Valinnaisaineet

VALINNAISAINEET VEHMASMÄEN KOULUSSA

VALINNAISAINEET VEHMASMÄEN KOULUSSA

 

Valinnaisuudessa noudatetaan Kuopion kaupungin opetussuunnitelmaa.

 

TAITO- JA TAIDEAINEIDEN VALINNAISAINEET (3. JA 4.LK)

Taito- ja taideaineissa on 3. luokalla 1 ja 4. luokalla 2 viikkotuntia valinnaisia aineita. Ne päätetään vuosittain koulukohtaisesti opetushenkilöstön valitsemina.
Vehmasmäen koulussa lukuvuodella 2020-21 valinnaisina taito- ja taideaineina ovat 3. luokalla kuvataide ja 4. luokalla musiikki sekä liikunta.

 

VALINNAISAINEET (5. JA 6.LK)

Koulun päättämästä valinnaisainetarjottimesta tarjotaan oppilaiden / huoltajien valittaviksi 5. luokan oppilaille 2 ja 6. luokan oppilaille 1 valinnaisaine. Valinnat tehdään keväällä, jolloin myös päätetään toteutettavat valinnaisaineryhmät. Lukuvuodella 2020-21 Vehmasmäen koulussa valinnaisaineina tarjotaan liikuntaa, arjentaitoja, tieto- ja viestintäteknologiaa, kädentaitoja sekä ilmaisutaitoa. 




Arjen taidot

Tavoitteet:

Oppilasta kannustetaan huolehtimaan itsestä ja toisista sekä harjoittelemaan oman elämän ja arjen kannalta tärkeitä taitoja ja turvallisia toimintatapoja.

Oppilasta kannustetaan yritteliäisyyteen, aloitteellisuuteen ja ratkaisukeskeiseen toimintatapaan.

Oppilas oppii arvostamaan luonnon monimuotoisuutta sekä tekemään kestäviä valintoja.

Oppilas ymmärtää, että jokainen vaikuttaa toiminnallaan niin omaan kuin toistenkin hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen.

Sisällöt:

Suunnitellaan ja toteutetaan oppimiskokonaisuus, jossa esim.

  • Harjoitellaan ja pohditaan turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyviä taitoja, kuten ensiapua ja terveitä elämäntapoja
  • Opetellaan luonnossa liikkumista ja retkeilytaitoja,
  • Harjoitellaan ja kokeillaan kuluttamiseen ja yrittäjyyteen liittyviä taitoja
  • Huomioidaan myös muut kiinnostavat tai ajankohtaiset aiheet

 

Arviointi:

Oppilaan arviointia toteutetaan kannustavassa hengessä koko kurssin ajan. Arviointi tapahtuu itsearvioinnin, vertaisarvioinnin ja opettajan kanssa käytävien keskustelujen kautta. Oppilaalle annetaan kurssin aikana jatkuvaa palautetta työskentelyn edistymisestä.

Oppilasarviointi tapahtuu oppimiskeskustelussa (väliarviointi) ja sanallisena arviointina (lukuvuosiarviointi).




llmaisutaito

Tavoitteet:

Oppilas löytää omat ilmaisuvaransa, oppii toimimaan ryhmässä, oppii kantamaan vastuuta yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi ja oppii uskomaan itseensä.

Oppilas harjoittelee erilaisia esiintymis- ja vuorovaikutustilanteissa tarvittavia taitoja.

Tavoitteena on rakentaa yhdessä työskentelyilmapiiri, jossa oppilas voi löytää omia vahvuuksiaan ilmaisijana ja kasvattaa esiintymisrohkeutta. Ilmaisutaidon avulla oppilas oppii vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja.

Sisällöt:

  • Harjoitellaan ilmaisun perustaitoja, kuten äänenkäyttöä, liike- ja tunneilmaisua sekä improvisaatiota. Ilmaisuharjoituksia tehdään yksin, pareittain ja ryhmässä.
  • Omaa ilmaisua kehitetään esimerkiksi näyttelemisen, pantomiimin, musiikin, taiteen ja kirjoittamisen keinoin. Tietoviestintäteknologiaa hyödynnetään mukana. 
  • Lisäksi työstetään ryhmäesitys.

Arviointi:

Arviointi ei kohdistu ainoastaan esiintymistaitoon, vaan aktiivisuudella ja osallistumisella on tärkeä asema. Oppilas saa palautetta sekä opettajalta että ryhmältä. Oppilas työstää henkilökohtaisen oppimispäiväkirjan.

Ilmaisutaidon valinnaiset opinnot arvioidaan sanallisesti: hyväksytty/hylätty



Kädentaidot

Tavoitteet:

Oppilas syventää käsityön ja kuvataiteen oppisisältöjä ja tavoitteita.

Oppilas perehtyy käsityön ja kuvataiteen erityistekniikkoihin.

Pohdiskellaan kestävää kehitystä ja kierrättämistä.

 

Mahdollisia sisältöalueita (sisällöt rakentuvat ryhmän toiveiden mukaan):

  • Muovailu, rakentelu, lankatekniikat, betonityöt, paju- ja rottinkityöt, mosaiikki, kierrätysmateriaali.

 

Arviointi:

Oppilas arvioi omaa työskentelyään koko työskentelyprosessin ajan. Omaa työskentelyä ja tuotosta dokumentoidaan mm. valokuvin. Samalla toteutetaan itsearviointi sekä vertaisarviointi ryhmän jäsenten kesken.

Oppilasarviointi tapahtuu oppimiskeskustelussa (väliarviointi) ja sanallisena arviointina (lukuvuosiarviointi).

 

 

Liikunta

Tavoitteet:

Opetellaan pitämään huolta omasta toimintakyvystä ja opitaan kehittämään erityisesti fyysisen toimintakyvyn eri osa-alueita. Valinnaisessa liikunnassa pääpaino on pelillisyydessä ja tavoitteena on kokeilla eri lajeja mahdollisuuksien mukaan. Valinnaisliikunnassa tavoitteena on syventää oppilaan jo ennestään oppimia liikunnan perustaitoja sekä liikkua ja pelata "Fair Play" -ajatuksella.

Tavoitteena on myös parantaa oppilaan kokonaisvaltaista hyvinvointia pidemmällä aikavälillä sekä herättää kiinnostus liikunnalliseen elämäntapaan.

 

Sisällöt:

  • Tutustutaan ja kokeillaan eri liikuntalajeja.
  • Valinnainen liikunta on yhdessä tekemistä korostava. Yhdessä pelaten ja liikkuen harjoitellaan monipuolisesti eri liikuntalajeja.

 

Arviointi:

Arviointi toteutetaan oppilaan toimintaa ja työskentelyä arvioimalla. Oppilaita ohjataan arvioimaan omaa (itsearviointi) ja toisten (vertaisarviointi) suorituksia kannustavasti.

Oppilasarviointi tapahtuu oppimiskeskustelussa (väliarviointi) ja sanallisena arviointina (lukuvuosiarviointi).