Jatko-opintoinfoa kevään 2025 abeille!

Korkeakoulujen yhteishaku keväällä 2025

Yhteishaku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin 

ti 11.3. - ti 25.3. klo 15.00.

Muistisääntö: Yhteishaku alkaa samana päivänä kuin kevään kirjoitukset alkavat (ÄI lukutaito). Haku kestää kaksi viikkoa. 

Poissaolevaksi ilmoittautuminen armeijan tai siviilipalveluksen takia yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa

Poissaolosäännöt

Lue huolella koko alla oleva ohje! 

Korkeakoulujen poissaolosäännöt vaihtelevat korkeakouluittain. Yliopistoilla näyttäisi olevan yhtenäinen käytäntö, mutta AMKoissa lakia sovelletaan vaihtelevasti. 

Olen selvittänyt poissaolosääntöjä neljästä AMK:sta (taulukko). Selvitä tilanne tarvittaessa omista hakukohteistasi! Yritän myös itse käydä läpi kaikki AMK:t, laitan tulokset tälle sivulle.

Oletetaan, että saat mieluisan opiskelupaikan kevään 2025 haussa ja haluat ottaa opiskelupaikan vastaan, mutta armeijan takia joudut kirjautumaan poissaolevaksi.

Poissaoloja on olemassa kahdenlaisia:
  • Lakisääteinen poissaolo = poissaoloaika, jolloin olet armeijassa tai siviilipalveluksessa
  • Ns. tavallinen poissaolo = muu kuin lakisääteinen poissaolo, syytä ei tarvita, max kaksi lukukautta, ei kuluta opiskeluaikaa

Opiskelijalla on mahdollisuus ilmoittautua ensimmäisenä vuonna poissaolevaksi, jos hänellä on lakisääteinen syy edes toiselle lukukaudelle. Vaikka lakisääteinen syy kattaisi vain yhden lukukauden, opiskelijalla on mahdollisuus olla poissa koko lukuvuosi. Ammattikorkeakouluilla ja yliopistoilla on erilainen tulkinta niistä poissaololukukausista, jolloin opiskelija ei tosiasiallisesti ole armeijassa. 

Taulukossa on oletuksena, että saat paikan kevään 2025 haussa, haluat ottaa paikan vastaan, mutta lähdet armeijaan tammikuussa 2026 ja olet siellä koko vuoden. 


  Yliopistot LAB-AMK Metropolia TAMK Turun AMK
Syksy 2025 tavallinen poissaolo lakisääteinen lakisääteinen lakisääteinen lakisääteinen
Kevät 2026 (armeija) lakisääteinen poissaolo lakisääteinen lakisääteinen lakisääteinen lakisääteinen
Syksy 2026 (armeija) lakisääteinen poissaolo lakisääteinen lakisääteinen lakisääteinen lakisääteinen
Kevät 2027 tavallinen poissaolo tavallinen  lakisääteinen tavallinen  lakisääteinen
Syksy 2027 opintojen aloitus 

Voinko muuttaa poissaoloilmoittautumisen läsnäoloksi tai päinvastoin?

Muutoksen voi tehdä ilmoittautumisaikana eli ennen lukukauden alkua. 

Voinko aloittaa opinnot tammikuussa, jos vapaudun armeijasta joulukuussa? 

Jossain koulutuksissa voi, joissain ei voi tai ei suositella. Ammattikorkeakouluissa voi aloittaa tammikuussa, jos koulutuksestasi alkaa uusi ryhmä tammikuussa. Voit varmistaa aloitusmahdollisuuden ottamalla yhteyttä oman koulutuksesi opintoneuvontaan. 

Mitä seuraa, jos käytän armeijan takia kokonaan ns. tavallisen poissaolo-oikeuteni eli kaksi lukukautta?

Et voi enää opiskeluaikana ilmoittautua poissaolevaksi, jos olet käyttänyt koko poissaolo-oikeutesi ennen ja jälkeen armeijan. Yritä siis ennakoida, onko sinulla tarvetta olla poissa. Ellei ole, ei siitä ole haittaa, vaikka armeija söisi poissaolo-oikeutesi. 

Tutkinnon suoritusaika eli opiskeluoikeuden kokonaisaika on pidempi kuin tavoiteaika - ammattikorkeakouluissa vuoden ja yliopistoissa kaksi vuotta pidempi. Tätä korkeakoulut eivät juurikaan tuo esille, koska opiskelijoiden toivotaan valmistuvan tavoiteajassa. Tavoite- ja suoritusajat alempana olevassa taulukossa. 

Vaikka olisit käyttänyt poissaolo-oikeutesi armeijan takia, tosiasiallisesti sinulla on mahdollisuus tarvittaessa olla poissa tai keventää opintojasi edellä kerrotun pidemmän suoritusajan ansiosta. Et voi kirjautua poissaolevaksi, jos käytit jo kaiken oikeuden, mutta voit kirjautua läsnäolevaksi ja opiskella kevyemmin. Huomaa kuitenkin, että opintotuen saaminen edellyttää opintojen etenemistä. 

Poissaolon vaikutus opintolainahyvitykseen

Poissaolot kuluttavat opintolainahyvityksen määräaikaa - paitsi ne lukukaudet, jolloin olet tosiasiallisesti ollut armeijassa. AMK voi tulkita armeijaa edeltävän tai sitä seuraavan lukukauden lakisääteiseksi poissaoloksi, joka ei kuluta opiskeluaikaa, mutta KELA tulkitsee sen aina poissaoloksi, joka kuluttaa opintolainahyvityksen määräaikaa. 

