psykologian koetehtävät ovat usein sellaisia, jotka houkuttelevat pohtimaan asiaa arkiajattelun tai omien kokemuksien pohjalta. Pohdinnan perusteeksi tarvitaan kuitenkin aina tieteellistä tietoa.
”Omista kokemuksista voi ammentaa hyviä esimerkkejä, mutta vastaus ei voi rakentua niiden pohjalle. Jos väität jotain, muista aina perustella väitteesi psykologisen tiedon avulla”, sanoo Raision lukion psykologian opettaja Minna Nummenmaa.
Tehtävät saattavat joskus keskittyä selkeästi johonkin tiettyyn kurssiin tai aihealueeseen, kuten esimerkiksi kehityspsykologiaan, persoonallisuuspsykologiaan tai neuropsykologiaan. Psykologia on kuitenkin moninäkökulmainen tiede. Ihmisen toiminnassa tulee tarkastella aina biologisia, sosiaalisia, kulttuurisia ja psyykkisiä tekijöitä.
”Väkisin ei kannata vääntää joka aiheeseen jokaista näkökulmaa”, Nummenmaa tarkentaa.
”Mutta kaikki on hyvä käydä mielessä läpi, ennen kuin viimeistelee vastauksen.”
Psykologiassa ei myöskään kannata ajatella mustavalkoisesti. Arvioitavista asioista löytyy käytännössä aina sekä hyviä että huonoja puolia. Lisäksi yksilöiden välillä on eroja, eikä sama asia vaikuta koskaan samalla tavalla kaikkiin yksilöihin. Varo siis vetämästä mutkia liian suoraksi. Vaikka psykologian koe ei ole äidinkielen koe, rakenna vastaus huolella: perustele väitteet, kirjoita loogisesi etenevää tekstiä ja käytä sujuvaa suomen kieltä.
”Hyvällä kirjoittamisella pääsee jo pitkälle.”
Identiteetti ja identiteettipolitiikka
Viime vuosina on puhuttu erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten vaikeudesta löytää omaa identiteettiä. Identiteetin etsintä pitkittyy. Tutkijat pitävät huolestuttavana sitä, että monella aikuisellakin identiteetti voi olla vielä täysin hukassa. Identiteettipolitiikka on noussut esiin myös yhteiskunnan tapahtumien selittämisessä. Pohdi yksilöllisyyttä ja yksilön kehitystä.
Cheek! Miksi monet vihaavat Suomen suosituinta artistia?
SK radio: Miksi monet vihaavat Suomen suosituinta artistia?
Kuusi tunnettua suomalaista kertoo, miksi Cheek on Suomen suosituin räppäri
Feministin kuuluu olla ilonpilaaja, sanoo Feministisen puolueen Katju Aro
Keskittymistaidot
Tutkijat ovat olleet viime vuosina huolissaan ihmisten niin kutsutusta itseaiheutetusta keskittymisongelmasta, ADT:stä. Informaatiotulvan keskellä kyky keskittyä ja ohjata omaa tarkkaavaisuutta olisi äärimmäisen tärkeää. Millaisia keskittymistaitoja ihmiseltä vaaditaan nykymaailmassa, ja kuinka omaa keskittymiskykyä voi kehittää?
Aivotutkija huolissaan älylaitteiden liikakäytöstä – ”Rohkaisisin koko perheen laitteettomiin hetkiin”
Suuri digiloikka lapsille: Koulu menee ihan uusiksi – ei kirjoja, ei opettajia, ei oppilaita
Videopelit voivat auttaa palauttamaan aivoinfarktista toipuvien liikuntakykyä
Konttorimelu heikentää tuottavuutta yllättävän paljon
Blogi: Aivotutkijat mielipideautomaatteina
Sosiaalisten ryhmien vaikutus yksilöön
Millä tavalla muut ihmiset ja omat sosiaaliset ryhmät vaikuttavat yksilöiden uskomuksiin ja käyttäytymiseen? Miksi ihmiset uskovat oman sosiaalisen ryhmänsä antamaa tietoa ennemmin kuin tieteellistä tietoa? Pohdi esimerkiksi rokotekriittisyyttä, koronavirusta, trumpilaisuutta tai suhtautumista Isis-lapsiin al-Holin leirillä.
