6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Vuosiluokilla 1 - 6 noudatetaan uutta opetussuunnitelmaa. Uusi opetussuunnitelma otetaan tuntijaon ja oppiainesisältöjen osalta käyttöön porrastetusti:
- 7. luokan osalta 1.8.2017
- 8. luokan osalta 1.8.2018
- 9. luokan osalta 1.8.2019

Opetussuunnitelman perusteiden lukujen 1 - 12 mukaiset opetussuunnitelmat on otettu käyttöön kaikilla luokka-asteilla 1.8.2016 alkaen lukuun ottamatta lukuun 6 sisältyviä päättöarviointia ja todistuksia koskevia määräyksiä.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Ennen uuden opsin mukaista tuntijakoa käytössä on valtioneuvoston asetukseen 20.12.2001 perustuva tuntijako.

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan niiden laajuudet ja mukana olevat oppiaineet sekä oppilaiden osallisuus. Lisäksi kuvataan monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteet, sisällöt ja arviointikäytännöt, toteutumisen seuranta, toteutumisen arviointi sekä kehittäminen.

Lukuvuoden 2018 - 2019 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on Maailma2030. Lisäksi koulu valitsee vähintään yhden monialaisen oppimiskokonaisuuden. Työtapana on lähiyhteisön mukaan ottaminen.

Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Perusopetuksen ohjeita ja lomakkeita.

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Noudatamme syksyllä 2016 käyttöön otettua uutta opetussunnitelmaa ja tarjoamme oppilaillemme sen mukaista opetusta. Pyrimme käyttämään erilaisia työtapoja ja monipuolisia opetusmenetelmiä. Koulun pedanet-sivuilta löytyy koulukohtainen tuntijako, jota lukuvuosittain tarpeen mukaan päivitämme. Valinnaisainetarjonnan pyrimme pitämään monipuolisena.

Kaveriluokkatoiminta


1. Toiminnan periaatteet
Koulussamme toteutetaan 1.-2. luokkalaisten vuosiluokkiin sitomatonta opetusta. Periaatteena on toiminnallisuus, joustavuus ja lapsilähtöisyys.

2. Rakenteet, resurssit ja vastuut
Pajatunteja on 3h/viikko, jolloin 1.-2. luokkalaiset on jaettu kolmeen heterogeeniseen ryhmään.
Koulunkäynninohjaajat ovat oleellisena osana pajatunteja.

3. Oppimisympäristöt ja työskentelytavat
Pajatunnit ovat pääsääntöisesti koulumme alkuopetusluokissa, kolmessa luokkatilassa. Mahdollisuuksien mukaan työskentely voi tapahtua myös ulkona tai liikuntasalissa. Pajatunneilla työskennellessä käytetään leikinomaisia keinoja oppimisessa.

4. Arviointi (koulukohtaiset tarkennukset Kaveriluokka-arvioinnin vuosikelloon, koskevat formatiivisen arvioinnin käytänteitä, mahdollisia kartoituksia). Arviointi on Kaveriluokka-vuosikellon mukaista.
Oppimisen ja tuen tarpeen seurantaan osallistuvat kaikki lasta opettavat.

Esi- ja alkuopetuksen yhteistyösuunnitelma 2018-2019


Lukuvuoden kolme VESO-päivää käytetään seuraavasti:
9.8. Koulukohtainen suunnittelupäivä (1 VESO)
10.8. Koulukohtaista suunnittelua (1/2-VESO) ja arviointikoulutusta (1/2-VESO)
Talvella koulukohtainen suunnitteluiltapäivä tai yhteinen koulutus (1/2-VESO)
Keväällä vuosisuunnitelman arviointia (1/2-VESO)

Suunnitelmat laaja-alaisen erityisopettajan sekä koulunkäynninohjaajien tunneista tehdään lukuvuoden suunnittelupäivänä. Erityisopettajan tunnit kohdennetaan niin, että todellinen tarve ja tasapuolisuus toteutuvat. Kolmiportaisen tuen toteutumista seurataan koko ajan ja siihen tehdään tarpeen mukaan tarvittavia muutoksia. Laaja-alainen erityisopettajamme toimii pääsääntöisesti luokissa. Hänelle on annettu mahdollisuus pitää myös tukiopetustunteja.
Ohjaajien tunnit on jaettu siten, että ohjaajat olisivat mahdollisimman paljon saman luokan tai opetusryhmän kanssa. Kaikilla ohjaajilla on koulun tuntien ohella tunteja myös iltapäivätoiminnassa. Lisäksi ohjaajat osallistuvat kuljetusoppilaiden kyytivalvontoihin aamuisin.

Liikkuva Koulu -toimintaa jatketaan edelleen. Kaksi opettajaa muodostaa tiimin, joka vastaa toiminnan suunnittelusta ja toteuttamisesta. He toimivat samalla myös koulun liikuntavastaavina.
Kaikille oppilaille mahdollistetaan pitkät välitunnit vähintään kaksi kertaa viikossa.

Oppilasarviointi toteutetaan kuntakohtaisten arviointiohjeiden mukaisesti. Tavoitekeskustelut oppilaan ja opettajan kesken käydään alkusyksystä. Oppimiskeskustelut näiden tavoitekeskusteluiden ja niistä kirjattujen asioiden pohjalta käydään yhdessä oppilaan, huoltajan / huoltajien ja luokanopettajan kesken marraskuun ja joulukuun aikana.

Monialaisena oppimiskokonaisuutena Kuopion koulujen yhteisenä teemana tänä lukuvuotena on Maailma 2030. Sitä toteutamme koulullamme käyttäen yhteisesti jaettua sähköistä materiaalia. Katsomme luokissa aiheesta tehty video. Lisäksi teemme aiheeseen liittyviä oppituntitehtäviä. Esimerkiksi kestävän kehityksen tavoitteista sovitaan luokittain sopivat aihepiirit ja tehdään niistä ryhmätöinä julisteet.
Tähän oppimiskokonaisuusteemaan liittyen osallistumme Nälkäpäivä-keräykseen. Nälkäpäiväteemaan liittyy myös oppituntitehtäviä. Lisäksi osallistumme Hävikki- ja Energiansäästöviikkoon.
Hyväkuntoiset ja ehjät oppilaiden vaatteet, joille kyselyjen perusteella ei löydy omistajaa, lahjoitamme SPR:n konttikeräykseen.
Lajittelua jatketaan entiseen malliin. Oppilaat hoitavat roskakatokseen luokista tulevat paperi- ja kartonkiroskat sekä käsipyyhepaperit.
Mahdollisena yhteistyötahona pidämme Jätekukkoa liittyen kierrätykseen ja jätteiden lajitteluun.

Koulukohtaisena monialaisena oppimiskokonaisuutena on yrittäjyys. Siihen liittyvää toimintaa ja tapahtumia ovat:
- kaikkien luokkien vierailut Vehmasmäen Eläinpihaan elokuussa 
- 6. luokan oppilaiden osallistuminen Yrityskyläpäivään 
marraskuussa
- koulun lähellä oleviin metallipajoihin ja niiden toimintaan tutustuminen
- vierailut Marjavasu-mehutehtaalla ja Vehmasmäen Kukkatarhalla
- 5. ja 6. luokkien oppilaiden pitämät myyjäiset ja puffetit koulun tapahtumien
yhteydessä
- Kehittämiskeskus Opinkirjon Yritys Hyvä 2019 -kilpailuun osallistuminen