Rakentava vuorovaikutus ja ryhmäprosessit

Ajatuksia Rutakon koulun draamaMoMosta

Anni tuolla alempana kertoilikin jo yläkoulun puolen draamakuvioista, ja minä puolestani kertoilen tässä alakoulun eli Rutakon koulun draamatouhuista. Ehdimme ennen korona-pandemiaa työskennellä yhdessä kolmena päivänä (9.12., 7.1. ja 5.2.). Tässä hankkeessa draamaMoMon tavoitteena on vuorovaikutuksen ja ryhmäprosessien tutkiminen draamaa työkaluna käyttäen, ja tavoitteena olisi rakentaa kouluille jokin pysyvä tapa tai malli toteuttaa vuorovaikutustaitojen opetusta. Päädyimme tiimin kanssa siihen, että minun opetuskäynnit keskittyvät kolmeen luokkaan (3A, 3B ja 4.lk). Jokaisella kerralla tapaan nämä luokat, ja näiden luokkien opet (Anita, Tuulikki ja Mirja) levittävät sitten draaman oppeja ja leikkejä eteenpäin muille alakoulujen luokille. Draamatuntien rakenne noudattaa tiettyä kaavaa, jonka oppilaatkin samalla oppivat. Ensimmäisellä kerralla tehdään aluksi draamasopimus eli säännöt toiminnalle. Pienten kanssa työskennellessä ne ovat:
1) Kaikki leikkivät kaikkien kanssa
2) En loukkaa toista, jokaisen pitää saada tulla tänne juuri sellaisena kuin on
3) Annan työskentelyrauhan

Selitän aina kunkin kohdan, mitä se käytännössä tarkottaa ja annan "draamallisia esimerkkejä". Sitten yleensä esittäydytään ja katsellaan peukulla kuulumisia, jonka jälkeen leikitään joku lämmittelyleikki. Lämmittelyleikitkin tähtäävät kaikkien kanssa yhteiseen tekemiseen. Varsinaisia leikkejä ja harjoituksia ehtii yhdessä oppitunnissa 2-3 ja kaksoistunnissa sitten tietysti tuplasti enemmän riippuen ryhmän koosta ja aktiivisuudesta. Kuitenkin aina tärkeintä on keskustella leikin jälkeen ryhmän kanssa, että mitä tässä opetellaan ja miksi, jotta lapsetkin oppivat ymmärtämään leikin tavoitteet ja merkityksen. Tunnin lopuksi vielä on aina yhteinen lopetus, jossa joko katsellaan fiilikset peukulla tai jutellaan vielä mikä oli kivaa ja mitä opittiin. Viimeiseksi kiitetään. Tapanani on antaa aplodit aina onnistuneen leikin jälkeen :). Tässäpä vielä muistutukseksi näinä kolmena kertana leikityt leikit:
- Pupu, porkkana, pyssy
- Tunnustuksia (musa + keskustelukysymykset)
- Kosketa sitä, joka...
- Tutti frutti
- Katseet kiertää
- Sanaketju
- Kolumbialainen hypnoosi
- Patsaat ja valokuvat
- Robottien ohjelmointi
- Patsaspuisto
- Kuninkaan syntymäpäivä -prosessidraama (Mirjan luokka 5.2.)

Helmikuun käynnillä iltapäivällä oli henkilökunnan koulutuksen vuoro, joka myös kuuluu osana tähän sivupolkuun ja hankkeeseen. Tutkimme yhdessä aikuisten kanssa vuorovaikutusta sekä keskustelemalla että tekemällä samalla tavalla draamaharjoituksia kuin lastenkin kanssa. Vaikka pääpaino onkin aikuisten keskinäisen vuorovaikutuksen tutkimisessa ja tukemisessa, oli suurin osa harjoituksista sellaisia, että ne pystyi viemään myös oppilaille suoraan luokkaan. Tärkeintä tässäkin työskentelyssä oli yhteinen reflektio. Muistutuksena osallistujille, teimme nämä harjoitukset:
- Parikeskustelu: Mitä hyvää? Mitä muuttaisit? Yksi tarkentava kysymys.
- Peukkuväittämät
- Ruletti (keskustelu ja 1-2-3)
- Katseet kiertää
- Oma kortti

- Jono (nimi, syntymäpäivä ja työvuodet talossa)
- Sanaketju
- Minä muistan

Jotta hankkeesta olisi pitempiaikainen hyöty, on tavoitteena siis saada vuorovaikutustaitojen opettelu osaksi koulun arkea pysyvästi. Tämän koulun kohdalla rupeamme seuraavaksi miettimään tätä, miten hanke parhaiten auttaa ja palvelee heitä. Korona-virus vaan meinaa nyt sotkea suunnitelmat, mutta varmasti jotain keksitään etäyhteyksien avulla ainakin :).