Näin Maria Nordin opettaa kurssillaan: ole kiitollinen sairauksista, ajatukset parantavat
Yli 12 miljoonaa amerikkalaista uskoo liskoihmisten hallitsevan maailmaa – Mikä salaliitoissa viehättää?
Mielipide: Näin terveysvinkkejä jakavasta julkkiksesta tulee salaliittoteoreetikko
Aku Louhimiestä harmittaa oma anteeksipyyntely
Essee: Somen kuplissa jylläävät tunteet, varsinkin viha
Rokotteiden turvallisuus on todettu
Al-Holista halutaan tuoda lapset ja tarvittaessa myös äidit, mutta kukaan ei tiedä milloin
Koronapandemia
Ei ole varmaa, ehtiikö korona teemana kokeeseen. Aihetta kannattaa kuitenkin pohtia varmuumasden vuoksi myös psykologian näkökulmasta. Mitä vaikutuksia maskeilla ja turvaväleillä on tunteiden ilmaisuun ja tunnistamiseen? Kuinka maailmanlaajuinen pandemia vaikuttaa yksinäisyyteen, syrjäytymiseen ja ihmisten käytökseen?
Traumapsykologi: Näin selviät arjesta neljän seinän sisällä
Pitkän karanteenin vaikutusta ihmismieleen ei tunneta
Puheenvuoro: Korona voi yhdistää meidät kuten talvisota
Vierailukielto olisi monelle kova paikka – näin hoivakodeissa varaudutaan ikäihmisille vaaralliseen koronaan
Digitalisaatio ja teknologia
Aihe on lukiolaisille tärkeä, ja se on mukana yo-kokeessa yleensä tavalla tai toisella. Kannattaa olla tarkkana, ettei vastaus rajaudu vain omiin kokemuksiin. Usein aihetta on joutunut pohtimaan hyvin monipuolisista lähtökohdista.
Kiinnostavia ja ajankohtaisia teemoja ovat esimerkiksi e-urheilu, hyvinvointiteknologia ja ylipäänsä teknologian vaikutukset aivoihin. Yhä nuoremmat lapset siirtyvät teknologian maailmaan.
Seppo on esikoiskirjailija, viestintätoimiston osakas ja sometähti
Tämän ei pitänyt olla mahdollista: Nukutettu potilas kuuli syöpädiagnoosista leikkauksen aikana
Lasse Urpalainen istui kotonaan ja pelasi videopeliä. Se teki hänestä huippu-urheilijan ja miljonäärin
Yle: Susani Mahadura - mielen jäljillä
- 15 -osainen sarja minuudesta ja ihmismielestä
- kuunnellen
- kuunnellen
Yle: Aivotutkimus -juttuja
- aivotutkimusta kuunnellen ja katsellen
Yle: Myrskyisä murrosikä
- PS2
- murkun aivoista lyhyesti
- murkun aivoista lyhyesti
HS: Äly ennustaa elämän
- PS5
- älykkyyskeskustelua
- älykkyyskeskustelua
HS / Tiede: Laaja tiedeartikkeli tunteista
- PS4
- kooste tunteista: mitä tunteet ovat? miksi tunteet ovat ihmisenä olemisen ydin?
- kooste tunteista: mitä tunteet ovat? miksi tunteet ovat ihmisenä olemisen ydin?
HS: Persoonallisuus näkyy vatsassa - Näin suoliston mikrobisto kytkeytyy ihmisen käytökseen
- PS5
- persoonallisuuden biologinen pohja
- uutta tietoa!
- persoonallisuuden biologinen pohja
- uutta tietoa!
HS: Poikien aivot eivät sittenkään kasva hitaammin...
- PS2
- uutta tietoa!
- uutta tietoa!
DUODECIM: Mitä tiedetään perimän ja ympäristötekijöiden vaikutuksesta älykkyyteen?
- PS5
Suomen Kuvalehden yo-tärpit k-2020
1) Sosiaalinen media, älylaitteet, robotiikka
--> lasten kognitiiviset taidot, keskittymiskyky, oppiminen
2) Vihapuhe, kiusaaminen
--> aggressiot, mt-ongelmat
3) Musiikki
--> bps-vaikutukset
4) Sukupuoli-identiteetti
--> identiteetin kehitys
5) Ilmastoahdistus, ilmastodenialismi
--> miten kielteisiä näkemyksiä voi selittää psykologian näkökulmasta?
