Tekoäly Mäntän lukiossa

Ohjeita tekoälyn käyttöön Mäntän lukion opiskelijoille

 

Laajat kielimallit ja kuvankäsittelyohjelmat kuten ChatGPT, Copilot, Canva jne. ovat tulleet jäädäkseen. Näitä uusia työkaluja on tärkeää oppia käyttämään, mutta oppimisen kannalta järkevästi ja vastuullisesti. Tekoäly on vain tukiäly. Huomioon on otettava:

  1. Ikärajat:Osa tekoälysovelluksista on sallittu vain tietyn ikärajan ylittäville. Tekoälyohjelmien alaikäraja on usein 13, ja joskus jopa 18 vuotta (Google Bard). Jokaisella alle 18-vuotiailla tulee olla huoltajan lupa tekoälysovellusten käyttöön. Koululla ei ainakaan toistaiseksi mahdollisuutta luvan keskitettyyn pyytämiseen.
  2. KirjautuminenOman koulun tunnuksia saa käyttää vain koulun hyväksymissä sovelluksissa (Adobe Express ja Microsoft Edge) ja joihinkin sovelluksiin ei tarvitse kirjautua lainkaan ( craiyon.ai, mage.space, perplexity.ai ja you.com).

Myös omien tunnusten kanssa tulee toimia vastuullisesti ja niiden käyttö on aina opiskelijalle vapaaehtoista ja myös opiskelijan omalla vastuulla. Tekoälysovellusten tietoturvallisuutta ei pystytä turvaamaan millään tasolla.

  1. Tekijänoikeudet: Tekijänoikeudella suojatun materiaalin käyttö tekoälysovelluksissa on kielletty ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa. Esimerkiksi oppimateriaalit ovat vahvasti tekijänoikeuslailla suojattuja ja lisensoituja, samoin monet kuvat ja videot. Tekijänoikeuslain rikkomisesta on säädetty Suomessa huomattavat rangaistukset.
  2. Tietosuoja: Kaikki omat ja toisten henkilötiedot (myös kuvat ja videot) ovat kiellettyjä syöttää tekoälysovelluksiin. Kaikki mitä syötät tekoälylle, jää sinne. Tekoälysovellusten tuottajat ovat kaupallisia toimijoita, ja luovuttavat keräämäänsä tietoa mm mainostajille ja tiedustelupalveluille.
  3. Opintojakson ohjeistus: Selvitä aina jokaisen tehtävän ohjeistus tekoälysovellusten luvallisuudesta. Jokaisen opintokokonaisuuden opettaja päättää tekoälyn käytön luvallisuudesta. Opettajalla on pedagoginen kokonaisnäkemys omasta oppiaineestaan ja siinä käytettävistä oppimismenetelmistä.

Kun sinulla on lupa käyttää tekoälyä, pitää viitteisiin aina merkitä selvästi tekoälymallin tai palvelun nimi ja päivämäärä, milloin sisältö on luotu. Jos käytät tekoälyä, etkä kerro sitä, syyllistyt huijaamiseen tai plagiointiin, mistä koituvat seuraukset ovat nähtävissä Mäntän lukion opiskelijan oppaassa (kohta plagiointi).

  1. Tekstin taso: Tekoälyllä tuotetun tekstin taso juuri niin hyvä tai heikko kuin sille annetut kehotteet, algoritmit sekä syötetty pohjamateriaali ovat. Tekoälysovellukset toimivat toistaiseksi parhaiten englannin kielellä.

 Tehokkaiden kehotteiden(promtien) laatiminen tekoälylle
Kehotteet ovat ohjeita, joita annetaan tekoälylle tehtävän suorittamista varten. Hyvät kehotteet ovat selkeitä, ytimekkäitä ja yksityiskohtaisia. Ne antavat tekoälylle tarpeeksi tietoa, mutta eivät rajaa aluetta liikaa.

  1. Ytimekkyys: Kehotteen on oltava helposti ymmärrettävä.
  2. Yksityiskohtaisuus: On annettava kuitenkin tarpeeksi tietoa. Mitä yksityiskohtaisempi kehote on, sitä paremmin tekoäly voi suorittaa tehtävän.
  3. Käytä esimerkkejä.
  4. Vältä rajoituksia.
  5. Käytä normaalia kieltä.
  6. Testaa kehotteita ja pyydä tarkennuksia tai muutoksia.

 

Käytännön vinkkejä tekoälyn käyttöön:

 

  • Henkilökohtainen väsymätön apuri: Haluan harjoitella asiaa x. Laadi siitä kysymyksiä helpottaen tai vaikeuttaen niitä sen mukaan, miten vastaan. Aloita helpoilla kysymyksillä. Kysy yksi kysymys kerrallaan.
  • Luki- tai muista oppimisvaikeuksista kärsivien apu, kuten selkokielistäminen, termien avaaminen esimerkkien avulla, ohjelmalle luetun tekstin muuntaminen kirjoitetuksi, mind mapit ja kuvallistaminen
  • Apu eri kielillä: kääntäminen, olennaiset kohdat omalle kielelle
  • Käsitteiden selittäminen, “selitä kuin lapselle”
  • Aikataulut ja erilaiset suunnitelmat, kuten lukusuunnitelmat päättöviikoille
  • Lyhennelmien tai tiivistelmien tekeminen, keskeisten kohtien poimiminen omista muistiinpanoista
  • Tekstin lukeminen ääneen, tekstin muuttaminen ladattavaksi äänitiedostoksi