Mäntsälän lukio

Esivalintaohjeet lukiossa jo opiskeleville

Esivalinnat ovat auki to 1.3. - su 11.3.2018. Esivalinnoissa sinun tulee valita kaikki ne kurssit, jotka haluat opiskella lukuvuonna 2018 - 19. Esivalintojen pohjalta laaditaan varsinainen kurssitarjotin.

Mistä tiedät, mitä kursseja valitset? Sinulla on Wilmassa HOPS, joka sinun pitää päivittää ajan tasalle. Ensimmäisen vuoden opiskelijana valitset tässä esivalinnassa ne kurssit, jotka sinulla on HOPSissa suunniteltu toisena vuonna opiskeltavaksi. Tarkistuslomakkeeseen (liite alla) on merkitty, mitkä kurssit on pakko ottaa toisena vuonna. Toisen vuoden opiskelijana valitset ne kurssit, jotka sinulla on suunniteltu kolmantena vuonna opiskeltavaksi.

Esivalinnoissa on tärkeää valita kaikki haluamasi kurssit, sillä ryhmien määrä päätetään esivalintojen perusteella. Ellet ole valinnut kurssia esivalinnoissa, pääset kurssille mukaan vain, jos kurssille jää vapaita paikkoja. Mikäli sinulla on kursseja rästissä, mieti valintoja tehdessäsi, onko joukossa sellaisia kursseja, joita sinun on tarpeen käydä seuraavana vuonna uudelleen, jotta varmasti pääset kursseista läpi.

Mikäli olet epävarma valinnoistasi (mitä kannattaisi valita jatko-opintojen ja ammatin kannalta), käy opinto-ohjaajan luona ennen valintojen sulkeutumista (varaa aika kalenterista). Toisen vuoden opiskelijoiden kanssa valintoja katsotaan opotunneilla niiden kanssa, joilla opotunti menee tässä jaksossa.

Esivalintojen pohjaksi jokainen täyttää lomakkeen, jonka pohjalta on helppo tarkistaa, mitä pakollisia kursseja ja YO-aineiden kursseja itseltä vielä puuttuu. Lomake jaetaan tähtihetkessä torstaina 1.3. Lomake on myös alla liitteenä.

Toisen vuoden lopussa kursseja tulee olla koossa noin 60, kolmannen vuoden lopussa vähintään 75.

Mikäli tarvitset apua esivalintojen tekemiseen (muutoin kuin koulutus- ja uravalinnan näkökulmasta), voit tulla ohjaukseen seuraavina aikoina:
ti 27.3. klo 14.30
ke 28.3. klo 14.30
to 1.3. klo 14.30
ke 7.3. klo 14.30
pe 9.3. klo 8.25

Varsinaiset kurssivalinnat toteutetaan huhtikuussa ja tällöin ensimmäisen vuoden opiskelijoille järjestetään valintojen teko/tarkistus pienryhmissä. Toisen vuoden opiskelijat tekevät valintansa itsenäisesti, mutta apua saa ja pitää tulla kysymään tarpeen mukaan.

HUOM. Sinun tulee pitää ajan tasalla oma Wilmassa oleva HOPSisi, koska myös HOPSien pohjalta päätetään kurssien perustamisesta ja sijoittelusta. Päivitä HOPSissa ajan tasalle sekä YO-kirjoitussuunnitelma että kurssisuunnitelma!

Liitteet:

Kurssimäärän tarkistuslomake valintoja varten

Koulutusesittelyitä

Koulutusesittelyihin saavat osallistua kaikki alasta kiinnostuneet, mikäli oman tunnin ohjelma (esim. koe, esitys) ei ole este osallistumiselle. Pyydä lupa etukäteen oman oppituntisi opettajalta. Mikäli esityksiin on ruuhkaa, mukaan pääsee seuraavassa järjestyksessä: abit ensin, sitten jatkavat, lopuksi aloittavat.

Hammaslääketiede
ma 5.3. klo 9.55 (bilsan luokka 216)

Mäntsälän lukion entinen opiskelija Roosa Palmgren kertoo hammaslääkikseen hakemisesta ja hammaslääketieteen opiskelusta Oulussa.

Lääketiede
ke 7.3. klo 12.15 (bilsan luokka 216)
Mäntsälän lukion entinen opiskelija Sanni Kortelainen kertoo lääkikseen hakemisesta ja lääketieteen opiskelusta Oulussa.

Elokuvakilpailu - osallistu 29.3.2018 mennessä!

Suomen suurin koululaisten elokuvakilpailu on alkanut!

Tuotantoyhtiö Amazementin vuosittain järjestämä valtakunnallinen Kaikki kuvaa -kilpailu on Suomen suurin lasten ja nuorten elokuvakilpailu: pelkästään kolmena viime vuonna tuhannet kouluikäiset kaikkialta Suomesta tekivät kilpailuun yli 800 elokuvaa.
 
Kaikki kuvaa -kilpailu 2018 on nyt käynnistynyt ja omia teoksia voi lähettää 29.3. asti. Kilpailu on ollut perinteisesti niin perheiden, harrastusryhmien kuin koululuokkienkin suosiossa, ja muutamia koko koulun suurteoksiakin on kisassa nähty.
 
Kilpailussa on tänä vuonna neljä pääsarjaa: 8–15-vuotiaille suunnatut fiktio, dokumentti ja animaatio sekä yhdistetty musiikki- ja harrastevideoiden sarja. Lisäksi 16–19-vuotiaille on tarjolla vapaa sarja, johon kaikenlaiset teokset ovat tervetulleita – genreen katsomatta.

Tuomariston puheenjohtajana toimii yksi Suomen suosituimmista näyttelijöistä, Krista Kosonen. Kilpailu huipentuu toukokuussa Helsingissä huikeaan Kaikki kuvaa –gaalaan, jossa parhaat nuoret elokuvantekijät palkitaan upeilla palkinnoilla, mm. Verkkokauppa.comin lahjakorteilla ja Genelecin laatukaiuttimilla.

Kilpailuelokuvat saavat olla sisällöltään mitä vain, mutta kilpailussa on tänä vuonna kaikille sarjoille yhteinen pääteema: ystävyys. Mitä se oikeastaan tarkoittaa? Kuinka erilaisia ystävyyksiä onkaan olemassa? Entä miltä tuntuu, jos ei ole yhtään ystävää? Teemaa voi käsitellä ja tulkita vapaasti, mutta sen pitää olla elokuvassa mukana, tavalla tai toisella.

Elokuvanteko on valloittavan monipuolinen harrastus, joka kannustaa nuoria luovaan ajatteluun ja edistää ryhmätyötaitoja, keskittymiskykyä ja paineensietokykyä. Kannustamme nyt myös sinua viemään kehittävän elokuvaharrastuksen ilosanomaa eteenpäin oman koulusi oppilaille: kerro heille kisasta!

Kilpailuun osallistuminen on ilmaista. Hienoja laitteita ei tarvita, sillä elokuvan voi nykyään tehdä vaikka kännykällä. Tässä kisassa tekninen laatu ei ole arviointikriteeri, vaan idea on tärkein. Jos elokuvia ei ole ennen tehnyt, sekään ei haittaa: helpot ja hauskat opasvideot löytyvät Kaikki kuvaa -sivustoltamme.

Siirry kilpailusivulle tästä: www.kaikkikuvaa.fi/kilpailu

Yhteistyössä: Kelaamo, Helsingin kulttuurikeskus, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Verkkokauppa.com, Genelec, Kypäräkamerat.fi, Finnkino ja Tunnin kuva.