Armeijan takia voi tulla 1 - 2 lukukautta tavallista poissaoloa. Kannattaako opiskelupaikkaa siis ottaa vastaan, jos haluaa saada lainahyvityksen? 

Lainahyvityksen määräaika on pidempi kuin tutkinnon tavoiteaika (katso taulukko alempana). AMK-tutkinnoissa voit siis opiskella puoli vuotta yli tavoiteajan, yliopistotutkinnoissa vuoden yli tavoiteajan menettämättä oikeutta opintolainahyvitykseen. Arvioi siis 1) aiotko mahdollisesti ottaa lainaa ja 2) pystytkö valmistumaan lainahyvityksen määräajassa poissaolosta huolimatta.

Kannattaako opiskelupaikkaa ottaa vastaan, jos en armeijan takia pääse heti opiskelemaan?

Tätä kysymystä joudut pohtimaan itse, mutta tässä muutama näkökulma yllä mainittujen lisäksi:
 
  • Jos saat opiskelupaikan tutkinnosta, johon on vaikea päästä, voi olla järkevää ottaa opiskelupaikka vastaan ellei sinulla ole niin hyviä YO-arvosanoja, että varmasti saat opiskelupaikan seuraavassa haussa tai ellet usko varmasti menestyväsi valintakokeessa myös seuraavana vuonna. 
  • Ammattikorkeakoulujen valintaperusteisiin ei ole tiedossa muutoksia, joten voit tutkia Vipusesta, missä määrin pisterajat ovat vaihdelleet aiempina vuosina - riittävätkö pisteesi varmasti myös seuraavana vuonna? 
  • Yliopistoissa todistusvalinnan pisteytykset muuttuvat keväällä 2026 merkittävästi, joten tulevia pisterajoja on mahdotonta ennakoida. Voit saada joistain aineista paremmin pisteitä uusissa taulukoissa, mutta niin saavat monet muutkin. 

Taulukon käsitteitä

Tutkinnon tavoiteaika = tutkinto on tavoitteena suorittaa tässä ajasa
Tutkinnon suoritusaika = tutkintoa on oikeus suorittaa tämän ajan 
Opintolainahyvityksen määräaika = tutkinto on suoritettava tässä ajassa, jos haluat saada opintolainahyvityksen (lisätietoa Kelan sivuilta)

Tutkintojen tavoiteajat, suoritusajat ja opintolainahyvityksen määräaika



Tutkinto  Tavoiteaika Suoritusaika eli opiskeluoikeuden kokonaisaika Opintolainahyvityksen määräaika
Ammattikorkeakoulututkinto 210 op 3,5 vuotta Tavoiteaika + 1 vuosi  Tavoiteaika + yksi lukukausi = 4 vuotta
Ammattikorkeakoulututkinto 240 op 4 vuotta Tavoiteaika + 1 vuosi  Tavoiteaika + yksi lukukausi = 4,5 vuotta
Ammattikorkeakoulututkinto 270 op 4,5 vuotta Tavoiteaika + 1 vuosi  Tavoiteaika + yksi lukukausi = 5 vuotta
Yliopistotutkinto 180 op (varhaiskasvatus, farmaseutti) 3 vuotta Tavoiteaika + 1 vuosi  Tavoiteaika + yksi lukukausi = 3,5 vuotta
Yliopistotutkinto 300 op 5 vuotta Tavoiteaika + 2 vuotta   Tavoiteaika + yksi vuosi 
Yliopistotutkinto hammaslääketiede 330 op 5,5 vuotta Tavoiteaika + 2 vuotta  Tavoiteaika + yksi vuosi 
Yliopistotutkinto kuvataide 330 op 5,5 vuotta Tavoiteaika + 2 vuotta  Tavoiteaika + yksi vuosi 
Yliopistotutkinto psykologia 330 op 5,5 vuotta Tavoiteaika + 2 vuotta Tavoiteaika + yksi vuosi 
Yliopistotutkinto eläinlääketiede 360 op 6 vuotta Tavoiteaika + 2 vuotta  Tavoiteaika + yksi vuosi 

Ohje Vipusen käyttöön

Vipusesta näet aiempien vuosien pisterajoja! Pääset Vipusen pisterajat sivulle TÄSTÄ.

Ohje Vipusen käyttöön

Vipunen.fi > Koulutuksen yhteiset > Haku ja valinta > Sivun alareunasta linkki

Ammattikorkeakoulutuksen ja yliopistokoulutuksen yhteishaun pisterajat

Hakukohde

Valitse alkamisvuosi, esim. 2024. Tarkastelemalla esim. kolmea viimeisintä vuotta näet, minkä verran pisterajat ovat vaihdelleet vuosittain. Joskus on isojakin piste-eroja eri hakukertojen välillä. 

Valitse sektori YO tai AMK sen mukaan, kumpaa koulutusta haet.



Valitse todistusvalinta tai koepisteet sen mukaan, kumpaa haet.
AMK-koulutusten kohdalla muista katsoa hakutuloksista ylioppilastutkinnon pisteytys, ei ammatillisen tutkinnon pisteytystä!