6) Tutkimusetiikka
--> esim. Stanfordin vankilakoe
--> lasten kognitiiviset taidot, keskittymiskyky, oppiminen
2) Vihapuhe, kiusaaminen
--> aggressiot, mt-ongelmat
3) Musiikki
--> bps-vaikutukset
4) Sukupuoli-identiteetti
--> identiteetin kehitys
5) Ilmastoahdistus, ilmastodenialismi
--> miten kielteisiä näkemyksiä voi selittää psykologian näkökulmasta?
6) Tutkimusetiikka
--> esim. Stanfordin vankilakoe
Psykopodiaa - podcast
HS: Idiootit ympärilläni
- PS5
- persoonallisuustestien luotettavuus
- persoonallisuustestien luotettavuus
HS: Hahmotamme värejä eri tavoin...Testaa ja vertaa näetkö värit samoin kuin muut ihmiset
- PS3
HS: Vaikka teini voi näyttää aikuiselta, hänen aivonsa ovat vielä kesken: aivotutkimus selittää, miksi nuoret tekevät aikuisen silmissä pähkähulluja tekoja
- PS2
- The Teenage Brain
- The Teenage Brain
HS: Muistisairaus alkaa, kun aivojen viemärit tukkeutuvat...dementia
- PS3
- laaja tiedeartikkeli muistisairauksien taustoista
- laaja tiedeartikkeli muistisairauksien taustoista
Yliopisto-lehti: Anna nuoren nukkua - uni suojelee mielenterveyttä
- PS4
Yle: Aivoralli
- aivotesti
- hurauta läpi aivojen normipäivän
- PS3
- hurauta läpi aivojen normipäivän
- PS3
Yle: Aivot ovat viisaat
- stressi, burnout
- PS4
- PS4
HS: Mitä ajattelet, kun kumppani tuo sinulle kukkakimpun?
- attribuutio
Tiedeykkönen (YleAreena): Mikä meitä ihmisiä ajaa eteenpäin? Motivaatiopsykologia tuo selityksiä.
Kuuntele myös:
- Mieti mihin aivosi viet? Mikä vahvistaa stressistä selviämistä?
- Persoonallisuus muuttuu vain vähän - monta minuutta auttaa sopeutumaan eri tilanteisiin
- Mieti mihin aivosi viet? Mikä vahvistaa stressistä selviämistä?
- Persoonallisuus muuttuu vain vähän - monta minuutta auttaa sopeutumaan eri tilanteisiin
HS: Vääristyneet muistot
- PS3
HS: Kumpi ratkaisee, lahjakkuus vai oppiminen?
- PS1, PS3, PS5
HS: Monen aikuisen identiteetti on hukassa
- PS2, PS5
- nuoruuden identiteettikriisit
- nuoruuden identiteettikriisit
HS: Lastenpsykiatrit eivät usko geenien ylivaltaan
- PS2
- vastaus Geenit vai ympäristö? - juttuun
- vastaus Geenit vai ympäristö? - juttuun
HS: Geenit vai ympäristö?
PS2
ABITREENIT: Opiskeletko psykologian yo-kokeeseen?
ABITREENIT - vanhat yo:t
Mäkipelto -video: Miten psykologiaa pääsee opiskelemaan?
HS:n abitärpit 2019
HS: Elenan mieli
- PS04
- huippulukio, suorituspaineet
- nuorten mt-ongelmat
- psykoosi
- huippulukio, suorituspaineet
- nuorten mt-ongelmat
- psykoosi
Suomen Kuvalehden abitärpit 2019
- oppiminen
- psyykkinen hyvinvointi, onnellisuus
- nuorten ongelmat: yksinäisyys, syrjäytyminen
- psykologian tutkimus
- aivot, hermosto, aivotutkimus
- psyykkinen hyvinvointi, onnellisuus
- nuorten ongelmat: yksinäisyys, syrjäytyminen
- psykologian tutkimus
- aivot, hermosto, aivotutkimus
Yle Areena: Kiintymyssuhteiden merkitys elämänkaaressa
- PS02
- kuuntele 53 min.
- kuuntele 53 min.
HS: Musiikki ja aivot
- PS04
HS: Lapsuus ja nuoruus määrittävät ihmisen älyllisen suorituskyvyn
- PS05
- tutkimus
- tutkimus
HS: Sadistinen persoonallisuushäiriö
- PS04
- tutkimusmenetelmät, sadistitesti
- tutkimusmenetelmät, sadistitesti
HS: Aivotutkijan mukaan tunne on vaarallinen neuvonantaja !!!!
