Kiusaamisen vastainen toiminta

Kiusaamisen vastainen toiminta

 

Pyörön koulussa ei hyväksytä kiusaamista. Kaikessa toiminnassa pyritään oppilaiden turvallisuuteen. Kiusaamistilanteisiin puututaan heti. Oppilaiden turvallisuudesta ovat vastuussa kaikki koulun aikuiset. Oppilaat ovat koulussa ohjeistetusti, ohjatusti ja valvotusti. Välituntivalvonnoista on omat ohjeet luokkien 1-6 ja 7-9 käytännekirjoissa.

Kiusaamisen vähentämisessä ja ennalta ehkäisemisessä korostetaan jokaisen oppilaan  ja aikuisen vastuuta yhteisestä hyvinvoinnista. Kiusaamista sivusta seuraaville oppilaille tarjotaan keinoja tukea kiusattua ja osoittaa, että he eivät hyväksy kiusaamista. Huoltajille tiedotetaan kiusaamiseen puuttumisesta ja ennaltaehkäisevästä toiminnasta  mm. vanhempainilloissa ja koulun kotisivuilla. Kiusaamiseen puuttumisen käytäntöjä ja vuosittaisia kiusaamiskyselyn tuloksia käsitellään opettajienkokouksissa.

Koulussa korostetaan kiusaamista ennaltaehkäisevää toimintaa (avataan käytäntöjä).
Kohdennetut toimenpiteet otetaan käyttöön kiusaamistapauksen tultua ilmi ja ne kohdistetaan erityisesti kiusaamiseen osallistuneisiin ja kiusattuihin lapsiin tai nuoriin, tavoitteena saada kiusaaminen loppumaan.


Kohdennettuihin toimenpiteisiin ryhdytään kiusaamistapauksen tultua ilmi. Kohdennetuilla toimenpiteillä tarkoitetaan aikuisten puuttumista esiin tulleeseen kiusaamiseen sekä avun ja tuen tarjoamista kiusatulle oppilaalle.

Koulussamme toimii molemmissa yksiköissä (1-6 ja 7-9) sopu -tiimi, joka selvittelee kaikki ilmi tulleet kiusaamistapaukset. Tiimi muodostuu opettajista. Kiusaamistilanteiden selvittämisessä keskusteluissa on pääsääntöisesti läsnä kaksi aikuista.

Kiusaamistapausten selvittämisellä tarkoitetaan tässä sellaisia tilanteita, joissa todetaan kiusaamisen jatkuneen jo jonkin aikaa, toisin sanoen ollaan tekemisissä systemaattisen kiusaamisen kanssa.

Muut yksittäiset tapaukset esim. nimittelyt tai tappelut selvittää luokanopettaja/aineenopettaja/luokanohjaaja. Näissä tapauksissa opettaja myös määrää tarvittavat rangaistukset.

Kiusaaminen voi olla esimerkiksi:
- nimittelyä, pilkkaamista, toiselle nauramista,
- tönimistä, tuuppimista, lyömistä, potkimista,
- ulkopuolelle jättämistä, syrjimistä,
- ilkeiden lappujen lähettämistä,
- ilkeiden juttujen, juorujen tai valheiden levittämistä,
- toisen tavaroiden ottamista, hävittämistä, piilottamista tai rikkomista,
- netissä tapahtuvaa loukkaamista, esimerkiksi toisen kuvien laittamista nettiin ilman lupaa tai
- ilkeiden tai uhkaavien tekstiviestien tai sähköpostien lähettämistä.

Kiusaamistapauksen  selvittely alkaa aina keskustelulla kiusatun oppilaan kanssa. Tässä keskustelussa hänelle tarjotaan aikuisen tuki ja rohkaistaan kertomaan tapahtuneesta. Seuraavaksi keskustellaan yksitellen kaikkien kiusaamiseen osallistuneiden oppilaiden kanssa. Näissä keskusteluissa tehdään selväksi, että koulullamme ei hyväksytä kiusaamista ja pyritään sopimukseen, jossa kiusaaja sitoutuu lopettamaan kiusaamisen. Huoltajille ilmoitetaan aina, jos lapsen asioita on käsitelty kiusaamiseen liittyvissä asioissa.
Tämän jälkeen seuraa 1-2 viikon seurantavaihe, jonka jälkeen keskustellaan osapuolten kanssa ovatko sopimukset pitäneet. Jos kiusaaminen on sopimuksesta huolimatta jatkunut, kutsutaan osapuolten huoltajat ja rehtori/apulaisrehtori mukaan selvittelyyn. Tässä tapaamisessa selvitetään muut mahdolliset rangaistusseuraamukset.

Selvittämiskeskustelut eivät aina ole riittävä toimenpide. Joissakin, esimerkiksi fyysistä väkivaltaa sisältävissä tapauksissa on syytä ryhtyä rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin. Myös vahingonkorvausvastuu koskee alle 15 vuotiaita.

Yksittäisissä väkivaltatilanteissa osapuolet tuodaan heti rehtorin/apulaisrehtorin/apulaisjohtajan luokse. Huoltajille ilmoitetaan asiasta. Luokka-asteilla 1-6 seuraamukset sovitaan tapauskohtaisesti ja luokka-asteilla 7-9 toimitaan käytännekirjan ohjeiden mukaisesti.

Osapuolten asioita on mahdollista käsitellä myös yksilökohtaisessa oppilashuoltoryhmässä tai moniammatillisessa asiantuntijaryhmässä.
Lisäksi heidän on mahdollista saada oppilashuoltohenkilöstöltä yksilöllistä tukea.