Ajatuksiaan kirjoitteli ylös 3.4.2020 draamakasvattaja Johanna Hopia

Talviset draamaterveiset!

Lyseotien koulu sai Parasta ennen -hankkeen puitteissa oman draamakasvattajan viideksi päiväksi käyttöönsä ja koulu päätti kohdentaa draamailun seiskaluokkalaisille ja opettajille.

Opettajien puolikas Veso toteutettiin yhdessä Rutakon alakoulun kanssa Runeberginpäivänä helmikuussa 2020. Kaikki opettajat eivät ennestään tunteneet toisiaan, joten draamakoulutuksen alku käytettiin tutustumisharjoituksiin. Koulutuksessa tutkimme myös, mistä hyvä vuorovaikutus syntyy, ja kaikessa yksinkertaisuudessaan nautimme rennosta yhdessäolosta. Loppupalauteen voisi kiteyttää kommentteihin: ”Ei ollut yhtään niin paha mitä luulin!”, ja ”Paras Veso ikinä!”

Jokaisen seiskaluokan kanssa sain työskennellä viisi oppituntia ryhmäytymisen merkeissä. Opeteltiin nimiä, katsekontaktia, kuuntelemista, oman mielipiteen esittämistä, toisen hyväksymistä… Etsittiin yhdistäviä tekijöitä, mokailtiin ilolla ja annettiin hyvää palautetta toisille. Kun vieras opettaja ja uudet työtavat tulivat tutuksi, oppilaat rentoutuivat ja viimeiset tunnit olivat kaikille luokille jo erittäin antoisia. Oppilaat kuvailivat että draamatunnit olivat tärkeitä, koska esimerkiksi:

- puhui ja työskenteli uusien luokkalaisten kanssa
- yhteishenki / luokkahenki parantui
- oppi itsestä
- rohkastui puhumaan kaikille
- kaikki tuli toimeen kaikkien kanssa

Ryhmäytymisharjoituksista kokoan koulun käyttöön kokonaisuuden, jonka avulla luokanohjaajat voivat tulevaisuudessa vetää oppilailleen neljä ryhmäytymistuntia. Yksinkertaisia, kivoja mutta antoisia draamaharjoituksia luvassa!

Kiitos Lyseotien koululle draamantäytteisistä päivistä ja lämpimästä vastaanotosta koulullenne!

-anni-

Draamakasvatus

Päätimme panostaa 7. luokkien ryhmäprosesseihin ja toimivuuteen ja kohdistimme draamakasvatuksen tunnit seiskaryhmille. Ideana on myös, että saamme ko. tuntiharjoitukset koululle ja voimme käyttää niitä jatkossa seiskojen ryhmäyttämiseen.

9.12  1h 7A, 1h 7B ja 1h 7C
17.1 2h 7A ,2h 7B ja 1h tyttöryhmä
5.2  2h 7C, 2h 7B ja 1h tyttöryhmä LISÄKSI henkilökunnalle VESO-koulutuksena vuorovaikutustaitoja 3h
14.2 2h 7C, 2h 7A ja 1h tyttöryhmä

Vuorovaikutus toimivaksi


Otimme opekokouksiin käyttöön dialogiringin ja sen neljä periaatetta on kerrottu työyhteisölle. Toimintatapa on koettu toimivaksi: kaikki saavat äänensä kuuluviin, työkavereihin tutustuu paremmin, enemmän näkökulmia tulee esille.


Osa opettajista käyttää dialogirinkiä myös oppilaiden kanssa luokissa. Tiimioppimista mahdollistetaan kalustehankinnoilla.