Koulun toimenpiteet

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Opiskeluhuollon tavoitteena on oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen ja niiden edellytyksiä vahvistava toiminta. Suunnitelman keskeisimpänä tehtävänä on varmistaa yhtenäisten ja laadukkaiden toimintamallien toteutuminen.

Opiskeluhuolto on kaikkien esiopetuksessa ja kouluyhteisössä työskentelevien ja opiskeluhuoltopalveluista vastaavien työntekijöiden tehtävä. Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä lapsen/oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa ottaen huomioon lapsen/oppilaan ikä ja edellytykset. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään myös muiden toimijoiden kanssa.

Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko esiopetus- ja kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Tämän lisäksi oppilailla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Monialainen yhteistyö on opiskeluhuollossa keskeistä. Opiskeluhuollon toteuttamista ohjaa lapsen edun ensisijaisuus, luottamuksellisuus ja osallisuus. Kutakin yksilökohtaista opiskeluhuollollista asiaa varten kootaan yksilökohtainen opiskeluhuoltoryhmä. Ryhmän kokoaja vastaa siitä, että ryhmä koostuu monialaisesta asiantuntijuudesta sekä siitä, että ryhmässä on oppilaan toivomat jäsenet. Ryhmään voidaan nimetä asiantuntijoita jäseneksi vain oppilaan suostumuksella. Ellei oppilaalla ole edellytyksiä arvioida annettavan suostumuksen merkitystä, suostumuksen antaa hänen huoltajansa.


Suunnitelma on päivitetty 29.9.2023 yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokouksessa.

Kaupunkitasoisena kehittämisen kohteena on OPPIMISEN TUEN KEHITTÄMINEN.

Särkiniemen koulun opiskeluhuollon toimintasuunnitelma ja vuosikello lukuvuodelle 2023 – 2024

Yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän kokoonpano

Ryhmän puheenjohtajana toimii apulaisjohtaja, tarvittaessa myös rehtori. Opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat esikoulun edustaja, luokanopettajat, ohjaaja, erityisopettaja, rehtori, terveydenhoitaja, kuraattori, psykologi ja varhaiskasvatuksen erityisopettaja.

Arvio Särkiniemen koulun opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevista opiskeluhuoltopalveluista

Särkiniemen koulun oppilasmäärä on 97 oppilasta, joista 20 oppilaalla on tehostetun tuen päätös ja kahdella oppilaalla erityisen tuen päätös.

Koulussa on kolme yhdysluokkaa vuosiluokilla 1-2 sekä yksi kolmas ja neljäs luokka.

Laaja-alainen erityisopettaja on koululla 2 päivää viikossa ja S2-opettaja yhden päivän viikossa.

Särkiniemen koulun opiskeluhuollon vuosikello

AJANKOHTA

TOIMENPITEET JA OSALLISTUJAT

HYVÄT KÄYTÄNTEET LUKUVUODEN AIKANA

ARVIOINTI JA KEHITTÄMISAJATUKSET

Elokuu

 

 

Elokuusta alkaen

- Yksilöllisten opiskeluhuoltoryhmien kokoontumiset tarvittaessa

- Kuraattorin ja psykologin ryhmätyöskentely luokissa tarvittaessa

Luokanopettaja, erityisopettaja, koulukuraattori, koulupsykologi

 

 

Syyskuu

 

 

Luokkakohtainen opiskeluhuoltoryhmän keskustelu

- Luokanopettajat

- Erityisopettaja

- Kuraattori ja psykologi

Yksilöllisten opiskeluhuoltoryhmien kokoontumiset tarvittaessa

 

Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokous

- Esikoulu, luokanopettajat, ohjaaja, erityisopettaja, rehtori, terveydenhoitaja, kuraattori, psykologi, varhaiskasvatuksen erityisopettaja

 

Lokakuu

 

 

Yksilöllisten opiskeluhuoltoryhmien kokoontumiset tarvittaessa.

 

 

Marraskuu

 

 

Yksilöllisten opiskeluhuoltoryhmien kokoontumiset tarvittaessa.

 

 

Joulukuu

 

 

Yksilöllisten opiskeluhuoltoryhmien kokoontumiset tarvittaessa.

 

 

Tammikuu

 

 

Yksilöllisten opiskeluhuoltoryhmien kokoontumiset tarvittaessa.

 

 

Helmikuu

 

 

Maaliskuu

 

 

Luokkakohtaiset hyvinvointikyselyt.

Yksilöllisten opiskeluhuoltoryhmien kokoontumiset tarvittaessa.

Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokous

- Esikoulu, luokanopettajat, ohjaaja, erityisopettaja, rehtori, terveydenhoitaja, kuraattori, psykologi, varhaiskasvatuksen erityisopettaja

 

Luokkakohtaisten hyvinvointikyselyiden tulokset

 

Huhtikuu

 

 

Ensitietopalaverit (esikoulu-koulu)

- Esikoulu, alkuopettajat, erityisopettaja

 

Toukokuu

 

 

Esikoulun vanhempainilta (koulunaloitus)

- Esikoulu, kuraattori, psykologi

 

Siirtopalaverit (Särkiniemi, Neulamäki)

- Luokanopettajat, erityisopettajat

 

Kesäkuu

 

 

 

 

Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. He voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.
* Oppilashullon henkilöstö ei ole osallistunut opetushenkilöstön suunnittelupäiviin eikä kokouksiin.
* Oppilashuollon henkilöstö osallistuu yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokoukseen 2-3 kertaa vuodessa sekä erikseen sovittaviin yksilöllisiin oppilashuollon kokouksiin mahdollisuuksien mukaan.


