Lukuvuositiedote 2023-2024

Lukuvuositiedote 2023-2024

 

Tämä tiedote löytyy myös Wilmasta.

Toivotamme uudet ekaluokkalaiset perheineen lämpimästi tervetulleiksi kouluyhteisöömme.

Mikäli teillä on kysyttävää lapsenne koulunkäyntiin liittyvissä asioissa, vastaamme mielellämme kysymyksiinne.  

 

Luokka

Yhteensä

Luokanopettaja

1.lk

8

Minna Gröhn

2.lk

8

"  

yht. 16 

3.lk

15

Susanna Federley

4.lk

8

 yht. 23

5.lk

7

Jaakko Reponen

6.lk

14

 yht. 21

Yhteensä

60

 

 

 

Koulun yhteystiedot

Koulun omat kotisivujen osoite on: peda.net/liperi/mattisenlahden_koulu

 

Mattisenlahden koulu  0400 130 076

Koulunjohtaja Susanna Federley, susanna.federley@edu.liperi.fi 

Opettaja Minna Gröhn minna.grohn@edu.liperi.fi  

Opettaja Jaakko Reponen, jaakko.reponen@edu.liperi.fi

Ruotsinopettaja Taija Miinin, taija.miinin@edu.liperi.fi

Engl. opettaja Jill Bessendorffer-Pelli, jill.bessendorffer-pelli@edu.liperi.fi

Koulusihteeri Maija Kuronen, maija.kuronen@edu.liperi.fi 0400 350 224

Erityisopettaja Heini Lähteenkorva, heini.lahteenkorva@edu.liperi.fi 050 472 9616

Yhteydenotot Wilman kautta, sähköpostitse tai oppilaan mukana kulkevalla kirjeellä, myös soittopyynnöt koulun kautta.  

IP-toiminta Minna Härkönen,  minna.harkonen@edu.liperi.fi 050 529 6240

Koulunkäynninohjaaja Mirka Vilkman mirka.vilkman@edu.liperi.fi

Siistijä-ruuanjakaja Pirjo Surakka 040 167 9177 

Kiinteistönhoitaja Juha Hartikainen  

Terveydenhoitaja Senja Puustinen 013 330 5128

Taksi M1 Jari Muuttoranta 050 306 5429

Taksi Y1 Heikki Frimodig 050 406 9827

Taksi Y2 Markku Tarvainen 050 408 0199

Taksi Sami Hänninen (keskiviikko klo 14.00 kyyti) 040 589 9229  

Kouluterveydenhuollosta

Syksyllä 2023 terveydenhoitajamme on Senja Puustinen

Terveydenhoitaja käy Mattisenlahden koululla keskimäärin joka toinen viikko. Koululääkärintarkastukset ovat 1. lk ja 5. lk oppilailla lukuvuoden aikana. Vanhempien toivotaan osallistuvan lääkärintarkastukseen. Näihin tarkastuksiin

terveydenhoitaja pyytää palautetta luokan opettajalta mm. oppimiseen liittyvissä asioissa, kaverisuhteista yms.

Muilla vuosiluokilla on terveydenhoitajan tarkastus.

Terveydenhoitajaan voi ottaa yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse tai Wilman kautta. Puhelimitse terveydenhoitajan tavoittaa parhaiten klo 14 jälkeen.

yhteystiedot: senja.puustinen@siunsote.fi puh. 013 330 5128

Lääkäripäivistä tiedotetaan myöhemmin. Koululääkäri tekee vain terveystarkastuksia, muissa asioissa tulee varata aika oman terveyskeskuksen lääkärille.

 

Tapaturmat

Koulussa sattuvat pienet tapaturmat hoidetaan koulun aikuisten toimesta. Asiasta ilmoitetaan vanhemmalle. Jos tarvitaan jatkohoitoa terveyskeskuksessa, vanhempi huolehtii siitä.

 

Koulukuraattori

Koulukuraattorin tehtävänä on oppilaiden tukeminen erilaisissa koulunkäyntiin, kasvuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa. Pyrkimyksenä on ehkäistä koulunkäyntiin liittyviä tai siihen vaikuttavia pulmia sekä löytää ratkaisuja jo mahdollisesti olemassa oleviin ongelmiin. Kuraattorin palvelut ovat osa koulun opiskelijahuoltoa. Kaikilla koulun oppilailla on oikeus saada kuraattorin palveluja halutessaan ja tarvitessaan. Koulukuraattorin luokse voi tulla juttelemaan tai sinne voidaan aikuisten taholta ohjata mm.