PS04
- tunteiden tutkiminen
- tunteet ja järki
- tunteiden tutkiminen
- tunteet ja järki
HS: Kun nuoruuden päämäärät on saavutettu, iskee helposti tyhjyys
- identiteetti
- aikuistuminen
- PS02
- aikuistuminen
- PS02
Yle: Kolmikymppiset ovat jääneet jumiin nuoruuden ja aikuisuuden väliin
Maailma ei ole täällä -lyhytelokuva
- Romantiikkaa...?
- nuori aikuisuus - aikuistuminen
- identiteetin kehitys
- PS02
- Romantiikkaa...?
- nuori aikuisuus - aikuistuminen
- identiteetin kehitys
- PS02
Jyrki Rossin kotisivut
PS LOPS 2016
Ylen aamu-tv: Lapsen kiintymyssuhde vanhempiinsa vaikuttaa pitkälle elämään !!!!
- PS02
HS: Nuoren mieli himoitsee mielihyvää ja pikavoittoja !!!!
- PS02, PS03
- nuorten aivojen kehittyminen
- nuorten aivojen kehittyminen
HS: Kiintymyssuhteet elämänkaaressa
- PS02: kiintymyssuhteet ja niiden vaikutus myöhempään elämään
- selkeä juttu ao. aiheesta
- selkeä juttu ao. aiheesta
HS: Kolme tutkijaa kirjoitti hölynpölyartikkeleita...
- tieteen kriteerit
HS: Vaahtokarkkitesti - kritiikkiä
- kuuluisan testin kritiikkiä
- tutkimuksen uudelleenarviointia
- PS01, PS02, PS06
- tutkimuksen uudelleenarviointia
- PS01, PS02, PS06
Youtube-videokertauskurssi abeille / Jyrki Rossi
- Uuden OPS:n mukaan (myös vanha OPS)
- 60 x 30 min. = 30 tuntia
- 60 x 30 min. = 30 tuntia
HS: Stanfordin yliopiston vankilakokeen krittiikkiä
- sosiaalipsykologia (PS06), tutkimusetiikka
HS: Peliriippuvuus ja aivot / Tilaajille / PS03
HS: Nukumme tunnin vähemmän kuin 1970-luvulla... / PS03 / uni ja unitutkimus
- Unesta ja uusimmasta unitutkimuksesta
- Tiivis unipaketti, ei nukahda kesken lukemisen!
- Tiivis unipaketti, ei nukahda kesken lukemisen!
Yle: Innostunut, stressaantunut, kyyninen vai uupunut opiskelija - Testaa kuka sinä näistä olet
Testi lukupäivän ratoksi!
PS01, PS04
PS01, PS04
Yle: Tuuppausyksikkö / PS04 / Daniel Kahneman: ajatusvinoutumat, heuristiikat, nopea ja hidas ajattelu, analyyttinen ja intuitiivinen ajattelu
HS: Tutkimus: Univaje huonontaa nuorten naisten työmuistia enemmän kuin miesten / PS03
- KOKEELLINEN TUTKIMUS (PS01)
- tutkimusasetelma
- kiinnitä huomiota TUTKIMUSKRITIIKKIIN!
- validiteetti
- häiriömuuttujat
- ARVIOINTI: tutkimuksen pätevyys ja yleistettävyys!
- yksinkertaisen tutkimusasetelman malli (tutkimuksen suunnittelu -tehtävä)
- tutkimusasetelma
- kiinnitä huomiota TUTKIMUSKRITIIKKIIN!
- validiteetti
- häiriömuuttujat
- ARVIOINTI: tutkimuksen pätevyys ja yleistettävyys!
- yksinkertaisen tutkimusasetelman malli (tutkimuksen suunnittelu -tehtävä)
HS: ABITÄRPIT keväälle 2018
1) Valeuutiset, valemediat, populismi
2) Sotaan liittyvät kysymykset (pakolaiset)
3) Flynnin efektin taittuminen: ÄO:n kasvun taittuminen / PS04
4) Digitalisaation vaikutus oppimiseen / PS01
5) Onnellisen parisuhteen psykologiset rakennuspalikat / PS02, PS04
6) Tulevaisuuden muutokset / kts. 2. ja 4.
