omgivningslära (bi/ge, fy/ke)

Tips för distansundervisning från Finlands naturcentrum Haltia

HALTIA: Tips för distansundervisning

Här har samlat ihop tips på olika roliga saker man kan göra, också ensam, inom våra guidningars teman. Tipsen är ordnade enligt målgrupp, börjande från de yngsta. Efter guidningens namn finns åldersgruppen som guidningen och tipsen är riktade till. Det går bra att anpassa uppgifterna till andra åldersgrupper! De flesta uppgifterna är planerade för att utföras ute på gården eller i naturen. Aktiviteterna för småbarnsfostran är planerade att göras tillsammans med en vuxen.

Fjärilar

Fjärilar i bilder

En enkel presentation med fjärilarna från Expedition 3 boken. Tanken är att eleverna ska kunna öva med hjälp av den här. Bilderna är tagna från internet.

KÄLLA: Caroline Furu-Lehikoinen

Virtuell tidsresa

NATURHISTORISKA RIKSMUSEET: Escape Time

Låt eleverna göra en virtuell tidsresa! Escape time är ett digitalt escape room-äventyr om jordens och livets utveckling. Funkar lika bra i klassrummet som på distans!

Gratis att använda, ingen nedladdning eller inloggning behövs. Kolla in via länken ovan.

Vårtecken

Arenan: Vårtecken

Läraren Nora Gullmets ger en uppgift åt sina skolelever på distans. Anteckna vilka vårtecken du hittar i naturen och rita en vårteckning på baksidan.

Året runt i lunden

Året runt i lunden

Filmen Året runt i lunden berättar om Tora, som är en skalbagge. Hon bor i lunden tillsammans med Kattugglan Urban. De trivs bland alla gröna växter. Här finns höga träd, täta buskar och fuktig mossa. Massor! Och det kryllar av djur överallt. Men varför trivs de här i lunden och var håller de till då de inte syns? Det och mycket mer får vi reda på i filmen.

Målgrupp: Årskurs 1-3.  Speltid: 20 minuter

Film + uppgifter. Uppgifterna kan ju kopieras till docs eller formulär så kan eleverna göra på distans.|

KÄLLA: Jennie Nylund

Stjärnornas utförskare

UR PLAY: Stjärnornas utförskare

• Allmänbildande, fysik, astronomi

En spännande resa som visar människans anknytning till kosmos..Följ med på en festival med stjärntema i Chile och en flygtur där man får uppleva viktlöshet. Vi tar även en närmare titt på meteoriter och följer med till en astronomiklubb för blinda.


Längd ca. 30 min. 5 avsnitt.

Geografens testamente

UR PLAY: Geografens testamente

Grundskola 4-6, geografi / Europa

En spännande tv-serie om Europas geografi för barn och unga. Följ med Esmé, Holger och Mortensen på äventyr genom Europa och upplev dess regioner och natur- och kulturlandskap. Under resan ställs du inför geografiska frågor, som varför olika platser ser ut som de gör och hur människa och natur samspelar. Programserien kan kopplas till geografiundervisning och du kan följa äventyret genom att studera en Europakarta.

Längd ca 30 min. 8 avsnitt.

Paikkaoppi-tjänsten

PAIKKAOPPI.FI: Öppen lärmiljö

PaikkaOppi.fi är en nätbaserad lärmiljö som är kostnadsfri för skolor. Den innehåller grundläggande verktyg för att lära sig hantera geoinformation samt råd om hur man kan använda geoinformation i olikä läroämnen och mångvetenskapliga lärprojekt. Lärmiljön innehåller en interaktiv karta som fungerar som projektplattform för elevernas egna miljöobservationer och erfarenheter.


Nötter
Nötter är snabba uppgifter, som kan göras till exempel under en lektion till att börja med.

Undersök
I utforska -sektionen finns det klassrumsaktiviteter som använder geografiska informationsverktyg mångsidigt.

Gör
Gör -sektionen innehåller praktiska uppgifter som kan göras utanför klassrummet.

Geoinformationens ABC

Övningar för att träna användningen av kartplattformen.

 

Sopspelet

Sopspelet

Sortering gör nytta. Vad hör egentligen hemma var? Spospelet är en mobisple för Android, iOS och webb.

Du spelar som en mask med uppgift att ta vara på sopor som kastas av människor – En uppgift som egentligen är människornas egna ansvar.

Det går ut på att fånga rätt sopor och skaffa så många poäng som möjligt. Du fångar olika sorters sopor i de fyra olika nivåerna.

Nivåerna är indelade i olika typer av avfallssorteringar.

På Nivå 1 handlar det om Matavfall medan
Nivå 2 handlar om Restavfall.
På Nivå 3 tar spelaren hjälp av en sopbil för att samla upp Förpackningar och andra lite grövre sopor på en Återvinningstation.
Nivå 4 utspelar sig på en Återvinningscentral och det är där spelarens uppgift att se till att fånga upp allt Farligt Avfall.

ÅK 7-9: Härifrån till hållbarheten

UR PLAY: Härifrån till hållbarheten


• Miljö, Hållbar utveckling, Samhällskunskap, Individer och gemenskaper

Vad har massproduktionen och konsumtionen gjort med vår livsstil och med vår syn på naturens resurser? Vi möter personer och företag som reagerat på de senaste årens rop på omställning. På olika sätt försöker de anpassa sig själva och sina verksamheter till att bli mer hållbara. Vi träffar även experter och uppfinnare som söker tekniska lösningar på växande problem i klimatförändringens spår.

Längd 6 min. 10 avsnitt

ÅK 7-9, gymnasiet: Klimatresan

Klimatresan

• Miljö

Följ med fyra svenska familjer på expedition till platser som drabbats av rika länders miljöfarliga livsstil. Vi besöker en elektroniksoptipp i Ghana, ser regnskog skövlas i Brasilien och upplever hur bananplantagens kemikalier skadar miljön i Costa Rica. Resornas mål är att ge insikt om miljöproblem som orsakas av koldioxidutsläpp, överkonsumtion och kemikaliebesprutning av grödor. Programledare Özz Nûjen och miljöforskare Fredrik Hedenus diskuterar hur alla människor kan göra klimatskillnad genom små förändringar i mat-, konsumtions- och resvanor.

Längd 17-36 min. 5 avsnitt.