  • jos on pulmia koulunkäynnissä; ei jaksa, ei innosta tai on muuten hankalaa
  • koulukiusaamiseen ja kaveripulmiin liittyvissä asioissa
  • perheeseen ja kotiin liittyvien pulmien vaivatessa mieltä
  • käyttäytymiseen ja päihteiden käyttöön liittyvissä ongelmissa sekä
  • vapaa-ajan pulmiin liittyen

Kuraattoreita sitoo vaitiolovelvollisuus ja keskustelut oppilaiden kanssa ovat luottamuksellisia. Yhteistyö kodin kanssa on tärkeää ja toivottavaa. Kodin kanssa tehtävän yhteistyön merkitys korostuu, mitä pienemmästä koululaisesta on kyse. Kotiin otetaan yhteyttä silloin kun oppilas on siihen itse halukas tai kun asian luonne sitä muuten vaatii, esimerkiksi oppilaan terveyden tai turvallisuuden ollessa uhattuna. Yhteistyö kodin kanssa tapahtuu siten, että oppilas on siitä tietoinen. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä myös mahdollisten muiden tukitahojen kanssa, mikä myös tapahtuu niin kodin kuin oppilaan itsensäkin kanssa asiasta keskustellen.

 

Kuraattorin yhteystiedot:

Koulullamme kuraattorina toimii Jarkko Riikonen puh. 013 330 5107. Kuraattoriin voi ottaa yhteyttä myös Wilmalla.

 

 

 

Perhekeskus

Perhekeskuksen asiakkaita ovat kaikki kunnan alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret sekä heidän perheensä. Perhekeskus tuottaa uuden opiskelijahuoltolain mukaiset psykologi- ja kuraattoripalvelut.

 

Perhekeskuksen työskentelyn lähtökohtana ovat lapsen ja perheen tarpeet. Työskentelyssä pyritään vastaamaan niihin tarpeisiin, jotka asiakas tai perhe itsellään tunnistaa ja joihin toivoo apua. Kuhunkin asiakastilanteeseen valitaan asiantuntevin työntekijä tai työpari.

Ajanvaraus- ja neuvontapuhelimen puh. on 013 330 5164. Puhelin on avoinna ma, ke, to ja pe klo 12–13 ja tiistaisin klo 12–16.

 

Koulukuljetukset

Kuljetusasiat voi tarkistaa kouluun.fi-palvelusta. Huoltajat pitävät kuljetustiedot ajan tasalla Timit-sovelluksen avulla. Huoltajien vastuulla on, että kuljettaja on tietoinen, jos oppilas ei koulukyytiin ole tulossa. Tiedote koulukuljetuksista löytyy Wilmasta.

 

Kodin ja koulun yhteistyö

Kotien toivotaan olevan aktiivisia ja oma-aloitteisia yhteistyön rakentamisessa. Epäselvissä tapauksissa olisi otettava mahdollisimman pian yhteyttä opettajaan tai koulunjohtajaan.

Poikkeuksista koulutyössä ilmoitetaan koteihin erillisillä tiedotteilla.

 

Vanhempainneuvosto  

Katja Kinnunen

Marja Koistinen

Riikka Ruotsalainen

Hanne Kinnunen

Minna Ihalainen

 

Vanhempainneuvosto kaipaa lisää jäseniä joukkoonsa. Olette lämpimästi tervetulleita mukaan toimintaan!

 

Poissaolot

Oppilaan huoltaja on velvollinen mahdollisimman pian ilmoittamaan syyn lapsensa poissaoloon koulusta. Oppilaan poissaoloon muun kuin sairauden perusteella on oltava perusteltu syy ja huoltajan on pyydettävä siihen lupa. Luvan enintään viiden päivän poissaoloon myöntää opettaja, muutoin koulun johtaja.

Poissaololupaa tulee hakea Wilman kautta ja yli viiden päivän lomat osoitettava koulun johtajalle tai koulusihteeri Maija Kuroselle.

Huoltajan tulee vastata siitä, ettei oppilas ole aiheetta poissa koulusta.

