Oppilashuolto

OPPILASHUOLTO

KOULUTERVEYDENHUOLTO

Kouluterveydenhuollon tavoitteena on oppilaan terveen kasvun ja kehityksen seuraaminen ja tukeminen. Parhaiten se onnistuu kodin, koulun ja kouluterveydenhuollon yhteistyöllä.

Koulumme kouluterveydenhoitajana toimii Laura Kauppinen. Hän tapaa oppilaan terveystarkastuksen / terveystapaamisen merkeissä kerran lukuvuodessa, tarvittaessa useamminkin.

Terveydenhoitaja on tavattavissa Martikkalan koululla noin kerran kuukaudessa.
Terveydenhoitajan tavoittaa arkipäivisin puhelimitse/tekstiviestitse numerosta puh. 040 4883 331 tai Wilman kautta.

Koululääkäri tapaa 1. ja 5. luokan oppilaat.

Laura Kauppinen
p. 040 4883 331

KOULUPSYKOLOGI

Koulupsykologin palvelut tuotetaan Lapinlahden kunnassa tällä hetkellä ostopalveluina. Koulupsykologin palveluista lisätietoa antaa Matin ja Liisan koulun apulaisrehtori Sari Jokelainen, puh. 040 488 3173

KOULUKURAATTORI

Yksilöllinen oppilashuoltotyö

Koulukuraattorin tehtävä on toimia kouluilla oppilaiden tukena. Tuki voi olla esimerkiksi keskustelua, ryhmässä toimimista, kaverisuhteissa auttamista tai vaikkapa opiskelutekniikan kehittämistä.

Keskustelut kuraattorin kanssa ovat luottamuksellisia. Oppilaan luvalla voidaan asioita ottaa tarvittaessa esille vanhempien, opettajien tai muiden asiaan liittyvien henkilöiden kanssa.

Yhteisöllinen oppilashuoltotyö

Kuraattori

Sofia Käyhty-Hakkarainen, alakoulut 
puh. 040 488 3183
sofia.kayhty-hakkarainen@pshyvinvointialue.fi

 

 

PERHENEUVOLA

Perheneuvola palvelee alle 13-vuotiaiden lasten ja nuorten kasvuun ja kehitykseen liittyvissä kysymyksissä sekä perhe-elämän ja parisuhteen vaikeuksissa. Työmenetelminä ovat tutkimus, ohjaus ja neuvonta sekä tuki- ja terapiakäynnit yksilöille, pareille ja perheille. Perheneuvolassa työskentelee psykoterapeutti, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja konsultoiva lastenpsykiatri sekä perhe- ja mielenterveysneuvolan yhteinen esimies.

Vanhemmat voivat olla perheneuvolaan yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Vanhemman luvalla teemme yhteistyötä lapsen asioissa koulun/ päivähoidon, kouluterveydenhuollon/ neuvolan, sosiaalitoimen tai muiden lapsiperheiden kanssa työskentelevien kanssa.

 

Perheneuvolaan voi ottaa yhteyttä:

- jos haluat keskustella lapsesi kehitykseen, kasvatukseen tai vanhemmuuteen liittyvistä asioista

- jos olet huolissasi lapsen käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista (esim. keskittymisvaikeudet, pelot,

pulmat kaverisuhteissa tai alakuloisuus)

- jos tarvitset tukea parisuhteen ongelmissa tai perheen kriisitilanteissa

- jos perheessänne harkitaan eroa tai perheesi tarvitsee tukea erosta selviämiseen

 

Perhe- ja mielenterveysneuvola Käskynkkä

Osoite: Asematie 8, 2. krs., 73100 Lapinlahti


Sosiaalityöntekijä Marja Kekki p.0404883346, marja.kekki@lapinlahti.fi.

Psykoterapeutti Kari Ålander (alk. 1.10.2017), p. 040488 3345, kari.alander@lapinlahti.fi

Esimies Piia Korhonen p. 040 488 3473 piia.korhonen@lapinlahti.fi

 

 HAMMASHOITO

Oppilaille järjestettävä hammashoito on koulun ulkopuolista toimintaa. Hoidon järjestämiseksi vanhemmilla on ollut kaksi vaihtoehtoa: ensimmäinen vaihtoehto on, että vanhemmat järjestävät itse lasten hammashoidon ajan varauksesta hammashoidossa käyttämiseen koulun ulkopuolisella ajalla. Toinen vaihtoehto on, että vanhemmat pyytävät lapselle vapaata koulusta hammaslääkärissä käynnin ajaksi. Kutsut hammashoitoon tulevat suoraan koteihin.

Lapselle varattu aika hammashoitoon tulee perua, jos lapsi ei pääse varatulle ajalle.

Oikomishoito tapahtuu syyslukukaudella pääasiallisesti lauantaisin. Kevätlukukauden ajoista ilmoitetaan erikseen. Oikomishoito on erikoishammaslääkäripalvelua ja aikoja on rajoitetusti, siksi lapsille annetuista ajoista on pidettävä kiinni ja hoitoon on sitouduttava.

Koulussa tapahtuneet suun aluetta koskevat tapaturmat hoidetaan hammashoitolassa.

  1.7.2007 voimaantulleen kansanterveyslain muutoksen mukaan koulutuksen järjestäjäkunta vastaa kouluterveydenhuollon ja opiskeluterveydenhuollon kustannuksista mukaan lukien suun terveydenhuolto. 

Käytännössä tarkoittaa sitä, että vieraspaikkakuntalaiset oppilaat voivat saada suun terveydenhuollon Lapinlahdelta tai he voivat käyttää halutessaan myös oman kotikuntansa hammaslääkäripalveluita.

Lisätietoja voi saada vastaavalta hammaslääkäriltä Marja Liisa Lappalaiselta, marjaliisa.lappalainen@lapinlahti.fi

 

 

Liitteet:

Lapinlahden kiusaamiseen puuttumisen malli