- Varmistetaan jokaisen lapsen ja nuoren pääsy omaan parhaaseensa:
* koulun saamien resurssien mahdollistama oppimisen ohjaus oppitunneilla, S2-opetus (4h/viikko) tukiopetus ja laaja-alainen erityisopetus (12h /viikko)
- Vahvistetaan henkilöstön osaamista; tuen tarpeissa, hyvinvointiosaamisessa, tiimityöskentelyssä ja -osaamisessa, digiosaamisessa ja digiturvallisuuden kehittämisessä:

* opettajien yhteissuunnittelu ja tiimityöskentely esi- ja alkuopetuksessa sekä 3-4 luokkien opetuksessa
* yhteisopettajuus 3.-4. -luokkien matematiikan ja äidinkielen opetuksessa 2vvt/luokka-aste 
* Nepsykoulutettuja opettajia on kaksi
* opetustuntien palkittaminen 1.-2. -luokkien opetuksessa tarpeen mukaan takaa tuen tarpeisten oppilaiden joustavan jakamisen pienryhmäopetukseen
* digitutor-opettaja
* digitutor-oppilastoiminta

Oppilaiden ryhmään kuuluvuuden ja kouluun kiinnittymisen tukeminen, oppimisen ja oppimisvalmiuksien tukeminen, miten lasten ja nuorten tarpeisiin vastataan ennaltaehkäisevästi ja varhaisella tuella:
* oppilaskuntatoiminta
* kaveriluokkatoiminta

Miten alueellinen palveluverkosto toimii parhaiten:
* tekemällä yhteistyötä
* kaupungin tasolla tulisi ratkaista ongelmat, joita sote:n hallinnollinen muutos aiheuttaa jokaisena arkipäivän yhteistyöhön, yhteydenpitoon ja tiedottamiseen

Miten edistetään kestävää kehitystä koulujen toimintasuunnitelmissa:
* lajittelu
*kierrätys


ERITYISOPETUS

Erityisopetuksella tuetaan oppimista ja koulunkäyntiä. Yhteistyö luokanopettajien, aineenopettajien, koulunkäynninohjaajien, vanhempien ja eri alojen asiantuntijoiden kanssa on työskentelyn perusta.

Erityisopetus voi olla lukemisen ja kirjoittamisen opetusta, matematiikan taitojen tukemista, kielten opetusta tai opiskelutaitojen harjoitusta. Se voi olla myös tukea tarkkaavaisuuden, sosiaalisen tai tunne-elämän taitojen hallintaan.

Osa-aikainen erityisopetus

Koulussamme erityisopetus toteutetaan osa-aikaisena erityisopetuksena. Osa-aikainen erityisopetus on tarkoitettu kaikille koulunkäynnissään tukea tarvitseville oppilaille. Sen tavoitteena on sekä ennalta ehkäistä että korjata oppimisvaikeuksia ja oppimisen haasteita.

Oppilaat tulevat erityisopettajan luokse joko yksin tai pienissä ryhmissä oppituntiensa aikana. Erityisopettaja voi myös työskennellä luokassa samanaikaisesti yhdessä luokanopettajan tai aineenopettajan kanssa. Erityisopettaja osallistuu tarvittaessa oppilaan, vanhempien ja luokanopettajan tai -ohjaajan välisiin keskusteluihin. Annettu tuki kirjataan säännöllisesti Wilmaan.

Särkiniemen koulussa erityisopettaja on paikalla maanantaisin ja torstaisin. Lukuvuonna 2023-24 koulun erityisopettajana toimii Riikka Vaittinen. Yhteydenotot joko Wilman kautta tai puhelimitse 044 7184495.

Kolmiportainen tuki
Pedagogisessa tuessa edetään kolmiportaisen tuen mukaan: yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki. Opettajat noudattavat pedagogisten asiakirjojen laadinnasta ja seurannasta annettuja aikatauluja. Erityisopettajan tuki on suunnattu kaikille tuen portaille, mutta vahvemmin tehostetun ja erityisen tuen portaalle.


Aamu- ja iltapäivätoiminta

Särkiniemen koulussa toimii arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00 yksi iltapäiväkerhoryhmä, jossa on kaksi ohjaajaa.


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Luokat osallitustuvat kultturipolun tarjontaan lukuvuoden aikan mahdollisuuksien mukaan.

Kirjastopalvelut

Koululla on koulukirjasto. Kirjastoauto vierailee koululla maanantaisin noin 1,5 h ajan. Koululaiset käyttävät kirjastoauton palveluja aktiivisesti. Maanantasin luokilla on kirjastovuorot ja lukuhetki.

Koululiikunta

Koululaisilla on lainattavana välituntiliikuntaan välineitä. Henkilökunta ja oppilaskunta suunnittelevat ja järjstävät liikuntatapahtumia lukuvuoden aikana. Luokat 2 ja 3 osallistuvat uimaopetukseen.


Kouluruokailu

Kouluruokailu on klo 10.15 – 12.00 välisellä ajalla.

Koulu on määritellyt ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).