 

Erityisopetus

Peruskoulussa oppilaalla on oikeus saada tukea oppimiseensa luokanopettajalta tukiopetuksena tai erityisopettajalta erityisopetuksena. Erityisopetus on tarkoitettu yleisen, tehostetun ja erityisen tuen tarpeessa oleville oppilaille. Tuen tarve voi olla tilapäistä tai säännöllistä ja pidempään jatkuvaa. Erityisopetusta voidaan toteuttaa yksilö- ja pienryhmäopetuksena sekä samanaikaisopetuksena, jolloin erityisopettaja toimii oppilaan luokassa luokanopettajan työparina. Erityisopetuksen tunteja voidaan käyttää myös joustaviin opetusjärjestelyihin ja ryhmittelyyn.

Erityisopetuksen pääpaino on lukemisen, kirjoittamisen, matematiikan, vieraiden kielten ja opiskelutekniikoiden opetuksessa, mutta se voi sisältää myös esimerkiksi artikulaation kuntoutusta tai itsetunnon vahvistusta sekä mahdollisten oppimisen pulmien ennaltaehkäisyä. Erityisopetuksessa korostuvat yksilöllinen oppimaan ohjaus ja toiminnallisuus erityisopetuksen menetelmin: yksinkertaistaen, paloitellen, havainnollistaen ja kerraten.

Oppilaat ohjautuvat erityisopetukseen oppilaan, huoltajan, luokanopettajan tai oppilashuoltoryhmän aloitteesta tai kokeiden/seulontatestien perusteella (esim. artikulaation, lukemisen, kirjoittamisen, matematiikan ja vieraiden kielten testit).

Erityisopetus järjestetään lähikouluperiaatteen mukaisesti kolmiportaista tukimallia noudattaen.

 

Tukiopetus

Erityisopettaja antaa koulussamme tukiopetusta joka viikko. Aloitteen tukiopetuksen antamiselle voi opettajan lisäksi tehdä oppilas itse tai hänen huoltajansa.

 

Koululaisten iltapäivätoiminta

Mattisenlahden koulun perusopetuslain mukaista koululaisten iltapäivätoimintaa järjestetään Salokylän koululla. Toiminta on suunnattu 1.-2.-luokan oppilaille ja iltapäivätoimintapaikkaa haetaan koulun johtajalta kirjallisesti. Toiminnan tavoitteena on antaa lapsille tuttu ja turvallinen paikka viettää koulupäivän jälkeen monipuolista ja virkistävää vapaa-ajantoimintaa. Iltapäivätoimintaa järjestetään n. 4 tuntia päivässä, loppuen viimeistään klo 16:30. Mikäli lapsi ei käy iltapäivätoiminnassa ollenkaan, eikä ole irtisanottu oppilaspaikkaa, laskutetaan 40 euroa/kk.

Kesäkuun päiviltä laskutetaan 5,00 €/päivä. Irtisanoutuminen tulee tehdä kirjallisesti esim. Wilman kautta tai sähköpostitse koulunjohtaja Susanna Federleylle tai koulusihteeri Maija Kuroselle. Vanhemmat ovat velvollisia ilmoittamaan lapsensa hoitoajoista edellisen viikon tiistaihin mennessä vastuuohjaaja Minna Härköselle, mieluiten Wilman kautta sekä hakemaan lapsen määräaikaan mennessä.

Lapsen toimintaan osallistumisen ajankohtien ilmoittaminen on tärkeää, koska ilmoitusten avulla voimme tilata oikean määrän välipaloja sekä varata tarvittava työntekijäresurssi.

 

Kirjastoauto

Kirjastoauto käy koulullamme joka toinen viikko maanantaisin.

 

Kouluruokailu

Oppilas saa koulussa oikein mitoitetun lämpimän aterian kerran päivässä. Ruokatunnin pituus on 45 minuuttia.

Oppilaat voivat tuoda kotoaan pitkinä päivinä oman välipalan, joka nautitaan luokissa klo 13.00. Välipalaksi käyvät leipäpalaset, mehu, hedelmät ja marjat.

Makeat herkut eivät ole suositeltavia. Välipalaa voi säilyttää koulun jääkaapissa.