2) Sotaan liittyvät kysymykset (pakolaiset)
3) Flynnin efektin taittuminen: ÄO:n kasvun taittuminen / PS04
4) Digitalisaation vaikutus oppimiseen / PS01
5) Onnellisen parisuhteen psykologiset rakennuspalikat / PS02, PS04
6) Tulevaisuuden muutokset / kts. 2. ja 4.
HS: Ihmisten huijaaminen / Tilaajille / Milgramin koe, auktoriteetit, manipulointi, some / PS06
- Abitärpit: populismi, vaikuttaminen, suostuttelu jne.
Suomen Kuvalehti: Kevään 2018 ABITÄRPIT
1) Populismi, valeuutiset: Miksi populismi toimii? / PS06
2) Presidentinvaalit (USA, Suomi): Johtajuus, äänestäjiin vaikuttaminen / PS06, PS04:
tunteet, päätöksenteko, kognitiiviset vinoumat
3) Vuoden 1918 sota: Sotalapsikokemukset, sodan ylisukupolviset vaikutukset / PS02,
PS05
4) Digitalisaatio , sosiaalinen media: Vaikutus nuorten identiteettiin ja
sosiaalisiin suhteisiin / PS02, PS06 / Vaikutus vanhemman ja lapsen väliseen
vuorovaikutukseen / PS02 / Vaikutus oppimiseen / PS01
2) Presidentinvaalit (USA, Suomi): Johtajuus, äänestäjiin vaikuttaminen / PS06, PS04:
tunteet, päätöksenteko, kognitiiviset vinoumat
3) Vuoden 1918 sota: Sotalapsikokemukset, sodan ylisukupolviset vaikutukset / PS02,
PS05
4) Digitalisaatio , sosiaalinen media: Vaikutus nuorten identiteettiin ja
sosiaalisiin suhteisiin / PS02, PS06 / Vaikutus vanhemman ja lapsen väliseen
vuorovaikutukseen / PS02 / Vaikutus oppimiseen / PS01
Yle-video: Voiko silminnäkijään luottaa? / Valemuistot / Oikeuspsykologia / Tutkimus / PS03
HS: Kertooko älykkyysosamäärä todella älykkyydestä? / Tilaajille / 9 älykkyyteen liittyvää myyttiä / PS04
HS: 10:n poika / Tilaajille / Perfektionismi (vrt. Matias Mänttäläinen -case) / PS05
HS: Empatiaa voi oppia... / Mitä empatia on? / Rottakoe / PS02, PS04
Tiededokumentti: Mikä meitä odottaa? 1-4 / Youtube / pitkittäistutkimus / PS02 / 1. Varhaiset vuodet 2. Kuohuvat teinivuodet 3. Perimä ja ympäristötekijät 4. Olosuhteet ja tulevaisuus
HS: Tutkijat esittävät nuoruuden ikärajojen siirtämistä biologisin perustein / Kuka on nuori? / PS02
HS: Näin musiikki vaikuttaa... / Tilaajille / tunteet, kognitiiviset toiminnat, aivot / PS03, PS04
HS: Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin huono, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuu / Tilaajille / - identiteetti, some, mt / PS02, PS05
HS: Tutkimus: Nuoret aikuiset tuntevat jatkuvasti enemmän painetta täydellisyyteen - pitkittäistutkimus, sosiaalinen paine, mt / PS02
HS: Ikääntyvän muistikirja - ikä muuttaa muistia / PS02, PS03
Yle: Jaksaminen / PS05
Abitreenit: Sähköinen yo
HS: opettajien yo-tärpit 2017
http://personal.inet.fi/koti/rossi/ps7abi.html
Suomen Kuvalehti: ABITÄRPIT 2017
demi: Psykan YO K17
Yle/Abitreenit: Vinkit PS yo-kokeeseen
abitärpit 2016
HS: älykkyys, muisti / Tilaajille / PS03, PS04
HS: Nuorten masennus, terapia / PS02, PS05
YLE: Ulkonäkökompleksit - minäkäsitys, itsetunto / PS01, PS02, PS04,PS05
HS: Hyveellinen nuori haksahtaa Isisiin.../ Tilaajille / Miksi nuori ajautuu ääritoimintaan? / PS02, PS06
YLE: Miksi toiset selviävät äärimmäisistä vastoinkäymisistä mutta toiset eivät? / Positiivinen psykologia , sisu, resilienssi / PS04
kts. k-17/6