MoMo -valmennukset työyhteisölle

Syksy 2019

10.9. Työyhteisövalmennus:

Ensimmäisen työyhteisövalmennuksen pidimme opettajakunnan aamupalaverina. Tarkoituksena kuitenkin on, että saisimme jatkossa myös ohjaajat mukaan. Kävimme yhdessä läpi hankkeen toimintamallin ja keskustelimme hankkeen tarjoamista mahdollisuuksista ja siihen liittyvistä toiveista. Tutor-hankkeen myötä meillä on hyödynnetty tänä syksynä aiempaa enemmän samanaikaisopetusta. Tarkoituksena olisi, että tässä lähiviikkoina pohtisimme tarkemmin sitä, miten tutor-hanke ja parastaennen-hanke voisivat toimia mahdollisimman tehokkaasti rinnakkain.

Alkusyksyn keskusteluissa on toistuvasti nostettu esille toive ja tarve jonkinlaisen tsemppari/psyykkari -toiminnan käynnistämisestä. Asia nousi esille myös ensimmäisessä työyhteisövalmennuksessa. Voisiko tämän hankkeen myötä löytyä kaivattu toimintamalli? Toistaiseksi kukaan ei ole kovinkaan aktiivisesti tutustunut erilaisiin käytännön vaihtoehtoihin. 

Aloittelimme keskustelua oppimiskäsityksistä. Keskustelun pohjana toimivat ennakkolukemistona olleet katkelmat perusopetuksen oppimiskäsityksestä ja Flipped learning -kirjasta. Työyhteisömme vaikutti yksimieliseltä siitä, että tällaiselle keskustelulle on tarvetta. Oppimiskäsityksistä ei ole taidettu juurikaan keskustella yhteisesti sitten edellisen ops-työn. Näin siitäkin huolimatta, että meillä olisi paljon jaettavaa omista kokeiluistamme ja kokemuksistamme. Yksilön oppiminen, luettu, koettu ja kokeiltu tieto ja osaaminen voisi välittyä nykyistä paremmin yksittäiseltä opettajalta myös työyhteisölle.


5.11. IDEAPAJA 1

Ensimmäisessä ideapajassa pohdittiin seuraavia kysymyksiä: 

  • Millaisia kohtaamisia koulussa/työyhteisössä on? Miten näissä kohtaamisissa voi onnistua tai epäonnistua? Millaisia tunnetaitoja kohtaamiset vaativat?

Pienen alustuksen jälkeen iltapäivän osallistujat jaettiin viiteen ryhmään. Ryhmäkeskustelujen (n. 40 min) jälkeen purimme ajatuksia yhteisesti. Kukin ryhmä oli kirjannut ylös vähintäänkin yhden pääpointin. Ryhmät toivat yhteiseen hetkeen hyvin samanlaisia huomioita. Vaikka “meillä oli samoja kuin edellisillä” -vastaukset aiheuttivat sekä hilpeyttä että turhautumista, oli kaikilla ryhmillä kuitenkin syntynyt keskustelua. 

Emme lähettäneet osallistujille ennakkolukemistoa aiheesta, vaan ajattelimme ennemminkin, että käytämme tätä ensimmäistä ideapajaa ajatusten herättäjänä tuleviin aiheisiin ja kohtaamis-teeman käsittelyyn. Ideapajassa syntyi hyvää keskustelua, mutta illasta jäi kuitenkin tuntuma, ettei keskustelu ilman varsinaisia tuotoksia tai päätöksiä tunnu riittävän mielekkäältä työskentelytavalta, vaan työyhteisömme kaipaa vielä konkreettisempia tuloksia/päätöksiä ja selkeitä kehitystoimenpiteitä.


4.12. IDEAPAJA 2