 

Kännykän käytöstä

  • Omaa puhelinta voi käyttää oppimisvälineenä opettajan salliessa.
  • Kännykällä pelaaminen, kuvaaminen ja musiikin kuuntelu koulupäivän aikana on

kielletty.

  • Puhelin pidetään äänettömällä koko koulupäivän ajan.
  • Jos päivän aikana tulee joku välttämätön asia, sen voi soittaa välitunnin aikana.
  • Kavereille menot pitää sopia kotona edellisenä iltana vanhempien kanssa.

 

Järjestyssäännöt

Päivittäinen työskentely

  1. Koulumatkalla noudatan liikennesääntöjä ja hyviä tapoja.
  2. Polkupyörät ja potkurit sekä liikuntavälineet jätän niille varatuille paikoille. Koulupäivän aikana en tarpeettomasti koske näihin välineisiin. 
  1. Polkupyörällä saan tulla kouluun kolmannelta luokalta lähtien.

Pyöräillessä käytän kypärää. Jos opettaja huomaa minun tulevan kouluun ilman kypärää, kävelen kotiin. Pyörän saan kun tuon kypärän kouluun.

  1. Tulen aamulla sisälle vasta kellon soitua. Repun voin tuoda naulakkoon ennen.
  2. Kävelen rauhallisesti, mutta viivyttelemättä sinne, minne olen menossa.
  3. Tunnin alussa pysyttelen luokassa omalla paikallani.
  4. Tunnin aikana työskentelen ahkerasti antaen työrauhan toisille oppilaille ja

opettajalle. Opettelen kuuntelemaan, mitä muut sanovat.

  1. Tunnin lopussa tarkistan, että työtilani on siisti ja tavarat paikoillaan.
  2. Jätän opetusvälineet (esim. tietokoneet, dokumenttikamerat, dataprojektorit,

ompelukoneet, liikuntavälineet yms.) rauhaan. Koulumme yhteistä omaisuutta

(tilat, välineet, kirjat ja tarvikkeet) käytän huolellisesti ja turmelematta. Olen

velvollinen korvaamaan tahallisen vahingon.

  1. Ruokailussa odotan vuoroani rauhallisesti ja vältän tarpeetonta

puhumista. Pyrin kauniisiin ruokatapoihin, opettelen syömään kaikkea.

  1. Välitunnille menen viivyttelemättä, pysyn välituntialueella, leikin vain luvallisia

leikkejä ja pyrin ottamaan kaikki mukaan. Tottelen valvovaa opettajaa.

  1. Koulupäivän päätyttyä lähden kotiin turhaan viivyttelemättä, muistan ottaa

tarpeelliset välineet mukaan.

 

Muita sääntöjä

  1. Jätän rahat, karkit ja koulua häiritsevät tavarat kotiin. Purukumia syön vain ruokavälitunnilla.
  1. Muistan, että pulpetti, vaatteet ja laukku ovat ystäväni yksityisomaisuutta, jätän ne rauhaan.
  2. Jos olen poissa koulusta, huoltajani ilmoittaa poissaoloni syyn joko puhelimitse tai kirjallisesti mahdollisimman pian (viimeistään kolmen päivän kuluessa).
  3. Tapaturman sattuessa ilmoitan siitä viipymättä lähimmälle aikuiselle.
  4. Järjestäjänä pidän huolen luokan siisteydestä, järjestyksestä sekä puhdistan taulun. Välitunnin jälkeen tarkistan, että luokkani naulakko kenkineen on järjestyksessä.
  1. Käyttäydyn ystävällisesti ja kohteliaasti kaikkia kohtaan. Ilmoitan opettajalle, jos huomaan, että jotakin oppilasta kiusataan.

Kaikkien näiden järjestyssääntöjen lisäksi noudatan muita opettajien ja muun henkilökunnan antamia ohjeita.

Koulun järjestyssäännöt koskevat myös koulun tiloissa tapahtuvaa vapaa-ajan kerho- ja harrastustoimintaa.

 

Päihteet ja vaaralliset esineet:

Kouluun ei saa tuoda

  • Alaikäiseltä kiellettyjä alkoholilain sekä tupakkalain mukaisia tuotteita
  • Kaikilta kiellettyjä vahingoittamiseen tai lyömiseen soveltuvia esineitä tai aineita, syövyttäviä sekä lamauttamiseen soveltuvia aineita sekä ampumiseen soveltuvia esineitä.
  • Omaa tai toisen turvallisuutta vaarantavia tai erityisesti omaisuuden

 vahingoittamiseen soveltuvia esineitä tai aineita ellei hallussapidolle ole

 hyväksyttävää syytä.

 

 

Seuraamukset rikkomuksista:

  • Opettajan, koulun johtajan tai rehtorin puhuttelu
  • Kasvatuskeskustelu, joka on ensisijainen keino puuttua oppilaan häiritsevään tai epäasialliseen käytökseen sekä järjestyssääntöjen rikkomiseen. Keskustelussa käydään tilanne läpi ja pohditaan syitä sekä seurauksia. Kasvatuskeskustelu kirjataan wilmaan.
  • Oppilaan aiheuttamista vahingoista ja vahinkojen/sotkujen siivoamisesta ilmoitetaan huoltajalle. Ilmoituksen tekee opettaja tai koulun johtaja. Koulun opettaja tai johtaja voi kasvatuksellisista syistä määrätä oppilaan siivoamaan sotkun, jonka hän on tahallaan tai huolimattomuuttaan saanut aikaan.
  • Jälki-istunto, jonka aikana voidaan teettää kirjallisia tai suullisia tehtäviä tai harjoituksia.
  • Rehtori voi antaa kirjallisen varoituksen. Ennen varoituksen antamista rehtorin pitää kuulla oppilasta ja huoltajia.
  • Jos oppilas jatkaa epäasiallista käyttäytymistä vielä kirjallisen varoituksen saatuaan, voidaan esittää hyvinvointilautakunnalle oppilaan erottamista enintään kolmeksi kuukaudeksi.
  • Opettajalla ja rehtorille on oikeus tarkistaa oppilaan tavarat, jos on perusteltua syytä epäillä oppilaalla olevan esineitä tai aineita, jotka vaarantavat oppilaan oman tai muiden turvallisuuden (esim. tupakansytyttimet, teräaseet ja päihteet). Opettajalla ja rehtorille on perusopetuksen osalta myös oikeus ottaa haltuun esineet ja aineet, joilla oppilas häiritsee opetusta tai jotka häiritsevät oppilaan keskittymistä (esim. kännykkä, pelilaitteet, energiajuomat yms.). Perusopetuslaki 30.12.2013/1267 (29§, 35§-36§)

 

 

Mattisenlahden koulun aihekokonaisuudet ja poikkeamat 2023-2024

viikko päivä aihe

35 liikenneturvallisuus

ma 4.9. vanhempainilta

ke 1.11 valokuvaus

50 monialainen oppimiskokonaisuus:

ke 21.12 pikkujoulut

 

2023

vko päivä aihe

ti 30.4. vappunaamiaiset

ke 6.5. kouluun tutustuminen

la 1.6. todistustenjako

 

Lisäksi lukuvuoden aikana järjestetään mahdollisesti seuraavat tapahtu-mat/retket:

  • retkipäivä Pärnävaaralle 13.10.
  • uintipäivät syyskaudella 2023
  • hiihtoretkipäivä Lykynlammelle 1.3.
  • -4. luokkaretki Niittylahteen toukokuussa 2024
  • -6. luokkaretki Helsinkiin 28.-29.5.2024

 

 

Lukuvuoden 2023-2024 työ- ja loma-ajat:

Syyslukukausi 2023

Koulu alkaa ke 9.8.2023

Syysloma vko 42 ma-pe 16.-20.10.2023

Itsenäisyyspäivä ke 6.12.2023

Syyslukukausi päättyy to 21.12.2023

 

Kevätlukukausi 2024

Koulu alkaa ma 8.1.2024

Talviloma vko 10 ma-pe 4.- 8.3.2024

Pääsiäinen pe-ma 29.3.-1.4.2024

Vappupäivä ke 1.5.2024

Helatorstai to 9.5.2024

Kevätlukukausi päättyy la 1.6.2024

 

Koulun oppituntien ja välituntien soittoajat 

  1. tunti 8.00 - 8.45
  2. tunti 9.00 - 9.45
  3. tunti 10.00 - 10.45
  4. tunti 11.30 - 12.15
  5. tunti 12.15 – 13.00
  6. tunti 13.15 – 14.00